Λένε ότι το καλό είναι εχθρός του καλύτερου και έτσι η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς. Συχνά όμως, ο συγχρονισμός μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης παίζει καθοριστικό ρόλο.

Πριν μερικά χρόνια, σε ένα συνέδριο τηλεπικοινωνιών που είχε γίνει στην Αθήνα, παρουσιάστηκε ένα πείραμα, το οποίο αποκάλυπτε με εντυπωσιακό τρόπο μια από τις σημαντικότερες διαφορές της τεχνολογίας 5G σε σχέση με τις προηγούμενες. Για το πείραμα είχε χρησιμοποιηθεί μια ξύλινη επιφάνεια, η οποία ήταν στηριγμένη σε τέσσερα αμορτισέρ στις ακμές της. Πάνω στην επιφάνεια υπήρχε μια μικρή μεταλλική σφαίρα, η οποία μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα.

Ένα άτομο ασκούσε τυχαία δύναμη στη ξύλινη επιφάνεια, οπότε η σφαίρα ξεκινούσε να κινείται προς το σημείο που είχε δημιουργηθεί κεκλιμένο επίπεδο. Στόχος του ψηφιακού συστήματος που έλεγχε μηχανικά την κίνηση της επιφάνειας ήταν να αντιληφθεί γρήγορα την κίνηση της σφαίρας και μεταβάλλοντας το ύψος των αμορτισέρ να την ακινητοποιήσει. Για το πείραμα είχαν στηθεί δύο ίδιες κατασκευές, στη μια η πληροφορία από τις κάμερες που παρατηρούσαν την κίνηση της σφαίρας, έφτανε στους μηχανισμούς ελέγχου των αμορτισέρ μέσω σύνδεσης 4G, ενώ στην άλλη η σύνδεση ήταν 5G. Στην επιφάνεια με τη σύνδεση 4G, η σφαίρα δεν ισορρόπησε ποτέ.

Το παιχνίδι ξεκίνησε
Οι πρώτοι που μπορούν να απαντήσουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα για τα οφέλη του 5G είναι οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη χώρα που έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο δίκτυο. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα δηλώνουν ότι αναβάθμισαν 86.000 σταθμούς βάσης σε τεχνολογία 5G τον περασμένο Απρίλιο, καλύπτοντας το 85% του πληθυσμού σε έξι μεγάλες πόλεις.

Ωστόσο, μέχρι και τον περασμένο Μάιο, κανείς δεν γνώριζε με ακρίβεια τι είναι το 5G. Αυτό που συνέβη και άλλαξε την κατάσταση, ήταν ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια, όπου ορίστηκαν οι “κανόνες”, μεταξύ των οποίων οι συχνότητες που θα πρέπει να έχουν τα ραδιοκύματα, τον τρόπο που οι βάσεις κινητής τηλεφωνίας θα μιλούν με τα τηλέφωνα νέας τεχνολογίας και κυρίως τις εφαρμογές που αναμένεται να εξυπηρετήσει στα πρώτα της βήματα η νέα τεχνολογία.

Αν αγνοήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και εστιάσουμε στο σημαντικότερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας 5G, μια λέξη θα ξεχωρίσει με έντονα μεγάλα γράμματα “ΤΑΧΥΤΗΤΑ”.

Οι πιο εξελιγμένες 4G τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 20 Mbps, δηλαδή για να κατεβάσει κάποιος μια ταινία υψηλής ανάλυσης χρειάζεται 30 λεπτά. Με την τεχνολογία 5G, η οποία θεωρητικά μπορεί να πετύχει ταχύτητες μέχρι και 1,5 Gbps, ο χρόνος που θα χρειάζεται θα είναι 25 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, στο πείραμα που περιγράψαμε δεν ήταν η ταχύτητα η ειδοποιός διαφορά με το 4G, αλλά το latency, για το οποίο ο στόχος είναι να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 1 έως 4 milliseconds, αν και οι πιλοτικές εγκαταστάσεις που έχουν γίνει μέσα στο 2019, ανεβάζουν το χρόνο στα 8 έως 12 milliseconds.

