Mε απόλυτη επιτυχία και σε ένα κατάμεστο συνεδριακό χώρο έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα το 8ο IT Directors Forum, με τη συμμετοχή Διευθυντών Πληροφορικής, Γενικών Διευθυντών και ανώτερων στελεχών από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες και οργανισμούς.

Το καταξιωμένο 8ο ετήσιο συνέδριο των IT Leaders εστίασε φέτος στη στρατηγική Πληροφορικής / Τεχνολογίας και την ευελιξία που αυτή πρέπει να ενέχει και να εφαρμόζει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η αβεβαιότητα. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν case studies από μια σειρά διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων CIOs, οι οποίοι επέδειξαν τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων της σημερινής εποχής με έργα, πρωτοβουλίες και καινοτομίες. Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Παναγιώτης Δρούκας, Treasurer του ISACA Athens Chapter, τονίζοντας ότι οι ΤΠΕ είναι αλληλένδετες με τις επιχειρησιακές διαδικασίες και δεν είναι επιθυμητό να διαχωρίσουμε την Πληροφορική από την επιχειρησιακή διαδικασία. Συνεπώς, η διακυβέρνηση και η διοίκηση Πληροφορικής σε επίπεδο οργανισμού θα πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της διακυβέρνησης και της διοίκησης του οργανισμού.

Στη συνέχεια ο καθ. Ian Angell, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, μίλησε για το φαινόμενο Obsessive Compulsive Neurosis της Διοίκησης και του Ελέγχου μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τόνισε ότι οι μεθοδολογίες λειτουργούν, μεν, σωστά σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, αλλά δεν έχουν την ίδια εφαρμογή και τα ίδια αποτελέσματα στην ανθρώπινη κοινωνία. Και δυστυχώς οι άνθρωποι δεν διαχειρίζονται την αβεβαιότητα, αλλά τους κινδύνους, επομένως πρέπει να επιβληθεί μία δομή, η οποία θα διαχειρίζεται την αβεβαιότητα με «λεπτότητα». Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, των κινδύνων και της αβεβαιότητας δεν υπάρχουν μόνιμες λύσεις, αλλά μόνο απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ οι ολιστικές προσεγγίσεις και η ολιστική σκέψη δεν οδηγούν στην επίλυση του προβλήματος. Επιπλέον, τόνισε ότι η στρατηγική, πλέον, αποτελεί μέσο να «ελέγξουμε» και να προσδιορίσουμε τις μελλοντικές εξελίξεις.

Επίσης, τόνισε ότι μία καλή τεχνολογική πλατφόρμα, αν και είναι απαραίτητη για την επιτυχία, δεν είναι και αρκετή από μόνη της, αφού οι υπολογιστές και οι πλατφόρμες μπορούν να διαχειριστούν μόνο τα «καλά» δομημένα προβλήματα λεπτομερώς, αλλά όχι και την υποκειμενικότητα, την ασάφεια και την πολυπλοκότητα, ενώ η επιτυχία ή η αποτυχία μιας τεχνολογίας καθορίζεται από κοινωνικούς, πολιτικούς, οργανωτικούς και προσωπικούς παράγοντες. Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μία κεντρική στρατηγική κατεύθυνση για όλες τις ροές δεδομένων μέσα στο Σύστημα Πληροφοριών που αποτελεί την ενωτική δύναμη που καθορίζει τον οργανισμό.

O Κώστας Πέτρου, Senior Manager, Advisory Services της EY, παρουσίασε το Scrum, ένα πλαίσιο επαναληπτικής και αυξητικής ανάπτυξης ευέλικτου λογισμικού για τη βελτιστοποίση των προβλέψεων και του ελέγχου του ρίσκου. Εφαρμόζεται σε έργα λογισμικού και ανάπτυξης προϊόντων, ενώ πρόσφατα έχουν γίνει προσπάθειες επέκτασής του, μεταξύ άλλων, στους τομείς του μάρκετινγκ, των κατασκευών, της εκπαίδευσης, της παραγωγής περιεχομένου και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ευέλικτο λογισμικό που «δημιουργείται» μέσω του Scrum προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης των μεταβαλλόμενων προτεραιοτήτων, αυξημένη παραγωγικότητα και βελτιωμένη οπτική του έργου.

Ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Technology Services & Support Manager της HP Greece & Cyprus, παρουσίασε την υπηρεσία HP Flexible Capacity που βοηθά στην πρόβλεψη των απαιτήσεων χωρητικότητας, και εξυπηρετεί τις Διευθύνσεις Πληροφορικής με περιορισμένα budgets. Ανάμεσα στα οφέλη του είναι η δυνατότητα πρόσθεσης επιπλέον χωρητικότητας, χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία των προμηθειών, παρέχει εξειδικευμένες για κάθε οργανισμό υπηρεσίες για επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τα εμπόδια, αφού η χωρητικότητα ανανεώνεται τακτικά καθώς χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με το κ. Νίκο Παπαδόγλου, Corporate Product Marketing Manager της hellas online, απάντηση στην αβεβαιότητα της εποχής αποτελεί το cloud computing, ενώ τόνισε και τη σημασία των Disaster Recovery Plan τα οποία πρέπει όχι μόνο να εστιάζουν στο recovery, αλλά και να λειτουργούν σωστά. Επίσης, αναφέρθηκε στο Desktop as a Service με το personal computing να εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις του εργαζόμενου. O Πάρης Κάσκας, Principal Presales Consultant της Symantec, αναφέρθηκε στην τεράστια ποσότητα πληροφορίας που συσσωρεύεται στις επιχειρήσεις σήμερα και στις καταστροφικές συνέπειες απώλειας αυτής της πληροφορίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του Business Continuity για τις επιχειρήσεις.

Performance Matters
Στο πάνελ που ακολούθησε συμμετείχαν οι Ξενοφών Λιαπάκης, CIO του Ομίλου της Interamerican, ο Ιωάννης Παράσχος, Διευθυντής Πληροφορικής της ΤΙΤΑΝ, ο Θωμάς Σπυριδάκης, CIO της BSB Fashion, ενώ το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος της Accenture, ο οποίος έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση, τονίζοντας την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις σήμερα.

Ο Ξενοφών Λιαπάκης επανέλαβε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της εταιρείας από το 2009 ήταν η ενίσχυση της δυνατότητας να γίνονται όλα εξωτερικά, με ένα back office, όπως έγινε, για παράδειγμα, και με το Anytime, το success story της Interamerican, το οποίο δημιούργησε και το περιβάλλον για direct business και για μια καλύτερη και αμεσότερη συνεργασία με τα παραδοσιακά δίκτυα (πράκτορες, ασφαλιστές). Ωστόσο, δεν αρκεί να είναι κανείς έτοιμος να κάνει εύκολα δουλειές, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες τεχνολογικές πλατφόρμες. Χρειάζεται, όπως τόνισε, να αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ο Ιωάννης Παράσχος σχολίασε ότι έχει αλλάξει σημαντικά το προφίλ των πελατών της εταιρείας του τα τελευταία χρόνια, με τις b2b εφαρμογές να είναι στο προσκήνιο. Επίσης, εσωτερικά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον οργανισμό εφαρμογές διαμοιρασμού της γνώσης. Ο Θωμάς Σπυριδάκης μίλησε για τις δυσκολίες του κλάδου λιανικής και στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους, μέσα από τα συστήματα b2c που έχουν αναπτυχθεί τελευταία στην εταιρεία, αλλά και τα συστήματα b2b, για business κυρίως στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε, επίσης, στα διαδραστικά δοκιμαστήριο, ένα πιλοτικό project που τρέχει στην εταιρεία του, το οποίο θα επιτρέπουν στους πελάτες να δοκιμάζουν εικονικά τα ρούχα τους.

Τέλος, επεσήμανε τη μεγάλη σημασία του enterprise mobility, που επιτρέπει στη Διεύθυνση Πληροφορικής να δίνει την πληροφορία εκεί που πρέπει, οποιαδήποτε στιγμή. Το ΙΤ πρέπει να είναι μέσα στη λήψη των αποφάσεων ισχυρίστηκε ο Ξενοφών Λιαπάκης, πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και να συμβουλεύει το business και να χαράζει μαζί τη στρατηγική της εταιρείας. Αλλωστε, η ευθυγράμμιση του ΙΤ με το business φαίνεται από το αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Interamerican, συμπλήρωσε. Την αναγκαιότητα των περικοπών παραδέχθηκε ο Ιωάννης Παράσχος, ωστόσο αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο αν φτάσουν στα άκρα. Το ΙΤ δίνει αξία στην επιχείρηση και το cost cutting πολλές φορές δεν βοηθάει σε αυτό.

