O Aneesh Chopra μιλάει στο netweek για τα καθήκοντά του στο ρόλο του CTO, για τη σχέση του με τον Ομπάμα και τις νέες τεχνολογίες, για την τεχνολογία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα και για τις προτάσεις που κάνει στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες.

netweek: Στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η ιδέα του CTO. Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντά του και τι κάνει μέσα στην κυβέρνηση;
Aneesh Chopra: Τα καθήκοντά μου χωρίζονταν σε τρία μέρη. Το πιο σημαντικό ήταν να συμβουλεύω τον Πρόεδρο για το πώς η τεχνολογία και η καινοτομία μπορεί να επηρεάσουν τις τακτικές που θα ακολουθήσει. Ετσι, αν αυτό αφορούσε στην βελτίωση της υγείας ή την οικονομία, έπρεπε να εξετάσω τα σχέδια που θα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο το επιχειρηματικό σύστημα.

Το δεύτερο κομμάτι ήταν να καθιερώσω την κουλτούρα του Open Government, μέσα στην κυβέρνηση. Γνωρίζαμε ότι θέλουμε να κάνουμε την κυβέρνηση πιο προσιτή, οπότε στείλαμε σχετικές οδηγίες στις διάφορες υπηρεσίες, τονίζοντας τις πληροφορίες που θέλαμε να είναι διαθέσιμες και με ποιο τρόπο κι έτσι δημιουργήσαμε ευκαιρίες για τις υπηρεσίες αυτές να δοκιμάσουν τις δικές τους προσεγγίσεις, ώστε να πληρούν τις δικές μας απαιτήσεις. Ετσι δημιουργήθηκε το γνωστό Open Government Directive.

Τέλος, διευκολύναμε τις συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης και της δουλειάς θα γινόταν από τον ιδιωτικό τομέα, αν και ο ρόλος της κυβέρνησης θα ήταν καταλυτικός, ώστε να προωθήσει τις κοινωνικές προεκτάσεις της αποστολής. Ετσι, υπήρχε μία σειρά από διακριτικές πρωτοβουλίες που στην πραγματικότητα ήταν σχεδιασμένες για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

netweek: Στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε CIO ή CTO;
Aneesh Chopra: Σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, κάθε υπηρεσία αναφέρεται σε ένα φορέα χρηματοδότησης στο Κογκρέσο και έτσι κάθε τμήμα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του. Ετσι, αν το δούμε από την πλευρά του προέδρου, έχουμε εκατοντάδες CIOs, γιατί ο καθένας παίρνει τις δικές του «μικρές» αποφάσεις. Ο πρόεδρος George W. Bush καθιέρωσε τo E-government Act του 2002, το οποίο δημιούργησε στον προϋπολογισμό ένα «άνοιγμα» για τις δαπάνες του IT, κι αυτό αποτέλεσε ένα τεράστιο πρώτο βήμα.

Αυτό που έκανε ο πρόεδρος Obama ήταν να δημιουργήσει δύο θέσεις, έναν CIO, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση και τον προϋπολογισμό και να μετατρέπει τις πληροφορίες που λαμβάναμε από τις υπηρεσίες σε προγράμματα που θα επιφέρουν αποδοτικότητα. Η δική μου δουλειά ήταν να αναφέρομαι στον Πρόεδρο για το αν μπορούμε να «επιτρέψουμε» όλη αυτή την τεχνολογική πρόοδο και πως αυτή θα εμπνεύσει τους στόχους μας, αναγνωρίζοντας, ως κυβέρνηση, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

netweek: Από την προσωπική σας εμπειρία, ποια η σχέση του προέδρου Ομπάμα με τις νέες τεχνολογίες;
Aneesh Chopra: Αρχικά είναι λάτρης του Star Trek, διαθέτει Blackberry, καθώς και iPad, το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο για να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας κατά τη χρήση του. Επίσης, προσπαθεί να μιλά με CEOs και με ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, ειδικά της τεχνολογικής κοινότητας, καθώς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ιδέες τους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν.


netweek: Σύμφωνα με το βιογραφικό σας, αναπτύσσετε ένα νέο ασύρματο δίκτυο στη Βιρτζίνια. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μία διαμάχη σχετικά με το αν θα υπερισχύσει η τεχνολογία οπτικών ινών ή η ασύρματη τεχνολογία. Ποια η γνώμη σας πάνω σε αυτό;
Aneesh Chopra: Πιστεύω ότι και τα δύο θα έχουν την ίδια «δύναμη» στο μέλλον, γιατί για να υπάρξει ασύρματο δίκτυο πρέπει να φέρουμε τις οπτικές ίνες στον ασύρματο πύργο. Το πιο σημαντικό είναι ότι εφόσον οι μεγαλύτερες επενδύσεις γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό που εμείς κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε τους κανόνες για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις αυτές. Για παράδειγμα, όσον αφορά την οικονομική αξία των ραδιοκυμάτων, το mobile broadband έχει ακόμη και 100 φορές μεγαλύτερο αξία από το σήμα που εκπέμπεται.