Είναι έτοιμοι οι αγοραστές για το 5G;
Από το 1990, ένα ζήτημα που απασχολεί σταθερά τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, είναι οι επιπτώσεις στην υγεία τους. Με το 5G, ο θόρυβος σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, έχει ενισχυθεί μέσω των social media, στα οποία συνήθως αβάσιμες πληροφορίες εξαπλώνονται, όπως ο λεκές από το λάδι σε στουπόχαρτο. Η ανησυχία προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι το μήκος κύματος των ραδιοκυμάτων που θα χρησιμοποιεί η νέα τεχνολογία είναι στην περιοχή των χιλιοστών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για την κάλυψη των ίδιων χώρων, η τεχνολογία 5G θα χρειαστεί μεγαλύτερη πυκνότητα σε σταθμούς βάσης, αλλά το πρόβλημα αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι σταθμοί θα είναι μικρότεροι σε όγκο από αυτούς που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες τεχνολογίες. Επομένως, οι σταθμοί βάσης δεν θα είναι τόσο εμφανείς, αλλά θα είναι πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και συνήθως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία, αφορούν μεγαλύτερα μήκη κύματος, τα οποία δεν ιονίζουν την ύλη και επομένως δεν είναι πιθανό να διασπάσουν το DNA και να δημιουργήσουν μεταλλάξεις. Θεωρητικά, οι συχνότητες από 24 GHz μέχρι και 47 GHz, στις οποίες θα λειτουργήσουν κάποια δίκτυα, επίσης δεν ιονίζουν την ύλη. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη και μέχρι τότε θα βαδίζουμε σε άγνωστο τοπίο. Το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ είχε κάνει κάποιες δοκιμές πριν το 2000, χρησιμοποιώντας συχνότητες πάνω από 94 GHz ως μη φονικό όπλο. Στόχος ήταν ο επιτιθέμενος να νιώθει κάψιμο στην επιφάνεια του δέρματος. Η IEEE χρησιμοποίησε αυτήν την έρευνα για να θέσει τα όρια ασφάλειας στην τεχνολογία 5G.

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκανε η Telstra σε συνεργασία με τις Ericsson, Narda και Total Radiation Solutions, η οποία έλαβε χώρα στις περιοχές Gold Coast και Brisbane. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν οι συσκευές 5G Hub της HTC και S10 5G της Samsung, οι οποίες λειτούργησαν με αυξημένο φορτίο ροής δεδομένων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η ακτινοβολία ήταν 5000 φορές χαμηλότερα από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας (δείτε τα αποτελέσματα στο tinyurl.com/yyxuflp9).

Θεωρητικά, οι ανησυχίες των ακτιβιστών για την υγεία θα δημιουργήσουν αρχικά κάποιες αντιστάσεις, -ήδη έχουν δημιουργηθεί κινήματα σε αρκετές χώρες του κόσμου- αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτό θα είναι το βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Αντιθέτως, η απουσία ενός οικονομικά βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου, θα μπορούσε να έχει καταλυτικό ρόλο στην καθυστέρηση των επενδύσεων.

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν έχουν “βέβαιη” επιτυχία είναι σπάνιο φαινόμενο, γεγονός που έχει συνολικά οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ωστόσο, η κίνηση της Wind να ξεκινήσει τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού δικτύου 5G στην Καλαμάτα με την υποστήριξη της εταιρείας Huawei, δείχνει ότι ο καφές έχει αρχίσει να βράζει και δεν αποκλείεται σχετικά σύντομα να δούμε και το καϊμάκι.

Αν και η επένδυση στον εξοπλισμό 5G δεν είναι πενιχρή, υπολογίζεται περίπου στα 40.000 ευρώ ανά σταθμό βάσης, το σημαντικότερο κόστος της επένδυσης για τις εταιρείες κινητής, αναμένεται να είναι η δημοπρασία του φάσματος που σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις θα γίνει προς το τέλος του 2020. Τα μηνύματα, αντίστοιχων δημοπρασιών στο εξωτερικό, δείχνουν ότι ο “αέρας” του 5G δεν θα είναι φθηνός.

