Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει αυτή την περίοδο στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο τα δεδομένα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν αυτές, θα πρέπει κάπου να αποθηκεύονται μέχρι να έρθει η σειρά τους για να αξιοποιηθούν.

Αν συνοψίζαμε σε μερικές λέξεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τάσεις του 2019 δείχνουν προς φθηνότερο χώρο αποθήκευσης, πυκνότερες μονάδες flash και multi – cloud data management. Σε καθένα από τους παραπάνω τομείς, υπάρχουν τεχνολογίες που βρίσκονται ακόμα στα πολύ πρώτα στάδια εξέλιξης, όπως η αποθήκευση δεδομένων σε συνθετικές δομές DNA και σε γυάλινους δίσκους που έχουν κατασκευαστεί με νανοτεχνολογία. Υπάρχουν όμως και τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες ήδη και παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν ώριμες, δημιουργούν ένα πλαίσιο καλών επιλογών, είτε για μια πλήρη μετάβαση, είτε για κάποιες πιλοτικές εφαρμογές.

Από τους μαγνήτες στο πυρίτιο
Συνολικά, η αγορά του enterprise data storage μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς και μαζί με αυτήν και η ειδική κατηγορία του flash storage. Από το 2011, όταν ξεκίνησε ουσιαστικά η διάθεση μονάδων flash storage από τους κατασκευαστές, οι πωλήσεις τους είναι διαρκώς αυξητικές. Σύμφωνα με την IDC, τα έσοδα από πωλήσεις enterprise storage systems παγκοσμίως, διαμορφώθηκαν στα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε χωρητικότητα 92,5 exabytes, η οποία ήταν μόλις 1,7% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Από το παραπάνω σύνολο, οι πωλήσεις των μονάδων All Flash Array (AFA), οι οποίες είναι και το ακριβότερο προϊόν της κατηγορίας, αντιστοιχούν σε 2,73 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 37,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Λίγο μεγαλύτερη ήταν η αξία των πωλήσεων στην κατηγορία Hybrid Flash Array, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,06 δισεκατομμύρια δολάρια αυξημένη κατά 13,4%.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ενώ η χωρητικότητα των μονάδων που πουλήθηκαν δε μεταβλήθηκε σημαντικά, οι πωλήσεις πιο ακριβών προϊόντων δυνάμωσαν τα έσοδα των κατασκευαστών.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που στρέφουν την αγορά σε αυτήν την κατεύθυνση. Καταρχήν η τιμή. Όσο και αν υπερτερεί η τεχνολογία NAND σε κάποιους τομείς, η απόκτησή της θα ήταν δύσκολη, αν οι τιμές δεν ακολουθούσαν σταθερά καθοδική πορεία, φτάνοντας μάλιστα σε ακραία μεταβολή τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και παρουσιάστηκε φαινόμενο υπερπροσφοράς. Η μείωση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019 και σύμφωνα με αναλυτές μπορεί το ποσοστό μείωσης να φτάσει μέχρι και 30%. Μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία τελικά έχει το ίδιο αποτέλεσμα για τον αγοραστή που έχει ανάγκη χωρητικότητα, είναι το ενδεχόμενο οι κατασκευαστές να διαθέτουν μεγαλύτερης χωρητικότητας μονάδες στις ίδιες τιμές με τις περσινές. Στο πλαίσιο της πρόβλεψης αναμένεται το 2019 να κλείσει με τιμές κοντά στα 13,7 cents ανά MB, από 19,5 cents το 2018 και η μείωση να συνεχιστεί στα 11,2 cents το 2020, 8,8 cents το 2021 και 7 cents το 2022. Θεωρητικά, οι χαμηλότερες τιμές σε μνήμες NAND συνεπάγονται και ανάλογες μειώσεις στις τιμές των μονάδων flash storage. Η μείωση των τιμών προήλθε κυρίως από την ευρύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας 3D NAND και τη μετάβαση των κατασκευαστών από την τεχνολογία 32 – layer στην 64 – layer, ενώ από το 2019 και έπειτα αναμένεται και η αξιοποίηση της τεχνολογίας 96 – layer.

