netweek - Ανοίγοντας το δρόμο για τα data centers του αύριο

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Hardware

Ανοίγοντας το δρόμο για τα data centers του αύριο

10 Φεβρουαρίου 2014 | 13:41 Γράφει ο Γιώργος  Φετοκάκης Topics: Analysis

Σε μια πρόσφατη μελέτη της η Gartner καταγράφει εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξει ένας Διευθυντής Πληροφορικής για την ανάπτυξη μια αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισης των data centers.

Πηγή: Gartner, Aπόδοση: Γιώργος Φετοκάκης, gfetokakis@boussias.com

Οι Διευθυντές Πληροφορικής χρειάζεται να αναπτύξουν μια στρατηγική για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των data centers, καθώς από αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευελιξία της εταιρείας τους. Για τη χάραξη μιας στρατηγικής σχετικά με τα data centers υπάρχουν οκτώ παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με την Gartner. Tα data centers σήμερα δεν χρειάζεται μόνο να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους όσο γίνεται πιο οικονομικά και να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αλλά θα πρέπει, παράλληλα, να είναι και ευέλικτα.

Η ανάγκη και επιθυμία των εταιρειών να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβολές της αγοράς, οδηγεί στην απαίτηση για πιο ευέλικτα data centers. Στη μελέτη “Eight critical forces that will shape enterprise data center strategies for the next five years” της Gartner προβλέπεται ότι οι Διευθυντές Πληροφορικής θα πρέπει μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια να αναθεωρήσουν τη στρατηγική που ακολουθούν για τα data centers τους. Και θα πρέπει, σύμφωνα με την Gartner, να επικεντρωθούν στα ακόλουθα οκτώ σημεία:

1.Εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών
Οι CIOs δεν θα πρέπει να αγνοούν τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι το In-Memory και η χρήση αποτελεσματικών ενεργειακά servers. To Ιn-Memory θα επικρατήσει μέσα στα 2-5 επόμενα χρόνια, ενώ οι τεχνολογίες που ελαττώνουν την ενεργειακή κατανάλωση θα έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς θα οδηγούν σε μια σημαντική μείωση του κόστους.

2.Επανεξέταση του μοντέλου διανομής
Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο Managed Hosting, στο data center outsourcing και στο Infrastructure Management μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης γίνονται όλο και περισσότερο δυσδιάκριτες, εκτιμά η Gartner. Οι Διευθυντές Πληροφορικής πρέπει να εξετάσουν ποιο μοντέλο διανομής ταιριάζει καλύτερα στην εταιρεία τους. Ως εκ τούτου, αλλάζει η εστίασή τους: από το κόστος επένδυσης κεφαλαίου σήμερα η βαρύτητα μεταφέρεται στα λειτουργικά κόστη.

3. Κατανόηση των επιχειρηματικών διαδικασιών
Ενα καλά διαχειριζόμενο κέντρο δεδομένων απαιτεί τη συνεχή παρακολούθηση των χρηστών. Χρειάζεται να γίνει μια καταγραφή και τεκμηρίωση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και τι δουλειά απαιτείται. Ολα, τελικά, καταλήγουν στις επιχειρηματικές διαδικασίες και στη δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές τους. Πίσω από αυτό κρύβεται η ανάγκη για ευελιξία.

4. Μεγαλύτερη έμφαση στα Disaster Recovery & Business Continuity
Λαμβάνοντας υπόψη τις «κοινωνικοοικονομικές αναταράξεις», όπως αναφέρει η Gartner, οι CIOs χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο Disaster Recovery και στο Business Continuity. Αυτά δεν αποτελούν απλά κάποια έξτρα projects που θα πρέπει να τα λάβει κανείς υπόψη στην περίπτωση που συμβεί κάτι. Θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε στρατηγικής data center.

5. Διαχείριση της αυξανόμενης χωρητικότητας
Storage, servers, δίκτυα: όλα πλέον αυξάνουν τις χωρητικότητές τους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής των data centers. Η ανάγκη διαχείρισης της αυξανόμενης ποσότητας δεδομένων θα αυξήσει, σύμφωνα με την Gartner, τη σημασία ενός μηχανικού δεδομένων.

6. Προετοιμασία για τις αλλαγές στα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές
Κάποιοι Διευθυντές Πληροφορικής μπορεί να αλλάξουν το λειτουργικό σύστημα, κάποιοι άλλοι μπορεί να αποφασίσουν τη χρήση νέων εφαρμογών. Τέτοιας φύσεως αλλαγές δεν πρέπει να επηρεάζουν τη λειτουργία του data center.

7. Ενοποίηση, το συνεχές καθήκον
Η Gartner συμβουλεύει τους CIOs να μην θεωρούν την ενοποίηση του data center ως κάτι που θα γίνει μια φορά και τελείωσε. Αντιθέτως, η απαίτηση για ενοποίηση για εξορθολογισμό θα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Φυσικά, όπως προειδοποιεί η Gartner, αυτό δεν θα είναι απλό να γίνει.

8. Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις στα data centers χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν. Αλλιώς δεν θα μπορέσουν να εκπληρωθούν οι αυξανόμενες απαιτήσεις. Το πώς θα μεταβληθεί ο ρόλος και η σημασία των data centers στο μέλλον είναι δύσκολο να το πει κανείς. Ωστόσο, χωρίς την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισής τους, οι Διευθύνσεις Πληροφορικής κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του κόστους.

netweek (T. 334)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778