Μέχρι πρότινος η Cisco ήταν απόλυτα ταυτισμένη με την έννοια και το περιεχόμενο της δικτύωσης. Σήμερα, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να αποτελέσει τον απόλυτο πάροχο software enabled εξοπλισμού και λύσεων για την διαχείριση, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μποτίνη, Regional Sales Manager της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Ταχύτητα, συνδέσεις, δίκτυα, ασφάλεια, λογισμικό, πληροφοριακός εξοπλισμός. Ορισμένα από τα βασικά building blocks που βοηθούν σε καταλυτικό βαθμό στην σύνθεση της εικόνας του σύγχρονου επιχειρείν. Νιώθετε πως κάτι λείπει; Πράγματι, έχετε δίκιο. Πρόκειται για τα δεδομένα, που αναμφίβολα αποτελούν την… καύσιμη ύλη και το next big thing του σήμερα, αύριο και μεθαύριο! Δεδομένα, βεβαίως, που από μόνα τους όχι μόνο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την θεμελίωση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών στρατηγικών, αλλά είναι αδύνατο ακόμη και να “διαβαστούν”. Σε αυτό το σημείο, το λογισμικό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και ισχύ του προς την κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός ισχυρού business case.

Τελευταία, κάθε σημαντική εξέλιξη που συντελείται στον τομέα της πληροφορικής διαθέτει στον “πυρήνα” της μια… επίγευση από δεδομένα, επιχειρώντας να επιταχύνει, διευρύνει, αναλύσει, διεισδύσει, αξιοποιήσει, παρουσιάσει και δομήσει ένα στέρεο όσο και ανταγωνιστικό business μοντέλο για κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Δίχως να περιορίζεται από λεπτομέρειες όπως το μέγεθος, η δυναμική είτε ο τομέας δραστηριοποίησης.

Η Cisco μέχρι σήμερα -μεταξύ άλλων- αποτελούσε τον κύριο εκφραστή της δικτύωσης, σε σημείο που η συντριπτική πλειοψηφία των δεδομένων και της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης να διεξάγεται μέσω δικών της υποδομών, λύσεων και προϊόντων. Ωστόσο, το διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η εντεινόμενη πίεση για την ικανοποίηση ολοένα και περισσότερων “θέλω” πελατών, η αναγκαιότητα αναζήτησης νέων πεδίων δραστηριοποίησης που θα ωθούσαν με ασφάλεια την εταιρεία στην επόμενη ημέρα, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια είχε στην διάθεσή της τις κρίσιμες υποδομές και άρα θα μπορούσε να προβεί με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία στις επιμέρους αναλύσεις, οδήγησαν την Cisco να πραγματοποιήσει μια θεαματική “στροφή” προς το λογισμικό. “Ουσιαστικά, θα έλεγα πως πρόκειται για ένα σημαντικό “άνοιγμα” προς την εν λόγω αγορά, καθώς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ενεργοί στο core business μας, την δικτύωση, το οποίο εξάλλου μας έχει οδηγήσει σε μοναδικά μονοπάτια επιτυχίας. Μέσω, μάλιστα, αυτών, αποκτήσαμε ως εταιρεία την εξειδικευμένη και σε βάθος τεχνογνωσία και φυσικά τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσουμε την ενδελεχή έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του λογισμικού”, σημειώνει ο Νίκος Μποτίνης και συνεχίζει: “Απλά, προσθέτουμε ακόμη ένα συναφές με την δικτύωση layer, το λογισμικό και τα δεδομένα, που σήμερα ενέχουν την θέση του πετρελαίου για το διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα σε επίπεδο αξίας. Αναλογιζόμαστε δε, το διαισθητικό δίκτυο ως ένα καινούριο σημείο εκκίνησης για ολόκληρη την αγορά του networking. Οι δε σχεδιασμοί μας δεν είναι επί χάρτου, αλλά αντιθέτως έχουν περιεχόμενο και δη απτό. Αρκεί να σας αναφέρω πως αποσκοπούμε να είμαστε ιδιαίτερα “επιθετικοί” στο διευρυμένο portfolio μας, καθώς άμεσα ξεκινάμε την διάθεση προϊόντων, λύσεων και εφαρμογών”.

