Η Konica Minolta, σύμφωνα με τα όσα είχε τη δυνατότητα να δει το NetFAX στην εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου που έλαβε χώρα στο κέντρο καινοτομίας (Experience Hub) της εταιρείας στο Άμστερνταμ στις 18 Μαΐου, μετασχηματίζεται από μια συμβατική εταιρεία τεχνολογίας σε μια εταιρεία που παρέχει επιχειρηματικές λύσεις σε μια πληθώρα διαφορετικών τομέων, μετατοπίζοντας την εστίαση από το printing και τις κάμερες στα IT services, με το ΙοΤ, τους έξυπνους χώρους εργασίας και την τεχνητή νοημοσύνη να παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα της εικόνα.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς για μια εταιρεία όπως η Konica Minolta, είναι ότι πρόκειται για έναν παραδοσιακό κατασκευαστή εκτυπωτικών συστημάτων και καμερών. Πράγματι, οι λύσεις enterprise printing του κατασκευαστή συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στο τζίρο του, δίνοντάς του μια ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ωστόσο, που διαποτίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σήμερα έχει ως αποτέλεσμα το printing να μπαίνει στο …περιθώριο και τις κάμερες να μπορούν να διεκπεραιώνουν πολλά περισσότερα πράγματα από τη λήψη μιας φωτογραφίας. Η καινοτομία αποτελεί τον οδηγό κάθε δράσης της εταιρείας σήμερα και το εργαλείο που χρησιμοποιεί για να της δώσει σάρκα και οστά είναι το Business Innovation Center (BIC).

«Μιλάμε καθημερινά με τους πελάτες μας βοηθώντας τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, μέσα από τους 44.000 υπαλλήλους μας σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Christian Kiesewetter, Head of Project Delivery and Operations, BIC (Βusiness Innovation Center), ένας από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης. Η Konica Minolta διαθέτει σήμερα ένα τεράστιο πελατολόγιο – 2 εκατ. πελάτες σε 150 χώρες – και η καθημερινή επικοινωνία με αυτούς αποτελεί από μόνη της πρόκληση. Ειδικά τώρα που έχει αλλάξει το ρόλο της, εστιάζοντας στην παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών που σχετίζονται με το χώρο εργασίας.

Από τους printers στο Workplace Hub
Ξεκινώντας από τα πρώτα εκτυπωτικά συστήματα και φθάνοντας μέχρι το λανσάρισμα του Workplace Hub, έλαβαν χώρα μια σειρά από γεγονότα που έβαλαν το λιθαράκι τους για το μετασχηματισμό της Konica Minolta σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Καταλυτικό ρόλο σε αυτόν το μετασχηματισμό έπαιξαν οι εξαγορές εταιρειών παροχής IT Services (η σουηδική Koneo το 2011, η γαλλική Serians S.A.S. & η γερμανική Raber+Marcker GmbH το 2012, η βρετανική ProcessFlows το 2016), αλλά και εταιρειών με ηγετική θέση στον τομέα τους, όπως η γερμανική εταιρεία κατασκευής συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης Μοbotix (2016) και η γαλλική εταιρεία κατασκευής λύσεων Enterprise Content Management, Groupe Numerial (2018).

Εξαγορές που σε συνδυασμό με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με μεγάλους και παραδοσιακούς κατασκευαστές της αγοράς (Microsoft, Dell, Sage, Citrix και HPE) έφεραν την ιαπωνική εταιρεία πιο κοντά στο στόχο της να μετατραπεί σε μια ηγετική δύναμη παγκοσμίως στην αγορά των IT Services. H στρατηγική σε αυτόν τον τομέα στην ευρωπαϊκή αγορά επικεντρώνεται, σύμφωνα με τον Christian Kiesewetter, σε τρεις βασικούς άξονες: Digital Business Process (με λύσεις διαχείρισης εγγράφων, CRM κ.λπ), υπηρεσίες ΙΤ Security και λύσεις που συμβάλουν στην υλοποίηση του χώρου εργασίας του μέλλοντος (WorkPlace of the Future).

Βασικός στόχος της εταιρείας σε όλο αυτόν τον μετασχηματισμό και τη συνεχή εξέλιξή της είναι η δημιουργία αξίας για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αναπτύσσοντας προϊόντα και λύσεις για τους πέντε βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησής της: νοσηλευτική περίθαλψη, ιατρική περίθαλψη, διανομή λιανικών προϊόντων, mobile λύσεις και επαγγελματικές λύσεις εκτύπωσης.

Σημαντικοί αρωγοί σε όλη αυτήν την προσπάθεια της εταιρείας τα πέντε κέντρα BIC (Business Innovation Centers) που έχει δημιουργεί σε όλο τον κόσμο (Β. Αμερική, Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικός, Κίνα, Ιαπωνία) – μέσω των οποίων αφουγκράζεται συνεχώς τις ανάγκες της αγοράς ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της – αλλά και η ανάπτυξη πολύ καλών σχέσεων με την κοινότητα των startups. Το ότι όντως γίνεται καλή δουλειά που δίνει αποτελέσματα, φάνηκε από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση: εικονική ρεσεψιονίστ, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, έξυπνο εργαλείο κράτησης meeting rooms, λύσεις ασφάλειας (Mobotix) και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας του Workplace Hub.

