«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της χρονιάς. Μίας χρονιάς που θεωρούμε πως είναι Χρονιά της Καινοτομίας». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που πέρασαν ο Larry Ellison και οι συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του -καθιερωμένου εδώ και αρκετά χρόνια ετήσιου συνεδρίου- OpenWorld 2008 της Oracle που έλαβε χώρα στο San Francisco. Οταν το 1977 ο Larry Ellison δημιουργούσε την Oracle -εμπνευσμένος από ένα ακαδημαϊκό paper που έφερε τον τίτλο «A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks»- όσο προφητικός και να υπήρξε εκείνη την περίοδο, σίγουρα δε θα μπορούσε να προβλέψει την εντυπωσιακή διαδρομή της εταιρείας.

<‘Σελίδα 1: Καλωσόρισμα με «εκλογικό» περιεχόμενο’>
Κατέχοντας το 48,6% της παγκόσμιας αγοράς σε database software και την ηγετική θέση στο Middleware και τις εφαρμογές διαχείρισης πελατειακών σχέσεων, ανθρώπινου κεφαλαίου και επιχειρηματικής απάδοσης, παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα $22,4 δις για το οικονομικό έτος 2008 (FY08) και ανακοινώνοντας $5,3 δις έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του FY09, ήτοι ανάπτυξη 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, δικαίως θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο. Δύσκολα θα συνέβαινε το αντίθετο όταν η Oracle επενδύει συνεχώς.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 50 εξαγορές εταιρειών μέσα σε μόλις 4 χρόνια, 84.000 εργαζόμενοι (40.000 ήταν το 2004) και $3 δις αφιερωμένα ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη. Κατά την τετραήμερη συμμετοχή τους στο OpenWorld 2008, οι 43.000 παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι ότι η επιτυχία θέλει όραμα, πίστη, δουλειά και μεθοδικότητα – και πάνω απ’ όλα στρατηγική. Η οποία στην περίπτωση της Oracle συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Complete, Open, Integrated.

Καλωσόρισμα με «εκλογικό» περιεχόμενο
«Καλωσορίσατε στην πόλη του San Francisco, ή όπως αλλιώς την ονομάζουν αρκετοί, τα 47 τετραγωνικά μίλια που περικυκλώνονται από την πραγματικότητα». Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε ο Δήμαρχος της Καλιφορνέζικης πόλης, Gavin Newsom, να χαιρετίσει τους 43.000 σύνεδρους, 5% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, που κατέκλυσαν το Moscone Center.

Ο Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στον «πράσινο» χαρακτήρα που διαθέτει η πόλη -πρώτη στην ανακύκλωση, πρώτη σε κυκλοφορία υβριδικών αυτοκινήτων-, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Oracle για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να διοργανώσουν το πλέον οικολογικό συνέδριο που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη. Πραγματικά, άνθρωποι που ενημέρωναν διαρκώς και κάδοι ανακύκλωσης σε όλους τους χώρους του συνεδρίου προσπαθούσαν να αναζωπυρώσουν την οικολογική ευαισθησία όλων μας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ηθοποιός και ακτιβιστής, Ed Begley Jr., τονίζοντας με έμφαση πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι μέγιστη υπόθεση και προτεραιότητα όλων μας. Το αντρόγυνο, ομάδα πολιτικών αναλυτών και συμβούλων του Λευκού Οίκου, Mary Matalin και James Carville έκλεισε τη βραδιά διασκεδάζοντας τον κόσμο με τα αιχμηρά πολιτικά σχόλια και τα εύστοχα αστεία τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές είναι μακράν οι πιο συναρπαστικές στην ιστορία.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2:  Complete, Open, Integrated – Πώς μπορεί η πληροφορία να αποδίδει έργο;’>
Πώς μπορεί η πληροφορία να αποδίδει έργο;
Το επόμενο πρωί ο πρόεδρος της Oracle, Charles Phillips, χαρακτήρισε το συνέδριο ως τη σημαντικότερη στιγμή της χρονιάς. Και αυτό γιατί αυτή είναι η χρονιά της καινοτομίας. «Η Oracle έχει πραγματοποιήσει 50 εξαγορές μέσα σε 44 μήνες. Στόχος μας ήταν η δυναμική επέκταση και ανάπτυξη της εταιρείας, πράγμα που κατορθώσαμε μέσω των εξαγορών.

