Αν και πολλές φορές το disruption συμβαίνει δίπλα μας, συχνά είναι δύσκολο να το αξιοποιήσουμε και να το ξεπεράσουμε.

Φέρνοντας στο μυαλό μας το «Νόμο των Επιταχυνόμενων Επιστροφών» (Law of Accelerating Returns) του αμερικανού επιστήμονα Ray Kurzweil μπορεί να δοθεί μια εξήγηση σε αυτό: το digital disruption έχει να κάνει με τη σύγκρουση μεταξύ της εκθετικής αλλαγής και της τάσης του εγκεφάλου μας να τα βλέπει όλα γραμμικά. Ο «Nόμος των Eπιταχυνόμενων Eπιστροφών» αναφέρει ότι τα εξελικτικά συστήματα, όπως είναι η Πληροφορική, παράγουν εκθετικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει διότι μια γενιά τεχνολογίας βασίζεται και κτίζεται πάνω στις επιστροφές των προηγούμενων γενιών. Αναλογιστείτε, για παράδειγμα, το πώς το Internet μας οδήγησε στo cloud, επιταχύνοντας τα mobile apps, τα οποία κτίζονται πάνω στις ευρυζωνικές ασύρματες συνδέσεις κ.ο.κ.

Οι εκθετικές καμπύλες ανάπτυξης
Οι «επιταχυνόμενες επιστροφές» δημιουργούν εκθετικές καμπύλες ανάπτυξης στις θεμελιώδεις διαστάσεις ενός συστήματος. Αυτό είναι κάτι που απέδειξε μαθητικά ο Kurzweil. Στην Πληροφορική αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα και η ισχύς – που αποτελούν τις θεμελιώδεις διαστάσεις της – έχουν την τάση να διπλασιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ταυτόχρονο υποδιπλασιασμό του κόστους. Κλασικό παράδειγμα ο νόμος του Moore. O «νόμος των επιταχυνόμενων επιστροφών» υποδηλώνει, ωστόσο, ότι ο νόμος του Moore δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Τουτέστιν, θα πρέπει να περιμένουμε πολλούς νόμους του Moore και στην πραγματικότητα αυτό είναι που έχει συμβεί (Gilder’s Law, Metcalf’s Law, Kryder’s Law κ.λπ.).

Πρέπει να αρχίζουμε να σχεδιάζουμε διαφορετικά;
To πρόβλημα με τα εκθετικά συστήματα είναι ότι μας φέρνουν προ εκπλήξεων. Ο κλασικός θρύλος για τον αυτοκράτορα και τον εφευρέτη του σκακιού (βλ. προηγούμενο σχετικό άρθρο στο NetFax 30/8) ενισχύει αυτό το συμπέρασμα. Αρχικά υποθέτουμε ότι η αλλαγή είναι γραμμική και βαθμιαία, ακολούθως προσαρμόζουμε τις προβλέψεις μας καθώς τα πράγματα επιταχύνονται. Τελικά, σε ένα συνεχή κύκλο διπλασιασμού, αλλάζουν τα δεδομένα με φρενήρη ταχύτητα και δημιουργείται το disruption. Αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε νωρίς το digital disruption, καθώς οι περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουμε για τη γραμμική αλλαγή.

Έτσι, άλλωστε, γίνεται το business: σχεδιασμός, χρηματοδότηση, εκτέλεση και αποτίμηση. Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη, γνωρίζουμε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, θέτουμε προτεραιότητες και ενεργούμε ρεαλιστικά. Ποτέ δεν ενεργούμε ταχύτερα από όσο μπορεί η επιχείρησή μας. Στο μεταξύ οι disruptοrs, οι οποίοι δεν κουβαλούν το ίδιο φορτίο με εμάς, δημιουργούν τις εμπειρίες επόμενης γενιάς στο cloud, αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Αυτό που κάνουν είναι να ανεβαίνουν στο κύμα της εκθετικής αλλαγής και να πηγαίνουν γρήγορα όλο και πιο μπροστά.

Εστιάστε στα insights των πελατών σας
Τι μπορούμε να κάνουμε; Απλά να αναγνωρίσουμε ότι το μόνο που έχουμε είναι ο χρόνος να εστιάσουμε σε ό,τι πιο πολύτιμο για την καθοδήγηση της εταιρείας μας, δηλαδή τους πελάτες και τα insights που μας δίνουν. Οι πελάτες θα κινούνται πάντα με ταχύτερους ρυθμούς από εμάς. «Κατανοήστε τους πελάτες σας μέσω των insights και μετά χρησιμοποιήστε αυτά τα insights σε κάθε πτυχή της επιχείρησής σας» προτείνει η Forrester. «Ακολούθως, αξιοποιήστε το όχημα των εκθετικών τεχνολογιών για να προχωρήσετε εκεί που θα συμβούν τα επόμενα disruptions».

Το εκθετικό σκεπτικό στο φετινό IT Directors Forum
Στο φετινό IT Directors Forum δίνεται έμφαση στην επίδραση των εκθετικών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις μέσα από το πρίσμα τριών πυλώνων ψηφιοποίησης – της υπολογιστικής ισχύος, της αποθήκευσης και της συνδεσιμότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι τρεις αυτοί πυλώνες εξελίσσονται εκθετικά, οι εταιρείες μπορούν να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται κάνοντας μια απλή ερώτηση: «Ποια είναι η αξία που θα αποκτήσει η εταιρεία μου αν οι δυνατότητες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης και bandwidth αυξηθούν κατά δύο, πέντε ή δέκα φορές;»