Σε ιδιαίτερα θετική τροχιά δείχνει να κινείται το digital transformation και στην Ελλάδα, καθώς περίπου εννέα στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί που εδρεύουν εντός των συνόρων παρουσιάζουν κάποιας μορφής κινητικότητα στα πλαίσιά του, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε η IDC στην χώρα μας, και παρουσίασε κατά τη διάρκεια του ομώνυμου CIO Forum 2017 που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Joseph C. Pucciarelli, Group Vice President, IT Executive Advisor της IDC σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο netweek: “Σήμερα, οι επιχειρήσεις αποκτούν τεχνολογικά προϊόντα, λύσεις και εφαρμογές προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Λειτουργούν, ουσιαστικά, ως “γέφυρα” και μέσο υλοποίησης των επιχειρηματικών τους ζητούμενων. Κάτι που εν πολλοίς εξηγεί και την έννοια του digital transformation, καθώς δεν είναι κάτι διαφορετικό από την χρήση και εν γένει αξιοποίηση της τεχνολογίας με εντελώς νέους τρόπους προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα οι σύνθετοι όσο και υψηλοί business στόχοι. Η μεγαλύτερη επιχειρηματική βιομηχανία στον κόσμο είναι ο τουρισμός, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα επίπεδα των 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Προκειμένου να έχετε ένα ικανό μέγεθος σύγκρισης, αρκεί να υπογραμμιστεί πως η ετήσια δαπάνη σε τεχνολογικά προϊόντα και εφαρμογές κινείται στα επίπεδα των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην IDC προβλέπουμε πως το 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο θα δαπανηθούν περί τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση τεχνολογίας που θα αξιοποιηθεί προς την ευρύτερη κατεύθυνση της υιοθέτησης και εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού! Ποσό, που αντικατοπτρίζει την μέση ετήσια δαπάνη για την απόκτηση επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών…

Επιπροσθέτως, το 2019 η παγκόσμια δαπάνη για ενέργειες και ευρύτερες digital transformation δράσεις προβλέπεται να υπερκεράσει τα επίπεδα των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέγεθος, το οποίο είναι αυξημένο κατά περίπου 60% εν συγκρίσει με ότι ίσχυε -μόλις- το 2016!

Σήμερα, πλέον, έχουμε ξεφύγει από τα θεωρητικά πλαίσια που σε αρκετούς φάνταζαν -περίπου- ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας και αναφερόμαστε σε κάτι που λαμβάνει… σάρκα και οστά σε καθημερινή βάση, ενώ σε αυτό επενδύονται σταδιακά τεράστια χρηματικά ποσά”.

Με βάση πρόσφατες μελέτες της IDC επισημαίνεται πως κατά την αμέσως προσεχή τριετία το 40% των 500 μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οργανισμών αναμένουν πως η πλειοψηφία της καθημερινής λειτουργίας τους θα εξαρτάται από την ικανότητα που θα έχουν ώστε να αναπτύξουν ψηφιακά βελτιωμένα προϊόντα, υπηρεσίες, ακόμη και εμπειρίες προς τους πελάτες τους. Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η αύξηση του τζίρου που αναμένεται να προέλθει από τα προϊόντα και τις λύσεις που θα βασίζονται σε πληροφορίες και δεδομένα, θα είναι διπλάσια εν συγκρίσει με το υπόλοιπο πορτφόλιο κάτι παραπάνω από το 30% των 500 κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εδρεύουν στην Γηραιά Ήπειρο.

Όμως, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και το εν γένει πορτφόλιο μιας επιχείρησης δεν αποτελούν τα μοναδικά σημεία που θα επηρεαστούν από την δυναμική διείσδυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την διαμόρφωση ενός εντελώς νέου τοπίου ψηφιακού επιχειρείν. Κι αυτό, καθώς οι άμεσα εμπλεκόμενοι οργανισμοί οφείλουν να πραγματοποιήσουν μια ενδελεχή ενδοσκόπηση, επανεξετάζοντας, αναθεωρώντας, επανασχεδιάζοντας και μεταβάλλοντας εκ βάθρων “παραδοσιακές” λειτουργίες, δομές και διαδικασίες. Ζητούμενο; Να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες όσο και αναδυόμενες προκλήσεις, ανάγκες και ευκαιρίες του καινούριου digital επιχειρηματικού τοπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει η IDC, οι πρώτοι που καλούνται να αλλάξουν άρδην είναι τα ίδια τα στελέχη! Μάλιστα, η εταιρεία σημειώνει πως μέχρι το 2020, περισσότερο από το 1/3 των Διευθυνόντων Συμβούλων (CEOs), αλλά και των Chief Operations Officers (COOs) που με τη σειρά τους ηγούνται διοικητικά των κορυφαίων 500 επιχειρήσεων και οργανισμών της Ευρώπης θα πρέπει να “επενδύσουν” τουλάχιστον μια πενταετία από την καριέρα τους σε κάποιον ρόλο τεχνολογικής ηγεσίας!