Σήμερα προσφέρουμε 9.000 προϊόντα, ενώ ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού έχει εκτοξευθεί από τις 40.000 στις 84.000. Αυτά τα νούμερα μας επιτρέπουν να έχουμε 20.000 developers να εργάζονται σε 30.000 servers. Και φέτος πρόκειται να επενδύσουμε πάνω από τρία δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών». Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι η ύπαρξη ενός εξαιρετικά πολύπλοκου περιβάλλοντος. Οι εταιρείες κάνουν χρήση πολλαπλών εφαρμογών που δημιουργούνται από διαφορετικούς κατασκευαστές για διαφορετικούς σκοπούς.

Αυτό δημιουργεί μία πραγματικότητα που στοιχίζει οικονομικά. «Είναι δουλειά μας να δίνουμε λύσεις στην πολυπλοκότητα. Complete, Open, Integrated είναι τα τρία βήματα που δίνουν τη λύση στο πρόβλημα», συνέχισε ο C. Phillips. Complete για να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος, Open ώστε να δημιουργούνται standards επικοινωνίας μεταξύ των εφαρμογών της Oracle, αλλά και τρίτων κατασκευαστών και Integrated ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό η πολυπλοκότητα των IT συστημάτων.

Ευχάριστη νότα ήταν η εμφάνιση στη σκηνή του οκτάκις χρυσού Ολυμπιονίκη, Michael Phelps. Όπως και ο Phelps, έτσι και η Oracle έχει απομακρυνθεί από τους ανταγωνιστές της κατακτώντας συνεχώς χρυσά μετάλλια σε εφαρμογές και κάθετες αγορές.  Η μεγάλη αποκάλυψη της ημέρας ήταν η παρουσίαση ενός ολοκαίνουριου προϊόντος, του Oracle Beehive, ενός collaboration server που ο Philips χαρακτήρισε ως τη θεραπεία στους περιορισμούς της επικοινωνίας. Το εν λόγω προϊόν ενοποιεί e-mail, voicemail, IM, chat rooms, conferences, calendars, blogs, tags, wikis, document sharing, καθώς επίσης την Oracle Database με το Oracle Fusion Middleware και όλες τις εφαρμογές της.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι ανακοινώσεις άλλων νέων προϊόντων, όπως το νέο Oracle Business Process Management Suite και δύο νέες εφαρμογές Social CRM, αλλά και νέων εκδόσεων μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι: Oracle Business Intelligence Suite Enterprise Edition Plus, Oracle JDeveloper 11g, Oracle VM, Oracle E-Business Suite 12.1, JD Edwards EnterpriseOne 9.0 κ.λπ. Η Oracle ανακοίνωσε επίσης, τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών συμβατών με το Cloud Computing, καθώς και εφαρμογών ειδικά κατασκευασμένων για iPhone, οι οποίες συνδυάζουν το transactional, analytical και social CRM με στόχο την αύξηση ικανοποίησης πελάτη και πιστότητάς του.

Πώς μπορεί η πληροφορία να αποδίδει έργο;
Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Thomas Kurian, Senior Vice President of Fusion Middleware της Oracle κατά την τρίτη ημέρα εργασιών του OpenWorld 2008. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Kurian έδειξε, μέσω παραδειγμάτων, πώς το middleware της Oracle μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επικέντρωσε την ομιλία του στην παρουσίαση τεχνολογιών της Oracle που ενοποιούν και αξιοποιούν την πληροφορία που βρίσκεται διάσπαρτη σε διάφορες πηγές της επιχείρησης και το πώς αυτή στη συνέχεια διανέμεται προς τους χρήστες.

Η πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι το γεγονός πως η πληροφορία είναι ανεπαρκής, διασπαρμένη, περιορισμένη, ανακριβής και καθυστερημένη. Οι απαντήσεις στο πρόβλημα είναι τρεις: Data Integration, Business Intelligence και Enterprise Performance Management. Οι εν λόγω τεχνολογίες «καθαρίζουν» την πληροφορία, την αναλύουν και τη χρησιμοποιούν προκειμένου τα στελέχη να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις.

Ο Kurian παρουσίασε για πρώτη φορά το Oracle EPM Architect, ένα νέο προϊόν που ενοποιεί και κατευθύνει τις διαδικασίες μέσω EPM συστημάτων. Όπως ο ίδιος, δήλωσε «το EPM Architect επιτρέπει τον καθορισμό των γεγονότων, των διαστάσεων και των υπολογισμών που χρειάζεσαι προκειμένου να πραγματοποιήσεις το σχεδιασμό των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης με ένα συνεπή τρόπο».

