Με κεντρικό σλόγκαμν το “The Next Element”, το Mobile World Congress 2017 έκλεισε τις εργασίες του προ ολίγων ημερών, δυστυχώς φέτος χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Ίσως η έλλειψη επιφανών ονομάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου (φέτος δεν είχαμε Zuckerberg και Lewis Hamilton), ίσως ότι η Samsung δεν ανακοίνωσε το Galaxy S8 να το έκαναν να φαίνεται πιο φτωχό σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, βασικό θέμα του συνεδρίου ήταν το επερχόμενο 5G. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο 2020-2021 όταν και θα δούμε το 5G στην πράξη, τόσο θα βλέπουμε τους κατασκευαστές hardware και λογισμικού να ρίχνουν στο τραπέζι τις δικές τους προτάσεις.

Έτσι φέτος είδαμε λύσεις 5G τόσο από την Qualcomm και την Intel στο πεδίο των επεξεργαστών με χαμηλό energy-footprint και ταχύτατες επιδόσεις, όσο και από τους υπόλοιπους βιομηχανικούς κλάδους, με εξειδικευμένες λύσεις για Connected Living (Smart Homes), αλλά και Autonomous Driving. Ειδικά για το τελευταίο, ήταν ξεκάθαρη η φετινή τοποθέτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών που συμμετείχαν (λιγότερες από ότι πέρυσι), οι οποίες έβαλαν στην άκρη την υποβοηθούμενη οδήγηση (automated driving) υπέρ της αυτόνομης οδήγησης (autonomous driving).

Με την έλλειψη παρουσίασης του Galaxy S8, ήταν αναμενόμενο το LG G6 να κλέψει τα βλέμματα φέτος. Πλην των γνωστών κατασκευαστών, εντύπωση έκανε η εμφάνιση πολλών νέων (προερχόμενων κυρίως από την Κίνα) με rugged συσκευές, δηλαδή smartphones με IP65/IP67 που αντέχουν σε βαριές βιομηχανικές χρήσεις, μέσα σε ψυγεία ή μέσα στο νερό, πάντα με λειτουργικό Android. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, διαφαίνεται ότι το Android θα αποτελέσει το λειτουργικό των περισσότερων συσκευών τα επόμενα χρόνια ακόμα και σε βιομηχανικό επίπεδο, κάτι που ούτως ή άλλως οι μεγάλοι κατασκευαστές (βλ. Honeywell, Zebra) έχουν καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια…

Ρομαντικό comeback
Μια ρομαντική ιστορία εξελίχθηκε στις παρυφές του Mobile World Congress. Ο άλλοτε γίγαντας Kodak, έκανε ξανά την εμφάνισή του με ένα μικρό περίπτερο ανάμεσα στα μεγάλα halls και παρουσίασε το Ektra, το πρώτο camera-centric smartphone με λειτουργικό Android. Με πολύ ελκυστικό design, το Ektra δείχνει και μοιάζει με κάμερα, με 21MP πίσω και 13 εμπρός!

Στο ίδιο μοτίβο με την Kodak, και η Blackberry έκανε την επάνοδό της με το Blackberry Keyone και το γνωστό πληκτρολόγιο που την έκανε γνωστή. Μια πραγματικά όμορφη συσκευή, η οποία έρχεται να βάλει τους παραδοσιακούς Blackberry users στον κόσμο του Android. Είναι άξιο απορίας αν η στροφή προς το Android κάνει τους φανατικούς Blackberry users σιγά-σιγά να αναζητήσουν εναλλακτικές σε Android, στο οποίο θα τους «εκπαιδεύσει» το ίδιο το KeyOne.