Μια φρέσκια τεχνολογία που δεν φάνηκε πολύ το 2018, αλλά αναμένεται να δώσει πιο δυναμικό παρόν το 2019, είναι τα quadruple-level cell (QLC) flash chips, τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν 4 bits of data ανά memory cell. Σύμφωνα με προβλέψεις, από μερίδιο λιγότερο από 1% το 2018, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να φτάσει σε μερίδιο 4,1% το 2019. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι αποτελεί οικονομικότερη επιλογή από την Triple-level cell flash (TLC), αλλά δε θεωρείται εξίσου αξιόπιστη σε εφαρμογές που απαιτούν συχνή πρόσβαση στη μονάδα αποθήκευσης, όπως οι high – transaction databases. Επομένως μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα σε read – intensive εφαρμογές, όπως τα hyperscale envitoments.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το storage
Οι τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, οι πρόγονοι δηλαδή των τεχνικών που πλέον εντάσσουμε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιούνταν ανέκαθεν για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού στα συστήματα αποθήκευσης. Η βασική διαφορά πλέον είναι ότι η τεχνολογία διαχείρισης και ελέγχου με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, έχει τη δυνατότητα να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις ή ακόμα και να αναλάβει δράση, αν “κρίνει” ότι είναι αναγκαίο.

Η ανάλυση δεδομένων, βασισμένη σε αλγόριθμους machine learning μπορεί να λειτουργήσει ως βοηθός του διαχειριστή, προβλέποντας τη μελλοντική χρήση του αποθηκευτικού χώρου, αποκαλύπτοντας δεδομένα που είναι για μεγάλα διαστήματα ανενεργά ή χρησιμοποιούνται σπάνια και συνήθως βρίσκονται σε δευτερεύοντα μέσα αποθήκευσης και τέλος να αναγνωρίσει ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με ρυθμιστικά πλαίσια, κυρίως στον τομέα των προσωπικών δεδομένων.

Το 2018, όλοι σχεδόν οι μεγάλοι κατασκευαστές παρουσίασαν προϊόντα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως βοηθοί στη λήψη αποφάσεων.

Το δίλημμα που αναμένεται να απασχολήσει εντονότερα τους διαχειριστές τα ερχόμενα χρόνια, είναι η ελευθερία των αλγορίθμων να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις εκτελούν. Η δυνατότητα της ανθρώπινης νόησης να χειριστεί πολύπλοκες καταστάσεις που δημιουργούνται στο σύμπαν των Big Data, είναι περιορισμένη, Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για “human bottleneck.” Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα προϊόντα που έχουν παρουσιαστεί δίνουν την επιλογή η πρόταση τους να αξιολογηθεί από έναν άνθρωπο πριν προχωρήσουν σε κάποια δράση. Μια άποψη είναι τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Δεν είναι όμως η επικρατέστερη. Είναι αρκετά πιθανό, ακόμα και τη χρονιά που διανύουμε να δούμε κρίσιμες λειτουργίες να περνούν στον πλήρως αυτοματοποιημένο έλεγχο από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Ένα αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ο επαναπροσδιορισμός των storage tiers, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν οι αλγόριθμοι στην εναπόθεση των δεδομένων.

Multi-cloud data management
Κάποιες έρευνες, όπως αυτή της Enterprise Strategy Group ανεβάζουν το ποσοστό χρήσης περισσότερων του ενός cloud από επιχειρήσεις στο 81%, για εφαρμογές IaaS ή PaaS. Το ποσοστό πέφτει στο 51% όταν πρόκειται για χρήση τριών ή περισσότερων cloud υπηρεσιών, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλό.

