O Albert Einstein έλεγε για τον εαυτό του ότι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, απλώς είναι παθιασμένα περίεργος.

Αυτό το χαρακτηριστικό διέθεταν και όλες οι προσωπικότητες στην ιστορία που έχουν συνδεθεί με σημαντικές ανακαλύψεις. Δημιουργικότητα σημαίνει περιέργεια, διάθεση για εξερεύνηση, πειραματισμός, άρα και ανακάλυψη. Κοινώς: όποιος ψάχνει βρίσκει! Ψάχνουμε όμως; Ή αφηνόμαστε στο βόλεμα; Ή ακόμα και στο φόβο του τι μας περιμένει αν ξανοιχτούμε;

Σίγουρα παράμετροι όπως η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση στο στόχο, η αναλυτική και συνθετική σκέψη, όπως και το θάρρος είναι απαραίτητες στη συνταγή της γέννησης ιδεών. Συνηθίζουμε, όμως, να την τορπιλίζουμε. Κάποιες συχνές εκφράσεις-τορπίλες που είτε ακούμε από άλλους είτε ασυνείδητα επαναλαμβάνουμε εμείς στον εαυτό μας είναι: «μα, έτσι γίνεται πάντα…», «ποτέ δεν θα πιάσει!», «κανείς δεν θα το αγοράσει!», «δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια!» και πολλές άλλες. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα μπλοκαρίσματα στην άκρη και ας ακονίσουμε τη δημιουργικότητά μας με δύο ασκήσεις, εμπνευσμένες από όσα προτείνει ο Edward De Bono, ο οποίος μελετά εντατικά τη δημιουργική σκέψη.

Ασκηση 1η: Σκεφτείτε έναν στόχο που θέλετε να πετύχετε. Μετά ανοίξτε ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο και τυχαία επιλέξτε μια λέξη. Σε όποια πέσει πρώτα η ματιά σας! Πώς μπορεί η εν λόγω έννοια ή το συγκεκριμένο αντικείμενο να σας βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου σας; Αφήστε περίπου δύο λεπτά χρόνο για να κατεβάσετε ιδέες και μετά κάντε το ίδιο με άλλη λέξη.

Ασκηση 2η: Καταγράψτε ένα πρόβλημαπου σας απασχολεί. Στη συνέχεια γράψτε δέκα καλές και λογικές λύσεις για την επίλυσή του. Τώρα σκεφτείτε: τι θα γινόταν αν κοιτούσατε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι προτείνει κάθε λύση; Αρα στο άλλο άκρο αυτού που σας ήρθε πρώτα στο νου;

Ως παιδιά συνεχώς παίζαμε με τέτοιους γρίφους και μας έδιναν χαρά. Ας το ξαναθυμηθούμε ως μεγάλοι και ας δημιουργήσουμε παίζοντας!