Η προετοιμασία της αγοράς για την αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G έχει δυναμώσει τις φωνές που θεωρούν ότι νέοι κίνδυνοι αναδύονται για την υγεία των πολιτών. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανήσυχους μετά από σχεδόν 40 χρόνια χρήσης της κινητής τηλεφωνίας;

Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, το περιοδικό Scientific American δημοσίευσε στη στήλη blogs, άρθρο με τον τίτλο “We Have No Reason to Believe 5G Is Safe”, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα που παρουσιάσαμε στο άρθρο “Τα 5G είναι μεγάλη επιτάχυνση, αλλά πόσοι την αντέχουν;”, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 428 του περιοδικού Netweek, όπου αναφέρουμε “Θεωρητικά, οι συχνότητες από 24 GHz μέχρι και 47 GHz, στις οποίες θα λειτουργήσουν κάποια δίκτυα, επίσης δεν ιονίζουν την ύλη. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη και μέχρι τότε θα βαδίζουμε σε άγνωστο τοπίο.”

Ο συντάκτης του άρθρου που δημοσιεύει το Scientific American είναι διευθυντής στο Center for Family and Community Health in the School of Public Health στο University of California, Berkeley και ασχολείται με την έρευνα επιπτώσεων των ασύρματων τηλεπικοινωνιών από το 2009. Σύμφωνα με όσα λέει, η Federal Communications Commission (FCC) έχει ορίσει όρια ασφάλειας, τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε έρευνες που έχουν γίνει πριν από 40 χρόνια, ενώ έκτοτε πάνω από 500 νέες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των ασύρματων επικοινωνιών θα μπορούσε και να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο πρόεδρος της FCC πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα επαναπροσδιορίσει το ερχόμενο χρονικό διάστημα τα όρια που έχουν καθοριστεί από το 1990. Τα δύο βασικά στοιχεία που ευαισθητοποιούν τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας 5G, είναι το μήκος κύματος εκπομπής, το οποίο για πρώτη φορά θα είναι στα επίπεδα των χιλιοστόμετρων, καθώς και η πυκνότητα των κεραιών που θα χρειαστούν για να καλύψουν αστικές περιοχές. Περισσότεροι από 250 επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν υπογράψει ήδη την ονομαζόμενη 5G appeal, ζητώντας να γίνουν περισσότερες έρευνες πριν την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G σε αστικά περιβάλλοντα. Οι κατασκευαστές δε συμμερίζονται αυτούς τους φόβους και υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να επιφέρουν καθυστέρηση στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών και να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όσα κράτη κάνουν άφοβα το πρώτο βήμα, το οποίο σε αυτή τη φάση έχει συμβεί σε μεγάλη έκταση μόνο με τη Νότια Κορέα.

«Almost true»
Στη διαμάχη ανάμεσα σε “συντηρητικούς” και “προοδευτικούς” αξιοποιούνται συχνά λιγότερο επιστημονικά μέσα, όπως για παράδειγμα το Forbes.com, στο οποίο o Ethan Siegel, Senior Contributor, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “The Science Of Why 5G Is (Almost) Certainly Safe For Humans”. Ο Ethan έχει ένα διδακτορικό στην αστροφυσική και διδάσκει φυσική και αστρονομία, τα οποία αν και είναι σημαντικά εφόδια για έναν επιστήμονα, δεν τον φέρνουν αρκετά κοντά στη σύγχρονη έρευνα που απαιτείται για να βγουν ρεαλιστικά πορίσματα.

Το άρθρο του βασίζεται σε μια σύνθεση πορισμάτων και προσωπικών θέσεων, τα οποία δεν συνιστούν ένα επιστημονικό έγγραφο και επιπλέον “Almost” στον τίτλο δείχνει ότι έχει και αυτός τις αμφιβολίες του.Ίσως σε αυτό το θολό τοπίο, ο μόνος φάρος που μπορεί να ρίξει αρκετό φως είναι το παρελθόν. Ακούγεται αντιεπιστημονικό και είναι, αλλά θα μπορούσε κάποιος να πει “Ε και τι πάθαμε 40 χρόνια τώρα που χρησιμοποιούμε την κινητή τηλεφωνία;” Σε επίπεδο σωματικής υγείας, λίγες είναι οι έρευνες που μπορούν να ισχυριστούν ότι για τα όσα δεινά μας συμβαίνουν, υπεύθυνες είναι οι ασύρματες τηλεπικοινωνίες.

Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι κάποιες στιγμές οι φωνές αντίστασης θα ησυχάσουν και η τεχνολογία θα προχωρήσει. Άλλωστε, όπως έχει δείξει η ιστορία, οι εξελίξεις σε πειράματα, στα οποία ο άνθρωπος είναι παράλληλα ο ερευνητής και το πειραματόζωο, ορίζονται από οικονομικούς παράγοντες που προκύπτουν από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. (σ.τ.σ.: Το άρθρο γράφτηκε πριν ο Δήμος Καλαμάτας ανακοινώσει τη διακοπή του πιλοτικού 5G).