Το IoT, εδώ και χρόνια, μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Χάρη στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, μέσα στο επόμενο έτος προβλέπεται να εδραιωθούν νέες καινοτόμες λύσεις και πρακτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων του IoT, αναβαθμίζοντας τις δομές πολλών οργανισμών.

Το οικοσύστημα του Internet δεν περιορίζεται μόνο στους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές. Η υιοθέτηση τεχνολογιών όπως το Internet of Things (IoT), έχει αναβαθμίσει την ευφυία και την αποδοτικότητα των συσκευών. Το IoT θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, εν συντομία, ως το σύστημα των διασυνδεδεμένων συσκευών που μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες εντός ενός δικτύου, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.

Καθώς λοιπόν διαβαίνουμε το κατώφλι της νέας δεκαετίας, οι ειδικοί έχουν παρουσιάσει τις προβλέψεις τους σχετικά με το IoT για το έτος 2020. Πώς θα εξελιχτεί το IoT τη χρονιά που διανύουμε και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις αυτές τις αλλαγές;

Η άνθιση των έξυπνων πόλεων
Ο βασικός στόχος πίσω από την ανάπτυξη των IoT υποδομών είναι η διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων. Το έξυπνο σύστημα παρκαρίσματος, όπου ο χρήστης μπορεί μέσω μιας εφαρμογής να εντοπίσει, αλλά και να διαχειριστεί τις διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος, αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα των δυνατοτήτων του IoT στην καθημερινότητα της πόλης. Υπάρχουν πολλές πόλεις των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν ήδη συσκευές IoT για τη διαχείριση των φωτεινών σηματοδοτών και των παρκόμετρων. Η έννοια των έξυπνων πόλεων έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και θα συνεχίσει να διαδίδεται τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Grand View Research οι οικονομικές κινήσεις για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων σε παγκόσμια κλίμακα προβλέπεται να φτάσουν τα 463,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, παρουσιάζοντας ένα CAGR της τάξης του 24,7% από το 2020 έως το 2027. To ΙοΤ θα αποτελέσει μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων. Παράλληλα, όσο ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, οι έξυπνες πόλεις θα βοηθήσουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου καθώς και στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Υιοθέτηση του IoT στην υγειονομική περίθαλψη
Ο ιατροφαρμακευτικός κλάδος έχει βιώσει εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αναβάθμιση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και στη χρήση φορητών συσκευών εξοπλισμένων με δυνατότητες IoT. Λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης του IoT στα συστήματα υγείας, οι ασθενείς μπορούν πλέον να παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους μέσω φορητών εφαρμογών.

Οι εφαρμογές του IoT στην υγειονομική περίθαλψη δεν περιορίζονται στους ασθενείς. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών που αξιοποιούνται τόσο από τους γιατρούς, όσο και από τα ίδια τα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Από τη μείωση του κόστους, στη βελτίωση των θεραπειών και από την ταχύτερη διάγνωση ασθενειών, στην προληπτική θεραπεία, το IoT είναι ικανό να αναδιαμορφώσει πλήρως το υγειονομικό κλάδο.

Αδιαμφισβήτητα, το IoT είναι σε θέση να στηρίξει τον υγειονομικό κλάδο αυξάνοντας τα έσοδα και μειώνοντας τα κόστη, ως εκ τούτου προβλέπεται πως θα χρησιμοποιηθεί ευρέως εντός του 2020.

Η χρήση του IoT στη βιομηχανία
Η βιομηχανία αποτελεί έναν ακόμα κλάδο όπου το IoT παίζει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Intel το 40,2% των συσκευών IoT που βρίσκονται σε λειτουργία χρησιμοποιείται από τον βιομηχανικό/επιχειρηματικό κλάδο.

Για παράδειγμα, τα σύστημα διασυνδεδεμένων υπολογιστικών μονάδων μέσω της χρήσης αισθητήρων είναι ικανά να εντοπίσουν πιθανές δυσλειτουργίες στο hardware. Επίσης το εργατικό δυναμικό των βιομηχανικών μονάδων χάρη στη χρήση των wearable καινοτομιών μπορεί να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας και τις συνθήκες εργασίας διαφόρων τομέων.

