Ο Alfonso Bucero, MSc, PMP, PMI-RMP, PfMP, PMI Fellow, και κεντρικός ομιλητής στο Project Management Conference 2016, εξηγεί γιατί η συχνή ατολμία των Project Managers να αλλάξουν συμπεριφορές και προσεγγίσεις ή oοτιδήποτε άλλο πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει, μπορεί να βλάψει τόσο το έργο και την εταιρεία, όσο και τους ίδιους ως επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, εξηγεί τα βήματα που απαιτούνται ώστε ο Project Manager να καταστεί ο φορέας της αλλαγής που θα προσδώσει στον οργανισμό προστιθέμενη αξία.

Πιθανόν να είστε ευχαριστημένοι ως Project Managers με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα έργα, τους ανθρώπους σας ή με τη σχέση που έχετε με τον sponsor του έργου ή τον πελάτη σας. Μπορεί όμως και να μην είστε. Σε πολλές περιπτώσεις στην επαγγελματική μου ζωή δεν ήμουν ευχαριστημένος με κάποιο από τα παραπάνω, αλλά ξέρετε, δεν έκανα τίποτα για να το αλλάξω.

Σας φαίνεται οικείο αυτό; Το να είναι κανείς ολοκληρωμένος Project Manager αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για όλους μας. Η ανάπτυξη των κατάλληλων ικανοτήτων που συμβάλλουν στην επιτυχία του έργου δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ωστόσο μπορούμε, τελικά, να κάνουμε περισσότερα από ότι νομίζουμε. Εργαζόμενος ως Project Manager, υπήρξα πάντα αυτός που «έκανε πράγματα», καθώς ένιωθα την υποχρέωση να κάνω τα πάντα.

Με τα χρόνια, ωστόσο, έμαθα ότι οι εταιρείες προσδοκούν κάποια προστιθέμενη αξία από εμάς ως Project Managers. Δεν μιλάω φυσικά για ανυπακοή προς τη διοίκηση της εταιρείας ή για μη συμμόρφωση με τις εταιρικές διαδικασίες, κανόνες και οδηγίες. Μιλάω για διαφορετική σκέψη και προσπάθεια αποσαφήνισης του τι θα συνέβαινε αν ακολουθούσαμε έναν άλλο τρόπο.

Αναλογιστείτε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Έχετε αφιερώσει χρόνο να σκεφτείτε τι θα κάνατε διαφορετικά στον οργανισμό σας, σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζονται τα έργα;
  • Έχετε αφιερώσει χρόνο να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεστε με τους πελάτες σας, όταν τους παραδίδετε ένα έργο;
  • Έχετε αφιερώσει χρόνο να αναλογιστείτε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τα μέλη της ομάδας σας και τους stakeholders του έργου;

Είστε ευχαριστημένοι με όλα αυτά ή θα αλλάζατε κάτι; Αν η απάντηση είναι «Θα άλλαζα κάτι» τότε θα σας πω «Καλωσορίσατε στο club». Στη ζωή μου ως Project Manager ήθελα να αλλάξω πολλά πράγματα σε όλες από τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά δεν είχα το κουράγιο να το κάνω. Και πιστεύω ότι έχασα πολλές σημαντικές ευκαιρίες με αυτή μου τη στάση. Στο τέλος, εξαντλήθηκα.

Βέλτιστες πρακτικές
Οι οργανισμοί δεν αλλάζουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι τα αλλάζουν. Προτείνω να μην χάσετε αυτή την ευκαιρία και για αυτό παραθέτω κάποιες βέλτιστες πρακτικές που εμένα με βοήθησαν ιδιαίτερα στην καριέρα μου. Δοκιμάστε τις, μπορεί να βοηθήσουν και εσάς:

1. ΡΩΤΗΣΤΕ: Ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα θέλατε να αλλάξετε κάτι στο περιβάλλον του έργου και επιλέξτε ένα πράγμα που θα θέλατε να αλλάξετε.

2. ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ: Αναλογιστείτε πώς θα το αλλάξετε. Αναζητείστε τις δράσεις που απαιτούνται για αυτό. Ζητείστε τη συνδρομή των stakeholders του έργου για να επιβεβαιώσετε την ιδέα σας.

3. ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ: Βρείτε κάποιους συμμάχους που πιστεύουν στην αλλαγή που προτείνετε, και αξιοποιείστε τους ως φορείς της αλλαγής.

4. ΗΓΗΘΕΙΤΕ: Ηγηθείτε με το παράδειγμά σας. Ενθαρρύνεται τους συμμάχους σας και συνεργαστείτε μαζί τους. Πρέπει να ξεκινήσετε δυναμικά.

5. ΑΛΛΑΞΤΕ: Προσαρμοστείτε και ζητείστε να υιοθετηθεί η νέα προσέγγιση ή συμπεριφορά στον οργανισμό σας. Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε στο περιβάλλον του έργου.

Μην διστάζετε. Αν πιστεύετε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αναλάβετε δράση και κινηθείτε μπροστά. Το να αξιοποιείτε το κουράγιο σας ως project manager προσθέτει αξία στον οργανισμό. Τα έργα λειτουργούν και ως διαδικασίες εκμάθησης για τους οργανισμούς, αλλά οι project managers πρέπει να φυτεύουν το σπόρο, να ποτίζουν και να καλλιεργούν αυτήν τη διαδικασία εκμάθησης στους οργανισμούς διαρκώς.