Κάθε μήνα, πρόσωπα της επικαιρότητας αποκρίνονται σε 7 «προκλήσεις» που τους δίνει το Netweek, με κύριο άξονα την τεχνολογία και όχι μόνο… Σ’ αυτό το τεύχος και με αφορμή την ολοκλήρωση του 3ου κύκλου του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative, καλεσμένος μας είναι ο Κωνσταντίνος Καλογεράκης, στέλεχος της Διεύθυνσης Ψηφιακών Καναλιών της Εθνικής Τράπεζας και συντονιστής του προγράμματος.

Δεινόν το καινοτομείν;
Η υπέρβαση εμποδίων είναι κομμάτι της διαδικασίας της καινοτομίας. Σε κάθε επίπεδο δημιουργίας καινοτομίας, όσο μικρού ή μεγάλου μεγέθους κι αν είναι, καταλύεται ένα υφιστάμενο status quo λειτουργικών μοντέλων ή αγοραστικών συνηθειών. Απαιτείται επιμονή για να φτάσεις στον στόχο σου, που δεν είναι άλλος από το “go to market”, είτε πρόκειται για προϊόν, είτε για υπηρεσία, είτε για διαδικασία – ακόμα και μια μικρή αλλαγή μετράει! Βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι να μπορείς να δημιουργείς συνεργατικές σχέσεις με διαφορετικούς παίκτες μέσα στο ευρύτερο οικοσύστημα που κινείσαι.

Be finnovative vs brain drain
Από το 2009, όταν σχεδιάζαμε το διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας, διαγνώσαμε την ανάγκη να υποστηριχθούν μέσα στην κρίση οι νέοι με ιδέες, για τη δημιουργία ευκαιριών και για προβολή των ομάδων που πραγματικά αξίζουν. Το be finnovative, που ξεκίνησε το 2016, είναι η πλατφόρμα για να γίνει το ίδιο και στο δικό μας κλάδο, τον χρηματοοικονομικό. Υπάρχει ένα αξιόλογο δυναμικό που μπορεί να καινοτομήσει και μας ενδιαφέρει να παρέχουμε μια πλατφόρμα που μπορεί να δημιουργεί εμπορικές ευκαιρίες για δράσεις εδώ, αλλά βεβαίως και στο εξωτερικό. Πρόσφατα, μιλούσα με αδελφό συναδέλφου που ζει στο Σίδνεϋ τα τελευταία τρία χρόνια και εργάζεται στον κλάδο – έτυχε να παρακολουθήσει την παρουσίαση του προγράμματος και μου τόνισε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες (για το brain gain) εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του που βλέπει ότι επιτέλους κάτι κινείται στην ελληνική αγορά… Πολύ περισσότερο που η Εθνική Τράπεζα στηρίζει και χρηματοδοτικά τις πιο αξιόλογες προσπάθειες, στη συνέχεια, μέσω του NBG Business Seeds και όχι μόνο – μάλιστα, φέτος, στο 3ο be finnovative, ήταν μαζί μας, ως partners, και τα funds Metavallon και Unifund. Τις fintech startups τις βλέπουμε ως πιθανούς προμηθευτές μας, ως πιθανούς εμπορικούς συνεργάτες.

Fintech & blockchain
Καταιγιστικές οι αλλαγές! Σε πολύ λίγα χρόνια ο τρόπος που θα εκτελούμε τραπεζικές εργασίες δεν θα έχει καμία σχέση με το σήμερα – αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη μπει σε σχήματα που θα φέρουν αυτές τις τεχνολογίες στο ευρύ κοινό… Μια πρόγευση παίρνουμε από τις ασιατικές αγορές που έχουν κάνει άλματα στη χρήση των νεών τεχνολογιών, επειδή δεν πέρασαν από δεκαετίες δόμησης παραδοσιακών συστημάτων, όπως οι δυτικές. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μεταμορφώσει τόσο το κομμάτι των user interfaces, όσο και το back office των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή τεχνολογιών blockchain φέρνει ήδη (όπως έδειξαν και τα επιτυχημένα πιλοτικά) επαναστατικούς τρόπους εκτέλεσης σε όσες εργασίες εμπλέκονται πολλά μέρη και μετράνε ιδιαίτερα οι χρόνοι και το κόστος, όπως για παράδειγμα στη ναυτιλία όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ή στην εκτέλεση διεθνών εμβασμάτων για να περάσουμε στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός
Η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που αξιοποιεί και ταυτόχρονα απαντά στις προκλήσεις της τεχνολογίας βελτιστοποιώντας την απόδοση, απαιτεί τόσο την ύπαρξη οράματος, όσο και την κατάρτιση πλάνου δράσεων που το υποστηρίζουν. Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη και απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και επιμονή.

