Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας IoT, μια ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΤΑ και η WATT+VOLT δημιούργησαν μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων που μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικούς παρόχους για την καλύτερη διαχείριση των πόρων που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έργο enCOMPASS, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και η εταιρεία WATT+VOLT , γεννήθηκε η ιδέα για μια ακόμα συνέργεια και ένα προϊόν, το οποίο θα αξιοποιηθεί στην παγκόσμια αγορά.

Φιλοσοφία του έργου enCOMPASS είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού συστήματος, το οποίο θα συνδυάζει δεδομένα ενεργειακής χρήσης βασισμένα σε πληροφορίες από αισθητήρες στο κτίριο (π.χ. έξυπνους μετρητές και έξυπνες οικιακές συσκευές θέρμανσης και ηλεκτρισμού) και δεδομένα από τους χρήστες (αυτόματη και χειροκίνητη παρακολούθηση δραστηριοτήτων), με στόχο ένα κεντρικό σημείο ελέγχου και λήψης αποφάσεων. Στο πλαίσιο του έργου enCOMPASS έγιναν τρία πιλοτικά, όλα εστιασμένα στον τομέα διαχείρισης ενέργειας, τα οποία λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία της WATT + VOLT στην Αθήνα, στο κεντρικό της κατάστημα λιανικής στη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένους πελάτες της. Ωστόσο, το τέλος του enCOMPASS, προς το τέλος του 2019, δεν θα είναι και το τέλος για την προσπάθεια των ερευνητών που εργάστηκαν σε αυτό. Στοιχεία του enCOMPASS, καθώς και άλλων ερευνητικών έργων στα οποία έχει συμμετάσχει το ΕΚΕΤΑ, αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία μιας αρχικής πλατφόρμας που τελικά με τη συμμετοχή της WATT + VOLT εξελίχθηκε στην πλατφόρμα smarteverything.

Η νέα πλατφόρμα smarteverything παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη European Utility Week που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου στο Αμστερνταμ. Ενώ η αρχική πλατφόρμα του enCOMPASS είχε ως στόχο μόνο τον τομέα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως για οικιακούς πελάτες, η εξελιγμένη της μορφή μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάθετες αγορές, όπως η έξυπνη διαχείριση φυσικού αερίου, νερού, αγροκαλλιεργειών και δημόσιου φωτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα των ερευνητών του ΕΚΕΤΑ δημιούργησε με τη συμμετοχή της WATT + VOLT μια εταιρεία, η οποία θα διαθέσει την πλατφόρμα σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε παρόχου.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζοβάρα, έναν από τους συμμετέχοντες ερευνητές και Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου για το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της πλατφόρμας είναι η δυνατότητα συνεργασίας με όλα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας, όπως Lora, Sigfox και WModbus και με οποιοδήποτε μετρητικό σύστημα επιλέξει ο πελάτης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του λογισμικού με το δικό της σύνολο αισθητήρων και το δικό της dashboard, όπου θα προβάλλονται οι εικονοποιημένες πληροφορίες. Σύμφωνα με τους εταίρους, το προϊόν που έχουν δημιουργήσει είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ελάχιστες είναι οι εταιρείες που μπορούν να το ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

Οι περισσότερες όμως από αυτές, αν και προσφέρουν μια εξίσου καλή πλατφόρμα, είναι περισσότερο κλειστές όσον αφορά τις συνεργασίες με πρωτόκολλα και υλικοτεχνική υποδομή. H Desy Karapchanska, Head Of Business Development της WATT+VOLT έχει αναλάβει τη διεύθυνση του project smarteverything. Όπως μας λέει η ίδια, ήδη έχουν αναπτυχθεί πιλοτικά έργα σε κάθετες αγορές. Η υλοποίηση τους έγινε από εξειδικευμένους συνεργάτες της WATT+VOLT και με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του προϊόντος και στη συνέχεια, με στόχο εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων.

Η ερχόμενη χρονιά θα είναι αυτή που η νέα εταιρεία θα δώσει τα πρώτα εμπορικά αποτελέσματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με υποψήφιους πελάτες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.