netweek - Women in Tech: Οι γυναίκες στο τιμόνι της τεχνολογίας

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Women in Tech: Οι γυναίκες στο τιμόνι της τεχνολογίας

29 Μαρτίου 2018 | 09:23 Γράφει ο Αντώνης  Βαμβακάρης Topics: IT Leadership,Special Reports

Δεν θα ξεκινήσουμε με τις γνωστές διαπιστώσεις σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία γυναικών σε κορυφαίες θέσεις τεχνολογικών εταιρειών και ΙΤ τμημάτων παγκοσμίως. Άλλωστε αυτό θα ήταν αστείο για ένα περιοδικό, που στα εξώφυλλα των δύο τελευταίων του τευχών φιγουράρουν γυναίκες, αλλά και οι σελίδες του φιλοξενούν σε σταθερή βάση απόψεις γυναικών, διεθνών στελεχών εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας.

Αντίθετα θα θυμηθούμε κάτι από τα παλιά και την φοιτητική μας ζωή. Ένα συνηθισμένο παράπονο, που εξέφραζαν οι φοιτητές των τεχνολογικών σχολών περασμένων δεκαετιών ήταν πως για να κάνουν νέες γνωριμίες του αντιθέτου φύλου έπρεπε να κάνουν επισκέψεις σε άλλη κατηγορία σχολών, όπως την φιλοσοφική και τις παιδαγωγικές ακαδημίες. Οι γυναικείες παρουσίες στις σχολές του πολυτεχνείου αλλά και των θετικών επιστημών ήταν σημαντικά λιγότερες. Πόσο μάλιστα όταν το ποσοστό αφορούσε σχολές με αντικείμενο υπολογιστές, ηλεκτρονικά και υψηλή τεχνολογία.

Οι καιροί όμως άλλαξαν και τα ποσοστά ανέβηκαν. Τόσο στις γυναίκες φοιτήτριες σχολών με τεχνολογική κατεύθυνση όσο και σε αυτές που αποφάσισαν να ακολουθήσουν καριέρα με στόχο τις υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες με τεχνολογικό αντικείμενο. Να φταίει το ότι η τεχνολογία έγινε τρόπος ζωής ή ότι οι γυναίκες έπαψαν να θεωρούν ότι τα τεχνολογικά μονοπάτια δεν είναι αποκλειστικό ανδρικό προνόμιο;

Ας ξεκινήσουμε όμως αναλύοντας τι αναζητήσαμε πίσω από τον τίτλο «Women in tech». Στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα που υλοποιούνται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο αλλά με διαφορετικό τρόπο. Το πρώτο έχει σχέση με γυναίκες που έχουν φθάσει σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης σε εταιρείες που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Και που φυσικά είναι ελληνίδες. Γυναίκες που διοικούν, αποφασίζουν και κατευθύνουν στον ξεχωριστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο της τεχνολογίας. Γυναίκες που μπορούν να αντιληφθούν την πρωτοπορία, την αλλαγή στις παγκόσμιες τάσεις και που τυγχάνουν της αναγνώρισης και του σεβασμού των ανδρών συναδέλφων τους. Που διακρίθηκαν για τους αγώνες που έκαναν για να φθάσουν στην κορυφή και για την δύναμή τους να παραμείνουν.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις κυρίες που είναι καθαρά «in tech». Αυτές που διευθύνουν τμήματα πληροφορικής και υποδομών και που είναι περισσότερο κομπιουτεράδες από κάθε άλλον τριγύρω τους. Που έχουν κάνει την τεχνολογία τρόπο ζωής και δράσης. Αυτές οι φοιτήτριες που δεν είχαμε παλιά στα τμήματα υπολογιστών των σχολών μας ή ήταν τόσο σπάνιες και δακτυλοδεικτούμενες.

Στόχος μας δεν ήταν να αποδείξουμε πως οι γυναίκες έχουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες να διακριθούν στον τεχνολογικό τομέα με τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό είναι πια ξεκάθαρο. Αυτό που αξίζει, είναι να δούμε μέσα από τις απαντήσεις τους τις ξεχωριστές απόψεις τους για την σχέση τους με την τεχνολογία σαν μέσο ή και σαν σκοπό επιτυχίας. Να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα αντιμετώπισης κρίσεων και δυσκολιών. Και τέλος να δούμε τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από την γυναικεία ματιά και αίσθηση. Σίγουρα έχουμε πολλά να κερδίσουμε.

    Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ

netweek (T. 411)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778