Στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ολοκλήρωση των τεστ που αναπτύσσει για τον κορονοϊό και την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων για το λανσάρισμά τους θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση, ύψους 400.000 ευρώ, που έλαβε από το Uni.Fund η EnzyQuest, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η EnzyQuest έχει την έδρα της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και «γεννήθηκε» το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη ενζύμων/ αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη βιοτεχνολογία.  «Με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή και στην ανάπτυξη δύο εναλλακτικών τύπων μοριακής διάγνωσης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2020 τα τεστ να είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν στα διαγνωστικά κέντρα», λέει στο NetFAX ο Δημήτρης Κουτσιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της EnzyQuest.

Το πρώτο τεστ στηρίζεται στη μεθοδολογία Real Time RT-PCR και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το δεύτερο βασίζεται στην τεχνική που ονομάζεται ισοθερμική ενίσχυση. Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσιούλης, θα ζητηθεί η έγκριση σε εγχώριο επίπεδο (ΕΟΦ) και στη συνέχεια η EnzyQuest θα απευθυνθεί και σε ευρωπαϊκούς φορείς, προκειμένου τα τεστ να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα.

Η πρώτη επιχείρηση ενζυμικής βιοτεχνολογίας στη ΝΑ Ευρώπη. Η EnzyQuest ιδρύθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στελέχη από τον χώρο της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, έχοντας αναπτύξει πάνω από 20 ενζυμικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Η EnzyQuest είναι η πρώτη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και φιλοδοξεί να έχει δυναμική παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη με «όπλο» της την ταυτοποίηση και ανακάλυψη ενζύμων με νέες ιδιότητες και πρωτοπόρες εφαρμογές από ακραιόφιλους (Extremophiles) οργανισμούς, δηλαδή μικροοργανισμούς που έχουν αναπτύξει ένζυμα που λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες (αλατότητα, θερμοκρασία κλπ).

Ήδη η EnzyQuest έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για την εμπορική αξιοποίηση ενζύμων, διαθέτει πλήρες δίκτυο διανομής σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο επεκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.