Διαβάζει, λοιπόν, ο «παλιός» για τα καλούδια που θα «πρωταγωνιστήσουν» στα περίπτερα και τα stand της IFA, ειδικά στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο του «έξυπνου» σπιτιού.

Άπειρες, εντυπωσιακές και στην πλειοψηφία τους χρήσιμες οι λύσεις και οι προτάσεις που αναζητούν χρήστες, για να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν (τιμές που πέφτουν, δίκτυα που βελτιώνονται και μόδα που το επιβάλει –συνεχώς και ραγδαία) ποιος μας πιάνει! Η ζωή μας θα γίνει μεμιάς ευκολότερη και ασφαλέστερη, μόλις τα αγοράσουμε και τα εγκαταστήσουμε στο ως τώρα «κουτό» σπιτικό μας…Η εταιρία ερευνών Futuresource υπολόγισε σε περίπου 100 εκ. τις «έξυπνες» συσκευές που πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2018 (με ασφάλεια, κλιματισμό, φωτισμό και διαχείριση ισχύος να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις) που όμως αντιστοιχούν μόλις στο 4% των νοικοκυριών, άρα το μέλλον λαμπρό και με τη βούλα! Όλα καλά και ωραία, λοιπόν, για τα καινούρια καταναλωτικά προϊόντα; Ο «παλιός» (ακριβώς επειδή είναι παλιός κι έχει δει πολλά στα 40+ χρόνια που παρακολουθεί το χώρο της τεχνολογίας) κρατάει μικρό καλάθι… Γιατί, τώρα που έφτασε η ώρα της «μεγάλης έκρηξης» και της υπερ-προσφοράς, τώρα μπερδευόμαστε με τα πολλά «μπαϊράκια», που δεν ξέρεις ποιο ν’ ακολουθήσεις, ώστε να έχεις το μεγαλύτερο όφελος, από πλευράς «εξυπνάδας»…

Όσοι παρακολουθούν τα της αγοράς, έχουν ήδη βγάλει από καιρό την κίτρινη κάρτα κι ετοιμάζονται για την κόκκινη, με αφορμή το ότι κάθε τέτοια συσκευή μιλάει τη δική της γλώσσα και… δώθε πάνε οι άλλοι! Άλλα λέει η Amazon, άλλα η Google, άλλα οι μικρότερες εταιρίες, άλλα οι πάροχοι που ακολουθούν… Τύφλα να ’χει η Βαβέλ! Διαλειτουργικότητα χειρότερη κι από το ελληνικό Δημόσιο! Ο θερμοστάτης δεν μιλάει με το σύστημα ασφαλείας κι εκείνο δεν μιλάει ούτε με τον προσωπικό βοηθό, ούτε με το πρόγραμμα διαχείρισης της ενέργειας – άσε που μ’ όλα αυτά τα καλούδια (ψυγεία, κουζίνες, καφετιέρες, πλυντήρια, κλπ) συνδεδεμένα επάνω του, το Wi-Fi του σπιτιού μετράει «κερκόπορτες», από πλευράς ασφαλείας. Μαζεύεται άραγε αυτή η κατάσταση;