Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Παπαδόπουλου, ο Houlin Zhao, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), μίλησε στο netweek για τη στρατηγική της ITU και τη συμβολή της Ελλάδος στη χάραξή της.

netweek: Tον Ιανουάριο του 2015 αναλαμβάνετε επίσημα τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσετε;

Houlin Zhao: Στόχος της ITU είναι να διασφαλίζει και να ενδυναμώσει τη συνεργασία των μελών της, να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε πάντα και που θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι η ITU διαθέτει μια πολύ δυνατή παρουσία στη βιομηχανία, όπως και τα μέλη μας. Σημαντική βαρύτητα έχει για εμάς και η καινοτομία. Εκτιμώ, επίσης, ότι χρειάζεται να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας, να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη μας εκμεταλλεύονται βέλτιστα τους διαθέσιμους πόρους.

Οι τεχνολογίες ΤΠΕ και η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών έχουν κάνει σημαντικές προόδους, έχουν πετύχει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Όπως το πώς μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών ΤΠΕ, για νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, για να αυξήσουμε τις δυνατότητες όλων των τηλεπικοινωνιακών υποδομών παγκοσμίως. Oφείλουμε να τους συνδέσουμε όλους, να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Και φυσικά με τις νέες τεχνολογίες να μπορέσουμε να διαθέσουμε παντού τις νέες υπηρεσίες, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής και εργασίας.

netweek: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες σήμερα έχει να κάνει με την κίνηση των δεδομένων και την ασφάλεια (NSA, Wikileaks κ.λπ,). Ποια είναι η θέση της ITU απέναντι σε αυτή την κατάσταση και πώς μπορεί να τη διαχειριστεί;

Houlin Zhao: Η ΙTU μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Όλο και περισσότεροι συνδέονται online, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Η προστασία της ιδιωτικότητας, η εμπιστευτικότητα και η ασφάλεια μάς απασχολούν πολύ. Και εκτός από την ασφάλεια του δικτύου, υπάρχουν ανησυχίες και για την ποιότητα σύνδεσης. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση. Η πρόκληση εδώ είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κοινού διεθνούς πεδίου, όπου θα αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτού του τύπου. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί τεχνικό θέμα, αλλά κυρίως πολιτικό.

Το καλό με τη νέα κοινωνία της πληροφορίας είναι ότι μας συνδέει με την προχωρημένη γνώση. Είμαστε οι εξειδικευμένοι σταυροφόροι της τεχνολογίας και χρειάζεται να παίξουμε το ρόλο μας, να συμβάλουμε στη δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου. Αυτό είναι το θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί. Σε θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά, τα πράγματα περιπλέκονται όταν υπάρχει σύνδεση με την πολιτική. Παρέχουμε τεχνικές συμβουλές στις πολιτικές ηγεσίες όταν μας ζητηθούν, αλλά δεν μπορούμε από μόνοι μας να προχωρήσουμε χωρίς την πολιτική στήριξη/συνεργασία.

netweek: Πώς βλέπετε τη θέση της Ελλάδος στη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών;

Houlin Zhao: Σίγουρα, η Ελλάδα δεν έχει πολυεθνικές εταιρείες του μεγέθους των Cisco, Samsung και Ericsson, ενώ η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών δεν είναι τόσο μεγάλη συγκρινόμενη με αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας. Ωστόσο, ο κόσμος δεν έχει δημιουργηθεί μόνο για τους μεγάλους. Υπάρχουν οι μεγάλες εταιρείες και αγορές, αλλά υπάρχουν και οι μεσαίες και μικρές. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα ανήκει στη μεσαία κατηγορία όσον αφορά την έκταση και τον πληθυσμό της. Ανήκει, παράλληλα και στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ διαθέτει μια στρατηγική γεωγραφικά θέση, που της επιτρέπει να έχει μια ισχυρή σύνδεση με την Ευρώπη, αλλά και πολύ εύκολη πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο, γεφυρώνοντας τη δύση με την ανατολή. Η πολύ καλή γεωπολιτική θέση της Ελλάδος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Η Κίνα αποτελεί μια τεράστια αγορά που δύσκολα μπορεί να την ανταγωνιστεί η Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει και δίνει καλές πρακτικές, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε κι εμείς στη χώρα μας. Τέτοιου είδους πρακτικές μπορεί να προσφέρει η πλειοψηφία των μελών της ITU. Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, συνεχίζει να επενδύει στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό περιβάλλον, ώστε να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. Και ήδη βλέπουμε θετικά αποτελέσματα.

