netweek - WiFi Calling, η λύση στις προβληματικές συνδέσεις

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Telecoms

WiFi Calling, η λύση στις προβληματικές συνδέσεις

17 Δεκεμβρίου 2014 | 10:03 Γράφει ο Ηλίας  Αραβαντινός Topics: Analysis,Τηλεπικοινωνίες

To WiFi Calling, μια υπηρεσία σύνδεσης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω του WiFi, αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα κάλυψης και του εξασθενημένου σήματος εντός των κτιρίων. Αλλά, ποια είναι τα επαναστατικά χαρακτηριστικά αυτής της υπηρεσίας και πώς λειτουργεί;

Εδώ και αρκετό καιρό οι κορυφαίοι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βρίσκονταν σε συζητήσεις με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ώστε να τους πείσουν να συμπεριλάβουν τη νέα υπηρεσία στα τελευταία τους smartphones. Έτσι, σήμερα η λειτουργία WiFi Calling υποστηρίζεται από την Apple (iPhone 6), την Samsung (Galaxy S4 και S5) κ.ά. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να καλούν και να στέλνουν μηνύματα μέσω Internet (ISP), επιτρέποντας στα πακέτα κινητής να μεταδοθούν από τον πάροχο του Internet (ISP) και να συνδεθούν στο κυψελοειδές δίκτυο κινητής ώστε να ολοκληρωθεί η επικοινωνία.

Σε αντίθεση με τις OTT (Over The Top) εφαρμογές - όπως είναι τα Google Hangout και Skype – που επιτρέπουν την επικοινωνία με χρήση call forwarding ή κάποιας άλλης Ιnternet-based διασύνδεσης, η λειτουργία Wi-Fi Calling επιτρέπει τη χρήση του αριθμού του κινητού μέσω του Internet. Η διαφορά με την τεχνολογία VoIP, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά της φωνής στο τηλεφωνικό δίκτυο μέσω του Internet, είναι ότι μεταφέρει απλά τη φωνή στο δίκτυο κινητής μέσω του Internet, αντί μέσω της χρήσης κεραιών και σταθμών βάσης.

Θολό τοπίο οι χρεώσεις
Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο, αφού μόλις δύο πάροχοι κινητής στις ΗΠΑ προσφέρουν την υπηρεσία - παρόλο που υπάρχει ως ανενεργή λειτουργία στα προαναφερθέντα κινητά. Κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αφορά στη χρέωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται ότι θα είναι δωρεάν, ενώ σε κάποιες άλλες αναμένεται η κανονική χρέωση των λεπτών ομιλίας του προγράμματος του συνδρομητή, μετά τη σύνδεσή του στο δίκτυο κινητής μέσω WiFi.

Επίσης, ενώ αυτή η νέα υπηρεσία αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς συνδρομητές, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προστεθεί δωρεάν στα προγράμματα (κάτι σαν το HD voice) ή αν θα χρεωθεί ως ξεχωριστή υπηρεσία. Πάντως, η βελτίωση αναμένεται να είναι άμεση και εύκολη, σε αντίθεση με τα “femtocells” του πρόσφατου παρελθόντος που τελικά δεν ήταν ιδιαίτερα χρηστικά (αν και προσφέρονταν ακόμα και δωρεάν σε πολλές περιπτώσεις).

WiFi Calling στην πράξη
Στο πλαίσιο του EMEA Industry Analyst Forum 2014 (που φέτος συνδιοργανώθηκε μαζί με το Businesss Innovation Forum) στα κεντρικά γραφεία της Ericsson στη Στοκχόλμη και μέλος της αποστολής της ExelixisNet, είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα demo στα κεντρικά της Ericsson στη Στοκχόλμη - σημειώστε ότι η Ericsson ανέπτυξε πρώτα την υπηρεσία εμπορικά για την T- Mobile. Συνδεθήκαμε μέσω WiFi και roaming στο δίκτυο της T-Mobile στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δύο iPhones. H ποιότητα του ήχου ήταν αρκετά καλή, αλλά η καθυστέρηση ήταν αισθητή (αν και ελάχιστη).

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της T-Mobile, απαιτείται bandwidth της τάξης των 128Kbps για μια ποιοτική κλήση. Αν και η WiFi calling υπηρεσία λύνει το πρόβλημα της κάλυψης δικτύου, η τεχνολογία Voice over LTE (VoLTE) παραμένει καλύτερη σε ποιότητα και άμεση αναμετάδοση (seamless handoff), κάτι που έκανε την Verizon Wireless στις ΗΠΑ να την υποστηρίζει σθεναρά, χωρίς άμεσα σχέδια ενεργοποίησης της WiFi Calling. Αντίθετα η AT&T ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την υπηρεσία VoLTE, αλλά και το Wi- Fi calling, μέσα στο 2015. Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και για την Ελλάδα, όπου εκτιμούμε ότι η υπηρεσία WiFi Calling θα ενεργοποιηθεί τουλάχιστον από έναν πάροχο κινητής εντός του 2015.

Ίσως αυτή είναι και μια από τις τελευταίες ευκαιρίες των παρόχων κινητής να ανταγωνιστούν τους OTT ανταγωνιστές τους - σύμφωνα με εκτιμήσεις της Exelixisnet research, η ζημιά των παρόχων από εφαρμογές όπως το WhatsApp, Facebook και Skype ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέσα στο 2014, με αύξηση άνω του 20% σε σχέση με το 2013. Βρισκόμαστε εν αναμονή λοιπόν των “WiFi εξελίξεων” και μιας ακόμα επαναστατικής τεχνολογικής συνεργασίας που θα βελτιώσει αισθητά την υπηρεσία ομιλίας στα κινητά τηλέφωνα.

netweek (T. 355)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778