Συνήθως, η χρήση πολλαπλών cloud αφορά την αξιοποίηση τους σε διαφορετικές εφαρμογές και λιγότερο συχνά το μοίρασμα μιας εργασίας σε διαφορετικά cloud. Τα κύρια οφέλη της multi – cloud στρατηγικής είναι η βελτίωση των επιδόσεων, η προστασία δεδομένων και η εξασφάλιση αδιάλειπτης λειτουργίας. Ωστόσο, δεν είναι θεωρητικά όλα τα cloud κατάλληλα για όλους τους τύπους εφαρμογών. Συχνά, η επιχείρηση θα χρειαστεί να επιλέξει την υπηρεσία ενός προμηθευτή, γιατί δημιουργεί ένα πετυχημένο συνδυασμό με την εφαρμογή που θέλει να τρέξει.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ότι η διαχείριση σε ένα κατακερματισμένο περιβάλλον, το οποίο δεν είναι ομοιογενές, είναι μια πρόκληση τόσο για την ασφάλεια των επιχειρηματικών δεδομένων, όσο και για τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών πλαισίων.

Νόμοι, όπως ο GDRP της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη δημιουργήσει την αίσθηση του επείγοντος για policy-based management, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται τα δεδομένα.

Επιπλέον των παραπάνω θεμάτων, η multi – cloud στρατηγική εγείρει και το ζήτημα διαχείρισης του κόστους λειτουργίας. Δεδομένου ότι οι αυτοματισμοί είναι αυτοί που καθημερινά καθορίζουν διάφορες λειτουργίες, δεν είναι δύσκολο, να χαθεί ο έλεγχος του τελικού λογαριασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν κάνει στην αγορά την εμφάνισή τους εφαρμογές που υπόσχονται να βάλουν τάξη στο multi – cloud χάος. Όπως είναι αναμενόμενο, λόγω εποχής, οι περισσότερες χρησιμοποιούν τεχνολογίες AI, με κύριο στόχο να αναλύσουν την κίνηση των δεδομένων και να εντοπίσουν τις διαμορφώσεις που προσφέρουν τις καλύτερες επιδόσεις και αξιοπιστία.


Composable Infrastructure
Μια από τις πιο φρέσκες τάσεις στον τομέα του IT administration είναι η αρχιτεκτονική composable infrastructure. Αν και είναι γνωστή εδώ και κάποια χρόνια, η περασμένη χρονιά ήταν ορόσημο για την αποδοχή της. Περισσότεροι προμηθευτές παρουσίασαν προϊόντα που αξιοποιούσαν τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Όπως συμβαίνει και με τις συγγενικές της τεχνολογίες, converged infrastructure and hyper-converged infrastructure (HCI), οι οποίες μετουσιώνουν φυσικές υποδομές επεξεργαστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου σε virtualized, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την αρχιτεκτονική composable infrastructure, με τη διαφορά ότι επιτρέπει στους διαχειριστές πλέον του να δημιουργούν virtual machines, όπως στην HCI, να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να ορίσουν τα shared pools σε φυσικούς servers. Μια ακόμα διαφορά σε σχέση με την HCI, η οποία χρησιμοποιεί ένα hypervisor για να διαχειρίζεται τα virtual resources, η αρχιτεκτονική composable infrastructure χρησιμοποιεί APIs και λογισμικό διαχείρισης, ώστε να αναγνωρίζει και να αθροίζει όλους τους φυσικούς πόρους.

Πρωτοπόροι της αγοράς ήταν οι εταιρείες HPE και Cisco, αλλά πρόσφατα νέοι παίκτες μπήκαν στην αρένα, διαπιστώνοντας την αύξηση του ενδιαφέροντος.

NVMe, το 30% της αγοράς μέχρι το 2021
Αυτή είναι η πρόβλεψη της Gartner, η οποία αντικατοπτρίζει μια τρελή ανάπτυξη για την τεχνολογία NVMe, δεδομένου ότι το μερίδιο της το 2018 ήταν περίπου στο 1%. H εκτίμηση της IDC ανεβάζει το ποσοστό στο 50% του συνόλου εσόδων από εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν το NVMe τόσο ελκυστικό; Το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα παροχής εξαιρετικά υψηλού bandwidth με εξαιρετικά χαμηλό latency. Επίσης, η τεχνολογία είναι σχεδιασμένη ώστε να δίνει τη δυνατότητα διαμοιρασμού flash storage systems μεταξύ πολλαπλών server racks, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για Oracle Real Application Clusters ή άλλες υλοποιήσεις βάσεων δεδομένων.

