netweek - Cloud computing conference: 7 προβλέψεις για το Cloud Computing

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Cloud computing conference: 7 προβλέψεις για το Cloud Computing

30 Μαρτίου 2012 | 10:45 Γράφει το NetWeek  Editor Topics: Cloud computing

Geva Perry

Ο Geva Perry, αναγνωρισμένος ως ένας από τους 12 Top Thinkers στο Cloud Computing, κάνει 7 προβλέψεις σχετικά με το μέλλον του Cloud.

1. H κυριαρχία του PaaS: Μακροπρόθεσμα, το Infrastructure as a Service δεν έχει νόημα παρά σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Ολοι οι πάροχοι IaaS θέλουν να γίνουν PaaS (Platform as a Service) όταν «μεγαλώσουν».

2. Το Public θα υπερισχύσει του Private: Μακροπρόθεσμα, τα private clouds θα λιγοστέψουν. Η οικονομία κλίμακας, η εξειδίκευση και τα οφέλη του outsourcing θα υπερισχύσουν των ιδιόκτητων data centers. Σαφώς και απαιτούνται μέτρα ασφάλειας και απομόνωσης, αλλά η πλειοψηφία των cloud θα ανήκουν σε κάποιους βασικούς παρόχους και θα υπόκεινται στη δική τους διαχείριση.

3. Εξειδικευμένα Clouds: Κάθε εφαρμογή έχει πολλαπλές διαστάσεις: τη δομή του workload της, τις κανονιστικές ρυθμίσεις που πρέπει να σέβεται, το θέμα της γεωγραφικής πρόσβασης, τη γλώσσα προγραμματισμού και το πλαίσιο που υποστηρίζει, το επίπεδο ασφάλειας και απόδοσης που προϋποθέτει και άλλες, πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις. Κάθε άλλο παρά οne-size-fits-all, δηλαδή. Τουλάχιστον, όχι πάντα. Θα υπάρξουν μεγάλα και generic clouds, αλλά θα υπάρξουν επίσης και πολλά εξειδικευμένα clouds.

4. Ρύθμιση: Οι μεγαλύτεροι πάροχοι cloud θα αποτελέσουν υποδομή εθνικής στρατηγικής σημασίας (όπως έχουν υπάρξει οι εταιρείες ενέργειας, χρηματοοικονομικών, τηλεπικοινωνιών και ναυτιλιακών στο παρελθόν). Οι πάροχοι του cloud θα αποτελέσουν κρίσιμο συστατικό της εθνικής οικονομίας των χωρών όπου δραστηριοποιούνται.

Οποιαδήποτε αλλαγή στις τιμολογιακές τους πολιτικές θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην οικονομία. Θα δημιουργηθεί επίσης και ο κίνδυνος της απότομης, αλλά απρόβλεπτης, αύξησης της ζήτησης για υπηρεσίες cloud. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι θα διατηρούν τα ευαίσθητα δεδομένα καταναλωτών, εταιρειών και κυβερνητικών φορέων. Απ’ όποια πλευρά κι αν κοιτάξει κανείς το θέμα, αυτό «φωνάζει» για ρύθμιση. Αν όμως κάτι μας διδάσκει η ιστορία, αυτό είναι ότι η ρύθμιση θα έρθει μετά από τη «Μεγάλη Καταστροφή του Cloud» (χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να σκεφτείτε τι θα είναι αυτή).

5. «Ομοσπονδιακό» Cloud - Αν και τα Amazon Web Services σημειώνουν σημαντική επιτυχία διεθνώς, σε έναν κλάδο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη -όπως αυτός του ΙΤ, τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα τοπικό brand. Το κοινό θα προτιμήσει το cloud του παρόχου τηλεπικοινωνιών ή ΙΤ που ήδη γνωρίζει και εμπιστεύεται. Ταυτόχρονα, όμως, κάποιες επιχειρήσεις θα θελήσουν να ανοιχτούν στο διεθνές κοινό και θα χρειαστούν servers ανά την υφήλιο. Σαν αποτέλεσμα, θα δημιουργηθούν «συμμαχίες» παρόχων cloud, παρόμοιες με εκείνες των αεροπορικών εταιρειών.

6. Ο πόλεμος των οικοσυστημάτων: Η επιτυχία στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα του ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει τη μάχη του cloud. Δεν πρόκειται μόνο για το μέγεθος και το εύρος του οικοσυστήματος, αλλά και για το πόσο καλά λειτουργεί συνολικά.

7. Πρότυπα: Οι συζητήσεις μαίνονται κατά καιρούς σχετικά με την ανάγκη για πρότυπα στο cloud. Είναι όμως ακόμα νωρίς. Είναι επίσης αναπόφευκτο. Θα προκύψουν, ωστόσο, πολλαπλά ανταγωνιστικά πρότυπα. Τουλάχιστον ένα πρότυπο από έναν επίσημο φορέα και πολλαπλά πρότυπα διαφορών προμηθευτών υπηρεσιών cloud.

Hands-on Cloud: Cloud transition in practice
Tρίτη 24 Απριλίου 2012, Αθήνα

Γνωρίστε τον Geva Perry από κοντά και βρείτε απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα, πρακτικά ερωτήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του δικού σας cloud, στο φετινό Cloud Computing Conference.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο και τον Geva Perry στο www.cloudforum.gr.

netweek (T. 290)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778