Επομένως το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι τομείς της οικονομίας που θα δημιουργήσουν ικανή ζήτηση, ώστε να προχωρήσουν οι εταιρείες σε επενδύσεις. Ξεκινώντας από τους ιδιώτες χρήστες, τα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξα. Η αναβάθμιση σε 5G δεν προσφέρει σε αυτήν τη φάση οφέλη σε κάποιες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο μέσος χρήστης και επομένως μια αύξηση ακόμα και 50% στο λογαριασμό του συν τα έξοδα αγοράς νέας συσκευής, δεν ακούγεται ως δελεαστική πρόταση. Επιστρέφοντας στη Νότια Κορέα, τη μόνη αγορά που έχουμε κάποια στοιχεία για την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, βλέπουμε ότι στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου συνδρομητών, σε λιγότερο από 70 μέρες μετά την εκκίνηση παροχής της υπηρεσίας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 4 έως 5 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι το τέλος της χρονιάς, ειδικά αν η Samsung διαθέσει στην αγορά σύντομα κάποιες από τις συσκευές που έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίζουν 5G. Χρειάζεται όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας είναι η 4η μεγαλύτερη στην Ασία και η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς επίσης ότι οι κάτοικοι της χώρας απολαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες που γίνονται παράδειγμα προς μίμηση σε όλον τον κόσμο.


Ποιος θα αναλάβει το ρόλο της ατμομηχανής;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IHS Markit, οι προσδοκίες της αγοράς για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G είναι πολύ αισιόδοξες τόσο για την τρέχουσα όσο και για την ερχόμενη χρονιά. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών 5G μέχρι το 2023. Όσον αφορά τους ιδιώτες, η εταιρεία προβλέπει ότι η αντικατάσταση αργών συνδέσεων καλωδιακού Internet, το online gaming και οι υπηρεσίες video HD και UltraHD θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις.

Ωστόσο, σημαντικότερος αναμένεται να είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εφαρμογές IoT, αλλά και σε εφαρμογές στη βιομηχανία, οι οποίες είναι δυνατό να ωφεληθούν από το μικρό latency της τεχνολογίας 5G.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι εφαρμογές αυτόνομων ή ημι-αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων. Θα μπορούσε για παράδειγμα, ένας εργάτης να ελέγχει εξ αποστάσεως ένα μηχάνημα σε μια επικίνδυνη περιοχή ή ένα ρομπότ να αναπροσαρμόζει τη λειτουργία του λαμβάνοντας πληροφορίες από μια τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται σε κάποιο cloud.

Τέλος, η τεχνολογία 5G αναμένεται να ενισχύσει τη χρήση των συνεργατικών εφαρμογών, με την αξιοποίηση τεχνολογιών AR και VR. Στην έκθεση Hannover Messe που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, το Ινστιτούτο Fraunhofer FOKUS, παρουσίασε ένα σύστημα ελέγχου ρομποτικών συστημάτων μέσω τεχνολογίας VR σε πραγματικό χρόνο. Περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια ρομπότ αναμένεται να είναι σε χρήση παγκοσμίως την ερχόμενη χρονιά. Τα περισσότερα από αυτά είναι προγραμματισμένα για να εκτελούν πολύ καθορισμένες διαδικασίες. Θα μπορούσαν όμως με τη βοήθεια απομακρυσμένου ελέγχου να γίνουν πολύ πιο ευέλικτα και επιπλέον να προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης και επιδιόρθωσης σε περιβάλλοντα που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα από ανθρώπους.

Η ανεπιθύμητη “όψη” της τεχνολογίας 5G είναι η αύξηση του ρίσκου της ασφάλειας των ψηφιακών συστημάτων. Τόσο η εργασία εξ αποστάσεως, όσο και η σύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών στο δίκτυο, θα έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες “ανοιχτές” πόρτες που μπορούν να εκμεταλλευτούν κυβερνοεγκληματίες. Αναγκαστικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεταβούν σε ένα zero trust security μοντέλο, το οποίο αυξάνει το κόστος λειτουργίας, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατό να δημιουργήσει εμπόδια, τα οποία αντί να διευκολύνουν, καθυστερούν την ολοκλήρωση διαδικασιών.

