Η ανάπτυξη της τεχνολογίας ήταν πάντα άμεσα συνυφασμένη με τον όγκο των προς αποθήκευση ή προς διακίνηση ψηφιακών δεδομένων. Σταδιακά, όσο προχωρούσε η τεχνολογική πρόοδος, τα ψηφιακά δεδομένα αυξάνονταν με σταθερούς ρυθμούς, και σήμερα η «παραγωγή» νέων ψηφιακών δεδομένων, αλλά και ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύονται παγκοσμίως κάθε λεπτό, ξεπερνά οποιαδήποτε φαντασία.

Όταν, πριν μερικά χρόνια, άρχισε να ακούγεται και στην Ελλάδα η έννοια του «cloud», ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν φανταστεί την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης τεχνολογιών cloud, σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα και εφαρμογή που απαιτεί τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής ή, καλύτερα, δεδομένων.

Αυτή όμως η κατακόρυφη άνοδος των υπηρεσιών cloud (αφού πλέον χρησιμοποιούνται και από χρήστες που δεν έχουν καν ιδέα ότι τις χρησιμοποιούν) αύξησε αναλόγως και τον όγκο των δεδομένων προς αποθήκευση και προς διαχείριση, και δημιούργησε αρκετούς «πονοκεφάλους» στους IT Managers τόσο των εταιρειών παροχής υπηρεσιών που βασίζονταν στο cloud, όσο και των εταιρειών που φιλοξενούσαν αυτά τα δεδομένα.

Ο λόγος δεν ήταν μόνον η εξεύρεση αποθηκευτικού χώρου για την αποθήκευση των πολύ περισσότερων δεδομένων που δημιούργησε η αύξηση αυτών των υπηρεσιών (αλλά και η δημιουργία νέων), αλλά και οι διαφορετικές ανάγκες διαχείρισης αυτών των δεδομένων.

Η «εκρηκτική» ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιούργησε νέα πεδία εφαρμογών, όπως το Internet of Things (IoT), τις εφαρμογές για την «έξυπνη πόλη», την «αυτόνομη» οδήγηση κ.α., ενώ η παράλληλη αναβάθμιση των «σταθερών» (fiber) και «κινητών» (4G – 5G) τηλεπικοινωνιακών δικτύων δημιούργησε νέες αγορές, όπως οι on demand τηλεοπτικές υπηρεσίες (συνδρομητικές και μη), η μεγάλη εξάπλωση των online games και μέσα από τον προσωπικό υπολογιστή (ή το κινητό) του χρήστη, ενώ συνέβαλλε και στην αύξηση της χρήσης των περισσότερο «επιχειρησιακών» υπηρεσιών, όπως της τηλεδιάσκεψης (που έγινε γνωστή σε όλους πλέον με τις τηλεδιασκέψεις του Eurogroup που καλύπτονταν από τα δελτία ειδήσεων), της τηλεϊατρικής κ.α.

Και ύστερα ήρθαν τα προβλήματα
Όλα τα παραπάνω έφεραν στην επιφάνεια, όπως ήταν αναμενόμενο, την ανάγκη για αποθήκευση και διακίνηση πολύ μεγαλύτερου αριθμού δεδομένων σε σχέση με το παρελθόν και, συνεπακόλουθα, παράλληλα έφεραν σε πρώτο πλάνο και το κόστος του αποθηκευτικού χώρου, που αίφνης αρχικά πήρε την «ανηφόρα», και δημιούργησε ένα επιπλέον «πονοκέφαλο» στους IT Managers.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες που εμπλέκονταν στη διαχείριση και την αποθήκευση των δεδομένων “έπιασαν δουλειά” για να λύσουν τα παραπάνω προβλήματα (και όχι μόνον αυτά), που δεν ήταν ούτε λίγα, ούτε και εύκολα προς επίλυση.

Σε ότι αφορά στο κόστος, η ανάπτυξη των storage συστημάτων με τεχνολογία flash βοήθησε σε ένα βαθμό στη μείωση του κόστους των πιο «συμβατικών» storage συστημάτων, αν και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν επάνω σε αυτό.

Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να «δουλεύουν» επάνω στο θέμα αυτό, καθώς ο παράγοντας «κόστος» θα βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο όσο αυξάνει συνέχεια ο όγκος των προς διακίνηση και αποθήκευση δεδομένων (κάτι που έτσι και αλλιώς θα συμβαίνει), αλλά και διότι μία από τις βασικές παραμέτρους που «κοιτάζουν» οι CFO’s (και, κατ’ επέκταση, και οι CIO’s και οι CTO’s) ήταν, είναι και θα είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση του κόστους χωρίς να «θυσιαστούν» βασικές παράμετροι που θα δημιουργούσαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Παράλληλα με την αναβάθμιση των σχετικών τεχνολογιών storage σε επίπεδο hardware, οι εταιρείες προϊόντων storage στράφηκαν και στην αναβάθμιση του λογισμικού που συνόδευε αυτό το hardware, το οποίο (όπως είχαν διαπιστώσει) είχε, αναλογικά, πολύ μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης.

Έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται ειδικοί αλγόριθμοι που βοηθούσαν σε λειτουργίες όπως η συμπίεση των δεδομένων (ώστε να εξοικονομείται χώρος αποθήκευσης), η δυνατότητα ταχύτερης αναζήτηση των δεδομένων από το χρήστη, η αποφυγή αποθήκευσης «διπλότυπων» δεδομένων κ.α.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών σε επίπεδο software είναι σε αρκετές περιπτώσεις «εκρηκτική», καθώς οι η αποτελεσματικότητα των περισσότερων υπηρεσιών διαχείρισης δεδομένων που προσφέρουν οι εταιρείες, βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ευελιξία και τις δυνατότητες του λογισμικού.

Ωστόσο, η συνεχής και κατακόρυφη αύξηση των προς διακίνηση και αποθήκευση δεδομένων δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να «εφησυχάσουν».

Ήδη η Intel αναφέρει πως για να καταφέρουν τα data centers να αντεπεξέλθουν και στο άμεσο μέλλον στις ανάγκες διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, θα πρέπει να «ξεχάσουν» σταδιακά τους «κλασικούς» επιχειρησιακούς δίσκους των 10 ΤΒ που κάνουν χρήση form factor 2,5” και 3,5 ιντσών.

Η εταιρεία αναφέρει τα παραπάνω όχι μόνον για λόγους εξοικονόμησης χώρου (που, σύμφωνα με την ίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντική), αλλά και για λόγους αποτελεσματικότερης διαχείρισης των δεδομένων, όπως επίσης και για λόγους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.


Η πρόταση της Intel
Η πρόταση της Intel ακούει στο όνομα «Ruler» που αποτελεί, σύμφωνα με την εταιρεία, ένα νέο form factor που θα μπορεί να υποστηρίξει ένα drive που θα μπορεί να φτάσει σε χωρητικότητα ακόμα και το 1 petabyte, που αντιστοιχεί σε χωρητικότητα 1000 terabytes. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα τέτοιο drive θα είναι ιδιαίτερα λεπτό και μακρύ και θα μπορούσε να χωρέσει σε standard rack mounted servers, ενώ, όπως αναφέρει η εταιρεία, για να επιτευχθεί τέτοια χωρητικότητα με παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους των 10TB θα χρειαζόταν να καταλάβουν ένα 100-bay 4U server, δηλαδή πολύ μεγαλύτερος χώρος, ενώ πολλαπλάσια θα ήταν και η κατανάλωση ενέργειας που θα απαιτείτο.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα εμπορικά διαθέσιμα τα «Ruler» drives, κάτι όμως που υπόσχεται να διαθέσει σύντομα, ενώ αναμένεται να προσφέρει με το συγκεκριμένο form factor τόσο τα 3D NAND SSDs της όσο και τα προϊόντα τεχνολογίας Optane.

Το θέμα της ασφάλειας
Τα νέα πεδία εφαρμογών των τεχνολογιών που βασίζονται στη διακίνηση και αποθήκευση δεδομένων, έχουν ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο προβληματισμού σχετικά με το βαθμό ασφάλειας των δεδομένων αυτών, ενώ η ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR για τη διαχείριση και ασφάλεια των ψηφιακών δεδομένων (που ενεργοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου 2018) έθεσε νέα standards στη διαχείριση των δεδομένων.

Ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι τα πληροφοριακά συστήματα στα οποία φυλάσσονταν τα δεδομένα (είτε πρόκειται για τους «τοπικούς» servers των εταιρειών, είτε πρόκειται για την υποδομή των data centers που χρησιμοποιούνται για την παροχή cloud υπηρεσιών) έπρεπε να αναθεωρηθούν πολλές φορές και εκ βάθρων, κάτι που δημιούργησε (και συνεχίζει να δημιουργεί) μία «αναστάτωση» στις εταιρείες, και μεγάλους «πονοκεφάλους» στους CIO’s (και πλέον στους DPO’s).

Επιπλέον, τα πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες Internet of Things (IoT) έφεραν στην επιφάνεια ακόμα περισσότερα θέματα ασφάλειας δεδομένων, καθώς σε αυτές τις υπηρεσίες ο έλεγχος των διακινούμενων πληροφοριών από τον άνθρωπο είναι αρκετά μειωμένος επειδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνία machine to machine.

Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό εάν σκεφτούμε πως σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμα δεδομένα, ενώ σχετικά πρόσφατα άρχισαν να συνεκτιμούνται πιο σοβαρά οι «κίνδυνοι εκ των έσω».

Έτσι σταδιακά οι εταιρείες που βασίζονται στη διαχείριση δεδομένων άρχισαν να αναπτύσσουν πληθώρα λύσεων τις οποίες ενσωμάτωσαν στις υπηρεσίες τους. Μία “κεντρική” ιδέα που αναπτύχθηκε σε πολλές εταιρείες, είναι η δημιουργία Remote Office / Branch Office (ROBO) μέσα στην ίδια την εταιρεία, που συνιστά ένα ξεχωριστό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνοχή σε ολόκληρη την πληροφοριακή υποδομή της επιχείρησης, ιδιαίτερα εκείνης που βασίζεται στην «τοπική» αποθήκευση.

Η «ιδιαιτερότητα» συνίσταται στο γεγονός ότι το ROBO θα έχει στο χώρο του τις «βασικές» πληροφοριακές υποδομές της επιχείρησης (servers κλπ) και η πρόσβαση σε αυτό θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο στο εξουσιοδοτημένο προσωπικό, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλες τις διαδικασίες διασφάλισης των δεδομένων.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα, που συνίστανται στην ύπαρξη πολλών φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι της εταιρείας για τη διαχείριση κρίσιμων προσωπικών και εταιρικών δεδομένων (laptops, κινητά).

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι υπολογιστές, οι servers και ο εν γένει πληροφοριακός εξοπλισμός που βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο στις επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να λειτουργούν με σαφώς πιο χαμηλές ταχύτητες από τις υπηρεσίες cloud, κάνοντας έτσι ιδιαίτερα δύσκολη την διαδικασία της μεταφοράς δεδομένων σε μια εξωτερική της εταιρείας τοποθεσία (στην οποία ενδεχομένως να βρίσκεται ο υπάλληλος), με αποτέλεσμα να μεγαλώνει σημαντικά η πιθανότητα απώλειας δεδομένων, καθώς στην καθυστέρηση της επικοινωνίας της συσκευής του υπαλλήλου που βρίσκεται εκτός της εταιρείας «συμβάλλει» πολλές φορές και η χαμηλής ταχύτητας διασύνδεση του χρήστη – υπαλλήλου με την εταιρεία.


Τα σημεία προσοχής
Κάθε μία από τις «βασικές» επιλογές storage strategy («τοπικό» hardware ή cloud υποδομή) έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Ωστόσο, η εξέλιξη των υπηρεσιών cloud, αλλά και η ευελιξία τους, όπως και το σαφέστατα χαμηλότερο κόστος τους σε σχέση με την ανάπτυξη «τοπικών» IT υποδομών, καθιστά την υιοθέτηση λύσεων cloud περισσότερο συμφέρουσα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ωστόσο πριν από οποιαδήποτε απόφαση, είτε αυτή αφορά στο μετασχηματισμό μιας υπάρχουσας υποδομής, είτε στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας υποδομής σε μία επιχείρηση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων:

  • Ποιό είναι το σημερινό μέγεθος των προς αποθήκευση ή προς διακίνηση δεδομένων;
  • Με τι ρυθμό αυξάνονται τα παραπάνω δεδομένα; Ποιός είναι ο ρυθμός αύξησης των εν λόγω δεδομένων που προορίζονται για αποθήκευση και αναζήτηση κατ’ επιλογή, και ποιός είναι ο αντίστοιχος ρυθμός για τα δεδομένα που θα υπόκεινται μεγαλύτερη «κινητικότητα»;
  • Υπάρχουν «ευαίσθητα» δεδομένα που προορίζονται για αποθήκευση ή για διακίνηση; Εάν ναι, ανάλογα με το βαθμό «ευαισθησίας» θα πρέπει να δίνεται προσοχή και στον ανάλογο βαθμό ασφάλειας των υποδομών storage που θα επιλεχθούν.

