O Chris Armes, Vice President, Revenue Product Engineering της Oracle Systems, εξηγεί τη σημαντικότητα της αναβάθμισης στο Open Solaris 11.2 και τα οφέλη που μπορεί να προέλθουν από αυτήν.

netweek: Γιατί θα πρέπει μια Διεύθυνση Πληροφορικής να αναβαθμιστεί στη νέα έκδοση του Solaris;

Chris Armes: H νέα έκδοση του Solaris συνεχίζει να διατηρεί όλες τις βελτιώσεις και τις τεχνολογίες που έχουμε ανακοινώσει όλα αυτά τα χρόνια. Όσοι θέλουν να αναπτύξουν ένα περιβάλλον cloud έχουν, πλέον, στη διάθεση τους εργαλεία ανάπτυξης και διαχείρισης cloud που τους πάνε ένα επίπεδο παραπάνω. Έχουμε ενσωματώσει στο Solaris το OpenStack, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους τους επιθυμούν να αποκτήσουν διαλειτουργικότητα στο cloud. To πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η εύκολη αναβάθμιση. Όταν ανακοινώσαμε το Solaris 2.6 πολλά χρόνια πριν, είχαμε παρουσιάσει το Binary Application Guarantee.

Αυτή τη λειτουργία, η οποία αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Oracle να εξασφαλίζει τη συμβατότητα των εφαρμογών ανάμεσα στις διαφορετικές εκδόσεις του Oracle Solaris – συνεχίζουμε να την εξελίσσουμε και να τη βελτιώνουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από μια αναβάθμιση στο Solaris 11.2, τα πάντα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Εγγυούμαστε ότι όλες οι υπάρχουσες εφαρμογές και το υπάρχον περιβάλλον θα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν, όπως και όλες οι καινοτόμες τεχνολογίες που έχουμε ενσωματώσει στο Oracle Solaris 11.2. Θα ήθελα, λοιπόν, να προτείνω σε όλους να κατεβάσουν το Open Solaris 11.2, να δουν τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες που εμπεριέχει και να εκμεταλλευτούν τις ενσωματωμένες τεχνολογίες, όπως είναι το Open Stack και το εξελιγμένο virtualization.

netweek: Τελικά, πόσο εύκολο είναι να τρέξει το OpenStack στο Oracle Solaris 11.2;

Chris Armes: Το OpenStack ενσωματώνεται στo Οracle Solaris 11.2 απολύτως απρόσκοπτα. Και εκμεταλλεύεται όλες τις λειτουργίες της νέας έκδοσης, καθώς είναι πλήρως ενσωματωμένο σε αυτήν. Όταν εργάζεται κανείς με το OpenStack στο νέο Solaris, εκμεταλλεύεται όλα τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα του λειτουργικού. Κάτι που γίνεται εντελώς απρόσκοπτα. Αν είναι κανείς εξοικειωμένος με τον OpenStack, τότε μπορεί να εργαστεί με τον ίδιο τρόπο που ήξερε, καθώς το OpenStack που έχουμε ενσωματώσει στο Solaris 11.2 συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δε χρειάζεται να μάθει κάτι επιπλέον, δε χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Αποκτά όλα τα components του OpenStack, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι παραπάνω.

netweek: Θα μπορούσατε να μας πείτε εν συντομία τις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται με το Open Solaris 11.2;

Chris Armes: Μια από τις σημαντικότερες οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται με το Open Solaris 11.2 αφορά στο ανταγωνιστικό virtualization που προσφέρει. Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής «παλεύουν» σήμερα με δύο προβλήματα που σχετίζονται με το virtualization: το κόστος και τις επιδόσεις Καταρχάς, καλούνται να αντιμετωπίσουν το θέμα του κόστους. Ξέρουμε όλοι ότι το virtualization δεν παρέχεται δωρεάν για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, ένα πρόσθετο κόστος σχετίζεται με το λεγόμενο «φόρο» του virtualization (τη μείωση των επιδόσεων ένεκα του virtualization, την ανάγκη για πρόσθετο hardware, το κόστος διαχείρισης, το κόστος των πρόσθετων αδειών κ.λπ.). Στο Oracle Solaris 11.2 έχει ελαχιστοποιηθεί αυτός ο «φόρος», επιτρέποντας, εκτός από τη μείωση του κόστους, μια περισσότερο βελτιστοποιημένη χρήση του συστήματος, εξοικονομώντας, σε ένα περιβάλλον cloud με χιλιάδες συστήματα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

netweek: Πώς βλέπετε το μέλλον του Solaris;

Chris Armes: Όπως μπορείτε να δείτε και από το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Solaris το οποίο έχουμε δημοσιοποιήσει, θα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το Solaris 11.x με νέες εκδόσεις. Κάπου στο 2016 αναμένεται να είναι έτοιμο και το Oracle Solaris 12. Σε όλες τις νέες εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουμε στο μέλλον θα συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη φιλοσοφία ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών, όπως κάναμε, για παράδειγμα, στην τωρινή έκδοση με το OpenStack και στις προηγούμενες εκδόσεις με την Oracle Database. Άλλωστε, η Oracle θα συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης, δαπανώντας σχεδόν 4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.