netweek - Ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Wi-Fi;

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Telecoms

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Wi-Fi;

22 Δεκεμβρίου 2016 | 09:42 Γράφει η Ίρις  Ιωάννου Topics: Τηλεπικοινωνίες

Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Wi-Fi να αποτελούσε μια nice-to-have ευκολία, ωστόσο σήμερα -πλέον- θεωρείται ως δεδομένο εκ μέρους των μεμονωμένων πελατών και επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογιών φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν στο Wi-Fi το απαιτούμενο ζωτικό περιβάλλον και να το τοποθετήσουν μεταξύ LTE και 5G.

Οι εποχές κατά τις οποίες η ύπαρξη Wi-Fi θεωρούταν κάτι το… εξωτικό όσο και δύσκολο να βρεθεί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, σήμερα, όταν αυτό σταματήσει να λειτουργεί έστω και για λίγα λεπτά αυτομάτως συνεπάγεται την απώλεια επιχειρηματικών εσόδων. Την ίδια στιγμή έχει ευθεία επίδραση σε όρους χαμένων πωλήσεων και εν γένει αποτελεσματικότητας. Ολοένα και περισσότερες αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία επισημαίνουν πως η εν γένει αγορά του Wi-Fi θα συνεχίσει να βιώνει αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και δη σε ολοένα και εντεινόμενη μορφή και μέγεθος.

Νέες μορφές χρήσης, ζωνών συχνοτήτων και συσκευών Wi-Fi
Για παράδειγμα, η ABI Research προβλέπει πως την πενταετία 2016-2021 κάτι παραπάνω από 20 δισεκατομμύρια Wi-Fi chipsets αναμένεται να διατεθούν σε διεθνές επίπεδο. Κάτι, που θα βασιστεί σε νέες μορφές χρήσης του Wi-Fi, τις ζώνες συχνοτήτων, τους τύπους συσκευών, αλλά και τις απαιτήσεις σε επίπεδο απόδοσης. Μάλιστα, μπορεί οι ίδιες μελέτες να υποστηρίζουν πως η μεγαλύτερη ανάπτυξη του Wi-Fi κατά την προσεχή πενταετία θα προέλθει από τις εφαρμογές Internet of Things (IoT), όπως λ.χ. τα wearables, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και τα “έξυπνα” σπίτια, εντούτοις όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των Wi-Fi enabled συσκευών θα εξακολουθήσουν να παραμένουν τα κινητά τηλέφωνα.

Υπολογίζεται δε πως μέχρι το 2021, θα αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής αγοράς. Με την ζήτηση για συνδεσιμότητα Wi-Fi να παραμένει αμείωτη, τις νέες τεχνολογίες να βρίσκονται antè portas και το επιπλέον φάσμα να θεωρείται δεδομένο συνηγορούν στο γεγονός ότι η εν γένει αγορά των παρόχων Wi-Fi θα βιώσει σημαντική ανάπτυξη στο κοντινό μέλλον. Μεταξύ των τεχνολογικών καινοτομιών που καθοδηγούν τη συγκεκριμένη αγορά συμπεριλαμβάνονται αυτές των 802.11ac, Hotspot 2.0, αλλά και Network Functions Virtualisation (NFV). Αρκεί να σημειωθεί δε, πως η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού των παρόχων Wi-Fi που το 2015 ανερχόταν συνολικά στα $713 εκατομμύρια, θα ξεπεράσει σε αξία το $1,5 δισεκατομμύριο μέχρι το 2020!

Δίχως αμφιβολία, μια από τις τεχνολογίες που ξεχωρίζουν δεν είναι άλλη από αυτήν του 802.11ac με multi-user MIMO (MU-MIMO), η οποία και ονομάζεται 802.11ac Wave 2. Αυτή, με την σειρά της μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες δεδομένων έως και 1,3 GBps. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η εν λόγω τεχνολογία λειτουργεί μόνο στη ζώνη φάσματος των 5GHz, υποστηρίζοντας bandwidths καναλιών των 80 ή 160 MHz. Μέσω της λειτουργίας MU-MIMO, για πρώτη φορά τα Wi-Fi access points μπορούν και υποστηρίζουν μέχρι και τέσσερις κεραίες μετάδοσης σε αντίστοιχο αριθμό χρηστών ταυτόχρονα. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για σημαντικό πλεονέκτημα όσο και όφελος για κάθε πάροχο hotspot, καθώς κάθε access point έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με πολλούς πελάτες ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή. Παράλληλα, μπορεί να μην τετραπλασιάζει ακριβώς την χωρητικότητα, αλλά σίγουρα την υπερδιπλασιάζει. Σε αυτά τα πλαίσια έχει αναπτυχθεί το 802.11ac Wave 2, ωστόσο σήμερα εξαιτίας του υψηλού κόστους των access points καθυστερεί ακόμη η ευρύτερη υλοποίηση και εγκατάστασή τους.

Όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, το κόστους τους θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον το 1/3 προκειμένου να είναι βιώσιμα. Βέβαια, με το λανσάρισμα ολοένα και περισσότερων προϊόντων Wave 2 στη διεθνή αγορά, αναπόφευκτα οι τιμές θα μειωθούν δραστικά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με βάση πρόσφατες μελέτες της ABI Research, το 39% των Wi-Fi access points που διατέθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν 802.11ac. Όσο για το 2016, η ίδια εταιρεία εκτιμά πως τα προϊόντα 802.11ac Wave 2 θα αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των Wi-Fi access point που θα πωληθούν παγκοσμίως.

