Ο Μάρκος Σπέης, SAP Project Manager της Βιοιατρικής, μιλά για τις επενδύσεις του Ομίλου.

netweek: Ποιες εφαρμογές επιφέρουν τη μεγαλύτερη αξία στο χώρο της υγείας; 

Μάρκος Σπέης: Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στην εφαρμογής της Πληροφορικής στο χώρο της υγείας αποτελούν αρκετές ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών τόσο σε πρωτοβάθμια, όσο και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Αρκετά χρόνια τώρα, λειτουργούν στις εταιρείες αυτές συστήματα ERP τα οποία πέραν των βασικών λειτουργιών για την αποτύπωση  των οικονομικών δραστηριοτήτων έχουν αναπτύξει και εξειδικευμένες εφαρμογές για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ασθενούς η οποία εν τέλει αποτελεί τον πυρήνα όλων των  δραστηριοτήτων μια εταιρείας στον κλάδο υγείας.

Τα εν λόγω συστήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να εξασφαλίζουν:
• Την ομογενοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων Υποδομών, με δυνατότητα σύνδεσης των εφαρμογών και δυνατότητα ανασχεδιασμού και αυτοματοποίησης των λειτουργιών.
• Την απαραίτητη ευελιξία – πληρότητα της πληροφοριακής υποδομής της εταιρείας υποστηρίζοντας  τη συνεχή ανάπτυξη της με νέα τμήματα και δραστηριότητες.
• Την επικοινωνία με το λογισμικό διαχείρισης του ιατρικού εξοπλισμού (Laboratory Information Systems).
• Τη δυνατότητα δημιουργίας αναφορών για κάλυψη αναγκών πληροφόρησης των χρηστών σε πολλά επίπεδα (τελικοί χρήστες έως και Διοίκηση).

Οι σημαντικότεροι τομείς εργασίας που αφορούν εταιρείες του κλάδου υγείας είναι η Οικονομική Διαχείριση του ασθενούς σε συνδυασμό με το υποσύστημα Λογιστηρίου, το υποσύστημα Προμηθειών – Αποθηκών – Φαρμακείου, η διαχείριση οικονομικών απαιτήσεων από Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Ταμεία, Εταιρείες,  Ιατρούς, σε συνδυασμό με την ενημέρωση του υποσυστήματος της Διοικητικής Λογιστικής με όλες τις απαραίτητες πρωτογενείς πληροφορίες για τον σχηματισμό στοιχείων κόστους.

Οι σημερινές ανάγκες  και απαιτήσεις ενός οργανισμού δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό επίπεδο λειτουργίας, αλλά μπορούν να είναι συμβατές με τις λειτουργίες και των υπολοίπων φορέων του κλάδου. Υπάρχει ανάγκη συντονισμού αλλά και οργάνωσης των πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ των φορέων ασφάλισης δημοσίων ή ιδιωτικών με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Κοινός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δαπανών μέσα από ένα κοινά αποδεκτό πληροφοριακό σύστημα.

netweek: Σε ποιους τομείς του ΙΤ εστιάζει τις επενδύσεις του ο κλάδος της υγείας;

Μάρκος Σπέης: Εχοντας καλύψει τις βασικές και απαραίτητες λειτουργίες για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία τους, οι οργανισμοί του κλάδου υγείας οφείλουν να εστιάζουν σε ορισμένους τομείς εργασίας οι οποίοι θα καθορίσουν και την πορεία τους στο μέλλον. Σε κορυφαίο ζητούμενο αναδεικνύεται η ακριβής και έγκαιρη παρακολούθηση της συμπεριφοράς του κόστους στις παραγωγικές μονάδες, έτσι ώστε η διοίκηση να μπορεί να αντιδρά ταχύτατα και αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παροχή των υπηρεσιών υγείας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Στη συλλογή αλλά και περαιτέρω επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων για κοστολόγηση υπηρεσιών (με προσδιορισμό άμεσου και εμμέσου κόστους), τροφοδοτώντας όλα τα διοικητικά επίπεδα με την απαραίτητη πληροφόρηση για τη διαμόρφωση λειτουργίας και τη λήψη άμεσων αποφάσεων. Την εκκαθάριση δαπανών σε όλους τους τομείς, αλλά και τη διαχείριση των απαιτήσεων από τους συνεργαζόμενους φορείς. Η παράμετρος του χρόνου αντίδρασης για τη λήψη αποφάσεων είναι πολύ σημαντική.

Η πληροφόρηση πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και διαμορφωμένη κατάλληλα για όλα τα διοικητικά επίπεδα. Οι κινήσεις αντιμετώπισης των καθημερνών αλλαγών τόσο σε διεθνές, όσο και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να είναι ταχύτατες αφού ο ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια καθυστέρησης και ολιγωρίας.

Η πλατφόρμα αντιμετώπισης όλων των παραπάνω απαιτήσεων πρέπει να είναι η Πληροφορική η οποία στηρίζεται σε κανόνες, που πρέπει να εφαρμοστούν σε όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες του κλάδου υγείας.