Αυτό επιτυγχάνεται γιατί μια από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις τεχνολογίες NVMe και SCSI είναι η δυνατότητα της πρώτης να κάνει address συσκευών αποθήκευσης μέσω απευθείας πρόσβασης στη μνήμη. Τα παλαιότερα SSDs ήταν κυρίως PCIe – compatible, τα οποία συνδέονταν σε έναν host server. Οπότε δεν χρειάζονταν έναν host bus adapter για να επικοινωνούν με τις μονάδες αποθήκευσης.

Οι εταιρείες που έχουν ηγετική θέση στην αγορά είναι οι Dell EMC, η HPE και η NetApp, οι οποίες όμως δέχονται τα “χτυπήματα” των startups με συσκευές που ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες, κυρίως στο κομμάτι του λογισμικού. Τα ερχόμενα χρόνια, η μάχη θα μεταφερθεί στην αρένα της τεχνολογίας NVMe-oF, το πλεονέκτημα της οποίας είναι να επιτρέπει ανεξάρτητο scaling σε αποθηκευτικό χώρο και επεξεργαστική ισχύ. Η δυνατότητα αυτή είναι σημαντική για εφαρμογές στους τομείς IoT, machine learning και άλλες εφαρμογές που είναι latency – sensitive.

Οι 6 τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη άποψη στο storage
Κώστας Αγγελακόπουλος
Advisory Systems Engineer,
Dell Technologies Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας

Οι λύσεις storage αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για να απαντήσουν στις προσκλήσεις του σύγχρονου ΙΤ

Τεχνολογία Flash για μέγιστες επιδόσεις και αξιοπιστία, με NVMe (Non Volatile Memory Express) και Storage Class Memory (SCM) με απόδοση ανώτερη των συμβατικών μέσων Flash (NAND based).

Scale-out σχεδίαση που επιτρέπει επέκταση του storage οριζόντια και κάθετα. Παρέχει έτσι μέγιστη ευελιξία, υψηλή απόδοση, εύκολη διαχείριση και οικονομία, χωρίς να διακυβεύεται η αξιοπιστία.

Software defined προσέγγιση που αποσυνδέει το λογισμικό του storage από το hardware. Έτσι παρέχεται απλότητα, ευελιξία και αυτοματοποίηση σε ιδιωτικές υποδομές αλλά και στο cloud.

Cloud-enabled, για ενοποίηση στο cloud με στόχο η λύση storageνα παρέχει την απαραίτητη ελαστικότητα και ευελιξία.

Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Με την ΑΙ προσέγγιση λογικές και αλγόριθμοι με τεράστιες δυνατότητες μπορούν να εφαρμοστούν στην ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων.

Σχεδίαση που θέτει σε προτεραιότητα την αξιοπιστία και την ασφάλεια των δεδομένων.

Οι τεχνολογίες software-defined στο επίκεντρο των εξελίξεων
Μπάμπης Λιαρόπουλος
Διευθυντής Πωλήσεων Συστημάτων,
IBM Ελλάδα και Κύπρος

Λόγω της πληθώρας και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού και τύπου των εφαρμογών πληροφορικής σε τομείς όπως τα Big Data/Αnalytics, το AI αλλά και το Hybrid Cloud, οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διαχείρισης της εκθετικής αύξησης των δεδομένων, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη ταχύτατης εξέλιξης των τεχνολογιών storage, όχι μόνο στον τομέα του hardware, αλλά επίσης (και κυρίως) στον τομέα του software-defined storage infrastructure.