Πως αντιδρούν οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές
Μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, το Wi-Fi Alliance προέβη στην αισθητή αναβάθμιση και ανανέωση του προγράμματος πιστοποίησης του Wi-Fi εξοπλισμού έτσι ώστε να συμπεριλάβει και τις λύσεις 802.11ac Wave 2 με MU-MIMO. Η υιοθέτηση των λύσεων 802.11ac, αυτομάτως οδηγεί την μπάντα των 5GHz να γίνει πιο πολυσύχναστη και δη από την στιγμή κατά την οποία άλλες τεχνολογίες όπως λ.χ. μη-αδειοδοτημένο LTE, Licensed Assisted Access (LAA) και MulteFire “καλοβλέπουν” την εν λόγω μη-αδειοδοτημένη ζώνη φάσματος.

Προς απάντηση στην διαρκώς αυξανόμενη χρήση και ζήτηση για Wi-Fi, μια σειρά από παίκτες της αγοράς προτείνουν το άνοιγμα των 125 MHz πρόσθετου φάσματος στα 5725-5850 MHz για Wi-Fi, ενώ ολοένα και περισσότερες Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος του φάσματος των 5GHz για χρήση Wi-Fi.

Η παράμετρος του Hotspot 2.0
Μια ακόμη τεχνολογία ιδιαίτερα σημαντική για τους παρόχους σε επίπεδο Wi-Fi δεν είναι άλλη από το Hotspot 2.0, στο οποίο το Wi-Fi Alliance έχει προσδώσει την ονομασία Passpoint μέσω του προγράμματος πιστοποιήσεών του. Το Hotspot 2.0 εξασφαλίζει μια περισσότερο αντίστοιχη με την κυψελοειδή τηλεφωνία εμπειρία, ενεργοποιώντας το roaming μεταξύ των hotspots. Από την πλευρά τους, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ζητήσουν πρόσβαση και τον χειροκίνητο έλεγχο ταυτότητας σε κάθε σημείο πρόσβασης Wi-Fi από το φορέα παροχής υπηρεσιών τους. Μέσω του Hotspot 2.0 η διαδικασία ανίχνευσης, επιλογής και πιστοποίησης γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο, επιτρέποντας στους χρήστες να απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς διακοπές ενόσω κινούνται μεταξύ διαφορετικών hotspots. Θα πρέπει να τονιστεί πως μπορεί η τεχνολογία Hotspot 2.0 να μην αποτελεί κάτι το καινούριο, ευρισκόμενη στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια, εντούτοις όμως δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Κάτι, που γεννά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν απωλέσει την ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν. Βέβαια, η τεχνολογία Hotspot 2.0 έχει υποστηριχτεί εδώ και δύο γενιές συσκευών, καθώς επίσης και από αρκετά access points. Παρόλα αυτά, κατά το παρελθόν δεν έλειψαν ορισμένα ζητήματα διαλειτουργικότητας τα οποία όμως στην πορεία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Αποτέλεσμα; Η τεχνολογία και οι συσκευές να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Αυτό που λείπει είναι οι συμφωνίες σε επίπεδο περιαγωγής.

Το Wi-Fi αποκτά… φωνή;
Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών θεωρούν πως το Voice over Wi-Fi (VoWiFi) αναμένεται να παίξει καίριο ρόλο ως τεχνολογία που θα “γεφυρώσει” το Wi-Fi και τις κυψελοειδείς υπηρεσίες που αφορούν στους τελικούς χρήστες. Μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα μια σειρά από telco “παίκτες” στην Ευρώπη (λ.χ. Orange) έχουν ήδη αναβαθμίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δικτύων τους κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίζουν το VoWi-Fi.

Επιπροσθέτως, έχουν ήδη λανσάρει αντίστοιχες εμπορικές υπηρεσίες στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία. Όπως διατείνονται η κύρια έμφαση της στρατηγικής τους αναφορικά με το ζήτημα έχει δοθεί στους πελάτες ώστε με τη σειρά τους να απολαμβάνουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες τόσο στο σπίτι, όσο και όταν βρίσκονται εν κινήσει, δίχως να χρειάζεται να θυμηθούν οι ίδιοι να θέσουν σε λειτουργία το Wi-Fi.

Ένα από τα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται με τον τρόπο που οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και πάροχοι θα μετατρέψουν σε έσοδα το Wi-Fi. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία το τελευταίο έχει να αντιμετωπίσει την αντίληψη πως το Wi-Fi είναι δωρεάν. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η παροχή καλύτερης ποιότητας Wi-Fi επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα μπορούν να προστεθούν επάνω σε αυτό.

Ουσιαστικά, όταν “πακεταριστεί” σε ένα εμπορικό προϊόν που θα διακρίνεται από υψηλή ποιότητα και χωρητικότητα, αυτομάτως θα οδηγήσει στη δημιουργία εσόδων με κάποιον τρόπο.

netweek (T. 399)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778