Αυτή ήταν μια από τις καλές εκπλήξεις των τελευταίων εβδομάδων:
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας απέδειξε έμπρακτα πως ανταποκρίνεται (αν και θα περιμέναμε να αντιδράσει ακόμα γρηγορότερα…) στα κελεύσματα των καιρών, σ’ ό,τι αφορά στην επίδραση των αναδυόμενων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας.

Ως αποτέλεσμα, παίρνει μέτρα για τη «θεραπεία» του ελλείμματος εξειδικευμένης επιμόρφωσης σε κρίσιμους πλέον τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, γενικότερα, αλλά και εστιασμένα αυτός των τραπεζικών υπηρεσιών (βλέπε, fintech). Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και σ’ ό,τι αφορά στην επιμόρφωση σε εφαρμογές blockchain, αλλά αυτό «σηκώνει» μια ξεχωριστή συνέντευξη…

Η καλή έκπληξη, μάλιστα, δεν περιορίστηκε μονάχα στο αντικείμενο, αλλά επεκτάθηκε και στους ανθρώπους που θα το διδάξουν που -σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει- δεν είναι πανεπιστημιακοί, αλλά άνθρωποι της «αγοράς», με σημαντικό απόθεμα γνώσης και εμπειρίας, οι οποίοι έχουν με τη δουλειά τους συνδιαμορφώσει το τοπίο σ’ αυτό τον χώρο, στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Λιτσικάκης κι ο Σωτήρης Συρμακέζης θα είναι οι δυο εισηγητές (με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Παναγ. Πετράκη) αυτού του προγράμματος που -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ- θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου και θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου (συνολικά 90 ώρες), με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να γίνονται δεκτές ως τις 18 Οκτωβρίου. Πολυάσχολοι και οι δυο – δέχτηκαν μεν να μιλήσουν στο Netweek και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το πρόγραμμα, αλλά τελικά τα κατάφερε μόνο ο Δημήτρης Λιτσικάκης, που -μιλώντας για λογαριασμό και των δυο- ξεκίνησε με μια διόρθωση: «Δεν πρόκειται για ένα, αλλά για δυο προγράμματα, αυτό μας ζήτησαν από το Καποδιστριακό – το ένα είναι γενικότερο, γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις επιχειρήσεις, και το δεύτερο, ειδικότερο, για digital transformation in financial services, δηλ. τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζικών υπηρεσιών. Τομέας στον οποίο τόσο εγώ, όσο και ο Σωτήρης έχουμε μεγάλη εξειδίκευση, έχοντας δουλέψει χρόνια πάνω στα τραπεζικά συστήματα. Φυσικά, η στόχευση είναι διαφορετική: το δεύτερο απευθύνεται καθαρά στον τραπεζικό κόσμο, τα υφιστάμενα αλλά και τα μελλοντικά στελέχη που θέλουν να περάσουν από το καθαρό banking σε fintech / digital banking, όπως βέβαια και στους νεότερους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα».

    Ήταν κάτι που έλειπε, έτσι δεν είναι;

«Δεν είχαμε ως τώρα στην Ελλάδα εκπαίδευση σε θέματα τέτοιου είδους, αν και το ΕΚΠΑ κάνει πάρα πολλούς τέτοιους κύκλους, πάνω στο ίδιο μοντέλο, για καινούριους τομείς… Το μοντέλο προβλέπει εντατικά μαθήματα τετράμηνης διάρκειας, απαιτεί αρκετή δουλειά εκ μέρους του σπουδαστή κι εμείς φιλοδοξούμε να του αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη γνώσης, στην οποία μπορεί να επιστρέφει συνέχεια, για reference. Όλο το πρόγραμμα που δημιουργούμε με τον Σωτήρη θα ανανεώνεται συνεχώς, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με φρενήρη ρυθμό… Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα επιστρέψουμε στις τάξεις, αν και με διαφορετικό ρόλο.

Τα μαθήματα θα είναι ψηφιακά – μιλάμε για virtual classrooms- αλλά εμείς θα είμαστε live σε κάποια από αυτά και θα δεχόμαστε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. Θα υπάρχουν αξιολογήσεις και project τα οποία θα βάζουμε και οι εκπαιδευόμενοι θα απαντούν με πιο ελεύθερο τρόπο ενώ, ανά πάσα στιγμή, θα μπορούν να θέτουν τις ερωτήσεις τους, μέσω e-mail ή άλλων μορφών επικοινωνίας – το ΕΚΠΑ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα- κι εμείς μέσα σε 24 ώρες θα δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

    Ποιος είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτό το διπλό πρόγραμμα;

«Η πρόταση έγινε από το ΕΚΠΑ – προσέγγισαν πρώτα εμένα, πριν από αρκετούς μήνες μέσω LinkedIn, έχοντας δει τη δουλειά που είχα κάνει για τη Revolut. Ζήτησαν τη βοήθειά μου για να στήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα κι επειδή θα με ενδιέφερε να το κάνω μαζί με κάποιον άλλο (αφενός λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς, αφετέρου λόγω της ανάγκης για πιο σφαιρική ενημέρωση) καλύτερο άτομο από το Σωτήρη για να πλαισιώσει αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχει, σε προϋπηρεσία, γνώση και αναγνώριση ως στέλεχος… Το πρότεινα στο ΕΚΠΑ και με πολλή χαρά το αποδέχτηκαν να κατεβούμε ως σχήμα».