Το ερχόμενο έτος, διάφορες εξελίξεις από τον χώρο του IoT θα βελτιώσουν τα επίπεδα ασφαλείας πολλών εργασιακών χώρων και θα βοηθήσουν στην καλύτερη επιτήρηση των εγκαταστάσεων αλλά και στην εξοικονόμηση χρόνου.

Διαχείριση των πόρων
Όλοι γνωρίζουμε την αξία της εξοικονόμησης ενέργειας. Η επιτήρηση της ενεργειακής κατανάλωσης ωστόσο παρουσιάζει ποικίλες δυσκολίες. Πλέον όμως οι υποδομές του IoT αποτελούν μια λύση στη διαχείρισης της ενέργειας και των άλλων πόρων.

Με τη βοήθεια εφαρμογών που βασίζονται στο IoT οι χρήστες μπορούν να γνωρίζουν πότε γίνεται άσκοπη κατανάλωση, είτε ενεργειακή, είτε κάποιας άλλης μορφής. Μέσω των ενημερώσεων που θα λαμβάνει ο χρήστης, θα έχει την δυνατότητα να αυξομειώσει κατάλληλα την κατανάλωση των πόρων, γεγονός που θα οδηγήσει και στη μείωση του κόστους. Καθώς οι ενεργειακές δαπάνες αυξάνονται με έναν πρωτοφανή ρυθμό, οι συσκευές και οι εφαρμογές που υποστηρίζονται από το IoT θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ακόμα πιο έξυπνα οχήματα
Η άνοδος της αυτοκινητοβιομηχανίας τα ερχόμενα χρόνια, χάρη στα αυτόνομα οχήματα, είναι βέβαιη. Η ραγδαία εξέλιξη των αυτοκινήτων, που δεν χρειάζονται οδηγό, θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στο αγοραστικό κοινό, τόσο από άποψη χαρακτηριστικών όσο και ποιότητας. Επίσης η άφιξη του 5G θα βοηθήσει τα οχήματα να συνδέονται ταχύτερα σε IoT συσκευές, για την ανάλυση των δεδομένων και την επεξεργασία άλλων χρήσιμων πληροφοριών.

Αδιάλειπτη εξυπηρέτηση πελατών
Η εξυπηρέτηση πελατών αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την ανοδική πορεία, ή για τη υποβάθμιση μιας επιχείρησης. Το αγοραστικό κοινό θα επιθυμούσε η εξυπηρέτηση πελατών να είναι 24/7, αλλά η πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού για αυτή την εργασία περιλαμβάνει πολύ υψηλά επίπεδα κόστους. Συνεπώς είναι πιο εύκολη η επιστράτευση ενός ψηφιακού βοηθού που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πελάτες ανά πάσα στιγμή.

Το IoT μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών με τη χρήση των chatbots. Χάρη σε αυτά, όχι μόνο αυτοματοποιείται η διευθέτηση των αναγκών των πελατών, αλλά η όλη διαδικασία πραγματοποιείται και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Κορυφαίες επιχειρήσεις όπως η Bank of America, η Capital One, η TD Ameritrade και η Mercedes έχουν ήδη αναπτύξει ψηφιακούς βοηθούς για την επίλυση των προβλημάτων που θέτουν οι πελάτες τους.


Η αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων θεμάτων ασφαλείας
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι προβληματισμοί που αφορούν τα ζητήματα ασφαλείας γίνονται όλο και πιο επίκαιροι, ειδικά σε σχέση με το IoT, το οποίο προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες διαμοιρασμού αρχείων. Παρά τα οφέλη που παρέχουν αυτές οι πτυχές της τεχνολογίας αν δεν υπάρξουν, παράλληλα, οι κατάλληλες προφυλάξεις διακυβεύεται η ασφάλεια των δικτύων.

Το 2020 οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογίες βασισμένες στο IoT θα πρέπει να είναι βέβαιες πως τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να εμποδίσουν οποιαδήποτε διαρροή πληροφορίων.

Καλύτερη ανάλυση δεδομένων
Από την στιγμή που το IoT πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά, οι δυνατότητες που παρέχει στην ανάλυση δεδομένων αποτέλεσαν κύριο θέμα συζήτησης, και καθώς η χρήση τους γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη οι data scientist χρησιμοποιούν πλέον ενεργά το IoT για την ανάλυση δεδομένων.

