Ο Francisco Dalmau, Regional Sales Director for Euro Zone (Spain, Portugal and Greece) for Backup & Recovery Systems Division μιλάει για τις τάσεις στο χώρο του backup και εξηγεί γιατί οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν το ζήτημα του backup ως δευτερευούσης σημασίας.

netweek: Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες όσον αφορά στο back-up και την ανάκτηση των εταιρικών δεδομένων;

Francisco Dalmau: Η συνεχής αύξηση των δεδομένων είναι μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι εταιρείες. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι πλέον οι εταιρείες καλούνται να κάνουν ολοένα περισσότερα με λιγότερα – να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες με λιγότερους ανθρώπους και μικρότερους προϋπολογισμούς. Και αυτή πια είναι η πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούν. Παράλληλα, αλλάζει η τεχνολογία και τα μοντέλα αυτής.

Μιλάμε για virtualization, μιλάμε για storage on demand κ.ά. Και ενώ αλλάζουμε τον τρόπο που επιχειρούμε, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα -με τα smartphones, τις ταμπλέτες κ.λπ.-, δεν έχουμε αλλάξει το data center. Το data center εξακολουθεί να χρησιμοποιεί tapes. Αλλά αν θέλεις να μεταβείς στο cloud, χρειάζεσαι μια υποδομή backup με δυνατότητες κλιμάκωσης.

Οι εταιρείες συχνά, ενώ επενδύουν πολλά σε νέες τεχνολογίες, όπως το virtualization, για το primary storage, αφήνουν τις επενδύσεις σε προηγμένες λύσεις backup για αργότερα. Αλλά σήμερα, δεν μπορείς να τρέξεις μια επιχείρηση χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική backup…

Το virtualization είναι σαφώς μία κυρίαρχη τάση, μέσα στο πλαίσιο που ανέφερα προηγουμένως. Εξίσου σημαντική είναι και η τάση του deduplication. Πλέον μιλάμε για τεράστιους όγκους δεδομένων – αν έχεις πληροφορία 500 terabyte στο primary site, αν χρησιμοποιείς παραδοσιακό backup θα έχεις άλλα τόσα terabyte στο δευτερεύον site. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με τις τεχνικές του deduplication.

Μπορείς να έχεις αυτά τα 500 terabytes ασφαλή σε 20 terabytes. Οπότε τα οφέλη του deduplication είναι εκπληκτικά. Μπορείς να κρατάς backup για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χάρη στο υψηλό ratio του deduplication, θα χρειάζεται πολύ λιγότερο bandwidth κ.ά. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων του virtualization με το deduplication είναι περισσότερο από μία τάση στο χώρο του backup, είναι η πραγματικότητα. Είναι μία νέα τεχνολογία και ένας νέος τρόπος διεξαγωγής του επιχειρείν.

netweek: Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι εταιρείες κατά τη γνώμη σας, όσον αφορά τη στρατηγική backup;

Francisco Dalmau: Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν ότι, κυρίως στο παρελθόν, οι εταιρείες δεν έπαιρναν το backup σοβαρά. Δεν είχαν ποτέ στην πράξη συγκεκριμένο budget για το backup, το οποίο ήταν πάντα δευτερεύον θέμα, ‘nice to have’. Αυτό ήταν το πρόβλημα που είχαμε. Και μέχρι ενός σημείου ήταν ΟΚ, γιατί μιλούσαμε για πολύ μικρότερους όγκους δεδομένων.

Πλέον, όμως, οι εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν ολοένα αυξανόμενους όγκους δεδομένων. Αυτή η εκθετική αύξηση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάποιες εταιρείες θα αναπτύσσουν τη δική τους στρατηγική για backup, καθώς ο προϋπολογισμός τους θα επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αλλες εταιρείες θα πρέπει να στραφούν σε παρόχους υπηρεσιών backup as a Service. Αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί πια το backup να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα επιλογή.

netweek: Γιατί οι εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές στην προοπτική να εμπιστευτούν το backup στο cloud;

Francisco Dalmau: Το cloud είναι ένα καινούργιο ακόμα concept, μια άγνωστη περιοχή, που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Συμφωνώ μαζί σας, η διείσδυση του cloud δεν είναι τελικά τόσο γρήγορη όσο φανταζόμασταν.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν private cloud, μέσω του οποίου παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους, αλλά εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της υποδομής τους. Πιστεύω ότι το private και το υβριδικό cloud θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα.

Οσον αφορά το public cloud υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, η νομοθεσία στην Ισπανία απαγορεύει στις ισπανικές εταιρείες να έχουν τα δεδομένα τους εκτός συνόρων της χώρας – αυτό είναι ένας περιορισμός, πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται το cloud που χρησιμοποιείς.

Υπάρχουν, λοιπόν, τέτοιου είδους προσκόμματα, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε να εξελίσσεται. Οι προϋπολογισμοί του ΙΤ τα επόμενα δύο χρόνια θα μειωθούν κατά 50%, ενώ τα δεδομένα και οι ανάγκες των εταιρειών θα αυξηθούν. Με αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το cloud.