Σε κοινωνικό επίπεδο, το 5G αγγίζει ηθικά ζητήματα. Η ψηφιοποίηση των πάντων τοποθετεί τον άνθρωπο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να είναι πλήρως ελεγχόμενο από τους διαχειριστές της πληροφορίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη, ωστόσο με το 5G, υπάρχει δυνατότητα να συμβεί σε πολύ ευρύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερη πυκνότητα. Είμαστε έτοιμοι για μια αλλαγή που πιθανώς να επηρεάζει ακόμα και την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης;

«Ξεκινήσαμε πρώτοι και αυτό μας δίνει πλεονέκτημα»
Η Huawei εμφανίζεται ως ο κύριος κατασκευαστής λύσεων 5G, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, κρίνοντας από τις δηλώσεις του Βασίλη Αργυριάδη, Chief Technology Officer, Huawei Τεχνολογίες, ο οποίος βλέπει ως μονόδρομο προς την ανάπτυξη τις επενδύσεις σε τεχνολογία 5G.

    Αν έπρεπε να συνοψίσετε την υπεροχή της εταιρείας σας απέναντι στον ανταγωνισμό με ένα πλεονέκτημα, ποιο θα επιλέγατε;

Πολύ πριν η τεχνολογία του 5G να είναι διαθέσιμη ως μία από τις κύριες εμπορικές υπηρεσίες των παρόχων αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος, οι περισσότεροι κατασκευαστές μπήκαν στην κούρσα της ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής.

Η Huawei ξεκινώντας πρώτη την προσπάθεια αυτής της εξέλιξης, από τις αρχές του 2009, έχει καταφέρει να διαθέσει νωρίτερα από κάθε άλλον, ολοκληρωμένες εμπορικές λύσεις τόσο στο επίπεδο δικτυακών υποδομών όσο και στο επίπεδο τερματικών συσκευών και επιχειρηματικών μοντέλων χρήσης. Ήδη η εταιρεία μας έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 50 συμβάσεις 5G παγκοσμίως έχοντας ήδη διαθέσει προς εγκατάσταση περισσότερους από 150.000 σταθμούς

    Θεωρείτε ότι η επένδυση σε τεχνολογία 5G είναι άμεσα απαραίτητη στην Ελλάδα, εξίσου με άλλες χώρες;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει καταρχήν να έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη για το εύρος των πεδίων χρήσης που μπορεί να καλύψει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η Huawei, έχοντας διαδραματίσει ήδη ενεργό και ηγετικό ρόλο σε παγκόσμια forum, πιστεύει πως η τεχνολογία 5G μπορεί να αγγίξει κάθε εμπορική και ατομική δραστηριότητα. Παράλληλα αποτελεί τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης για νέες επιχειρηματικές δράσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της ψηφιακής οικονομίας (DESI 2019 index), το 5G θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης. Πρόκειται σαφώς για μία τεχνολογία, που είναι απαραίτητη για την εκκίνηση της σχετικής οικονομίας και της άμεσης απολαβής των κοινωνικοικονομικών αποτελεσμάτων μέσω της ταχείας ψηφιακής ωρίμανσης της χώρας.

    Μιλώντας με τους παρόχους, ποια είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε για να τους πείσετε ότι η επένδυση σε 5G τεχνολογια είναι σημαντική για την ανάπτυξή τους;

Είναι πολύ σημαντικό για τους παρόχους να συνεχίσουν να επενδύουν στα υπάρχοντα δίκτυα σε θέματα κάλυψης και δικτυακής χωρητικότητας, έτσι ώστε οποιαδήποτε ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς να εγκατασταθεί σαν φυσική τεχνολογική εξέλιξη. Η τεχνολογία 5G αναμφίβολα θα προσφέρει νέα επιχειρηματικά προϊόντα, νέες ροές εσόδων και την παροχή υπηρεσιών σε ομάδες και μονάδες που μέχρι πρότινος αναζητούσαν ένα γόνιμο πεδίο ανάπτυξης.