Σύμφωνα με τον κ. Pucciarelli: “Οι αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει επιμέρους, αλλά και στην ολότητά του το digital transformation θα είναι τέτοιες που θα προϋποθέτει την απόλυτη όσο και σε βάθος επίγνωση μιας σειράς πτυχών της σύγχρονης, digital επιχείρησης προκειμένου αυτή να διακυβερνηθεί αποτελεσματικά και επιτυχημένα. Βλέπετε, δεν θα αρκούν οι ικανότητες και γνώσεις που χαρακτήριζαν το χθες, προκειμένου να διοικηθούν οι απόλυτα υπερσύγχρονες επιχειρήσεις του αύριο. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία ο χρόνος για διορθωτικές κινήσεις θα είναι… ανύπαρκτος, ο ανταγωνισμός θα οξύνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ η ανάπτυξη και εισαγωγή νέων προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά θα ακολουθεί καταιγιστικούς ρυθμούς. Οπότε, στην περίπτωση κατά την οποία τα κορυφαία διοικητικά στελέχη μιας επιχείρησης δεν διαθέτουν τον ανάλογο υψηλό βαθμό εξοικείωσης με τις σύγχρονες ψηφιακές επιταγές της αγοράς, τότε είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι οργανισμοί που “τρέχουν”. Σε αυτό το υπό διαμόρφωση πλαίσιο, μια πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η IDC, δείχνει πως μέχρι το 2019, το 70% των διευθυντών πληροφορικής αναμένεται να έχουν αντιληφθεί και να αναγνωρίζουν τους περιορισμούς που επιφέρει το “παραδοσιακό” ΙΤ. Γεγονός, που θα τους οδηγήσει να υιοθετήσουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση ηγεσίας, η οποία με τη σειρά της ενσωματώνει έναν ξεκάθαρο κύκλο καινοτομίας”.


Το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων ασχολούνται ενεργά με το digital transformation!
Ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι σε ποιο βαθμό ωρίμανσης βρίσκεται στη χώρα μας, εάν ήδη πραγματοποιούνται έργα προς αυτή την κατεύθυνση και ποια είναι η δυναμική που λαμβάνει μεταξύ των κορυφαίων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Pucciarelli, με βάση πρόσφατη μελέτη της IDC, το 88% των CIOs των κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν πως ήδη έχουν υλοποιήσει είτε σχεδιάζουν να εφαρμόσουν δράσεις και εν γένει έργα digital transformation. Μάλιστα, απ’ όσους ρωτήθηκαν σχετικά, ισότιμο ποσοστό (38%) είτε σχεδιάζουν είτε έχουν ήδη υλοποιήσει αντίστοιχα project, ενώ αντίστοιχα ισομερές μερίδιο (12%) έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες ή δεν διαθέτουν κάποιο πλάνο ακόμη.

Το τρίπτυχο προτεραιοτήτων των εγχώριων CIOs
Αντίθετα απ’ ότι ενδεχομένως ανέμεναν αρκετοί, η άμεση εξοικονόμηση πόρων με τον ταυτόχρονο περιορισμό του κόστους δεν βρίσκονται στην κορυφή των καθημερινών… ανησυχιών των Ελλήνων CIOs. Μάλιστα, για την ακρίβεια, καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στην σχετική κατάταξη της ίδιας έρευνας της IDC. Ποιες είναι, λοιπόν, οι άμεσες προτεραιότητές τους; Η περαιτέρω ευθυγράμμιση του ΙΤ με την business πρακτική (20%), η εκτέλεση σειράς projects αλλαγής και μετασχηματισμού (16%), η βελτίωση της εμπειρίας που (από)λαμβάνει ο πελάτης (10%), η διασφάλιση της ομαλής λειτουργικής συνέχειας (10%), καθώς επίσης και η συνολική βελτίωση και ο ανασχεδιασμός των επιχειρηματικών διαδικασιών (10%).