Παρά τη ραγδαία αύξηση των υπηρεσιών cloud, καθώς και την αντίστοιχη αναβάθμιση του βαθμού ασφαλείας τους, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που νιώθουν «ανασφάλεια» με το να εναποθέτουν να δεδομένα τους σε «ξένους» server ενός data center (το οποίο τις περισσότερες περιπτώσεις δε βρίσκεται καν στην Ελλάδα), ενώ ένας «σεβαστός» αριθμός CTO’s υποστηρίζουν ακόμα με σθένος την ανάπτυξη τοπικών υποδομών, με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι σε αυτές η ασφάλεια των δεδομένων μπορεί να ελεγχθεί σε ακόμα πιο άμεσο βαθμό (καθώς υπάρχει και η φυσική πρόσβαση στις storage υποδομές), σε σχέση με τις cloud υποδομές (βέβαια στο θέμα της ασφάλειας παίζει μεγάλο ρόλο και η προσοχή στη λήψη backups).

Το παραπάνω μπορεί να ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο αυτό ισχύει κατά βάση σε περιπτώσεις όπου τα επιχειρησιακά δεδομένα δε «βγαίνουν» εκτός επιχείρησης με κανένα τρόπο.

Επιπλέον, η ανάπτυξη «τοπικής» IT υποδομής που περιλαμβάνει και storage και ξεπερνά ένα μέγεθος καθίσταται, σε πολλές περιπτώσεις, οικονομικά απαγορευτική για πολλές επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο συντήρησης.

  • Ο βαθμός και το είδος της «κινητικότητας» των δεδομένων της επιχείρησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές storage που θα επιλεχθούν.

Για παράδειγμα, μία ξενοδοχειακή επιχείρηση έχει δεδομένα που κυρίως διακινούνται εντός της επιχείρησης (όπως οι χρεώσεις που κάνει ο πελάτης εντός του ξενοδοχείου και οι οποίες θα πρέπει να καταχωρούνται αυτόματα στον ίδιο λογαριασμό ώστε να λάβει στο τέλος έναν ενιαίο λογαριασμό), ενώ ένα e-shop έχει πολύ περισσότερα δεδομένα που θα πρέπει να διακινεί και εκτός των υποδομών του (όπως είναι τα δεδομένα από την κατάθεση και την παρακολούθηση των παραγγελιών από τους πελάτες – τελικούς χρήστες).

Επίσης, μια επιχείρηση που έχει εφαρμογές big data analytics (όπως, για παράδειγμα, μία τράπεζα, ή ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος) χρειάζεται υποδομές storage που να παρέχουν την ταχύτερη δυνατή πρόσβαση στα δεδομένα.

Ανάλογα με τις ανάγκες ταχύτητας πρόσβασης στα δεδομένα, όπως επίσης και το σημείο όπου βρίσκονται οι χρήστες που επιδιώκουν πρόσβαση στα δεδομένα (εκτός ή εκτός επιχείρησης) θα πρέπει να επιλεχθούν και οι ανάλογες υποδομές storage.

  • Τέλος, ακόμα και αν έχουν γίνει οι βέλτιστες επιλογές από την επιχείρηση σε ότι αφορά στις υποδομές storage, εξίσου σημαντική είναι η προσοχή στο τακτικό maintenance των υποδομών, τόσο σε επίπεδο hardware, όσο και σε επίπεδο software. Οι ΙΤ υποδομές είναι κάτι «ζωντανό» και η αρτιότητά τους μία δεδομένη χρονική στιγμή δεν εξασφαλίζει κάτι ανάλογο και για το μέλλον, χωρίς την απαραίτητη μέριμνα.

Big Data, GDPR και ΙοΤ αλλάζουν το «χάρτη» του επιχειρησιακού storage
Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνουν στο επιχειρησιακό storage οι τεχνολογίες των Big Data Analytics, του ΙοΤ, αλλά και ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR.