Ετσι, στις ΗΠΑ, η εκπομπή σήματος γινόταν μέσω πληρωμής, επομένως οι πληρωμένες άδειες δεν μπορούσαν να ανακληθούν, εφόσον κάποιος τις έχει πληρώσει. Προκύπτει λοιπόν μία «αποτυχία» στην αγορά, έχοντας εταιρείες mobile broadband που προτίθενται να επενδύσουν δισεκατομμύρια για δικαιώματα στο φάσμα, αλλά κανένα οικονομικό κίνητρο για τους κατόχους των σημάτων να τα παραχωρήσουν, γιατί απλά δεν είχαν κάτι να κερδίσουν.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μία νομική αρχή για να πληρώσει τους κατόχους ραδιοκυμάτων ένα μέρος των χρημάτων, ώστε να έχουν το κίνητρο για να «δώσουν» πίσω την συχνότητά τους. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ελευθερώσει περίπου 80-100 Mhz του φάσματος, από το οποίο θα αντλήσουμε περίπου 25-30 δισεκατομμύρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών.

netweek: Από τις λίγες αυτές μέρες που βρίσκεστε εδώ, ποια η γνώμη σας για την τεχνολογία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Aneesh Chopra: Θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι ίδια με άλλες χώρες που έχω επισκεφθεί. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει η πρόθεση και η δυνατότητα για επιχειρηματικότητα, επομένως αφορά περισσότερο την ύπαρξη ανθρώπων που διαθέτουν νέες ιδέες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τις πραγματοποιήσουν προηγουμένως, ενώ τώρα μπορούν. Για τον λόγο αυτό, αισθάνομαι ότι υπάρχει ο ενθουσιασμός και η προθυμία να βρούμε το σωστό δρόμο μέσα από τις προκλήσεις και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

netweek: Ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες;
Aneesh Chopra: Πρώτον, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο «ανοιχτή» στις νέες τεχνολογίες, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και να χτιστεί κάτι χρήσιμο με τις πληροφορίες και τα δεδομένα που μόνο οι κυβερνήσεις κατέχουν. Ετσι, θα πρότεινα αυτά τα δεδομένα να καταστούν διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις, ειδικά σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια και η εκπαίδευση. Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι η ανάγκη εξασφάλισης ότι η χώρα, οποιεσδήποτε δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει, έχει την απαραίτητη υποδομή για το μέλλον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά (για παράδειγμα στις ΗΠΑ, με την ασύρματη πρωτοβουλία εξοικονομήσαμε χρήματα και δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό που μας το επιτρέπει). Πρέπει λοιπόν να βρεθούν τρόποι να αναπτύξουμε την ψηφιακή υποδομή. Τέλος, πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό που μάθαμε στις ΗΠΑ είναι ότι περίπου το 80-90% της οικονομικής ανάπτυξης, τα τελευταία 15-20 χρόνια, έχει δημιουργηθεί από εταιρείες που δεν ξεπερνούν τα 5 χρόνια λειτουργίας. Επομένως, πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία των start-ups, χωρίς απαραίτητα να επενδύσουμε απευθείας σε αυτές. Ο Πρόεδρος Obama δημιούργησε το Start-Up America για να τονίσει τη σημασία τους.

netweek: Τέλος, ποια η γνώμη σας για τη διαφορά στη τεχνολογική εξέλιξη ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο, που ηγείται των εξελίξεων τα τελευταία 20-30 χρόνια, και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα είναι ποτέ δυνατόν να συμβαδίσουν;
Aneesh Chopra:
Ας πάρουμε για παράδειγμα το διαδίκτυο Η πρώτη εποχή του ήταν η προσπάθεια να συνδεθούμε μέσω dial-up και νικήτρια σε αυτό αναδείχθηκε η AOL. Η δεύτερη ήταν η πεποίθηση ότι το broadband επιτρέπει σε νέες εφαρμογές, όπως το Google, το Facebook και το Twitter, να τρέχουν καλύτερα. Η τρίτη εποχή θα αφορά στο mobile broadband και στις εξελίξεις στο cloud computing. Οι νέες εφαρμογές θα βασιστούν πάνω στις προηγούμενες, επομένως δεν χρειάζεται να χτίσω το δικό μου Google, αλλά μπορώ να βασιστώ σε αυτό και να το επεκτείνω, ώστε να δημιουργήσω κάτι πιο σχετικό με τις δικές μου ανάγκες.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέσα σε αυτή την παγκόσμια οικονομία, άνθρωποι που πριν δεν τους γνωρίζαμε καν θα εμφανιστούν και θα δημιουργήσουν μία ακόμη μεγάλη επιχείρηση, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ελπίζοντας ότι η αγορά θα επεκταθεί. Γιατί αν η αγορά είναι σταθερή και «πολεμάμε» για ένα μερίδιο σε αυτή, τότε υπάρχει πρόβλημα.