    Πώς έχετε διαρθρώσει τα μαθήματα;

«Ξεκινάμε από τα πολύ εισαγωγικά και φτάνουμε ως τα πιο εξειδικευμένα θέματα. Κύριος στόχος, βέβαια, είναι τα τραπεζικά στελέχη για το fintech και γενικότερα τα στελέχη επιχειρήσεων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς έχει εφαρμογή σ’ όλους τους κλάδους. Σήμερα δεν υπάρχει εταιρία, που να μην έχει ψηφιακό χαρακτήρα – χωρίς αυτόν, δεν επιζείς! Φυσικά, θέλουμε και φοιτητές, που μπορούν να κάνουν το πρόγραμμα παράλληλα με τις άλλες σπουδές τους, ο καθένας στο δικό του χρόνο… Σ΄ όλους όσοι ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά ή την Πληροφορική, θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την καριέρα τους… Ήδη, από τις πρώτες κιόλας ανακοινώσεις που κάναμε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

    Εκτός Ελλάδας τι υπάρχει σε αντίστοιχα προγράμματα;

«Υπάρχουν κάποια πολύ δυνατά. Δεν έχουμε πάρει κάτι από αυτά – τα έχω δει σαν τίτλους, αλλά δεν θέλω να δω το περιεχόμενό τους, προτιμώ να μείνουμε ανεπηρέαστοι και να στήσουμε κάτι για την ελληνική πραγματικότητα. Θέλουμε το feedback από τους πρώτους εκπαιδευόμενους να δημιουργήσει στην πιάτσα θετικό κλίμα, που θα μας βοηθήσει να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο… Έχουμε όλη τη διάθεση να το εξελίξουμε και σταδιακά να το τελειοποιήσουμε! Αν στην πορεία δούμε ότι χρειάζεται και κάτι άλλο, πχ. κάτι στον ασφαλιστικό χώρο, θα το κοιτάξουμε»…

    Από στελέχη, δάσκαλοι – πώς νιώθετε με τον νέο ρόλο;

«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν είχαμε ξαναφτιάξει, είναι αλήθεια, αλλά το παλέψαμε! Μας έδωσαν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από το ΕΚΠΑ ως προς τη δομή, αλλά η θεματολογία, οι τίτλοι, το περιεχόμενο και η απόφαση για το πού θα δώσουμε βάρος, είναι δικά μας. Η συγγραφή συνεχίζεται γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της ύλης, αλλά τα βασικά στοιχεία έχουν ήδη ανακοινωθεί (Σ.Σ. Οι τέσσερις τομείς είναι Εισαγωγή σε Digital Banking – Fintech / Θεσμικό και Κανονιστικό πλαίσιο / 4η Βιομηχανική Επανάσταση και σχέση με Digital Banking – Fintech / Το μέλλον της τραπεζικής σε έναν ψηφιακό κόσμο). Καλύπτονται όλοι οι τομείς και μάλιστα, υπάρχει συμπληρωματικότητα και μεταξύ μας: ο Σωτήρης προέρχεται από τον χώρο των τραπεζών κι έχει στήσει digital banks, ενώ εγώ έχω πιο τεχνολογικό προφίλ, είμαι περισσότερο στο χώρο του fintech. Να θυμίσουμε ότι στο digital banking ψηφιοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα συστήματα και διαδικασίες, ενώ το fintech φέρνει το λεγόμενο disruption – το εντελώς καινούριο μοντέλο… Όσο για τον νέο ρόλο, είναι για εμάς μια ερευνητική διαδικασία: μπαίνουμε πλέον σε βάθος και συστηματοποιούμε πληροφορίες που είτε έχουμε εμείς είτε έχουμε ακούσει. Μέσα από αυτό, πρώτα απ’ όλα μαθαίνουμε κι εμείς, κάτι που με τη δουλειά και τις πολλές ασχολίες δεν προλαβαίναμε πριν. Με το feedback και την ανταλλαγή απόψεων, πιστεύουμε ότι αυτό θα αυξηθεί…»

    Μιας και μιλάμε για fintech, στην Ελλάδα όλα καλά;

«Με δυο λέξεις, ‘πολλή μουρμούρα και λίγο πράξη’… αυτό συναντάμε πολύ καιρό τώρα! Έχει, βέβαια, γίνει μόδα και καραμέλα, που είναι μεν καλό γιατί υπάρχει συζήτηση, αλλά δεν προχωράμε σε δράσεις. Και οι δυο πιστεύουμε πως αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο – το βλέπω συχνά στα ταξίδια μου στο εξωτερικό. Στην Κύπρο και στη Μάλτα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ σ’ όλα τα θέματα – η Κύπρος έχει ακαδημαϊκό πρόγραμμα από πολλά χρόνια, ενώ στη Μάλτα έχουν κάνει το blockchain island σημαία και brand τους, με ειδική νομοθεσία, ξεφύγανε! Η Λιθουανία τρέχει, επίσης, ολοταχώς! Το Ισραήλ είναι πλέον γνωστό ως startup nation… Μιλάμε για χώρες μικρότερες από εμάς που όμως, έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη κουλτούρα. Εδώ, πρέπει ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βάλει τα δυνατά του σ’ ό,τι μπορεί, ώστε μέσα στον δικό του οργανισμό να επηρεάσει τα ανώτερα κλιμάκια και να γίνει η αλλαγή πράξη! Αρκετοί έχουν μάλλον καταλάβει πόσο επείγον είναι και προβληματίζονται, αναζητώντας λύσεις. Βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη διάθεση -και μιλάω εκ πείρας- στον τρόπο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα fintech: εντελώς διαφορετικός τρόπος σκέψης – από τη φάση των εχθρών, περάσαμε σ’ εκείνη που λέει ελάτε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, αλλά θέλει πολλή δουλειά από τις δυο πλευρές και προσοχή στο επικοινωνιακό κομμάτι, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αξία (όχι για τις εταιρίες, αλλά για τον τελικό καταναλωτή) κι όχι πυροτεχνήματα!