    Του Αντώνη Λίνα, Digital Services Section Manager ομίλου ΟΤΕ

Οι συνεχώς αυξανόμενες επιχειρησιακές ανάγκες αποθήκευσης, αναζήτησης και ανάλυσης δεδομένων έχουν επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στον τομέα της επεξεργασίας Big Data (Big Data Analytics). Η τεχνολογική εξέλιξη των αρχιτεκτονικών αποθήκευσης δεδομένων γίνεται με γνώμονα την ταχύτερη ανάκτηση και επεξεργασία τους, λαμβάνοντας υπόψη την διάκριση στο είδος της πληροφορίας, την ασφάλεια και τη συχνότητα πρόσβασής σε αυτά.

H υψηλή τεχνογνωσία που απαιτείται για την αποδοτικότερη διαχείριση των δεδομένων, αλλά και ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), που πρέπει να διέπει τον πλήρη κύκλο διαχείρισης προσωπικών και εταιρικών δεδομένων, καθιστούν σταδιακά ανεπαρκή την επιλογή αποκλειστικής χρήσης τοπικών (in-house) πόρων και μεμονωμένου ανθρώπινου δυναμικού από κάθε επιχείρηση, για την πλήρη διαχείριση των αποθηκευμένων δεδομένων της.

Η ραγδαία αύξηση στην κίνηση δεδομένων, στην οποία συνεισφέρουν πλέον και οι τεχνολογίες Internet of Things (ΙοΤ), ενισχύει την τάση για την εξάπλωση λύσεων Cloud storage παγκοσμίως. Επιπλέον τα επιχειρηματικά μοντέλα Cloud, που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια, καθιστούν όλο και πιο ελκυστική, οικονομοτεχνικά, την επιλογή εξωτερικών υποδομών και συνεργατών για την αποθήκευση δεδομένων, που ωστόσο διέπονται από συμβόλαια εγγυημένης διαθεσιμότητας και ασφάλειας ως προς την πρόσβαση και την επεξεργασία τους.

To μέλλον ανήκει στο all-flash storage
Οι δυνατότητες του Huawei OceanStor Dorado All-Flash storage σαν εργαλείου βελτίωσης της απόδοσης και χρήσης χώρων αποθήκευσης δεδομένων. Ένα παράδειγμα της αλλαγής που έρχεται και στον τομέα του storage.

    Του Γιάννη Λιάπη, IT Solution Sales Manager της Huawei

Η Huawei συγχρονίζεται με την αγορά και προσφέρει τώρα καλύτερη απόδοση, βελτιωμένη χρήση χώρου αποθήκευσης και περισσότερα δωρεάν χαρακτηριστικά. Τι ακριβώς έχει να προσφέρει το νέο OceanStor Dorado V3:

Επιτάχυνση υλικού και λογισμικού
Το νέο Dorado V3 προσφέρει 65% μεγαλύτερες επιδόσεις, ενώ η λειτουργία HyperMetro (Active-Active) βελτιώνεται κατά 150%, τοποθετώντας την στο κορυφαίο επίπεδο της βιομηχανίας. Οι τεράστιες αυξήσεις οφείλονται στις καινοτομίες της Huawei.

Νέα chips – Οι νέοι κινητήρες για το Dorado V3
Τα νέα CPU στους Flash Controllers τροφοδοτούν τα νέα επίπεδα απόδοσης CPU +17% (28 cores), DDR +50% (6 channels), PCIE +20% (48 buses). Η Huawei χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα CPU της Intel Purley V5, ώστε το Dorado να έχει αποδόσεις σπορ αυτοκινήτου απέναντι στους ανταγωνιστές.

Οι βελτιώσεις στους αλγόριθμους FlashLink απελευθερώνουν την πλήρη δυναμική των flash chips
Το FlashLink έχει βελτιστοποιηθεί στην τελευταία σειρά Dorado V3. Οι ενημερώσεις στους αλγόριθμους του data migration, garbage collection I/O priorities, και η πρόσβαση σε metadata συμβάλλουν στη βελτίωση κατά 65% της συνολικής απόδοσης.