Η τεχνολογία 5G δεν είναι εικόνα από το μέλλον, το 5G είναι ήδη εδώ. Είμαστε σίγουροι ότι εάν παράμετροι όπως η διάθεση φάσματος με φιλικό κοστολογικό μοντέλο, η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης σταθμών και η συνολική ανάπτυξη της χώρας σε ευρυζωνικές υποδομές δρομολογηθούν σύντομα, τότε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας μας θα διαθέτουν κάθε θετικό επιχείρημα για επενδύσεις σε δίκτυα 5ης γενιάς.


Επένδυση στην έρευνα σε αυτή τη φάση από τον Όμιλο ΟΤΕ
Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Ο Όμιλος ΟΤΕ εμφανίζεται ως ο πιο προσανατολισμένος αυτή τη στιγμή, με βάση τα insights που ακολουθούν, σχετικά με την επένδυση πιλοτικού δικτύου 5G στον Δήμο Ζωγράφου και για τη συμμετοχή του σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει σε 15 ερευνητικά έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος H2020 5G Infrastructure PPP (5G-PPP), για την ανάπτυξη τεχνολογίας και δικτύων 5ης γενιάς, με στόχο την ομαλή μετάβαση στις νέες τεχνολογίες και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Με την ενεργό συμβολή του στα 5G-PPP έργα, ο Όμιλος αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε τομείς όπως η υγεία, η βιομηχανία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και τα media. Εξάλλου, η COSMOTE ανέπτυξε πρώτη στην Ελλάδα πιλοτικό δίκτυο 5G στο Δήμο Ζωγράφου. Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του δικτύου σε υπαίθριο χώρο του Δήμου, η COSMOTE κατάφερε να αγγίξει ταχύτητες 60 φορές μεγαλύτερες από αυτές του υπάρχοντος δικτύου 4G και παρουσίασε πρωτοποριακές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση, η ολογραφική μεταφορά και η χρήση αυτοματισμών με τη συνεργασία ρομποτικής.

Μετά το 2020, η εμπορική διάθεση του 5G στην Ελλάδα
Ο Ηλίας Αραβαντινός, Principal Analyst / IHS Markit-InformaTech βλέπει μια συνύπαρξη τεχνολογιών για πολλά χρόνια ακόμα και θεωρεί ότι η τεχνολογία 5G θα βρει το δρόμο της προς την επιτυχία, όπως και η προκάτοχός της.

Το 2019 είναι μια 5G τεχνολογία, η οποία εμφανίζεται ως φυσική εξέλιξη της ψηφιακής σύγκλισης και των αυξημένων απαιτήσεων των χρηστών κυρίως της ασύρματης ευρυζωνικότητας για μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η παρουσία της τεχνολογίας 5G δεν αναμένεται να καταργήσει την προκάτοχό της, με την οποία θα συνυπάρξει για αρκετό καιρό.

Η 5G τεχνολογία έχει ήδη ωριμάσει για να είναι εμπορικά διαθέσιμη και σε κάποιες χώρες παρουσιάζει γρηγορότερους ρυθμούς διείσδυσης σε σχέση με την αντίστοιχη της 4G, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, ο ρυθμός εμπορικής διάθεσης έχει αυξηθεί κατά 100% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2019. Δεδομένου ωστόσο ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε 4G τεχνολογία είναι μεγάλες τόσο για την αγορά φάσματος όσο και εξοπλισμού, οι πάροχοι στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες αγορές, είναι αρκετά προσεκτικοί στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου σε 5G. Θα λέγαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει βιασύνη και τα πιλοτικά που έχουν γίνει χρειάζονται το χρόνο τους για κατανόηση της τεχνολογίας και των εφαρμογών, παράλληλα με την αξιολόγηση της ανάπτυξης του 5G δικτύου και της εμπορικής διάθεσης των άλλων γειτονικών χωρών μας όπως της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Η εμπορική διάθεση στην Ελλάδα αναμένεται εντός του 2020, καθώς η ΕΕΤΤ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα χορηγήσει άδειες χρήσης φάσματος προς τα τέλη του 2019. Οι ζώνες που θα δημοπρατηθούν θα είναι σε συχνότητες 700MHz, 1.500MHz, 2.100MHz, 3,6GHz και 26GHz ώστε να εξυπηρετηθούν διαφορετικά μοντέλα μετάπτωσης των παρόχων με βάση την υπάρχουσα υποδομή, τόσο στους βασικούς κόμβους όσο και σε πανελλήνια κάλυψη.