Alice, η εικονική ρεσεψιονίστ
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι η εξεύρεση τρόπων βελτιστοποίησης των χώρων εργασίας τόσο για τους ανθρώπινους όσο και για τους οικονομικούς παράγοντες. Η εικονική ρεσεψιονίστ Alice, η οποία παρουσιάστηκε ως λύση στο Experience Hub, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για το θέμα αυτό, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη διαχείριση επισκεπτών, χρόνου και πληροφοριών. Με την τεχνολογία αυτή οι επισκέπτες συνδέονται με τους οικοδεσπότες τους σε πολύπλοκους ή μη εξοπλισμένους χώρους υποδοχής. Ακόμη και αν ένας οικοδεσπότης δεν βρίσκεται επί τόπου, μπορεί εύκολα να συνδεθεί από ένα περίπτερο υποδοχής. Μέσω της ίδιας διαδικασίας μπορούν να δοθούν εγκρίσεις για ενέργειες συμμόρφωσης και ασφάλειας.

«Έξυπνα» γυαλιά και «έξυπνα» meeting rooms
Τα έξυπνα γυαλιά της Konica Minolta, μια άλλη λύση που παρουσιάστηκε στο Hub, συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας: Προσφέρουν οπτική καθοδήγηση από μακριά για πολύπλοκες εργασίες, προβάλλοντας κείμενο ή εικόνες μέσα από ένα φακό στο χώρο μπροστά στα μάτια των χρηστών τους. Μπορούν να αξιοποιηθούν κάλλιστα στην παραγωγική διαδικασία ή ακόμα για τη συντήρηση και αποθήκευση προϊόντων. Εντυπωσιακό ήταν και το έξυπνο εργαλείο κράτησης meeting rooms, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες IoT και Machine Learning.

H τεχνολογία της Konica Minolta μπορεί να προβλέψει αν μια κράτηση αίθουσας συνεδριάσεων θα είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμη με βάση την παρουσία των ανθρώπων και τα πρότυπα χρήσης ενός χρήστη. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πότε μια σύσκεψη τελειώνει νωρίτερα. Όλα αυτά επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για την κάλυψη των πόρων. Αυτό το όραμα της Konica Minolta για τους χώρους εργασίας του μέλλοντος απέσπασε το βραβείο «Buyers Lab PaceSetter for Smart Workplace Vision» από το Keypoint Intelligence – Buyers Lab.

Περισσότερο ασφάλεια με την ευφυία της Mobotix
Η ασφάλεια αποτελεί μεγάλη ανησυχία για όλους τους οργανισμούς και η προστασία της επιχείρησης τόσο φυσικά όσο και ψηφιακά γίνεται ολοένα και περισσότερο κρίσιμος παράγοντας για κάθε επιχείρηση. Η τεχνολογία Mobotix, επίσης θέμα ενδιαφέροντος της εκδήλωσης, χρησιμοποιεί την έξυπνη αναγνώριση προσώπου για τη διαχείριση της πρόσβασης σε κτίρια και γραφεία, αυξάνοντας ουσιαστικά την ασφάλεια στο χώρο. Αυτή η τεχνολογία συνεργάζεται, επίσης, με τον εικονικό ρεσεψιονίστ και μπορεί να καθοδηγεί ξεχωριστά τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες.

Workplace Hub
Συνολικά, η αποτελεσματική και ευφυής χρήση του χώρου γραφείων και των πόρων καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για την επιχειρηματική επιτυχία και ο χώρος εργασίας του μέλλοντος ορίζεται από την αλληλεπίδραση ανθρώπων, συσκευών και χώρων. Συνδυάζοντας διαφορετικά τμήματα της υποδομής Πληροφορικής, η τεχνολογία Workplace Hub απομακρύνει το εμπόδιο της έλλειψης συμβατότητας μεταξύ συστημάτων και παρέχει υπηρεσίες βασισμένες σε πληροφορίες που συνεργάζονται με το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις σας, με ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Το Workplace Hub εξασφαλίζει την απρόσκοπτη σύνδεση των πολυλειτουργικών συσκευών, της αποθήκευσης δεδομένων, των servers, των σημείων πρόσβασης Wi-Fi και των hybrid clouds, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ομαδική συνεργασία, απλοποιώντας τη διαχείριση της πληροφοριακής υποδομής και παρέχοντας υποστήριξη μέσω υπηρεσιών διαχείρισης IT. Η λύση (app) που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης βασίζονταν στην επαυξημένη πραγματικότητα και μπορούσε να συνδέσει διαφορετικά συστήματα μεταξύ τους, χωρίς προβλήματα συμβατότητας, ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς περιορισμούς, ενισχύοντας σημαντικά την έννοια της συνεργατικότητας στους χώρους εργασίας.