Στην Αθήνα ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο παγκοσμίως Data Science Delivery Hub της SAP, για τη δημιουργία ενός κέντρου ανάλυσης και αξιοποίησης των δεδομένων. Σκοπός του, να τοποθετηθεί μεταξύ του τομέα της προϊοντικής παραγωγής της SAP και των ίδιων των πελατών, παρέχοντας διαρκώς καλύτερες λύσεις για τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Στο δε… τιμόνι του βρίσκεται ο Παύλος Παναγιωτίδης, Manager, Data Science EMEA/APJ/GCN Customer Innovation and Enterprise Platform SAP.

Επιχειρώντας να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων, και στο πλαίσιο της μετατροπής της από business application εταιρεία σε platform company που θα ασχολείται -μεταξύ άλλων- με την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς “έξυπνων” επιχειρηματικών εφαρμογών, η SAP δημιούργησε πρόσφατα το πρώτο παγκοσμίως Data Science Delivery Hub, το οποίο εδρεύει στα γραφεία της στην Αθήνα.

Ωστόσο, η επιλογή της τελευταίας δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι… μνηστήρες όχι μόνο ήταν αρκετοί (Ινδία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Ρουμανία, Τσεχία), αλλά και ο βαθμός ωριμότητας, το μέγεθος, τα οικονομοτεχνικά δεδομένα και οι προοπτικές της αγοράς στην οποία απευθύνονται οι προαναφερθείσες ήταν αρκούντως πιο ισχυρά “χαρτιά” σε σχέση με την Ελλάδα. Κι όμως, με την καθοριστική συμβολή του Παύλου Παναγιωτίδη, Manager, Data Science EMEA/APJ/GCN Customer Innovation and Enterprise Platform SAP και επικεφαλής –σήμερα- του Hub, καθώς επίσης και μια σειρά από επιχειρήματα που “έπεσαν” στο τραπέζι… έγειραν την πλάστιγγα -τελικά- υπέρ της Αθήνας.

“Ξέρετε, αντιμετώπισα και εξέλαβα το συγκεκριμένο task με την σοβαρότητα μιας εθνικής υπόθεσης. Κι αυτό, καθώς ακράδαντα πιστεύω πως η χώρα μας -μεταξύ πολλών άλλων- χρειάζεται θετική επικαιρότητα, να παράγει ειδησεογραφία που θα προβάλει και θα προωθεί ταυτόχρονα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας”, σημειώνει ο κ. Παναγιωτίδης και συνεχίζει: “Οφείλω να ομολογήσω πως εντός των κόλπων της ίδιας της SAP, την τελευταία τετραετία λειτουργεί μια ομάδα που ασχολείται επί τούτου με το Data Science. Σήμερα, απαρτίζεται από τουλάχιστον 100 επιστήμονες και στελέχη, εκ των οποίων οι 60 είναι data scientists. Απώτερος στόχος μας είναι να παρεμβληθούμε / τοποθετηθούμε μεταξύ του τομέα της προϊοντικής παραγωγής της SAP και των ίδιων των πελατών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε σε διαρκές επίπεδο καλύτερες λύσεις για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Την ίδια στιγμή, φιλοδοξούμε το Data Science Delivery Hub να αποτελέσει ένα κέντρο συγκέντρωσης και παραγωγής γνώσης με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του τεράστιου όγκου πληροφοριών (Big Data) που είναι διαθέσιμα στο ψηφιακό περιβάλλον”.

Στα άμεσα πλάνα είναι η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ακαδημαϊκούς και άλλους παραγωγικούς φορείς, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων. Αναφορικά με τη μελλοντική μετεξέλιξη της επιστήμης των δεδομένων, ο κ. Παναγιωτίδης θεωρεί πως σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη από Data Scientists, η οποία όμως σε βάθος πενταετίας αναμένεται να έχει καλυφθεί. Ωστόσο, στο κοντινό μέλλον εκτιμάται πως η ζήτηση θα έχει μετατοπιστεί στο επίπεδο του citizen data scientist. Αυτός, θα πραγματοποιεί την κατάλληλη ερμηνεία δεδομένων λογισμικού ώστε να προετοιμάζει καλύτερα τις εφαρμογές software και να εξάγει καλύτερης ποιότητας αποτελέσματα.