Η περσινή εντυπωσιακή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όλα δείχνουν πως θα έχει φέτος ανάλογη συνέχεια, αν κρίνουμε από το πρόγραμμα Talks & Events που παρουσιάστηκε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου επισήμως από τους οργανωτές, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την αμερικανική πρεσβεία, παρόντος του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, αλλά και του υφυπουργού Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου. Το ΝetFAX ήταν εκεί και κάλυψε όλα τα δρώμενα της εκδήλωσης.

Ο κ. Πάιατ επανέλαβε εμφατικά πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συνεργειών με αμερικανικές εταιρίες που θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα, επαίνεσε τις πρωτοβουλίες για ελάφρυνση της γραφειοκρατίας όσον αφορά στις επιχειρήσεις, επεσήμανε τη θετική αποδοχή της νέας κυβέρνησης και τόνισε ότι «δεν υπήρχαν ποτέ πριν καλύτερες ευκαιρίες απ’ ό,τι σήμερα».

Επανέλαβε, επίσης, τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να δομήσει «πάνω στη θετική ροπή που υπάρχει από τη ΔΕΘ σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων, από την ενέργεια, στο εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», κατά τον επόμενο στρατηγικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Σε άλλες δηλώσεις του (με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα), ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου των ΑΠΕ, στις υποδομές και τις μεταφορές, στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, καθώς και σ’ εκείνους που στηρίζονται στην καινοτομία και τη γνώση. Αναφερόμενος ειδικά στον πρώτο τομέα, ο κ. Πάιτ τόνισε πως η Ελλάδα και ειδικά η Βόρεια έχει αναδειχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο, όπου υπάρχει ισχυρή συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, μνημονεύοντας τη βοήθεια που παρέχεται για τη βελτίωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι το στοίχημα της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «θέλουμε να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να τις αξιοποιήσουμε προκειμένου να φέρουμε κι άλλες επενδύσεις στη χώρα, αλλά και να μάθουμε από αυτές, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο ίδιο το κράτος τις λύσεις τους και την τεχνογνωσία που αναπτύσσουν».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, υπογράμμισε σχετικά με το ρόλο του στην ανάπτυξη της έκθεσης, ότι «ως θεσμικός φορέας λειτουργεί με τρόπο ουσιαστικό για την ουσιαστική αναβάθμιση του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και τη διασύνδεσή του με βέλτιστες πρακτικές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια σταθερή και συνεπή αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ».

Πλούσιο το περιεχόμενο των παρουσιάσεων
Ξεκινώντας από το ετήσιο Ενεργειακό Forum, που τείνει πλέον να γίνει θεσμός, οι φετινές παρουσιάσεις έχουν την υπογραφή της Onex Shipyards (για το Νεώριο Σύρου), του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (για την αντικαπνιστική εκστρατεία), της Microsoft (για Ψηφιακό Μετασχηματισμό & Διακυβέρνηση), της Janssen-Cilag (για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στις Επιστήμες Υγείας), της Cisco (για καινοτομία, τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια), του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (για το ρόλο του και την ανάπτυξη), της Google (για Ψηφιακές Δεξιότητες & Εργαλεία Ανάπτυξης του Τουρισμού και των Εξαγωγών), της Παπαστράτος (για την Άμυνα & Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αλλά και το νέο περιβάλλον της λιανικής), της ΙΒΜ (για τη χάραξη στρατηγικής στην Ψηφιακή Εποχή και εφαρμογές με χρήση ΑΙ και Blockchain), της PwC (για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω λήψης αποφάσεων υποστηριζόμενων από δεδομένα) της Hewlett Packard Enterprise (για βελτίωση της ανθρωπότητας με «έξυπνο» τρόπο), της Deloitte (για διαμεσολάβηση και επιχειρηματικές λύσεις), της Stanley Black & Decker (για την ελαχιστοποίηση αποβλήτων στην κατασκευή), της Oracle (για το αυτόνομο μέλλον των βάσεων δεδομένων), του Κολλεγίου Ανατόλια (για Digital & Social Marketing) και του GS1 Assoc. Greece (για πρότυπα και ιχνηλάτηση). Πολύ ενδιαφέρον, τέλος, έχει και το πάνελ για τον αγροδιατροφικό τομέα, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, 10 Σεπτεμβρίου.