Μετά τη διάθεση του φάσματος και την ανάπτυξη δικτύου αναμένεται η εμπορική διάθεση που λογικά θα ακολουθήσει παρόμοιο μοντέλο με το μοντέλο που εφαρμόστηκε με την τεχνολογία 4G. Δηλαδή, διάθεση συσκευής με κάποιο πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χρήστη κυρίως σε κατανάλωση δεδομένων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός 5G συσκευών γεγονός που δυσκολεύει τη ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G, αλλά από το 2020 αναμένονται πολύ περισσότερες συσκευές που θα καλύπτουν όλο το εύρος αγοραστών. Άλλα θέματα που θα χρειαστεί να λυθούν, είναι η παράλληλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα περιαγωγής, αλλά και η αναβάθμιση των σταθμών βάσης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνδυαστεί με αύξηση των σημείων εκπομπής, δεδομένου ότι η τεχνολογία 5G απαιτεί πυκνότερο δίκτυο.

Η 5G τεχνολογία αναμένεται να τα ξεπεράσει όλα αυτά τα θέματα, να ωριμάσει και να φτάσει στο ζενίθ της το 2023, οπότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη 6G τεχνολογία σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ θεωρούμε ότι παράλληλα θα συνεχίζει να υπάρχει και η τεχνολογία 4G, υποστηρίζοντας ένα λιγότερο απαιτητικό οικοσύστημα εφαρμογών.

Οι χώρες της ΕΕ έθεσαν το αρχικό πλαίσιο ασφάλειας του 5G
Οι 24 από τις χώρες – μέλη της ΕΕ ολοκλήρωσαν τον περασμένο Ιούνιο το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πλαισίου, το οποίο σχετίζεται με τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται για την κάθε χώρα η χρήση της τεχνολογίας 5G. Η κίνηση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με την πρώτη να έχει προσωρινά απαγορεύσει στις επιχειρήσεις που έχουν εκεί την έδρα τους να χρησιμοποιούν κινέζικα προϊόντα στην τηλεπικοινωνιακή τους υποδομή.

Αν και η πρόταση της ΕΕ είναι να γίνει μια αναλυτική διερεύνηση σε συνεργασία με τους προμηθευτές των πιθανών κινδύνων, τα καλά νέα για τις κινέζικες εταιρείες, όπως η Huawei και η ZTE, είναι ότι δεν αποκλείονται ως προμηθευτές. Άλλωστε ήδη αρκετοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χρησιμοποιούν εξοπλισμό κινέζικης προέλευσης, όπως για παράδειγμα η Vodafone και η Deutsche Telekom, στον οποίο περιλαμβάνονται και συστήματα που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών 5G.

Η ανοιχτή πολιτική της ΕΕ, αφορά και την Ελλάδα, όπου η Huawei έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές συνεργασίες με πολλούς από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα, τα οποία περιγράφονται σε αναλύσεις, όπως αυτή της GlobalData. Ωστόσο, οι υπόλοιποι προμηθευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταθέσουν τα όπλα και ήδη έχουν σημαντικές συμφωνίες στο ενεργητικό τους. Άλλωστε σε αυτήν τη φάση που τα full scale έργα είναι ελάχιστα, είναι δύσκολο να κρίνει κάποιος αν η επιλογή κάποιου προμηθευτή ήταν η καλύτερη, δεδομένου ότι αυτό θα κριθεί σε βάθος χρόνου από το αποτέλεσμα.