Οι βελτιστοποιήσεις του FlashLink μειώνουν τον δεσμευμένο χώρο και βελτιώνουν τη χρήση του χώρου κατά 5% (φθάνοντας στο 82% και άνω). Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 300 TB, απελευθερώνονται 15 ΤΒ επιπλέον, για την αποθήκευση δεδομένων, η οποία αρκεί για να χωρέσει 4,5 εκατομμύρια φωτογραφίες. Οι πελάτες λαμβάνουν ουσιαστικά περισσότερο χρήσιμο χώρο με τα ίδια χρήματα.

Βελτιωμένα επίπεδα continuity
Οι δυνατότητες Snapshot Backup και Clone είναι διαθέσιμες παρέχοντας προστασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με μηδενικό αντίκτυπο στην απόδοση παραγωγικού συστήματος. Με τις βελτιστοποιήσεις στους αλγόριθμους, η απόδοση του Active-Active HyperMetro χωρίς gateway βελτιώθηκε κατά 150%, επιτρέποντας στο Dorado V3 να διατηρήσει το latency σε επίπεδα κάτω του 1 ms (μοναδικό χαρακτηριστικό). Το HyperMetro είναι η μόνη λύση χωρίς gateway που έχει πάρει πιστοποίηση από την SAP.

Το ενισχυμένο Dorado V3 μπορεί να επεκτείνει την Αctive-Αctive αρχιτεκτονική σε 3 DC. Η βελτιωμένη έκδοση υποστηρίζει επίσης ασύμμετρη ανάκαμψη από καταστροφή με hybrid Flash OceanStor V5.

Επιπλέον, η αποκλειστική Enterprise Storage Service (DESS) στο HUAWEI CLOUD κάνει την Huawei μοναδική στο να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία DR πάνω από το υβριδικό σύννεφο.

Περισσότερα δωρεάν χαρακτηριστικά
Το Dorado V3 έχει και επιπλέον δωρεάν χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν: ενσωματωμένη κρυπτογράφηση, έξυπνο QoS, vVol (διαχείριση εικονικών μηχανών) και άλλα.


Η εποχή των δεδομένων
Οι αλλαγές που έρχονται στη διαχείριση των δεδομένων και τα βασικά σημεία προσοχής που πρέπει να δοθούν στις αλλαγές αυτές.

    Του Πάρη Κάσκα, Technology Solutions Manager της Veritas Technologies LLC

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, έχει πρόσβαση στο Internet, μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων και από πληθώρα συσκευών, είναι λογική και αναμενόμενη η λογαριθμική αύξηση του όγκου δεδομένων που αποθηκεύονται προς επεξεργασία.

Συνυπολογίζοντας και τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία Internet of Things (ΙοΤ), που διεισδύει σε πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, είναι ευνόητο ότι προκύπτουν εντελώς νέες ανάγκες στις στρατηγικές και τις πρακτικές της διαχείρισης δεδομένων.

Τα big data αλλάζουν το τοπίο
Ο ασύλληπτος όγκος δεδομένων που συλλέγεται, πρέπει να αποθηκευτεί και να αξιοποιηθεί για λήψη αποφάσεων. Οι διαδικασίες που προσδιορίζονται με τον όρο «Big Data Management», προκαλούν αλυσιδωτές εξελίξεις στις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές αποθήκευσης. Η στροφή στην αποθήκευση μη-δομημένων (unstructured) δεδομένων αποτελεί γεγονός. Όμως οι νέες αρχιτεκτονικές αποθήκευσης, που διαχειρίζονται objects (αντί των παραδοσιακών blocks), ωθούν τις τεχνολογίες Flash στα όριά τους, καθώς η διαχείριση των metadata -που αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα του object storage- προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις. Εναλλακτικά, οι οργανισμοί στρέφονται σε hybrid cloud και multi cloud περιβάλλοντα τα οποία προφέρουν ευελιξία και απεριόριστες δυνατότητες επέκτασης, με χαμηλό κόστος (TCO).

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον, οι σημερινοί ρυθμοί αύξησης των δεδομένων, προοιωνίζουν δυσθεώρητα αυξημένες απαιτήσεις όχι μόνο σε χώρους αποθήκευσης, αλλά και σε ενέργεια για τη λειτουργία και την ψύξη των χώρων αυτών. Απαιτήσεις τόσο μεγάλες που φαίνεται ότι θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη χρήση λογισμικού Artificial Intelligence, με στόχο τον περιορισμό του «data hoarding» που μαστίζει τα σύγχρονα data centers.