Παρουσίασε επίσης, το Oracle Profitability Management, μία λύση που εστιάζει σε μία περιοχή – τομέα που είναι σημαντική για την επιχείρηση κατά τη διαδικασία του budgeting. Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στο Oracle Enterprise 2.0, εξηγώντας τη διαδικασία ενοποίησης μεταξύ των Oracle WebCenter, Oracle Universal Content Management και Oracle Beehive.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: «Επιταχύνοντας» το χρόνο – Transforming the data center’>
«Επιταχύνοντας» το χρόνο
Ενας από τους ομιλητές που σίγουρα ξεχώρισε ήταν ο Paul S. Otellini, President & CEO της Intel. «Ο χρόνος είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο αγαθό. Ο χρόνος παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο στον τρόπο λειτουργίας της Intel», είπε ξεκινώντας την παρουσίασή του, αφού είχε προηγηθεί ένα εμπνευσμένο βίντεο σχετικά με το χρόνο και την ιστορία των ρολογιών. Στη συνέχεια, εξήγησε πώς η εταιρεία, που ηγείται με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει, έχει κατορθώσει να επιταχύνει το χρόνο. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά των μικροεπεξεργαστών. Αν γυρίσουμε πίσω στο χρόνο θα δούμε πως, ο πρώτος μικροεπεξεργαστής (4004 ήταν η κωδική του ονομασία) εκτελούσε πράξεις σε 0,01 δευτερόλεπτα.

Ο τελευταίος -παρεπιμπτόντως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα- μικροεπεξεργαστής (Core i7) εκτελεί πράξεις σε 300 picosecond. Δηλαδή 30.000 φορές γρηγορότερα! Οι επιχειρήσεις έχουν μεταμορφωθεί λόγω της τεχνολογίας. «Ο χρόνος είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τα κλισέ “time-to-market”, “time-to-innovation”, και “time-to-profit” αντικατοπτρίζουν στην πραγματικότητα την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων», συνέχισε ο Otellini. Η Intel οδηγεί την τεχνολογία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταμορφώνονται εφαρμόζοντας τρία θεμελιώδη πράγματα: performance, optimization και energy efficiency.

Transforming the data center
Πριν  την ομιλία του Ellison, ανέβηκε στη σκηνή η Ann Livermore, HP Technology Solutions Group Executive Vice President, η «ισχυρότερη γυναίκα στο ΙΤ του πλανήτη». H Livermore μίλησε για την αναγκαιότητα μεταμόρφωσης που έχουν τα σημερινά data centers. «Το ένα τρίτο των CIOs, αλλά και CEOs γνωρίζουν ότι τα data centers τους δε θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους μέχρι το 2010. Χρειάζονται ένα επόμενης γενιάς data center», είπε η Livermore. Η ίδια η HP μεταμόρφωσε τα δικά της data centers προκειμένου να μπορεί σήμερα να παραδίδει «server επόμενης γενιάς» κάθε 13 δευτερόλεπτα. Τέλος, μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία της για την κατασκευή hardware που θα ικανοποιεί τις ανάγκες για cloud computing και green IT.

Το πρώτο hardware προϊόν της Oracle
Ο Larry Ellison, κρατούσε τη μεγαλύτερη έκπληξη για το κλείσιμο του συνεδρίου. Με ένα απρόσμενο και συνάμα θεαματικό τρόπο ανακοίνωσε τη διείσδυση της Oracle και στην κατασκευή hardware προϊόντων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το πρώτο hardware προϊόν που φέρει την ονομασία HP Oracle Database Machine. Το HP, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, υποδηλώνει τη συνεργασία των δυο επιχειρήσεων στη σχεδίαση και την κατασκευή του Database Machine.

Σύμφωνα με τον Ellison, είναι το γρηγορότερο Database Machine, αφού βελτιώνει την απόδοση των data warehouse queries τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα αντίστοιχα μηχανήματα της αγοράς. Η μηχανή είναι συνδυασμός του «έξυπνου» λογισμικού αποθήκευσης της Oracle και των υψηλών προδιαγραφών των hardware συστημάτων της HP.

Αποτελείται από ένα grid των Oracle Database servers και ένα ακόμα grid από τους ολοκαίνουριους -επίσης ανακοινώθηκαν στο Oracle OpenWorld – HP Oracle Exadata Storage Servers, πακεταρισμένοι σε ένα μόνο rack και συνοδευόμενοι από την απαραίτητη InfiniBand υποδομή και το σχετικό hardware. «Χρειαζόμαστε και θέλουμε απόδοση πέρα από τα όρια και εσείς αυτή τη στιγμή βλέπετε το γρηγορότερο database machine του κόσμου», είπε ο Ellison, καθώς το HP Oracle Database Machine αναδύθηκε από τη σκηνή, ακριβώς δίπλα του. Τα data warehouses των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τρομακτική ανάπτυξη, καθώς ο όγκος των δεδομένων τριπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. «Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ οι εταιρείες εξακολουθούν να χρειάζονται τα δεδομένα τους για να λειτουργήσουν, τα καλώδια (pipes) καθυστερούν τη ροή τους», εξήγησε ο Ellison.

Και συνέχισε λέγοντας πως «αναπτύξαμε λογισμικό που κάνει περισσότερο data processing απευθείας στο δίσκο, οπότε λιγότερα data χρειάζονται να μετακινηθούν μέσω των καλωδίων. Συνδυάστε αυτό με το extreme hardware της HP, το οποίο σημαίνει περισσότερα αλλά πλατύτερα καλώδια. Για να επωφεληθεί μία επιχείρηση από τη χρήση του δε χρειάζεται να διαθέτει π.χ. 200ΤΒ, αρκεί μονάχα ένα ΤΒ για να διαπιστώσει κανείς τις διαφορές. Η μηχανή περιλαμβάνει ένα grid από οκτώ database servers αποτελούμενοι από 64 επεξεργαστές της Intel, το Oracle Enterprise Linux και ένα grid 14 ΗΡ Oracle Exadata Storage Servers που περιλαμβάνουν μέχρι και 168ΤΒ αποθηκευτικού χώρου και 14GB/s data bandwidth προς τους database servers».

Το σύστημα είναι άμεσα διαθέσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο. Όπως αναφέρθηκε ήδη, τρέχει μόνο Linux, αλλά είναι θέμα χρόνου να τρέχει και με τα υπόλοιπα συστήματα. Νωρίτερα όμως -και πριν το λανσάρει στην αγορά- η Oracle είχε διερευνήσει τις δυνατότητες του μηχανήματος με πελάτες της. Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά αφού είδαν μέχρι και 28 φορές μεγαλύτερη απόδοση από τα υπάρχοντα συστήματά τους. Το σύστημα κοστολογείται $4.000 ανά ΤΒ. Η Oracle απέδειξε πως δε γνωρίζει μονάχα να διοργανώνει εξαιρετικά συνέδρια. Τα καταφέρνει το ίδιο καλά και στα πάρτι της. Οι UB40, Seal, Elvis Costello μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, αποχαιρέτισαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο τους 43.000 συμμετέχοντες.
<‘here’>


<‘Σελίδα 4: Social CRM και Anti-Cloud Computing’>
Social CRM
Ανέκαθεν η Oracle κατασκεύαζε λογισμικό για τη διαχείριση πελατειακών σχέσεων. Από εκεί μάλιστα ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην επιχειρηματικότητα. Όταν λοιπόν, μία εταιρεία τέτοιου μεγέθους αναλώνεται σε συζητήσεις για το Social CRM, σημαίνει ότι αρχίζει να δημιουργείται μία τάση που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους.

Τους τελευταίους 18 μήνες αναπτύσσει το εν λόγω λογισμικό, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο transactional και το analytical. O Anthony Lye, Senior Vice President of CRM της Oracle, δηλώνει ότι «το Social CRM έχει να κάνει με το διάλογο. Και ο διάλογος είναι εκείνος που οδηγεί το εμπόριο, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση. Οι εταιρείες πρέπει να εντάξουν τους πελάτες τους στο διάλογο αυτό».

Anti-Cloud Computing
Οταν Larry Ellison τελείωσε την ομιλία του σχετικά με το όραμά του για το μέλλον της εταιρείας και έκανε την παρουσίαση των hardware προϊόντων, δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό. Η πρώτη εξ αυτών: «Τι κάνει η Oracle όσον αφορά στο cloud computing;»

Ο Ellison απάντησε ως εξής: «Το πιο ενδιαφέρον γεγονός με το cloud computing είναι ότι αναθεωρήσαμε τον ορισμό του ώστε να συμπεριλάβουμε το καθετί από όσα ήδη κάνουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να μην είναι cloud computing με όλες αυτές τις ανακοινώσεις.

Μπορεί να μην είμαι ιδιαίτερα έξυπνος, αλλά δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάνε όλοι. Τι είναι αυτό τελοσπάντων; Είναι μία απόλυτη ασυναρτησία, είναι πέρα από κάθε λογική. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ανούσια συζήτηση για το εν λόγω θέμα; Θεωρώ πως θα δημοσιεύσουμε και εμείς ανακοινώσεις για το cloud computing.

Δεν πρόκειται να σταθώ απέναντί του. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να κάνουμε υπό το πρίσμα του cloud computing εκτός από το να αλλάξουμε τη σειρά των λέξεων σε ορισμένες διαφημίσεις μας. Αυτή είναι η άποψή μου!».
<‘here’>