NW: Κύριε Μποτίνη, η Cisco επιχειρεί να εισάγει την έννοια του “διαισθητικού’’ δικτύου στην σύγχρονη business διάλεκτο, δημιουργώντας μια καινοτόμο “πλατφόρμα” γνώσης πάνω στην οποία θα βασίσει την μετεξέλιξη του επιχειρείν στην επόμενη, πλήρως, ψηφιακή ημέρα.

Πράγματι, η Cisco δημιούργησε ένα “ευφυές” όσο και διαισθητικό δίκτυο που με τη σειρά του θα είναι σε θέση να εκπαιδεύεται, προσαρμόζεται και εξελίσσεται, να αναγνωρίζει την πρόθεση, να μετριάζει τις απειλές μέσω της κρυπτογράφησης και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου να εμπλουτίζει την γνώση του. Την ίδια στιγμή, θα βοηθήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καινούριες ευκαιρίες και προκλήσεις, καθώς επίσης και να επιλύσουν προβλήματα που τους ταλάνιζαν επί μακρόν, ώστε να ενδυναμώσουν την παρουσία τους σε μια εποχή διαρκώς εντεινόμενης διασυνδεσιμότητας και διαμοιραζόμενης τεχνολογίας. Ξέρετε, απαιτήθηκαν αρκετά χρόνια ερευνών και ανάπτυξης εκ μέρους της Cisco προκειμένου να επανεφεύρουν την έννοια της δικτύωσης ώστε να είναι λειτουργική σε μια εποχή κατά την οποία οι αντίστοιχοι μηχανικοί θα καλούνται να διαχειριστούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διαφορετικές συσκευές το 2020 έναντι μερικών εκατοντάδων σήμερα…

Σήμερα, οι οργανισμοί διαχειρίζονται τα δίκτυά τους μέσω “παραδοσιακών” IT διαδικασιών. Θεωρείτε πως το μέλλον της ύπαρξής τους κρίνεται αβέβαιο

και δεν είναι βιώσιμες στη νέα εποχή που βιώνουμε;

Δίχως αμφιβολία, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ το δίκτυο παίζει καταλυτικό ρόλο και θεωρείται καίριας σημασίας για την επιτυχημένη παρουσία και λειτουργία μιας επιχείρησης στο σύγχρονο business περιβάλλον και τοπίο. Την ίδια στιγμή, ποτέ άλλοτε οι ίδιες δεν βρέθηκαν κάτω υπό μεγαλύτερη πίεση από μια σειρά εξωγενών παραγόντων.

Σε αυτό το τοπίο, η απόφαση να “κτίσουμε” ένα διαισθητικό δίκτυο, μια “ευφυή” πλατφόρμα που διακρίνεται από μοναδικού επιπέδου ασφάλεια, τόσο με βάση τις σημερινές απειλές και προκλήσεις όσο και με τυχόν μελλοντικές, είναι βέβαιο πως ωθεί δυναμικά τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις ίδιες και τους χρήστες, οπουδήποτε κι εάν βρίσκονται. Η προσέγγιση της Cisco δημιουργεί ένα διαισθητικό σύστημα το οποίο “μαθαίνει” διαρκώς, προσαρμόζει, αυτοματοποιεί και προστατεύει σε μια συνολική προσπάθεια βελτιστοποίησης της λειτουργίας του δικτύου, ενώ ταυτόχρονα “οχυρώνεται” απέναντι στο σημερινό διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο ΙΤ απειλών.


Μια από τις καινοτόμες διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει η Cisco αναφορικά με την ασφάλεια των δικτύων είναι και το Encrypted Traffic Analytics (ETA). Σύμφωνα με την εταιρεία αποτελεί την απόλυτη μετεξέλιξη στο επίπεδο της ασφάλειας.

Πράγματι, το Encrypted Traffic Analytics (ETA) της Cisco επιλύει μια σημαντική πρόκληση που χρόνιζε στο επίπεδο της ασφάλειας δικτύων και μέχρι σήμερα θεωρούταν ως μια κατάσταση δίχως κάποια ορατή ή αποδεκτή λύση.