Σε αντίστοιχα πλαίσια κινήθηκε και ο Θωμάς Σπυριδάκης, ο οποίος παραδέχθηκε μεν την αναγκαιότητα του cost cutting, αλλά μέσα από μια ολιστική προσέγγιση τριών βημάτων: εντοπισμός εξόδων, αίτια που τα προκαλούν και τέλος η δημιουργία ενός enterprise wise πορτφόλιο, όπου θα εκτιμάται το κόστος και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται μέσα από ειδικές εφαρμογές. Πλέον, το ΙΤ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των decision makers, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλλει κανείς, όπως σχολίασε.

Μετασχηματισμός και καινοτομία μέσω της ευελιξίας
Η στρατηγική για ένα ευέλικτο IT αναπτύχθηκε στο τρίτο μέρος του συνεδρίου, με την παρουσίαση case studies από Διευθυντές Πληροφορικής και την ομιλία του David Wilde, CIO στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Κομητείας του Εσσεξ. Ο David Wilde παρουσίασε ένα case study για το πώς μπορεί το Δημόσιο να γίνει αποτελεσματικότερο, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη του μέσω του cloud. Στη διάρκεια της θητείας του ως CIO στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της κομητείας του Εσσεξ, ο David Wilde υλοποίησε μια στρατηγική ICT βασισμένη στο cloud, στα shared services και στη συνεργατικότητα.

Με αυτή τη στρατηγική ο Wilde κατάφερε να μετασχηματίσει τον τρόπο λειτουργίας της κομητείας, εξοικονομώντας αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Το πρόγραμμα που τρέχει ήδη στην κομητεία του Εσσεξ αποτελεί το υπόβαθρο για τα φιλόδοξα σχέδια του Wilde, στα οποία το cloud δεσπόζει. Στόχος του είναι να γίνει ολική μετάβαση του cloud έως το 2015, αναπτύσσοντας private clouds γύρω από συγκεκριμένα συστήματα. Ο Wilde παραδέχθηκε ότι ένας CIO πρέπει να έχει την εποπτεία της αρχιτεκτονικής της υποδομής IT στον οργανισμό του.

Πρέπει να γνωρίζει που είναι τα δεδομένα, δεν μπορεί να παραιτηθεί από αυτή την μεγάλη ευθύνη. Πρέπει, ακόμα, να κατανοεί τα ήδη υπάρχοντα συστήματα και να εκμεταλλεύεται τις τάσεις της αγοράς. Και πάνω από όλα να καταλαβαίνει το TCO (Τotal Cost of Ownership), αλλά και να έχει μια καθαρή εικόνα όλου του διαθέσιμου budget για το IT. Τέλος, πρότεινε στους συναδέλφους του μια σταδιακή μετάβαση στο «σύννεφο», καθώς αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού.


Η τεχνολογία και η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης
Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου συνεχίστηκε με το πάνελ συζήτησης, στόχος του οποίου ήταν η διεύρυνση της αντίληψης όλων μας για την πραγματική επίδραση της καινοτομίας και τη συνεισφορά της τεχνολογίας σε αυτή. Στα πάνελ συμμετείχαν ο καθ. Γιώργος Δουκίδης, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Βασίλης Τραπεζάνογλου, Σύμβουλος Διοίκησης, της Eurobank, ο Πάνος Λεβαντής, Διευθυντής Πληροφορικής της Μύθος Ζυθοποιίας, ο Πυθαγόρας Παπαδημητρίου, Μanaging Director της HP Hellas & Cyprus και ο Ηλίας Βυζάς, Partner, Advisory Services της EY.