Κι όμως, φέτος, θα αυξηθούν τα ΙΤ budget στην Ελλάδα!
Μπορεί το οικονομικό και εν γένει επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια να μην διάγει και τις καλύτερές του ημέρες, εντούτοις όμως αυτό δεν δείχνει να πτοεί τις μεγάλες εταιρείες και τους οργανισμούς σε ότι αφορά την επένδυσή τους σε τεχνολογικά προϊόντα, λύσεις, εφαρμογές και εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ίδιας μελέτης της IDC καταδεικνύουν πως για το τρέχον έτος, το 40% των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην χώρα μας σχεδιάζουν να αυξήσουν τις ΙΤ δαπάνες τους.

Από αυτές, το 18% θα επενδύσουν μέχρι 10% περισσότερα σε σχέση με ότι έκαναν πέρυσι, το 12% θα διαθέσουν μέχρι 20% μεγαλύτερο budget, ενώ το υπόλοιπο 10% θα υπερβεί σε ποσοστό επένδυσης το 20% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα πως το 32% των εγχώριων επιχειρήσεων προγραμματίζουν να διαθέσουν τα ίδια με πέρυσι κεφάλαια ως ΙΤ budget, ενώ μόλις το 16% δήλωσαν πως σκοπεύουν να μειώσουν την ΙΤ δαπάνη τους.

Ο κ. Pucciarelli εκτιμά πως τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, τους τρόπους αλλά και την αίσθηση σχετικά με το πώς προμηνύεται να διαμορφωθεί το εγγύς μέλλον. “Επιπροσθέτως, αποδεικνύεται στην πράξη πως αφενός μεν αντιλαμβάνονται την δυναμική και την σημασία που παίζει η τεχνολογία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθώς επίσης και την αξία που μπορούν να προσποριστούν από τις πάσης φύσεως εκφάνσεις της”. Σε ότι αφορά τις περιοχές τεχνολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες και ενδιαφέρονται να επενδύσουν φέτος ορισμένες εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εδρεύουν στην χώρα μας, ξεχωρίζει η ΙΤ ασφάλεια, ακολουθούμενη σε σχετική απόσταση από τα Big data – analytics και επιχειρηματική ευφϋία, την βελτιστοποίηση της συνεργασίας, την υποδομή datacenter σε ότι έχει να κάνει με servers και storage εξοπλισμό, το ERP, την δικτύωση – ενοποιημένες επικοινωνίες και videoconferencing, στην ενίσχυση των online καναλιών, στο ιδιωτικό cloud, καθώς επίσης και στις λύσεις διαχείρισης εγγράφων και περιεχομένου.

Σε εντελώς αντίθετη τροχιά δείχνουν να κινούνται τομείς που σχετίζονται άμεσα με hardware εξοπλισμό που δεν προσθέτει εξόφθαλμα αξία σε μια επιχείρηση (λ.χ. client και mobile υποδομή), εφαρμογές που εντάσσονται σε δεύτερο βαθμό σημασίας αναφορικά με την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, όπως αυτή είναι δομημένη με βάση παλαιότερες επιταγές και λογικές (π.χ. δευτερεύουσες front και back-office εφαρμογές), καινοτόμες μεν, αλλά μη-ώριμες δε τεχνολογικές λύσεις (ΙοΤ, Μ2Μ κ.ά.), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό που σχετίζεται με την διαχείριση και αποθήκευση δεδομένων (π.χ. λογισμικό διαχείρισης data center, virtualization, βάσεις δεδομένων, data warehouses κ.ο.κ.). Την ίδια στιγμή, το δημόσιο cloud δεν φαίνεται πως διάγει και τις καλύτερες ημέρες του στην πατρίδα μας, καθώς οι εντός των συνόρων επιχειρήσεις δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στην ιδιωτική (private) έκφανση της εν λόγω τεχνολογίας.

“Το γεγονός ότι η ΙΤ ασφάλεια κατέχει τα πρωτεία ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις ακολουθούν την διεθνή πρακτική και μοιράζονται αντίστοιχες ανησυχίες.

Η θετική έκπληξη προέρχεται από τους αμέσως επόμενους τομείς ενδιαφέροντος προς επένδυση, καθώς σχετίζονται άμεσα με την λογική του digital transformation, όπως είναι λ.χ. οι τεχνολογίες των big data, των analytics και των λύσεων business intelligence.

Όσο για το ενδιαφέρον σχετικά με τις δαπάνες σε ΙΤ εξοπλισμό για datacenter (λ.χ. servers και storage), συναρτώνται με την… έκρηξη των επιχειρηματικών δεδομένων και την αναγκαιότητα διαχείρισης και αποθήκευσής τους”, υπογραμμίζει ο κ. Pucciarelli.