Η Ancoria Bank αποτελεί ένα νέο στην σκέψη, στο setting και στον τρόπο λειτουργίας τραπεζικό ίδρυμα, που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο παρουσίας στην Κυπριακή αγορά.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως αποτελεί μέρος του ασφαλιστικού οργανισμού Ancoria Insurance, μέχρι πρότινος γνωστού ως Akelius Insurance, που έχει παρουσία στην Σουηδική, αλλά και στην Κυπριακή αγορά, διαθέτοντας αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα που βρίσκονται συνδεδεμένα με ασφάλειες ζωής. Η ιδέα για την γέννηση της Ancoria Bank προήλθε από την οικονομική κρίση που ενέσκυψε στην Μεγαλόνησο, η οποία τον Απρίλιο του 2013 οδήγησε στο “κούρεμα” των τραπεζικών καταθέσεων και την επιβολή capital controls.

“Τότε ήταν που το management team της Ancoria Insurance υπό την καθοδήγηση του Sievert Larsson, ιδρυτή και Προέδρου του Δ.Σ. διείδε πως η πρότερη κατάσταση που επικρατούσε στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με επιτυχία, καθώς από την μια πλευρά η εμπιστοσύνη του κοινού είχε κλονιστεί σφόδρα απέναντι στις τράπεζες και από την άλλη πλευρά οι τελευταίες βρίσκονταν απέναντι σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό φάσμα, με σημαντικά “ανοίγματα”, πλειάδα κόκκινων δανείων, συρρικνωμένες δυνατότητες παροχής ρευστότητας και έντονες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως ο κόσμος “διψούσε” για μια καινούρια, “φρέσκια”,  άφθαρτη πρόταση που θα έθετε σε πρώτη προτεραιότητα τους πελάτες σε κάθε τους ανάγκη, θα ήταν διάφανη, με ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, “ανοικτή” και χρηστική για κάθε πελάτη. Συμπερασματικά, θα προωθούσε την επόμενη ημέρα της τραπεζικής στην αγορά της μεγαλονήσου, απαλλαγμένη από “αμαρτωλούς” δεσμούς του παρελθόντος όπως συμβαίνει με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό, ακριβώς, δηλαδή που είναι σήμερα η Ancoria Bank, που με τη σειρά της προσφέρει στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα από προσωπικά και επιχειρηματικά τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, στις οποίες παρέχεται πλήρης online πρόσβαση, ενώ για τους πιο… παραδοσιακούς διαθέτουμε και τρία τραπεζικά καταστήματα στην Λευκωσία, την Λεμεσό και την Λάρνακα. Όσο για τους τομείς ενδιαφέροντός μας, μπορεί να έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 200 άτομα, ωστόσο αυτή “χωρίζεται” σε τομείς που εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια και αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και σε καινοτόμες νέες επιχειρήσεις παραγωγής γνώσης που συνήθως “τρέχουν” νεαρής ηλικίας άτομα.

Η Κυπριακή οικονομία βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Τον τουρισμό, τις πάσης φύσεως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το εμπόριο. Σε αυτά, προσθέστε το ενδιαφέρον μας λ.χ. για την “καθαρή” ενέργεια, την ανακύκλωση για τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά.) που ενδιαφέρονται και έχουν τα εχέγγυα ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Λοϊζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Κυπριακής τράπεζας Ancoria Bank.

Full scale τεχνολογία Oracle υποστηρίζει την λειτουργία της Ancoria Bank
Η τελευταία, βασίζει την λειτουργία της στο τετράπτυχο: “Καινοτομία, Διαφάνεια, Δέσμευση, Ειλικρίνεια & Ακεραιότητα”. Όσο για το όραμά της, είναι να αποτελέσει τον πλέον έμπιστο όσο και αποτελεσματικό οικονομικό συνεργάτη των πελατών της, είτε στο personal ή στο business banking. Τα στελέχη της Ancoria Bank επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία πως αναζητούν να αποκτήσουν την προαναφερθείσα εμπιστοσύνη μέσω του επαναπροσδιορισμού της τραπεζικής όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Κάτι, που προϋποθέτει τον συνδυασμό προηγμένης τεχνολογίας με μια συνολικότερη δέσμευση για την “οικοδόμηση” win-to-win σχέσεων και την ταυτόχρονη παροχή των κατάλληλων προϊόντων, με ευέλικτο, αποτελεσματικό όσο και “έξυπνο” τρόπο.

Προκειμένου να κάνει πραγματικότητα μια σειρά από επιμέρους (και όχι μόνο) εργασίες και διαδικασίες, η διοικητική ομάδα της τράπεζας έγκαιρα αντελήφθη πως θα πρέπει να δώσει… ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία, επιλέγοντας ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, πλατφόρμες και εφαρμογές λογισμικού που θα της επέτρεπαν να λειτουργήσει διαφορετικά, με βάση τα αυστηρά κριτήρια που είχε η ίδια θέσει εκ τω προτέρων. Υπό αυτό το πρίσμα πραγματοποίησε μια εκτενή όσο και διεξοδική αναζήτηση στην αγορά και αφού είδε, αξιολόγησε και δοκίμασε 3 προτάσεις, κατέληξε στην Oracle.

