netweek - H Eγνατία Οδός σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού και το νέο έτος

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Management

Με πληθώρα IT Projects

H Eγνατία Οδός σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού και το νέο έτος

7 Ιανουαρίου 2019 | 10:21 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Investments,New Products

H λέξη που αναμένεται να επικρατήσει το 2019 στην Εγνατία Οδό είναι «συμμόρφωση – compliance».

Άλλωστε, οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει στην ασφάλεια δεδομένων και συστημάτων και η ανάγκη «συμμόρφωσης» ένεκα του GDPR υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να ανεβάσουν ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων (και κατ’ επέκταση στον προϋπολογισμό) τους τα θέματα ασφάλειας. Αυτό εξηγεί την πληθώρα έργων ασφάλειας που υλοποιήθηκαν στον οργανισμό το 2018. Συγκεκριμένα:

-Έγιναν έλεγχοι και προσαρμογές συστημάτων σε περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν αυξημένη επικινδυνότητα παραβίασης. «Η πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν να διασφαλίσουμε την ευελιξία και ταχύτητα πρόσβασης από εξωτερικούς κυρίως χρήστες σε δεδομένα και υπηρεσίες διατηρώντας τα επιθυμητά επίπεδα ασφαλείας» αναφέρει στο NetFAX ο Θανάσης Ιατρόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Συστημάτων & Τεχνολογιών της Εγνατίας Οδός ΑΕ. Παράλληλα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Συστημάτων & Τεχνολογιών που έχει την αρμοδιότητα για την παροχή των υπηρεσιών και των συστημάτων ICT και GIS, προχώρησε στην εφαρμογή υπηρεσιών Managed Print Services σε όλο τον οργανισμό.

-Έγιναν εγκαταστάσεις νέου εξοπλισμού στο σύνολο σχεδόν του προσωπικού της εταιρείας με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας.

-Έγιναν εκτεταμένες αλλαγές στο λογισμικό οικονομικής διαχείρισης για την προσαρμογή στη νομοθεσία.

-Εφαρμόστηκε η ψηφιακή υπογραφή από την πλειοψηφία των στελεχών της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει ήδη εισέλθει σε φάση μετασχηματισμού επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε θέματα ανάπτυξης νέων έργων στον τομέα των κατασκευών και παροχής υπηρεσιών στον τομέα των οδικών μεταφορών. Σε αυτό το πλάνο η Πληροφορική αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό εταίρο, με μια πληθώρα έργων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, όπως:

-Έργα αναβάθμισης των υποδομών Πληροφορικής της εταιρείας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας.

-Έργα που σχετίζονται με την υποστήριξη της λειτουργίας των σταθμών διοδίων που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος της Εγνατίας οδού και των κάθετων αξόνων της. «Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού με σκοπό να διασυνδεθούν όλοι οι σταθμοί διοδίων στο δίκτυο αυτό» επισημαίνει ο Θ. Ιατρόπουλος.

-Έργα που σχετίζονται με την προετοιμασία των υποδομών για τη λειτουργία του συστήματος αναλογικής χρέωσης κατά τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου πράγμα που απαιτεί εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής χρέωσης.

-Επέκταση και αναβάθμιση των εφαρμογών GIS που έχουν αναπτυχθεί (Γεωπύλη) με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση νέων αιτημάτων για πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφόρηση του κοινού.

-Συμμετοχή σε τέσσερα συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λογισμικού σε θέματα μεταφορών, την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης δεδομένων κυκλοφορίας οχημάτων, την ανάπτυξη εφαρμογών και διασυνδέσεων για τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας στις σήραγγες της Εγνατίας οδού, την ανάπτυξη εφαρμογών σε θέματα καταναλώσεων ενέργειας.

«Τέλος, θα γίνει αναθεώρηση των πολιτικών και διαδικασιών με δεδομένο ότι πλέον η αποτίμηση της αξίας του IT γίνεται με βάση το επίπεδο και την οργάνωση της διαχείρισης των ζητημάτων (IT Governance) παρά το πλήθος των συστημάτων που διαθέτει η επιχείρηση» καταλήγει ο Θ. Ιατρόπουλος.

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778