Φτιάχνεις μια παρουσίαση στον υπολογιστή, παράλληλα μιλάς στο τηλέφωνο με έναν πελάτη, αλλά ρίχνεις και μια ματιά στο τυπωμένο email που μόλις σου έφερε αγχωμένος ο πιο junior της ομάδας σου.

Και κάπως έτσι κυλάει όλη η μέρα σου… Μας πούλησαν καλά και για πολύ καιρό τη σημασία του να είμαστε multitasking. Ως απαραίτητη δεξιότητα σε αγγελίες εργασίας, σε φόρμες αξιολόγησης της απόδοσης, στα κριτήρια προαγωγής… Και μετά ήρθε η κρίση και γίναμε ακόμα περισσότερο διασκορπισμένοι σε πολλά καθήκοντα, λόγω των περικοπών θέσεων και των επαυξημένων ρόλων. Και ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας να ήμασταν αναρωτιέμαι αν δεν θα είχαμε ήδη βγάλει καπνούς, προσπαθώντας να στρέψουμε την προσοχή μας σε 5-6 διαφορετικά σημεία παράλληλα.

Απώλεια χρόνου μέχρι και 40% είναι το αποτέλεσμα του multitasking σύμφωνα με τις μελέτες της τελευταίας δεκαετίας. Όσο κι αν προσπαθούμε, κάτι θα διαφύγει της προσοχής μας, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Θα γίνει λάθος, θα πέσει η ποιότητα της δουλειάς μας, θα υπάρξουν παράπονα. Άρα, τελικά θα χρειαστεί να επανέλθουμε, να το ξαναδούμε, να διορθώσουμε. Πέραν του άγχους που προκαλεί ένα ακόμα αρνητικό του multitasking είναι ότι τορπιλίζει τη συναισθηματική δέσμευση και το δέσιμο. Δεν είμαστε πραγματικά εκεί στην επικοινωνία και ο άλλος το εισπράττει. Όπως και εμείς οι ίδιοι δεν παίρνουμε ικανοποίηση από ό,τι κάνουμε. Χάνουμε την κάθε στιγμή, τρέχοντας σαν χάμστερ, χωρίς προορισμό. Κάντε ένα πείραμα για μια εβδομάδα: κάντε ένα πράγμα τη φορά! Πώς;

* Διαχειριστείτε τις διακοπές από τους άλλους, λέγοντας μερικά όχι και βάζοντας συναντήσεις σε συγκεκριμένες ώρες. * Βάλτε, επίσης, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα τηλεφωνήματα και emails. * Αν χρειαστεί οπωσδήποτε να διακόψετε, σημειώστε πρώτα τις σκέψεις που είχατε για αυτό που κάνατε στο σημείο που βρισκόσασταν. * Αν σας πέσουν ξαφνικά πολλά, κάντε ένα 5λεπτο διάλειμμα με τον εαυτό σας και μόνον, πάρτε καλές ανάσες και βάλτε προτεραιότητες με διαύγεια. * Συγκεντρωθείτε στην κάθε στιγμή. Όλα κάτι έχουν να σας δώσουν! Ακόμα και τα φαινομενικά «βαρετά».

Στους σύγχρονους αλλοπρόσαλλους ρυθμούς θέλει εξάσκηση το να μάθουμε να δουλεύουμε με ροή, σταθερότητα και συγκέντρωση σε ένα πράγμα τη φορά. Αλλά τα ψυχικά και πρακτικά οφέλη είναι πραγματικά πολλά. Κάντε μια δοκιμή!