Η χρήση του IoT στην καλύτερη κατανόηση των δεδομένων θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πιο ώριμες αποφάσεις και να εξάγουν πιο δραστικά συμπεράσματα, ώστε να βελτιώσουν και να διευκολύνουν τις ζωές των ανθρώπων. Παράλληλα, με τη βοήθεια της ανάλυσης δεδομένων οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν πιο εύκολα στρατηγικές που αποσκοπούν στη μελλοντική ανάπτυξη.

Προσωποποιημένη αγοραστική εμπειρία
Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ήδη χρησιμοποιούν το IoT για να αναβαθμίσουν την καταναλωτική εμπειρία, να αυξήσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν τη γενικότερη απόδοση.

Τα διασυνδεδεμένα ψηφιακά συστήματα παρέχουν ένα νέο επίπεδο εξατομίκευσης που ανοίγει τον δρόμο σε μια καινούργια καταναλωτική εποχή. Σύμφωνα με το Total Retail, θα επενδυθούν ποσά άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εφαρμογή IoT τεχνολογιών στον κλάδο του λιανικού εμπορίου μέχρι το τέλος του 2020.

Οι ακόλουθες κατηγορίες αποτελούν μόνο μερικές από τις περιοχές εφαρμογής του IoT στο λιανικό εμπόριο:
Ο έλεγχος της ικανοποίησης των πελατών, η εφοδιαστική αλυσίδα και η διαχείριση της, η επιθεώρηση της ασφάλειας των τροφίμων καθώς και άλλοι τομείς.

Βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό των IoT έργων
Πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν στο IoT, αλλά λίγες νιώθουν πλήρως έτοιμες για αυτό. Υπάρχουν έγνοιες σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων IoT, τον εναρμονισμό τους με τις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές, και τις δυνατότητες ανάπτυξης του IoT σε ευρύτερες εφαρμογές. Επίσης κάποιες επιχειρήσεις αναρωτιούνται αν έχουν στο προσωπικό τους τα ταλέντα που απαιτούνται για τη διαχείριση των IoT μοντέλων ή μιας καλώς καθορισμένης IT στρατηγικής που θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη των IoT συστημάτων.

Παρόλο που οι βέλτιστες πρακτικές ολοένα και αναπτύσσονται, οι προβληματισμοί συνεχίζουν να υφίστανται. Υπάρχουν όμως αρκετά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι οργανισμοί για να διευκολύνουν τη μετάβαση τους στο IoT περιβάλλον.

1) Συνεργασία των IT τμημάτων με τους τελικούς χρήστες για την ανάπτυξη των IoT συστημάτων
Οι περισσότερες λύσεις IoT έρχονται μέσω των κλάδων της βιομηχανίας και των κατασκευών, μέσω της διαχείρισης εγκαταστάσεων και στόλων, καθώς και μέσω άλλων επιχειρηματικών τομέων, ωστόσο δεν υπάρχει πάντα η απαραίτητη επίβλεψη από τα IT τμήματα. Αυτό από τη μια είναι θετικό διότι οι τελικοί χρήστες της επιχείρησης κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες του οργανισμού για τη χρήση IoT εφαρμογών, συγχρόνως όμως είναι αρνητικό να παραβλέπονται οι συμβουλές των IT τμημάτων σχετικά με την ασφάλεια, την επεκτασιμότητα και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποστήριξη. Ιδανικά οι τελικοί χρήστες θα έπρεπε να δουλέψουν σε συνεργασία με τα τμήματα IT για τη δημιουργία προτάσεων, καθώς και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των λύσεων, ώστε να είναι βέβαιο πως δεν θα παραλειφθεί κανένα βήμα.

2) Επεκτασιμότητα των IoT εφαρμογών
Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πιλοτική εφαρμογή των IoT συστημάτων το επόμενο βήμα αφορά την επέκταση της τεχνολογίας σε νέους τομείς και περιοχές δράσης. Το μέγιστο όριο επεκτασιμότητας θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί στην IoT στρατηγική, πριν τη διεξαγωγή της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής, ώστε να σχεδιαστούν καταλλήλως και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα δίκτυα, το λογισμικό, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τα συστήματα ασφάλειας, η διαχείριση των δεδομένων και η υποστήριξη που θα χρειαστεί το IoT κατά την επέκταση του.

