Ο Strategist & Evangelist της Symantec, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Symantec για τους πελάτες της, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε, η παγκόσμια συνεργασία με την ΕΥ.

    NW: Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση μεθοδολογιών data analytics, οι οποίες πλέον έχουν υιοθετήσει και τεχνολογίες machine learning δεν είναι κάτι νέο για τη Symantec; Ποια είναι τα συμπεράσματα σας από τη χρήση μέχρι τώρα;

Ramses Callego: Πρακτικά, η Symantec αξιοποιεί τα data analytics σχεδόν μια δεκαετία τώρα και την τελευταία τριετία έχει επενδύσει σημαντικά και στον τομέα του supervised και un-supervised machine learning. Οπότε, είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και το πιο βασικό συμπέρασμα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι θα κάναμε λάθος να πούμε ότι επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που συνέβη είναι ότι ευτυχώς πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτήν. Ο αριθμός των απειλών και η αποκάλυψη της απειλής μέσα από τρισεκατομμύρια bits πληροφορίας, είναι αδύνατο να βασιστεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οπότε εκεί που μέχρι πριν δέκα χρόνια είχαμε μηχανικούς ως επόπτες σε συστήματα ελέγχου απειλών, σήμερα έχουμε αλγόριθμους που κάνουν το ίδιο.

    Αυτό σημαίνει ότι έχετε χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και άρα μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας με χαμηλότερες τιμές;

Μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να προσφέρουμε στους αγοραστές υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, όμως αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερη ασφάλεια στις ίδιες τιμές.

    Εκτός από προμηθευτές υπηρεσιών cloud, είστε λογικά και αγοραστές. Πώς λειτουργεί αυτή η σχέση για τον πελάτη;

Χρησιμοποιούμε υποδομές τρίτων, όπως της Amazon και της Microsoft για να προσφέρουμε κάποιες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Ωστόσο, το μείγμα υποδομών, καθορίζεται σε τελική ανάλυση από τον πελάτη και συγκεκριμένα από τη διάθεσή του για ρίσκο. Υπάρχει μια διαστρωμάτωση ρίσκου, όπου ξεκινά από το “όλα στο cloud”, περνά σε υβριδικά μοντέλα και καταλήγει σε αποκλειστικά on premise υποδομές. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι διαφορές στην ασφάλεια είναι χαώδεις. Συνήθως τα ρυθμιστικά πλαίσια των χωρών που υπάγονται οι πελάτες, είναι αυτά που παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην τελική τους επιλογή. Πιστεύω πως το cloud είναι ο από μηχανής θεός που εμφανίστηκε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος θα είχε σημαντικά προβλήματα σε ενεργειακούς πόρους.

    Αν μια εταιρεία, όπως η Maersk, η οποία υπέστη ζημιά 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ερχόταν και σας έλεγε, θέλω να με βοηθήσετε να αντεπιτεθώ σε αυτούς που με έπληξαν, θα το κάνατε;

Προσωπικά θα τους συμβούλευα να μην το κάνουν. Μια δεύτερη εχθροπραξία θα επιφέρει μια τρίτη και πάει λέγοντας. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της επίθεσης, χωρίς όμως ακόμα και για αυτό να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Έχουμε δει περιστατικά που φαίνεται ως επιτιθέμενος ο Α, αλλά στην πράξη έχει χρησιμοποιηθεί από τον Β για να επιτεθεί στον Γ.

    Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επικρατήσει η λογική σε ψηφιακές εχθροπραξίες μεταξύ ανταγωνιστών ή μεταξύ χωρών;

Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι οι επιχειρήσεις κρατούν μια ήπια στάση, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν σε κάποιες περιπτώσεις μια ανταποδοτική συμπεριφορά. Προφανώς, εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο των ειρηνοποιών. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια μιας επιχείρησης ή ενός κυβερνητικού οργανισμού.