netweek: Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας;

Houlin Zhao: Καταρχάς, χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα πιο κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει κίνητρα για επενδύσεις. Είναι σημαντικό να δείτε με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να προσελκύσετε τους επενδυτές. Όλοι χρειάζονται και όλοι θέλουν περισσότερες επενδύσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές προτιμούν εκείνους που τους προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες και προοπτικές σε σχέση με τους άλλους. Αξιολογούν, αποφασίζουν και επενδύουν εκεί που τους συμφέρει περισσότερο. Οπότε, χρειάζεται να τους προσφέρετε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τους γείτονες σας- όταν, πάντως, έρθουν οι πρώτοι επενδυτές τότε σίγουρα θα έρθουν και άλλοι.

Επίσης, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για επενδύσεις, όπως και το πολύ καλό φυσικό περιβάλλον που η Ελλάδα διαθέτει. Όμως, δεν πρέπει να καθησυχάζεστε με αυτά. Σε μερικές περιοχές, όπως στην παραμεθόριο, υπάρχουν ακόμα βασικά προβλήματα υποδομών (π.χ. προβλήματα ύδρευσης), τα οποία αποτελούν εμπόδια στην προσέλκυση των ξένων. Από την άλλη, οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και εργάζονται πολύ σκληρά. Αυτό μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Και, φυσικά, χρειάζεται να δεις σε ποια μέρη, βιομηχανίες και περιοχές της τεχνολογίας χρειάζεται να επενδύσεις.

netweek: Ζούμε σε ένα κόσμο που παράγει και ζητάει δεδομένα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η συνδεσιμότητα είναι απαραίτητη, ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στη μεγάλη αύξηση της κίνησης των δεδομένων φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρειάζεται να επενδύσουν στις χωρητικότητες και στη διαχείριση της αποτελεσματικότητας των δικτύων τους. Με ποιο τρόπο η ITU θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό;

Houlin Zhao: H ΙΤU μπορεί να βοηθήσει γιατί έχει το προνόμιο να δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο. Η βιομηχανία μάς χρειάζεται, όλοι οι σημαντικοί επενδυτές αναγνωρίζουν το ρόλο της ITU και μοιράζονται ιδέες μαζί μας. Και η ITU μπορεί να μοχλεύσει θέματα από την αγορά, από διαφορετικές περιοχές. Όσον αφορά την Ελλάδα, μπορεί να μην διαθέτετε μια ισχυρή βιομηχανία και εταιρείες πολυεθνικές εταιρείες (όπως είναι η Ericsson, για παράδειγμα), αλλά προσφέρετε παρόμοιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όπως στη Φιλανδία, τη Σουηδία ή οπουδήποτε αλλού. Από αυτήν την άποψη η ελληνική αγορά είναι κατά κάποιο τρόπο τυπική και αντιπροσωπευτική για πολλές χώρες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση.

Παρατηρώ, ότι η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα για την τρέχουσα περίοδο, όπως και η βέλτιστη εκμετάλλευσή τους. Τα Big Data αποτελούν ένα ζήτημα που πρέπει, επίσης, να μελετήσουμε. Κατά την άποψή μου, στο μέλλον οι συσκευές θα πρέπει να γίνουν απλούστερες στη λειτουργία τους, αλλά πολύ πιο ισχυρές για να συνδέονται σε διαφορετικές πλατφόρμες, πιο εύκολες στη χρήση και συντήρησή τους, ενώ θα πρέπει να διαθέτονται και σε λογικές τιμές. Το ίδιο θα γίνει και με τα Big Data. Αυτές είναι οι περιοχές τεχνολογίας που δεσπόζουν στις έρευνες που κάνουμε για τις χωρητικότητες των δικτύων.

netweek: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Houlin Zhao: Το 2015 η ITU γιορτάζει το 150η επέτειο από την ίδρυσή της, ενώ εκτιμούμε πολύ την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, αλλά και για την πολύτιμη συμβολή της στις δραστηριότητές μας. Στην ITU μας ενδιαφέρει πολύ το μέλλον και υπολογίζουμε στη στήριξη της Ελλάδας, στη στήριξη όλου του κλάδου τηλεπικοινωνιών, ώστε να προσφέρουμε τα οφέλη των τηλεπικοινωνιών μέσα από την άρτια συνεργασία όλων μας.