Στo πλαίσιo αυτό, στον τομέα αποθήκευσης δεδομένων, διατίθενται σήμερα ευρέως όχι μόνο οι κλασσικές λύσεις storage virtualization και enterprise flash, αλλά επίσης και οι τεχνολογίες software-defined που επιτρέπουν την ανεξαρτητοποίηση του hardware από το λογισμικό και παρέχουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Οι περιοχές αυτές είναι, ενδεικτικά, το Hybrid Cloud Integration και Enablement, το Cloud Object Storage, το Storage for Big Data/Analytics & Artificial Intelligence και κυρίως το data protection & business continuity για μια υποδομή ‘always on’. Οι παραπάνω περιοχές μαζί με την απαραίτητη τεχνογνωσία προσδίδουν αξία στην επιχείρηση και και διευκολύνουν την ομαλή διεξαγωγή των καθημερινών εργασιών.

Storage Area Networks: Από τα λεγόμενα στα δεδομένα
Δαμιανός Μανιατάκος
Director of IT, ΕΡΤ

Τα Storage Networks είναι κάτι περισσότερο από «storage at the end of the network». Οι μηχανικοί σε οποιοδήποτε περιβάλλον θα πρέπει να είναι σε θέση να εξετάσουν τις τεχνολογίες πίσω από τους κύριους τύπους storage networks, που περιλαμβάνουν block (Fibre Channel, FCoE, iSCSI NVMe και NVMe over Fabrics), File (SMB και NFS) και Object (συμπεριλαμβανομένων των CEPH, S3, Swift). Το κλειδί για την επιλογή του κατάλληλου τύπου είναι τι είδους εφαρμογές πρέπει να υποστηριχθούν στο παραγωγικό περιβάλλον.

Εκτός από την γνώση αυτών των τεχνολογιών θα πρέπει προσεκτικά να επιλεγεί το σημείο του δικτυακού περιβάλλοντος που πρόκειται να αναπτυχθούν. Επιπλέον η έλευση της μνήμης flash έφερε επανάσταση στην αποθήκευση και την πρόσβαση σε τέτοιο βαθμό που απαιτούνται πρόσθετοι μηχανισμοί για τη διατήρηση του επιπέδου απόδοσης.

Ως αποτέλεσμα, το storage networking απαιτεί πλέον την χρήση νέων πρωτοκόλλων, όπως NVMe-oF, NVMe/FC και RoCE, παράλληλα με τα παραδοσιακά πρωτόκολλα αποθήκευσης. Η κατάλληλη εφαρμογή στην παραγωγή δεν προκύπτει απλά με την ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων στα switches αλλά και με την εις βάθος κατανόηση του εάν και πώς μπορεί να αλλάξει το Fabric design για να επιτύχουμε την καλύτερη απόδοση και ευελιξία. Millions IOPS και microsecond response times είναι η νέα νόρμα στα περιβάλλοντα Data Center με All Flash Arrays. Ωστόσο, τα εργαστηριακά πιστοποιημένα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που πάντα επιτυγχάνονται στα περιβάλλοντα παραγωγής. Σε αυτά συχνά προκύπτει μη βέλτιστη απόδοση ακολουθούμενη από σύγχυση ως προς την πηγή του προβλήματος. Ο πραγματικός λόγος, ωστόσο, είναι η έλλειψη visibility στο storage traffic, χωρίς τo οποίo η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συχνά best effort διαδικασία και αρχίζει με την εικασία. Είναι πολύ σημαντικό το να γνωρίζουμε πώς να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε SANs σε All Flash και NVMe-oF περιβάλλοντα και πώς να χρησιμοποιούμε SAN Telemetry και SAN Insights, προκειμένου να αποκτήσουμε real time visibility και analytics του Storage Traffic για βελτιστοποίηση της απόδοσης.

H ΕΡΤ ως Broadcasting οργανισμός, ακολούθως της αναβάθμισης του συνόλου του δικτυακού της εξοπλισμού (διαγωνισμός σε εξέλιξη), θα σχεδιάσει την κατάλληλη υποδομή επέκτασης των κεντρικών αποθηκευτικών της μέσων, που θα την οδηγήσει στην βέλτιστη εξασφάλιση και διατήρηση του ψηφιοποιημένου υλικού της που μέρα με την μέρα αυξάνεται. Το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές στον τρόπο διατήρησης των δεδομένων. Και η αποθήκευση σε DNA όλο και πλησιάζει.