3) Σταθερά και διαχωρισμένα δίκτυα IoT
Όταν στο δίκτυο επέρχεται συμφόρηση λόγω του πλήθους των πληροφοριών, υπάρχουν καθυστερήσεις στη μεταφορά των δεδομένων, και αυτές οι δυσλειτουργίες του IoT υποβαθμίζουν την απόδοση του δικτύου. Οι δυσλειτουργίες αφορούν μικρές καθυστερήσεις κατά τη μεταφορά των δεδομένων, και μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επέκταση των IoT συστημάτων, αν δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά οι ικανότητες του δικτύου. Από αρχιτεκτονικής σκοπιάς, οι επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν πολλαπλά μονοπάτια εντός του δικτύου, ώστε να μην υπερφορτώνεται καμία οδός. Επίσης τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται για τις IoT εφαρμογές θα πρέπει να διαχωρίζονται από τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολύ μεγάλων αρχείων.

4) Εφαρμογή στρατηγικών που βασίζονται σε αποκεντρωμένες δομές δικτύων
Με τη χρήση αποκεντρωμένων και μικρότερων δικτύων στην παραγωγή, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις εγκαταστάσεις και άλλες περιοχές της επιχείρησης που χρησιμοποιούν IoT υποδομές, μπορεί να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να δοθεί η δυνατότητα τοπική επεξεργασία των δεδομένων πριν αποσταλούν στον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο. Η τοπική επεξεργασία μπορεί να εντοπίσει και να απομονώσει τα εξωγενή δεδομένα, όπως τις περιττές επικοινωνίες μεταξύ των συστημάτων, ώστε τα δεδομένα που τελικά θα σταλθούν στα κεντρικά αρχεία να είναι καθαρά και βελτιστοποιημένα.

5) Ανάπτυξη των IoT ταλέντων
Τα ταλέντα στο χώρο του IoT είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση. Ενώ ίσως να μην αποτελεί τον ταχύτερο δρόμο για την επιτυχή διεξαγωγή των IoT προγραμμάτων, η εκπαίδευση των υπαλλήλων, τόσο του επιχειρησιακού κλάδου, όσο και του IT, στις απαιτούμενες τεχνογνωσίες σχετικά με το IoT, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση. Μεταξύ των IoT ικανοτήτων που πρέπει να αναπτυχθούν είναι: Η κατανόηση και ο προγραμματισμών των IoT συσκευών, το δίκτυο QoS, η ενσωμάτωση του IoT στα άλλα συστήματα, και η ανάλυση των δεδομένων του ΙοΤ.


Τι ακολουθεί την εγκατάσταση των IoT συστημάτων;
Από την στιγμή που οι οργανισμοί εγκαταστήσουν τις εφαρμογές του IoT οφείλουν να θέσουν σε λειτουργία σύγχρονες εφαρμογές επίβλεψης των δικτύων, διότι αλλιώς βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να ανταπεξέλθουν την ανερχόμενη πρόκληση της συντήρησης και της ασφαλής λειτουργίας των δικτύων IoT, αν θέλουν να είναι βέβαιες πως οι επενδύσεις τους στο IoT είναι ικανές να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των τελικών χρηστών και των πελατών.

Προσδιορισμός της IoT ωριμότητας
Σύμφωνα με την Gartner, υπάρχουν πέντε επίπεδα ωριμότητας ώστε να προσδιοριστεί πόσο έχει προχωρήσει η επιχείρηση στο ταξίδι της, καθώς και πόσο δρόμο έχει ακόμα να διανύσει. Οι CIO μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο για να κατανοήσουν, να εντοπίσουν και να βελτιστοποιήσουν το επιχειρηματικό αντίκτυπο των επενδύσεων IoT σε ολόκληρο τον οργανισμό τους. Τα πέντε επίπεδα είναι: Ενεργοποίηση, εξερεύνηση, προσδιορισμός, ενσωμάτωση και βελτιστοποίηση.

Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ του πρώτου και του τρίτου σταδίου. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει απλώς να συνδέουν τα πάντα σε ένα κεντρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως οι διαδικασίες δεν πραγματοποιούνται πλέον σε απομονωμένες συνθήκες, αλλά οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην εκμάθηση των τρόπων με τους οποίους μπορούν να δημιουργήσουν διασυνδεδεμένους οργανισμούς, ώστε να εξελιχτούν και τελικά να δρουν εντός ενός περιβάλλοντος το οποίο έχει ως βασικό άξονα τα δεδομένα.

Καθώς οι υποδομές εξελίσσονται, οι επιχειρήσεις όπως είναι φυσικό κατευθύνονται προς το τέταρτο στάδιο, όπου η ενσωμάτωση των συστημάτων αποτελεί ένα κομβικό βήμα για την επίτευξη της IoT ωριμότητας. Οι επιχειρήσεις όλου του πλανήτη συνειδητοποιούν πως οι IoT δράσεις τους πρέπει να αφομοιωθούν πλήρως εντός των βασικών στρατηγικών και των μακροπρόθεσμων στόχων του οργανισμού, γεγονός που αποτελεί απαραίτητο στάδιο για την εξασφάλιση μιας ομαλής εμπειρίας της IoT υποδομής εντός όλων των επιπέδων της επιχείρησης.

Επίβλεψη της αξιοπιστίας του δικτύου
Καθώς τα δίκτυα του IoT μεγαλώνουν και γίνονται πιο περίπλοκα, αυξάνεται και ο κίνδυνος πιθανής αστάθειας αν δεν βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση οι υποδομές και τα virtual machines.

Ένα ισχυρό σύστημα επιτήρησης ενισχύει την ικανότητα των διαχειριστών να προλάβουν, να διαγνώσουν και να επιλύσουν οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, συνήθως πριν καν το πρόβλημα γίνει αισθητό στον τελικό χρήστη.

Καθώς τα δίκτυα IoT αρχίζουν να αποτελούν συνηθισμένη πρακτική τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα σπίτια, η κατάρρευση του δικτύου μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και να προξενήσει ρωγμές στην ευρύτερη εμπειρία του πελάτη.

Δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου
Ένα δίκτυο IoT είναι τόσο δυνατό και ασφαλές όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του. Κάθε διασυνδεδεμένη συσκευή αποτελεί μια πιθανή κερκόπορτα για το σύστημα, οπότε είναι καίριας σημασία οι διαχειριστές του δικτύου να επιτηρούν κάθε συσκευή (νέα και παλιά) για να εντοπίσουν κάθε τμήμα που μπορεί να κινδυνεύει. Η ασφάλεια αποτελεί βασική έγνοια των ομάδων IT λόγω της αξίας των δεδομένων που διακυβεύονται και της τεχνικής πολυπλοκότητας του δικτύου επικοινωνιών και των cloud υποδομών.

Υπάρχουν τρεις βασικές δίοδοι μέσω των οποίων οι hacker μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις λειτουργίες και στα δεδομένα των διασυνδεδεμένων συσκευών: Οι ίδιες οι συσκευές και οι hardware υποδομές, η cloud αρχιτεκτονική και το δίκτυο επικοινωνιών.

Το IoT στην στήριξη της τρίτης ηλικίας
O Δημήτρης Τζοβάρας ως Επιστημονικός Υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος Activage αναλύει τα οφέλη της πλατφόρμας που αναπτύχθηκε με στόχο την στήριξη ηλικιωμένων πολιτών που ζουν μόνοι τους.

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Activage επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δοκιμαστικής εφαρμογής μεγάλης κλίμακας για «έξυπνα» περιβάλλοντα διαβίωσης που απευθύνονται σε ηλικιωμένους χρήστες που διαβιούν μόνοι τους. Κύριος στόχος του έργου, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επικοινωνίας συσκευών μέσω διαδικτύου (Internet of Things – IoT), σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες και 9 τοποθεσίες δοκιμαστικής λειτουργίας.

