Τη σύζευξη της ψηφιακής οικονομίας με την επιχειρηματικότητα και τις μελλοντικές τάσεις που δημιουργούνται με την “επανάσταση” της ψηφιακής οικονομίας εξέτασε και παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία το συνέδριο της KPMG που διεξήχθη την Τρίτη 6/11 στην Αθήνα.

Ο εισηγητής της ενότητας για την 4η βιομηχανική επανάσταση, Henrik von Scheel εστίασε, στην εναρκτήρια ομιλία του, κυρίως στο πώς η νέα τεχνολογία οδηγεί στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό και στη δημιουργία οικονομιών με υψηλούς ρυθμούς ανταγωνιστικότητας. Η 3η βιομηχανική επανάσταση, από το 1969 έως το 2013, περιελάμβανε την εισαγωγή του Internet , των social media, της κινητής τηλεφωνίας , του cloud και των Big Data. Οι επιχειρήσεις που σταδιακά εισήγαγαν τις αλλαγές αυτές χρειάστηκαν 3-5 χρόνια για να δουν την παραγωγικότητα τους να εκτοξεύεται. Η 4η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε το 2009, στο πρώιμό της στάδιο τότε, και το πρώτο κύμα της ολοκληρώθηκε το 2016 – με τα IoT, Advanced Analytics, cloud, robotics και τα ψηφιακά νομίσματα (digital currency) να έχουν ενσωματωθεί, πια, στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Το δεύτερο κύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2025, με τη διευρυμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το Blockchain (Asset Based ledger), το οποίο αποτελεί κορμό της χρηματοοικονομικής οικονομίας, τους «έξυπνους αυτοματισμούς» (smart automation) το 6G και τις μελλοντικές ενεργειακές αλλαγές. Το τρίτο κύμα θα έρθει το 2025 με τα quantum computing, cyber security, νευροτεχνολογία και νανοτεχνολογία, όπως και τη βιοπληροφορική. Όμως, για να επιτευχθεί η τεχνολογική πρωτοπορία και η υπεραπόδοση θα πρέπει οι ίδιες επιχειρήσεις να έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα και μετά να εστιάσουν στην τεχνολογία.

Διομήδης Σπινέλλης: «Αυτός που οδηγεί κοιτώντας συνέχεια τον καθρέπτη του, δεν πάει μακριά»
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Διομήδης Σπινέλλης εστίασε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Επεσήμανε τις τεχνολογικές αλλαγές που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις όπως το cloud computing, το οποίο θα οδηγήσει σε μηδενισμό χρήσης κεφαλαίων για τεχνολογικές υποδομές και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, και το SDX-IAC (Infrustruction As Code), με το οποίο όλα γίνονται λογισμικό.

H 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, επεσήμανε ο καθηγητής Σπινέλλης, «τη βλέπουμε στο IoT, τις peer το peer επενδύσεις, και το Open Intellectual Property.Καθοριστικές επιδράσεις θα υπάρξουν και σε θέματα life sciences, τα αυτόνομα αυτοκίνητα και το 3D printing». Η τεχνολογική ανάπτυξη στους τομείς του security και του privacy, η διευρυμένη συνεργασία μεταξύ τεχνολογίας και επιχείρησης και το «πάντρεμα» development και operations αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις της νέας εποχής, σύμφωνα με τον Δ. Σπινέλη. Αναφερομένος στο blockchain, ο καθηγητής του ΟΠΑ ήταν μάλλον δηκτικός: «Οι μαθηματικοί ‘βρήκαν τη λύση και ψάχνουν το πρόβλημα’» ανέφερε , θεωρώντας ότι είναι αδικαιολόγητα προβεβλημένη η εφαρμογή του.

Η τεχνητή νοημοσύνη στις χρηματοοικονομικές εφαρμογές
Ο Νils Mork-Ulnes, Ηead of Strategy Science της AIG, έφερε ως παράδειγμα το πώς η AIG χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη (A.I), εστιάζοντας στη σταδιακά αυξανόμενη χρήση της, η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος και καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι δίπλα μας και μας διευκολύνει σε πολλές μικρές εργασίες» τόνισε ο ομιλητής. Σε ότι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο κ. Mork-Ulnes επεσήμανε ότι γίνεται ευρύτατη χρήση του A.I στο Asset Management στις επενδύσεις και στο underwriter στις ασφαλίσεις προκειμένου να μειώσουν τις επιδράσεις του κινδύνου και να πετύχουν τη μείωση του κόστους.

Μιλώντας, στο περιθώριο της εκδήλωσης, στο NetFAX ανέφερε ότι έχουμε περάσει από τους αλγόριθμους στις επενδύσεις προς το A.I διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη λήψη αποφάσεων. Ερωτώμενος σχετικά με την αντίδραση του A.I σε ότι αφορά την περίπτωση “μαύρων κύκνων” (έκτακτων αρνητικών καταστάσεων) στη λήψη αποφάσεων, παραδέχθηκε ότι σε ακραίες αρνητικές καταστάσεις το A.I δεν μπορεί να δωσει άμεσες αποφάσεις και είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που πρέπει να τις πάρουν. Συμπλήρωσε, δε, ένα από τα προβλήματα είναι ότι χωρίς σωστά δεδομένα (data) οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν σωστές λύσεις.

Έξυπνες επιχειρήσεις, ψηφιακός μετασχηματισμός και κουλτούρα καινοτομίας
Από τις υπόλοιπες ομιλίες ξεχώρισαν αυτή του Διονύση Διαμαντόπουλου (Partner KPMG), ο οποίος ανέλυσε τους παράγοντες που καθιστούν μία επιχείρηση “έξυπνη”, του Hλία Χάντζου (senior director EMEA & APJ Global CIP and Private Advisor Goverment Affairs στη Symantec), ο οποίος αναφέρθηκε στην άλλη όψη του ψηφιακού μετασχηματισμού και στο πώς οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στην ασφάλεια της πληροφορίας (Information Security) και στο data privacy και της Rahat Harfoush, η οποία επικεντρώθηκε στη δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ του συνεδρίου που περιείχε την αποτύπωση του «ταξιδιού» του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις. Ομιλητές ήταν οι Ξενοφών Λιαπάκης (Interamerican), Θεοδόσης Μιχαλόπουλος (Microsoft), Στέφανος Μυτιληναίος (Τράπεζα Πειραιώς) και Σπύρος Πουλίδας (IBM) οι οποίοι παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού.