Στόχος του BIS (Business Information Systems) είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών ICT κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιωθούν οι επιχειρηματικές διαδικασίες αλλά και τα δίκτυα παραγωγής αξίας, τα οποία χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για να αποκτήσουν, να παράγουν και να διανέμουν υπηρεσίες και αγαθά. Το ΒΙS διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο στη νέα οικονομία σήμερα.

Αυτά στη θεωρία. Γιατί στην πράξη η κατάσταση – και ειδικά στην Ελλάδα – είναι εντελώς διαφορετική. Κλασικό παράδειγμα τα third party logistics (3PL), όπου η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι πρόκειται για μια αγορά που βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε θέματα ΙΤ. Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι λείπει το ΒΙS, ήτοι η κατεύθυνση με την Πληροφορική. Έτσι, δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο εταιρείες logistics να αναλαμβάνουν έργα και να συνειδητοποιούν κατόπιν ότι δυσκολεύονται να τα υλοποιήσουν εσωτερικά. Έτσι καταφεύγουν σε αναγνωρισμένους vendors, «παρακαλώντας» τους να τους φτιάξουν ένα σύστημα που να μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες και να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, αγοράζοντας προκατασκευασμένες γενικές πλατφόρμες. Το πρόβλημα είναι για να μπορέσει το BIS να προσφέρει προστιθέμενη αξία θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις της εταιρείας. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αυτόματα μέσα από μια γενική εμπορική λύση. Φυσικά, οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού διαθέτουν και εμπειρία και τεχνογνωσία. Ωστόσο, όταν κατασκευάζουν ένα software το σχεδιάζουν για χρήση από πολλές εταιρείες, διαφορετικών, εν γένει, πεδίων δραστηριοτήτων. Οπότε εξαρχής δεν γίνεται στόχευση σε μια εξειδικευμένη αγορά, όπερ σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα επιθυμητά οφέλη.

Έτσι καταλήγουμε συχνά στο φαινόμενο εταιρείες 3PL να επιλέγουν τη λειτουργία τους σε ημιχειροκίνητο mode. Γιατί το business τρέχει και πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, χωρίς να περιμένεις την Πληροφορική να σου φτιάξει ένα σύστημα που θα κάνει ακριβώς τη δουλειά που θέλεις. Το κακό σενάριο στην άλλη περίπτωση είναι να χαθείς στη «μετάφραση» και σε ένα κυκεώνα από meetings για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί μια πλατφόρμα software, ώστε να αποδώσει αυτό που πρέπει. Σε μια τέτοια περίπτωση πάει, έφυγε το τρένο…