Δεν είναι μόνο ο Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των εταιρειών Tesla και Space X, που οραματίζεται τον αποικισμό του Άρη στο μέλλον. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η HP, με το Project MARS, μέσα από το οποίο σχεδιάζεται σε εικονική πραγματικότητα μια αστική περιοχή στον πλανήτη Άρη. Το NetFAX είχε την ευκαιρία να συζητήσει γι’ αυτό το θέμα με τον Νίκο Σαμιώτη, επικεφαλής του Project MARS στην HP για την περιοχή EMEA, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαμένει στη Γενεύη, εργαζόμενος ως Business Development Manager για τα Thin Clients και το OEM Business.

Τι είναι το HP Project Mars, ποιος είναι ο στόχος του και σε ποια φάση βρίσκεται τώρα;
Νίκος Σαμιώτης: Το Project MARS είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας που δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές, τους καλλιτέχνες και κυρίως τους σπουδαστές, επιδιώκοντας μέσα από τη συνεργασία τον σχεδιασμό και τη μεταφορά σε εικονική πραγματικότητα μιας αστικής περιοχής στον πλανήτη Άρη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν πολύ σημαντικά δώρα τεχνολογίας προσφορά της HP και των συνεργατών του προγράμματος. Η ιδέα αυτή είναι ανοικτή σε όλους και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην περιοχή ΕΜΕΑ (Europe Middle East and Africa) ,υλοποιώντας τη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης, εστιάσαμε στους σπουδαστές και δημιουργήσαμε το MARS Project EMEA Education League (https://launchforth.io/hpmars/education/), στο οποίο συμμετέχουν (και συναγωνίζονται) δέκα πανεπιστήμια: BTU Georgia, ESDi , Universitad Rey Juan Carlos και IED από Ισπανία, Middle East TU από Τουρκία, ESTACA και Ecole Centrale Lyon από Γαλλία, NTNU από Νορβηγία, Northumbria University από Μ.Βρετανία και φυσικά το δικό μας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το project ξεκίνησε το 2017 και τον Φεβρουάριο ολοκληρώνει τη δεύτερη φάση του, με τη νικήτρια ομάδα αυτής της φάσης να κερδίζει ένα ταξίδι στο Houston Space Center. Η τρίτη φάση, του 3D Rendering & VR, θα επιτρέψει σε όλους τους διαγωνιζόμενους να μετατρέψουν τα απλά σχέδια της πρώτης φάσης (Concept Phase) που κατέθεσαν και που μετέτρεψαν σε 3D Designs στη δεύτερη φάση (Modeling Phase) σε 3D Renders και σε VR Experiences.

Mε ποιο τρόπο συνεισφέρει η HP σε αυτό το project ;
Ν. Σαμιώτης:
Πέρα από το γεγονός ότι ή όλη ιδέα αποτελεί σχεδιασμό και υλοποίηση (μέσω των συνεργατών) της HP, τα έπαθλα των νικητών αποτελούν, στην πλειοψηφία τους, προσφορά της εταιρείας. Ανεξάρτητα όμως των υλικοτεχνικών υποδομών και των επάθλων η ηγετική θέση της HP στη παγκόσμια αγορά τεχνολογίας συνέβαλε στη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών σε αυτό το έργο, όπως είναι οι Autodesk, Nvidia, Microsoft, Technicolor, Launch Forth και Kirakira. Όσον αφορά στο EMEA Education League η HP χρηματοδότησε, επίσης, τη δημιουργία εργαστηρίων τεχνολογίας και εικονικής πραγματικότητας (VR) που θα επιτρέψουν στους σπουδαστές όχι μόνο να συμμετέχουν σήμερα στο Project MARS, αλλά και να μπορούν να αξιοποιούν την τεχνολογία της HP για την εκπαίδευσή τους και στο μέλλον.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος έως τώρα; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Ν. Σαμιώτης:
Έως τώρα το πρόγραμμα έχει πάνω από 16.500 συνδρομητές. Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση συγκεντρώσαμε εκπληκτικές προτάσεις και από φορείς. Ένα από τα σημαντικά κριτήρια για την επιλογή των νικητών από την επιτροπή – που παρεμπιπτόντως συμπεριλαμβάνει μέλη από τα MARS Society, Autodesk, Dreamworks, European Space Agency κλπ – αποτελεί η τεκμηρίωση της πρότασης. Κάθε υποβολή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν την επιστημονική συμβατότητα των προτάσεων με όλα τη γνωστική βάση δεδομένων σχετικά με τον Άρη. Αυτό αποτέλεσε και έναν από τους πόλους έλξεις για τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Project Mars EMEA Education League.

To Project είναι ακόμα ανοιχτό. Προσκαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν. Συμμετοχές που δεν έχουν διαγωνιστεί στις προηγούμενες φάσεις μπορούν να ενταχθούν και να διαγωνιστούν στην τελευταία φάση του προγράμματος. Ακόμα όμως και αν δεν πρόκειται να διαγωνιστούν προσκαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να συνδεθούν στην πλατφόρμα για να ανακαλύψουν μέσα από τα μάτια και τις ιδέες των διαγωνιζόμενων την εικονική δημιουργία μιας πόλης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στον Άρη.