Ξέρετε, σήμερα, περίπου το 50% των κυβερνο-επιθέσεων βρίσκονται “κρυμμένες” σε κρυπτογραφημένη κίνηση, ενώ το συγκεκριμένο μέγεθος συνεχίζει να αυξάνεται σταδιακά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Gartner, μέχρι το 2019 εκτιμάται πως κάτι παραπάνω από το 80% του enterprise web traffic θα είναι κρυπτογραφημένο. Στοιχείο, που έχει διπλή ανάγνωση, με τον δείκτη ρίσκου και κινδύνου να είναι αρκούντως υψηλός σε ότι αφορά την χρήση της κρυπτογράφησης για την “κάλυψη” επισφαλούς για τα δίκτυα περιεχομένου.

Χρησιμοποιώντας το Cisco Talos cyber intelligence και machine learning για να αναλύσει τα μοντέλα κυκλοφορίας μεταδεδομένων, το δίκτυο μπορεί να εντοπίσει ίχνη γνωστών απειλών ακόμα και σε κρυπτογραφημένη κίνηση, χωρίς να το αποκρυπτογραφήσει και να επηρεάσει το απόρρητο των δεδομένων.

Με την συγκεκριμένη εξέλιξη, η Cisco αποτελεί τον μοναδικό “παίκτη” στην διεθνή αγορά που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ΙΤ τμήμα να ανιχνεύει απειλές σε κρυπτογραφημένη κίνηση με ακρίβεια της τάξεως του 99%, έχοντας λιγότερο από 0,01% ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Μέσω της αξιοποίησης του Talos cyber intelligence, ανιχνεύονται γνωστές απειλές ακόμη και εάν αυτές βρίσκονται σε κίνηση encrypted, συμβάλλοντας σημαντικά στην διασφάλιση της ασφάλειας ενώ ταυτόχρονα διατηρείται ανέπαφη η ιδιωτικότητα των δεδομένων και πληροφοριών που διακινούνται.

Το γεγονός ότι μέσω των δικτύων σας διακινείται η συντριπτική πλειοψηφία του διεθνούς internet traffic βοήθησε και απλοποίησε την όλη διαδικασία;

Ασφαλώς και βοήθησε, ωστόσο δεν σημαίνει αναγκαστικά πως απλοποίησε τον απαιτούμενο κόπο, την προσπάθεια και τις αναγκαίες επενδύσεις. Κάθε άλλο. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε εξαιρετικά πολύπλοκες όσο και σύνθετες διαδικασίες και λειτουργίες. Όπως είναι ευρέως γνωστό, μέσω των δικτύων της Cisco διακινείται η συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης σήμερα!

Στηριζόμενοι σε αυτή την μοναδικότητα έχουμε “συλλάβει” και αναλύσει το συγκεκριμένο εξαιρετικά πολύτιμο δεδομένο, παρέχοντας στο ΙΤ πληροφορίες για την ανίχνευση ανωμαλιών και την πρόβλεψη προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο, δίχως να διακυβεύεται στο παραμικρό η συνθήκη της ιδιωτικότητας. Με την αυτοματοποίηση του δικτύου και την ταυτόχρονη ενσωμάτωση του machine learning και των analytics σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, η Cisco καθιστά διαχειρίσιμο αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ως μη-διαχειρίσιμο, επιτρέποντας στον τομέα της πληροφορικής των επιχειρήσεων και οργανισμών να επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών του αναγκών.

Ποιο το περιεχόμενο όσο και τα κύρια στοιχεία που απαρτίζουν την νέα προσέγγιση της Cisco;

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως επιχειρούμε να επαναπροσδιορίσουμε το θεμελιώδες σχέδιο που έχει καθιερωθεί επί μακρόν για την δικτύωση. Κι αυτό, το κάνουμε πράξη με hardware νέας γενιάς που είναι πλήρως επανασχεδιασμένο, αλλά και με ακόμη πιο προηγμένες λύσεις και εφαρμογές λογισμικού. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις-πελάτες θα είναι σε θέση να απολαύσουν τους “καρπούς” που επιφέρει ο αυξημένος βαθμός ευελιξίας, η ενισχυμένη παραγωγικότητα, αλλά και η υψηλή αποδοτικότητα. Το διαισθητικό δίκτυο αποτελεί μια ιδιαίτερα “έξυπνη”, όσο και άκρως ασφαλή πλατφόρμα που αναγνωρίζει τις προθέσεις και «μαθαίνει» διαρκώς.


