Στην 27η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2018 (26η πέρσι), ενός εργαλείου που παρουσιάζει τις επιδόσεις των 28 κρατών μελών όσον αφορά την ψηφιακή συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές δεξιότητες, τη διαδικτυακή δραστηριότητα, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, η μετάβαση στις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργή απ’ ό,τι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με τη διείσδυσή τους να προχωρεί ακόμη με αργούς ρυθμούς και τις τιμές να παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Στα θετικά και όσον αφορά τις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, η κάλυψη 4G αυξήθηκε στην Ελλάδα και σήμερα πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ. Η χώρα μας διαθέτει, κατά τα άλλα, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης του διαδικτύου, με στάσιμο το ποσοστό των ατόμων που διαθέτουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων,  με το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών ΤΠΕ (σε αυτό συμβάλει καθοριστικό το έντονο φαινόμενο του brain drain).

Οι Έλληνες κάνουν, επίσης, έντονη χρήση του διαδικτύου και των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω αυτού, με εξαίρεση τις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (που το ποσοστό – αν και αυξήθηκε – παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ), όπως και στις αγορές μέσω διαδικτύου που παραμένουν στάσιμες. Οι συνολικές επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις είναι ανεπαρκείς και προχωρούν με βραδύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της ΕΕ, με εξαίρεση τη χρήση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών από τις επιχειρήσεις (πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Τέλος, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους πιο δύσκολους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Η Ελλάδα προοδεύει αλλά οι επιδόσεις της είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ: το ποσοστό των χρηστών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι χαμηλό (38 %) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (58 %), ενώ αντίστοιχη εικόνα, παρά την πρόοδο σε σχέση με πέρσι, καταγράφεται όσον αφορά την παροχή ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, με την Ελλάδα να παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στον αντίποδα, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία και κατατάσσονται μεταξύ των παγκόσμιων πρωτοπόρων στην ψηφιοποίηση, ενώ η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο (πάνω από 15%) την τελευταία τετραετία.