Η πολυπλοκότητα και η ευμεταβλητότητα του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και ειδικά ο τραπεζικός, παράλληλα με τις διαρκείς εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, απαιτούν ανοικτό πνεύμα, ευελιξία και δυνατότητα επεξεργασίας των νέων τάσεων του ψηφιακού κόσμου. Στην Εθνική παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Προκλήσεις και ευκαιρίες
Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και -δυστυχώς, πλέον- ο ανταγωνισμός έρχεται από σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη. Πόσες χώρες έχουν καταφέρει να βρεθούν από το περιθώριο στο επίκεντρο των εξελίξεων, πχ η Εσθονία με το e-gov, αλλά και η Μάλτα και η Λιθουανία, με τις τεχνολογίες blockchain; Από την άλλη, και οι ευκαιρίες είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ, γιατί οι εκθετικές τεχνολογίες (AI, blockchain, cloud computing, mobile) μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα και με χαμηλό κόστος απ’ όλους τους νέους. Αρκεί να υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία: διάθεση συνεργασίας και αφοσίωση χρόνου.

Το μέλλον αόρατο;
Όντως είναι αόρατο και με τόσο μεγάλο βαθμό αλληλεπίδρασης εκθετικών τεχνολογιών που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχω επηρεαστεί κι εγώ, τελευταία, από δυο πολύ δημοφιλείς αναφορές ή οπτικές του μέλλοντος, τη σειρά Black Mirror του Netflix και το βιβλίο Homo Deus του Y.N. Harari, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε τελικά να χαλιναγωγήσουμε το τεχνολογικό άρμα προς όφελός μας. Για τα επόμενα 5-10 χρόνια θα περίμενα ένα ρετρο-φουτουριστικό τρόπο ζωής. Πάρα πολλές πλευρές της καθημερινότητας θα μεταφερθούν στον ψηφιακό κόσμο, αλλά θα υπάρχουν ταυτόχρονα και πολλές αναφορές στο παρελθόν, ειδικά σε επίπεδο σχεδιαστικό ή ως αντικείμενο νοσταλγίας, όπως γίνεται με το βινύλιο την εποχή του Spotify. Οι δυνατότητες για τη διαμόρφωση νεών επιχειρηματικών και εμπορικών μοντέλων είναι απεριόριστες πλέον κι αυτό θα ισχύει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Απλά, χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά προσαρμοστικοί, βελτιώνοντας το πώς επεξεργαζόμαστε τον όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε, ώστε να λαμβάνουμε ορθές αποφάσεις μέσα σ’ αυτό τον πολύπλοκο κόσμο.

Make a wish…
Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να γίνει το κορυφαίο στην ΝΑ Ευρώπη, με εκατοντάδες scale up να αποκτούν δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, εννοείται και στον κλάδο του Fintech… Μπορούμε, αρκεί να καταφέρουμε να συντονιστούμε!

    Ο Κωνσταντίνος Καλογεράκης εργάζεται για την ανάπτυξη του i-bank από το λανσάρισμά του, στις αρχές του 2009, με έμφαση στους πρωτοποριακούς πολυχώρους ηλεκτρονικής τραπεζικής «i-bank store» και σε δράσεις όπως ο διαγωνισμός «i-bank, Καινοτομία & Τεχνολογία» και η καμπάνια για τη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού «Δείξ’ τους». Από το 2016 έχει αναλάβει τη διοργάνωση προγραμμάτων καινοτομίας στη Διεύθυνση Ψηφιακών Καναλιών, με σημαντικότερο το “Be Finnovative” που περιλαμβάνει τη διοργάνωση κύκλων acceleration και hackathons στον τομέα του FinTech. Από το 1998 εργάζεται σε τραπεζικά ιδρύματα και πολυεθνικές.
    Από το 2002 ως το 2005 ολοκλήρωσε σειρά έργων στρατηγικού μετασχηματισμού και τοποθέτησης στην αγορά στην εταιρία συμβούλων διοίκησης A.T. Kearney, ενώ ήταν επικεφαλής market segments και customer-value management στη Διεύθυνση Μάρκετινγκ της Γενικής Τράπεζας – Societe Generale Group. Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος MBA από το SDA Βοcconi, στο Μιλάνο.