Σε τριάμισι χρόνια, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και 1.000 στην Ελλάδα, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες (πιλότους): α. Αττική β. Κεντρική Ελλάδα και γ. Κεντρική Μακεδονία, γνώρισαν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ενίσχυσης ενός ενεργού και υγιούς τρόπου ζωής μέσω των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙoT).

Ειδικότερα το Activage στόχευσε στην υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων στο πραγματικό περιβάλλον τους και των πραγματικών αναγκών των φροντιστών, καθώς και των παρόχων σχετικών υπηρεσιών.

Τεχνολογικά το έργο ανέπτυξε την πλατφόρμα Activage IoT Ecosystem Suite (AIOTES), που αποτελείται από τεχνικές, εργαλεία και μεθοδολογίες για τη δια-λειτουργικότητα σε διαφορετικά επίπεδα ανάμεσα σε ετερογενείς IoT πλατφόρμες. Απώτερος στόχος ήταν η λειτουργία του συστήματος σε μεγάλη κλίμακα για τη στήριξη της ενεργούς και υγιής γήρανσης (Active and Health Ageing: AHA). Επιπλέον, κρίσιμα ζητήματα όπως τεχνολογική αξιοπιστία, προστασία των δεδομένων και ασφάλεια των χρηστών αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα.

Το ACTIVAGE είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον δια-λειτουργικότητας υπηρεσιών και επικύρωσης νέων μοντέλων επιχειρησιακού, οικονομικού και οργανωτικού σχεδιασμού για την παροχή περίθαλψης ηλικιωμένων στο σπίτι. Η επιτυχία των πιλοτικών δοκιμών εγγυάται τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου συστήματος μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του και μετά το πέρας του έργου.

Αναβάθμιση του αγροτικού τομέα μέσω του IoT
Ο Ιωάννης Μανίκης Γενικός Διευθυντής της Molon Lave περιγράφει πως τα ΙοΤ smart συστήματα παρακολούθησης των καλλιεργειών της επιχείρησης του αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης και προόδου.

H διοίκηση ενός οργανισμού κάθετης δομής του πρωτογενούς τομέα είναι μια συνθέτη και απαιτητική αποστολή. Η βασική διαφοροποίηση από τα βιομηχανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες έγκειται στη στάθμιση των συνθηκών του αγρού. Η στάθμιση αυτή, οδηγεί σε αποφάσεις κρίσιμες, τόσο για την ασφάλεια, την ποιότητα και το ύψος της παραγωγής, όσο και για τους τρόπους διαχείρισης που θα πρέπει να υπάρξουν στα επόμενα στάδια, μέχρι να προκύψουν τα τελικά προϊόντα. Στόχος είναι η άντληση και η διαχείριση δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να διατηρούν ενεργό τον κύκλο «μέτρησης – ανάλυσης – βελτίωσης».

Η συνδεσιμότητα των αγροτικών μηχανημάτων (μέσω του IoT) δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της παραγωγής να προλαμβάνει, να λειτουργεί απλά και ευέλικτα, να συνεργάζεται με τους συντελεστές παραγωγής και να βελτιώνει τελικά την παραγωγικότητα.

Στην Molon Lave A.E και στα πλαίσια της στρατηγικής μας, που έχει ως στόχο την αειφορία, συνεργαζόμαστε με την Bosch τοποθετώντας στα λιοστάσια μας ένα σύνολο αισθητήρων παροχής μικροκλιματικών δεδομένων, καθώς και εδαφικής υγρασίας, σε πραγματικό χρόνο. Η συνδεσιμότητα μαζί με την ενεργειακή αυτονομία και την δυνατότητα καταγραφής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο δημιουργούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ομάδα των γεωπόνων μας, ώστε να σταθμίζουν συνθήκες και να τεκμηριώνουν αποφάσεις για μια σειρά από ενέργειες και δράσεις στον αγρό.

Η πιλοτικής κλίμακας εφαρμογή (900 στρ. επί συνόλου 9.500) μας έδωσε μετρήσιμα αποτελέσματα εξοικονόμησης νερού (20%), εργατικού κόστους (15%) και κόστους εφοδίων (12%). Η αειφορία είναι στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, απαίτηση και απάντηση. Απαίτηση και απάντηση για τρόφιμα που προάγουν την υγειά των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία μπορεί πλέον να βοηθήσει σε αυτό.