Θέλετε να μας εξηγήσετε περαιτέρω την πρόθεση και το πλαίσιο;

Η πρόθεση αποτελείται από δικτύωση εμφορούμενη με αντίστοιχη λογική, που επιτρέπει στο IT να προχωρήσει πέρα από τις “ανιαρές” παραδοσιακές διαδικασίες, υιοθετώντας την αυτοματοποίηση του πλαισίου και των στόχων, καθιστώντας παράλληλα δυνατή τη διαχείριση εκατομμυρίων συσκευών σε ελάχιστα λεπτά! Δίχως άλλο πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να βοηθήσει τους οργανισμούς να κατευθύνουν ανάλογα το σημερινό διαρκώς αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τοπίο. Σχετικά με το πλαίσιο, η επεξεργασία και “ερμηνεία” των δεδομένων θεωρείται ως το ειδοποιό στοιχείο που επιτρέπει στο δίκτυο να παρέχει νέα insights. Βέβαια, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως δεν είναι μόνο τα δεδομένα που θεωρούνται ως σημαντικά, αλλά και το πλαίσιο που τα περιβάλλει. Ένα σύνολο από “ποιος”, “τι”, “πότε”, “πού” και “πώς”! Έτσι, λοιπόν, το διαισθητικό δίκτυο ερμηνεύει το σύνολο των προαναφερομένων, με αποτέλεσμα την επίτευξη καλύτερου όσο και ποιοτικότερου βαθμού ασφάλειας, περισσότερο προσαρμοσμένων εμπειριών, αλλά και ταχύτερης συνολικά λειτουργίας. Μια ακόμη ξεχωριστή πτυχή του νέου δικτύου είναι και το γεγονός ότι εξασφαλίζει δυνατότητα machine learning σε ευρεία κλίμακα. Η Cisco χρησιμοποιεί τα τεράστια δεδομένα που διακινούνται μέσω των δικτύων της σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας ενσωματωμένη την μηχανική μάθηση, απελευθερώνοντας τα εν λόγω δεδομένα προκειμένου να παρέχει πρακτικές προβλέψεις.

Ποιες tech εξελίξεις απορρέουν από το διαισθητικό δίκτυο;

Η “καρδιά” του διαισθητικού δικτύου δεν είναι άλλη από το Cisco Digital Network Architecture (DNA), που με τη σειρά του παρέχει στις επιχειρήσεις-πελάτες ένα ευρύ portfolio καινοτόμων λύσεων και προτάσεων hardware και λογισμικού, ώστε να λάβει “σάρκα και οστά” η νέα εποχή της δικτύωσης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα εντελώς καινούριο, “ανοικτό” μοντέλο αρχιτεκτονιwκής το οποίο στηρίζεται στο λογισμικό και αποσκοπεί να απευθυνθεί και να αντιμετωπίσει επαρκώς τις επιμέρους προκλήσεις μέσω SDN, virtualization, αυτοματοποίηση, analytics και cloud. Η σουϊτα των τεχνολογιών και υπηρεσιών Cisco DNA έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως ένα και μόνο σύστημα αλλά και να προτρέπει τους ίδιους τους πελάτες να ακολουθήσουν την σύγχρονη ψηφιακή διάσταση της εποχής. Από εκεί και πέρα υπάρχει πληθώρα τεχνολογικών στοιχείων που συντελούν στην καινοτόμο λειτουργία του διαισθητικού δικτύου. Εξ’ αυτών, ξεχωρίζουν το DNA Center, ένα κεντρικοποιημένο dashboard διαχείρισης που προσφέρει στα στελέχη πληροφορικής μια προσέγγιση βασισμένη στην πρόθεση, η οποία καλύπτει το σχεδιασμό, την παροχή, την πολιτική και τη διασφάλιση. Εξασφαλίζοντας πλήρη προβολή ολόκληρου του δικτύου, το DNA Center επιτρέπει στα αρμόδια στελέχη να συγκεντρώσουν τη διαχείριση του συνόλου των λειτουργιών του δικτύου. Συμπερασματικά, το Cisco DNA Center επιτρέπει την απλοποίηση της διαχείρισης των δικτύων, την εγκατάσταση δικτύων σε ελάχιστα μόνο λεπτά της ώρας, την μείωση των ανθρωπίνων λαθών, αλλά και την πρόβλεψη προβλημάτων και αστοχιών πριν καν κάνουν την εμφάνισή τους. Μια ακόμη σημαντική πτυχή είναι το Encrypted Traffic Analytics (ΕΤΑ), που ανιχνεύει απειλές σε encrypted κίνηση με εντυπωσιακά μεγάλη ακρίβεια. Ρόλο πρωτεύουσας σημασίας καταλαμβάνει και η σειρά Catalyst 9000 Switching Portfolio. Πρόκειται για μια καινούρια οικογένεια switches που έχει κτιστεί εκ νέου έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις και την νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής που έχει στο επίκεντρό της τις απαιτήσεις για φορητότητα, cloud, IoT και ΙΤ ασφάλεια. Τα switches της σειράς Cisco Catalyst 9000 διασφαλίζουν μοναδικά επίπεδα ασφάλειας, είναι πλήρως προγραμματιζόμενα και υπόσχονται υψηλή απόδοση εισάγοντας μοναδικά στοιχεία καινοτομίας τόσο σε επίπεδο hardware (ASIC) όσο και λογισμικού (IOS XE).