“Πράγματι, ως κεντρική υποδομή των βασικών τραπεζικών εργασιών μας επιλέξαμε τη λύση Oracle FLEXCUBE που βασίζεται σε τεχνολογία της ομώνυμης εταιρείας. Συγκεκριμένα, προκειμένου να υποστηρίξουμε το όραμά μας να αποτελέσουμε την πλέον ευέλικτη τράπεζα στην Κύπρο, έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε και διαθέτουμε καινούρια προϊόντα και υπηρεσίες μέσα σε χρονικό διάστημα ελάχιστων ημερών, καταλήξαμε στην εγκατάσταση των λύσεων Oracle FLEXCUBE Universal Banking, Oracle FLEXCUBE Direct Banking και Oracle FLEXCUBE Information Server. Υλοποιήθηκαν δε στηριζόμενες στην κορυφαία τεχνολογία της Oracle, αποτελούμενη από τα Oracle Database, Oracle Enterprise Manager, Oracle Business Intelligence και Oracle WebLogic Server με Oracle SOA Suite.

Οφείλω να ομολογήσω πως και η ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου μας “τρέχει” αδιάλειπτα σε Oracle, οπότε είχαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους, διευκολύνοντας σημαντικά την τελική μας επιλογή. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν έπαιξαν και τα στελέχη των ομάδων της Oracle και της NewCYTech Business Solutions, Gold συνεργάτη της πρώτης, που ανέλαβαν την υλοποίηση της λύσης. Η συνεργασία ας ήταν άψογη και πραγματικά δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω αμφότερους για το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μας παρέδωσαν ένα έργο ευρείας κλίμακας, που ανταποκρινόταν στα “θέλω” μας. Επιπροσθέτως, οποτεδήποτε χρειαστήκαμε την συμβουλευτική τους διάσταση, ήταν πάντοτε εκεί για εμάς και κατ’ επέκταση εμείς για τους πελάτες μας!”, υπογράμμισε ο κ. Λοϊζου.

Προσεχώς και cloud!
Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της η Ancoria Bank εξέτασε αιτήσεις δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο έδωσε το “πράσινο φως” για δανεισμό που ξεπέρασε τα επίπεδα των 90 εκατομμυρίων ευρώ. “Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί, καθώς δεν μας ενδιαφέρει να μοιράσουμε αφειδώς ευρώ μέσω δανειοδοτήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την μελλοντική ύπαρξη τόσο της τράπεζας όσο και των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέταση των φακέλων όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον να δανειοδοτηθούν, εξετάζοντας με την χρήση σειράς εφαρμογών την φερεγγυότητα, τον βαθμό στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που γεννώνται, τις προοπτικές ανάπτυξής τους κ.ο.κ. Αυτό που με εντυπωσιάζει αρνητικά είναι η συχνή απουσία ενός επιχειρηματικού, ακόμη και προσωπικού οικονομικού πλάνου, το οποίο βοηθά στην χάραξη των αναγκών και των “θέλω” των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών, αλλά και των τρόπων χρηματοδότησής τους”.

Πρόσφατα, η τράπεζα λανσάρισε στην αγορά μια καινοτόμο mobile υπηρεσία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος πελάτης δεν απαιτείται να επισκεφτεί καν ένα φυσικό κατάστημα! “Πρόκειται για μια προσπάθεια να μετουσιώσουμε σε πραγματικότητα την καινοτόμο τοποθέτησή μας στην αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέσω ενός προϊόντος που έρχεται σε συνάφεια με τον σύγχρονο τρόπο της καθημερινής ζωής. Ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, χρησιμοποιώντας μόνο την αστυνομική του ταυτότητα και ένα αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (λ.χ. λογαριασμός κοινής ωφέλειας ή τηλεφωνίας).

Από την πλευρά μας επιχειρούμε καθημερινά να αντιληφθούμε έγκαιρα τα κελεύσματα της εποχής, “παντρεύοντας” τα με την τεχνολογία ώστε να προσφέρουμε cutting edge λύσεις και προϊόντα στους πελάτες μας. Για παράδειγμα, δεν έχουμε ή διαθέτουμε πιστωτικές κάρτες, καθώς εκτιμούμε πως στο κοντινό μέλλον θα αποτελέσουν παρελθόν, δίνοντας την θέση τους στα peer-to-peer- payments, με την ταυτόχρονη ανέλιξη του peer-to-peer lending. Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το μέλλον, καθώς δεν έχουμε δεσμούς με το παρελθόν!”.

Σε αυτή την υπό διαμόρφωση πραγματικότητα, το cloud κατέχει καίρια θέση στα εγγύτερα μελλοντικά σχέδια της Ancoria Bank, η οποία σύντομα θα το “υιοθετήσει” καθώς έχει ωριμάσει αρκετά προσφέροντας αποδοτικές λύσεις, ευκολία στην διαχείριση και προηγμένα επίπεδα ασφάλειας, έχοντας την αντίστοιχη προϊοντική πρόταση της Oracle σε πρώτο πλάνο. Κι αυτό, καθώς όπως ισχυρίζεται ο κ. Λοϊζου αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει την στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειάς της, καθώς θεωρεί πως η Κυπριακή αγορά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και προκαθορισμένο “ταβάνι”.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναλύει προσεκτικά τα options της που θα καθορίσουν τα επόμενα αναπτυξιακά τους βήματα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στους άμεσους σχεδιασμούς της τράπεζας, καθώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία της στην χώρα μας ο ασφαλιστικός βραχίονας του ομίλου, Ancoria Insurance, κάνοντας την απαραίτητη προεργασία για την σε δεύτερο χρόνο έλευση και της τραπεζικής εκδοχής του ομίλου.