Τα δεδομένα ως κινητήριο δύναμη πίσω από αναδυόμενες επιχειρησιακές τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things αλλά και το blockchain, ανέδειξε το 12o SAS Forum Milan, υπό το εύγλωττο tag line “Analytics Drives Everything”. Το μεγάλου βεληνεκούς event της SAS για την περιοχή της Κεντροανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 επαγγελματιών, επιχειρηματιών και ειδικών από τον ευρύτερο χώρο των analytics.

Η καινοτομία δεν είναι πλέον στρατηγική επιλογή: είναι μονόδρομος για τους οργανισμούς, καθώς οι διασυνδεδεμένες συσκευές εδραιώνουν ολοένα και περισσότερο την κυριαρχία τους στο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη είναι οι τεχνολογίες που θα βρεθούν στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, και τα δεδομένα είναι το «καύσιμο» του digital transformation.

«Οι προσδοκίες γύρω από το IoT δεν αφορούν τόσο τις διασυνδεδεμένες συσκευές, όσο τα δεδομένα που αυτές θα δημιουργούν» διατράνωσε ο Oliver Schabenberger, ‎EVP και Chief Technology Officer της SAS, στο πλαίσιο της παρουσίασής του.

Πόσο θα «μετασχηματιστούν» οι επιχειρήσεις;
«Βρισκόμαστε στην “καρδιά” του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου κάθε οργανισμός είναι ψηφιακός οργανισμός» δήλωσε ο Marco Icardi, Regional VP SAS & CEO SAS Italy, κάνοντας βήματα μπροστά και προς τα πίσω, στην «πασαρέλα» που στήθηκε στο Milano Congressi για το εφετινό SAS Forum. «Όμως οι ψηφιακές τεχνολογίες αναπτύσσονται με ρυθμούς εξαιρετικά ταχείς, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί να βρίσκονται σε έναν δύσκολο δρόμο, που ενώνει το παρόν με το μέλλον, όντας υποχρεωμένοι να παίρνουν συνεχώς αποφάσεις σχετικά με το ποιες καινοτομίες είναι συμβατές με την αναπτυξιακή στρατηγική τους».

Ποιος είναι όμως ο σωστός βηματισμός προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Αντίθετα με τις προσφιλείς επιταγές του «πρόσω ολοταχώς», ο βέλτιστος ρυθμός είναι «δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω» -δεν μπορείς να προχωράς τόσο γρήγορα ώστε να καθίστασαι ανεδαφικός, όμως και το να μένεις πίσω από τις εξελίξεις είναι απαγορευτικό. Δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω: κάπως σαν τις -σχεδόν χορογραφημένες- κινήσεις της ιταλίδας πρωταθλήτριας ξιφασκίας Margherita Granbassi, η οποία αγωνίστηκε στη σκηνή του SAS Forum. Στο on stage interview της Granbassi με τη Regional Marketing Director της SAS, αναδείχθηκαν οι ομοιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού με την ξιφασκία • στην ξιφασκία, καμία μάχη δεν είναι όμοια με μια άλλη. Ο αθλητής πρέπει να προσαρμόζεται στιγμιαία στις συνθήκες που επικρατούν, αφού πρώτα μελετήσει προσεκτικά τις αντιδράσεις του ανταγωνιστή, αλλά και τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Όπως και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Καθώς το analytics business συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη, τα ζητήματα που σχετίζονται με τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και στις μηχανές είχαν την τιμητική τους στο plenary του SAS Forum. Ο βρετανός καλλιτέχνης Neil Harbisson, ο οποίος πάσχει από την εξαιρετικά σπάνια ασθένεια της απόλυτης αχρωματοψίας, έδειξε το πόσο «ανθρώπινες» μπορούν να γίνουν οι μηχανές. Μέσω μιας κεραίας εμφυτευμένης στο κρανίο του, ο Harbisson μετατράπηκε σε cyborg που ακούει τα χρώματα, καθώς η κεραία μετατρέπει τις χρωματικές συχνότητες σε συχνότητες ήχου.

Και εάν οι μηχανές μπορούν να υποκαταστήσουν τις ανθρώπινες αισθήσεις, πόσο απέχουμε από το να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στο επιχειρηματικό περιβάλλον; Σύμφωνα με τον M. Icardi, για κάθε Harbisson, υπάρχει ένας… Sully: ο λόγος για τον ηρωικό πιλότο, ο οποίος, το 2009, προσθαλάσσωσε το αεροπλάνο του στον ποταμό Hudson, λόγω βλάβης, αγνοώντας τις εντολές να επιστρέψει στο αεροδρόμιο (το περιστατικό του Sully έγινε πρόσφατα ταινία, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks). «Ο Sully έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση και την πήρε ενστικτωδώς. Βάσει δεδομένων και μόνο, ένας αλγόριθμος θα αποφάσιζε διαφορετικά. Ξεχνάμε όμως ότι, πριν λειτουργήσουν κανονικά οι αλγόριθμοι, αναγκαστικά κάνουν πολλά λάθη. Οι άνθρωποι αποφασίζουν με βάση τα συναισθήματα και το ένστικτό τους. Και για αυτό, σε ο,τι αφορά τη δημιουργικότητα και τις στρατηγικές αποφάσεις, οι μηχανές δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους», επεσήμανε ο Icardi, τονίζοντας όμως ότι οι μηχανές –αναπόφευκτα- θα διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Το κλειδί για την «ομαλή» ένταξη των μηχανών στο εργασιακό περιβάλλον εδράζεται στην εκπαίδευση, στο να «ξαναμάθουμε τις εργασιακές μας ικανότητες». Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η SAS, ενισχύοντας συνεχώς τους δεσμούς της με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ακολουθώντας μια σχεδόν εκπαιδευτική προσέγγιση στη συνεργασία με τους πελάτες της.

Εκπαιδεύοντας τις μηχανές
Χρειάζεται θάρρος για να εμφανιστείς στην πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας με καουμπόικες μπότες από φίδι και να κάνεις την παρουσίαση σου πάνω σε αυτοκινούμενο rollerblade. Ο Oliver Schabenberger, ‎EVP και Chief Technology Officer της SAS σίγουρα ατενίζει με θάρρος το μέλλον, καθώς εκτιμά ότι «η ευκαιρία να φανταστούμε εκ νέου την εργασία μας είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ. Και οι μηχανές θα μας βοηθήσουν να κάνουνε τη δουλειά μας καλύτερα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Schabenberger ανακήρυξε το blockchain ως την τεχνολογία με τη μεγαλύτερη επίδραση στο επιχειρείν –«δεν μπορούμε πλέον να χαρακτηρίζουμε ως disruptive δύναμη το blockchain, είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το “Internet of Value”. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το blockchain ως ένα database σύστημα, κάτι σαν το Hadoop». Σύμφωνα με τον Schabenberger, ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει «διαίσθηση», ως απόρροια του εντοπισμού όλων των συσχετίσεων ανάμεσα στα δεδομένα. Και στο machine learning τα δεδομένα εκφράζουν τη βούλησή τους, επιλέγοντας «μόνα τους» τη διαδικασία ανάλυσης. «Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με ένα rebranding του data mining σε machine learning», τόνισε ο Schabenberger.