To ΙοΤ γίνεται mobile
Στο επίπεδο των λύσεων IoT (Internet of Things) υπήρξε και φέτος πληθώρα λύσεων, που δένουν την έλευση του 5G με τους ποικίλους αισθητήρες για τη μεταφορά δεδομένων. Ίσως η πιο παράξενη λύση να ήταν αυτή της IBM και του IBM Watson, που έδειξαν ένα live-νυφικό, το οποίο αναλύει τη συμπεριφορά της κοπέλας που το φορά και ανάλογα αλλάζει η μορφή και οι λειτουργίες του (cognitive dress)! Ενδιαφέρον, όμως, είχαν και οι λύσεις με το γραφένιο, το πολλά υποσχόμενο υλικό που πέρυσι έκλεψε τις παραστάσεις. Φέτος υπήρξαν αρκετές πειραματικές λύσεις και ιδέες, κυρίως από πανεπιστημιακά ιδρύματα, που έρχονται να καλύψουν καθημερινές καταναλωτικές ανάγκες.

4ΥFN, η κρήνη της νεανικής επιχειρηματικότητας
Στο παράλληλο event 4YFN (4 Years From Now), παρουσιάστηκαν πάνω από 600 startups. Η Ελλάδα έλαμψε και φέτος με την απουσία της, παρά τις προσπάθειες Ελλήνων παραγόντων να μεταφέρουν τις ελληνικές  start-ups σε αυτόν το θεσμό. Το 4YFN γίνεται σε διαφορετική τοποθεσία από το Mobile World Congress, τις ίδιες ημέρες, και σκοπός του είναι να συνδέσει τους διάφορους επενδυτές (Business Angels, VCs, LPs) με τα startups. Ταυτόχρονα, επιφανείς ομιλητές εξηγούν τα βήματα όπου μια ιδέα μπορεί να μετουσιωθεί σε μια εταιρεία εκατομμυρίων, με πολλαπλούς επενδυτές (investors) και αρκετούς γύρους χρηματοδότησης.

Σε ερώτηση του υποφαινόμενου αν ενδείκνυται το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις, η απάντηση ήταν ότι οι Έλληνες έχουν ιδέες και τεχνογνωσία, όμως καλύτερα να ιδρύσουν μια βρετανική ή αμερικάνικη εταιρεία για να προχωρήσει σε round 2 ή 3 για fund raising. Δηλαδή σε πιο ευέλικτα και ελκυστικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Οπότε, μην αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε brain drain στην Ελλάδα.

Αξιοπρεπής η ελληνική παρουσία
Ευτυχώς, στο ελληνικό περίπτερο μέσα στο Mobile World Congress, μαζί με τους συνήθεις ύποπτους που κάθε χρόνο υποστηρίζουν την ελληνική αποστολή, υπήρξαν αρκετά startups, τόσο του Viva Nest, όσο και άλλων οργανισμών. Η ελληνική παρουσία και φέτος ήταν αξιοπρεπής, με λύσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς του λογισμικού, με το Greek Spirit Party το απόγευμα της τρίτης μέρας του συνεδρίου να κλέβει τις παραστάσεις.

Ομολογουμένως, το περίπτερο της Samsung ήταν το πιο όμορφο με πολλές VR συσκευές και παιχνίδια για τους επισκέπτες. Ελλείψει του Galaxy S8, η Samsung παρουσίασε το Galaxy Book (2-in-1 tablet/laptop) με Windows λειτουργικό που έρχεται καθαρά ανταγωνιστικά στο Surface. Την ίδια στιγμή, η Apple  έλαμψε για ακόμα ένα έτος δια την απουσίας της, ακολουθώντας τη στρατηγική της να μην επενδύει σε όλα τα διεθνή trade-shows.

Ίσως τα προηγούμενα Mobile World Congress να είχαν να επιδείξουν μεγαλύτερα break- throughs από το φετινό, ή απλώς να έχουμε εκπαιδευτεί να περιμένουμε μόνο καινοτομίες από το Mobile World Congress. Ας ευχηθούμε του χρόνου να είναι διαφορετικά, όπως τα παλιά τα χρόνια!