Τα προαναφερθέντα πότε θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά; Έχετε διαγνώσει ενδιαφέρον εκ μέρους επιχειρήσεων και οργανισμών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;

Είναι ήδη διαθέσιμα, καθώς λανσάρονται ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο! Μάλιστα, οι εντυπώσεις από την χρήση, την λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους, όπως εκφράζονται από μια σειρά κορυφαίες επιχειρήσεις και εταιρικές οντότητες, είναι -σχεδόν- αποθεωτικές! Για παράδειγμα, ο Eric Latta, Solutions Architect της NASA αναφέρει πως: “Η σειρά Catalyst 9000 έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές μας σε ότι αφορά την ασφάλεια και τη δυνατότητα τμηματοποίησης. Και αυτά, με διπλάσια επίπεδα απόδοσης!”. Από την πλευρά του, ο Michael Giresi, CIO της Royal Caribbean Cruises σημείωσε πως: “Σήμερα, μας δίνεται η δυνατότητα με απόλυτα ασφαλή τρόπο να εντοπίσουμε και να προβάλουμε την ακριβή θέση των κρουαζιερόπλοιών μας σε ολόκληρο τον κόσμο”. Όσο για τον Markus Voegele, Senior Network Architech της ΙΒΜ, τόνισε πως: “Πλέον, οι λύσεις της Cisco επιτρέπουν στο ΙΤ να μετατραπεί στον απόλυτο επιχειρηματικό καταλύτη αντί να θεωρείται ως σημείο κωλυσιεργίας”. Αναφορικά με το ενδιαφέρον, κινείται σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, απόρροια της αναγκαιότητας των ίδιων των επιχειρήσεων να μετασχηματιστούν ψηφιακά, να διαφοροποιηθούν, να καινοτομήσουν και να αξιοποιήσουν τα αναρίθμητα δεδομένα που διαθέτουν και προκύπτουν από την καθημερινή λειτουργία τους. Έχουν αντιληφθεί πως έχοντας ως “πυξίδα” το ένστικτο, μια εικόνα στο… περίπου, αλλά και την πορεία του ανταγωνισμού, δεν μπορούν να πάνε μακριά. Απαιτείται εξειδίκευση, ευφυΐα, γνώση και ακριβής πληροφόρηση. Όσο για τις επιχειρήσεις εντός των συνόρων που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην νέα, πιο πλούσια πρόταση της Cisco, κινούνται σε ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοποίησης, όπως λ.χ. την τραπεζική, τις ασφαλιστικές, την παροχή υπηρεσιών, την ενέργεια με πολλαπλές εκφάνσεις, το λιανεμπόριο, την βιομηχανία και την παραγωγή, τον τουρισμό, την υγεία κ.ά.