Ο Πάνος Λεβαντής είπε ότι υπάρχουν τρία είδη καινοτομίας: αυτή που δίνει αξία, αυτή που φέρνει μεγάλες αλλαγές και τέλος η διερευνητική καινοτομία. Η εταιρεία του εστιάζει στο πρώτο είδος καινοτομίας, αυτή, δηλαδή, που υποκινείται από την αξία που φέρνει. Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να γίνει κάτι καλύτερα, φθηνότερα και ταχύτερα, χωρίς να υπάρχει καμία θυσία στην ποιότητα και στην εμπειρία χρήστη. Ο Πυθαγόρας Παπαδημητρίου τόνισε τη μεγάλη παράδοση που έχει η HP στην καινοτομία, ενώ συμπλήρωσε ότι καινοτομία σήμερα αποτελεί ακόμα και η ιδέα μεταφοράς του κύριου διακομιστικού κέντρου της HP από το Ρότερνταμ στον Πειραιά, καθώς όλη η παραγωγή της εταιρείας βρίσκεται στην Ασία.

Οσον αφορά το ΙΤ υπάρχει μια γενικότερη σύγκλιση της καινοτομίας σε τέσσερις περιοχές: mobility, cloud, security και τα Big Data & Analytics. Αυτές οι περιοχές αποτελούσαν τους τέσσερις κύριους πυλώνες της στρατηγικής της HP για το 2013. Ο Ηλίας Βυζάς τόνισε τη σημασία των ταλέντων για την καινοτομία, όπως και την αρμονική συνεργασία των ταλαντούχων στελεχών μεταξύ τους, μια προϋπόθεση απαραίτητη για την προώθηση της καινοτομίας. Είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι απόψεις, καλές ιδέες μπορεί να έχουν όλοι μέσα στην εταιρεία και όλοι μπορεί να συνεισφέρουν το λιθαράκι τους για την περαιτέρω ανάπτυξη. Δύο είναι τα βασικά θέματα κατά τον καθ. Γιώργο Δουκίδη.

Το πρώτο θέμα είναι το πώς η καινοτομία βοηθάει τον κλάδο της Πληροφορικής και το δεύτερο η αξιοποίησή της. Ενώ στο ερευνητικό έργο η Ελλάδα τα πάει εξαιρετικά στην Ευρώπη, εκεί που υπάρχει σαφές πρόβλημα είναι η αξιοποίηση, δηλαδή στο πώς το ερευνητικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει προϊόν ή υπηρεσία. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, σύμφωνα με τον Βασίλη Τραπεζάνογλου, καθώς μπορεί να αναδείξει την ικανότητα των Ελλήνων να καινοτομούν και να βρίσκουν δημιουργικούς διεξόδους, τόσο στην Πληροφορική όσο και σε άλλους κλάδους. Η ανάγκη αναδεικνύει το δημιουργικό ταλέντο που υπάρχει στην κοινωνία μας και βοηθάει στην αναθεώρηση των κατεστημένων αντιλήψεων.

Debate: Mεθοδολογία vs. Αμφισβήτηση
Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του συνεδρίου ήταν το «ζωντανό» debate που έγινε ανάμεσα στο καθ. Ian Angell και στον Αναστάσιο Αλέφαντο, Διευθυντή IT&T Operations and Data Center Services του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο Τάσος Αλέφαντος είπε ότι ως manager χρειάζεται να αποδέχεται και να αντιμετωπίζει τις αλλαγές, χρειάζεται να βάζει τα πράγματα σε τάξη, να αξιοποιεί τα δεδομένα, να ξέρει τι να κάνει και πώς να το κάνει, να παίρνει λογικές αποφάσεις, τις οποίες και οφείλει να τεκμηριώνει, να βρίσκει το βέλτιστο τρόπο για να ολοκληρώνει τη δουλειά του.

Ενας μάνατζερ οφείλει να χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία, να εκπληρώνει τους στόχους του, να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πράξεων του με νούμερα. O Ian Angell ανταπάντησε ότι αυτό είναι …πρόβλημα, καθώς το ζήτημα δεν είναι η μεθοδολογία, αλλά η μέθοδος. Επανέλαβε, όπως και στην ομιλία του στο συνέδριο, ότι κάθε μέθοδος είναι λάθος!

Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί κανείς – η οποία είναι εξορισμού λάθος – και πώς αυτή οδηγεί στη λήψη αποφάσεων. Το πρόβλημα είναι ότι ασχολείται κανείς με νούμερα, με κατηγορίες, με λέξεις και ονομασίες τις οποίες νομίζει ότι καταλαβαίνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνει την έννοια τους. Δεν προτείνει να μην χρησιμοποιεί κανείς αριθμούς, αλλά να μην αφήσει τους αριθμούς να τον κυριεύσουν.

Ο Ιωάννης Παράσχος, Διευθυντής Πληροφορικής της ΤΙΤΑΝ, αναφέρθηκε στη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού και το γεγονός ότι πρέπει να γίνει πιο δυναμικός. Τόνισε ότι πρέπει να μετατρέψουμε το ρίσκο σε ευκαιρία, ενώ η στρατηγική πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και εξωστρεφής.

Ο Ξενοφών Λιαπάκης, CIO του Ομίλου Interamerican, τόνισε ότι βασική πρόκληση για τον όμιλο Interamerican ήταν να μετασχηματιστεί ο οργανισμός δημιουργώντας ένα νέο τοπίο IT. Μελλοντικό στόχο αποτελεί η αναγνώριση της δύναμης των δεδομένων και των πληροφοριών και να γίνει ο οργανισμός πιο εξωστρεφής.

Ο Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Henkel Hellas, μίλησε για τις νέες προκλήσεις στο «άστατο» περιβάλλον του IT που είναι ο οικονομικός σχεδιασμός και η σύμπραξη συνεργασιών.

Ο Παναγιώτης Μαστρογιάννης, CIO της First Data, μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης της αβεβαιότητας μέσω του ανθρώπινου δυναμικού – μετασχηματίζοντας τους ρόλους του IT, των δεδομένων – δομημένων και μη-δομημένων, των εφαρμογών – διαχωρίζοντας σαφώς τους ρόλους τους και των υποδομών – μειώνοντας τα incidents που προκαλούνται από τις αλλαγές.

Ο Νίκος Χριστοδούλου, Group CIO της Εθνικής Τράπεζας, επικεντρώθηκε στη διαχείριση της αβεβαιότητας, επισήμανε την πίεση στην οποία υποβάλλεται ένας CIO σήμερα, όπως και τη μεγάλη ευελιξία και υπομονή που απαιτεί σήμερα ο ρόλος του.

Ο Κώστας Βούλγαρης, Financial Lines Cluster Head for Greece, Cyprus and Malta της AΙG, ανάλυσε τις σημαντικές επιπτώσεις μια επίθεσης στη λειτουργία, στο πρεστίζ και στην επιβίωση μιας εταιρείας, περιγράφοντας τις λύσεις που δίνει ο ασφαλιστικός κλάδος γι’ αυτό το σκοπό.

Ο Mihai Bondar, Engagement Director, Business Unit Global Services της Ericsson, μίλησε για τις επιχειρηματικές διεργασίες στην εποχή των data centers και του cloud, αναλύοντας το μετασχηματισμό που συντελείται στο ΙΤ σήμερα και την προστιθέμενη αξία που δίνει το ΙΤ σε μια επιχείρηση.

Ο Θωμάς Σπυριδάκης, CIO της BSB Fashion, τόνισε τη σημασία που έχει η καινοτομία και το enterprise mobility στην επιχειρηματική αξία, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο ΙΤ, ικανό να συμβάλει καίρια στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

O Μιχάλης Ξυλογιαννόπουλος, Manager, Managed Infrastructure Services Unit, Outsourcing Division της SingularLogic, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα υπηρεσιών Singular Logic 4 Forces, ένα ευέλικτο μοντέλο το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων της αγοράς.

Η Γεωργία Δημακοπούλου, Group Business Process & Technology Manager των Πλαστικών Θράκης, τόνισε την εξοικονόμηση και ευελιξία που προέκυψαν από την υλοποίηση ενός private cloud στο περιβάλλον της επιχείρησής, όπως και από το outsourcing του DR site.

O Λάζαρος Λέντζαρης, Managing Partner της DoIT Hellas!, αναφέρθηκε στο πώς οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία των στελεχών, την καινοτομία και την παραγωγικότητα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από τις εταιρικές λύσεις της Google.