Τί αλλάζει στο backup;
Ένα ακόμη μείζον θέμα στο νέο τοπίο, είναι το backup. Έχοντας πλέον να διαχειριστούμε Petabytes δεδομένων, εντός συγκεκριμένων και σταθερών χρονικών ορίων (24 ώρες!), οι οργανισμοί στρέφονται αναγκαστικά σε νέες διαδικασίες και πρακτικές παράλληλης επεξεργασίας και διαχείρισης, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν πλατφόρμες backup που συνδυάζουν εξελιγμένο software αλλά και hardware (backup appliances).

Είναι όλα τα δεδομένα ίδια;
Όπως είναι αναμενόμενο, αυτός ο τεράστιος όγκος των αποθηκευμένων δεδομένων, δεν είναι πάντα σε «άμεση ζήτηση». Οι νέες αρχιτεκτονικές για να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διαχείρισή τους, τα κατατάσσουν σε κατηγορίες Tier-1, Tier-2 και Long Tier Retention (LTR). Όμως, από τέτοιου είδους διαχείριση συχνά παρατηρείται διόγκωση της αποθήκευσης «άχρηστων» δεδομένων, η οποία αυξάνει το κόστος των υποδομών είτε σε on-premise είτε σε cloud περιβάλλοντα.

Η σωστή αξιολόγηση και η βέλτιστη αξιοποίηση, με κατανάλωση των ελάχιστων δυνατών πόρων, προϋποθέτει αποτελεσματική χαρτογράφηση (visibility) και ταξινόμηση και για να κατευθύνουμε τα δεδομένα είτε σε on-premise storage είτε σε cloud, με βάση τις προτεραιότητες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

Το «κερασάκι» του GDPR
Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και οι αυξημένες διαχειριστικές αλλαγές που επιτάσσει ο GDPR. Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας προσωπικών δεδομένων που φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, ασκούν ήδη σημαντική επίδραση στις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές και πρακτικές διαχείρισης του storage. Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζει ο κάθε οργανισμός, τους data owners σε κάθε τμήμα του, καθώς και τους τύπους των προσωπικών δεδομένων που ο καθένας διαχειρίζεται, ώστε να είναι σε θέση να θεσπίσει και να εφαρμόσει εσωτερικούς κανόνες για σύννομη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Πρόσθετα εργαλεία για τη χαρτογράφηση, την κατηγοριοποίηση και την προστασία από ενδεχόμενα data breaches, γίνονται πλέον απαραίτητα.

Αξιόπιστοι συνεργάτες
Είναι κοινά παραδεκτό ότι πέρα και πάνω από τις αρχιτεκτονικές αποθήκευσης, η αποτελεσματική διαχείριση των big data απαιτεί κατάλληλα εργαλεία που εξασφαλίζουν ευρύτατο visibility και ταχύτατο recovery (όταν χρειάζεται). Επειδή τα εργαλεία αυτά πρέπει να λειτουργούν άψογα, ανεξαρτήτως προμηθευτή storage, η επιλογή τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Η Veritas Technologies αναπτύσσει εδώ και χρόνια, πολύ εξελιγμένα εργαλεία και λύσεις για management, backup και recovery δεδομένων, που βοηθούν τους οργανισμούς να αξιοποιήσουν τη δύναμη των πληροφοριών τους, στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα, ετερογενή μηχανογραφικά περιβάλλοντα και μάλιστα ανεξάρτητα από πλατφόρμες και αρχιτεκτονικές αποθήκευσης.

Η αξία των λύσεων που προτείνει, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη τόσο από ανεξάρτητες έρευνες (όπως η Gartner Magic Quadrant for Enterprise Information Archiving), όσο και από το γεγονός ότι στο πελατολόγιό της περιλαμβάνεται σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων του Fortune 500.


    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
    Ηλίας Γιάτσιος, Section Head, IT Infrastructure Cyta Ελλάδος

Είναι θέμα χρόνου η μετάβαση όλων των υποδομών στο cloud
Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι υποδομές cloud, καθώς και οι ολοένα και περισσότερες λειτουργίες που προσφέρουν, θα οδηγήσουν σταδιακά όλες τις υποδομές στο cloud.

    Ποιές είναι οι κυριότερες εξελίξεις στις τεχνολογίες αρχιτεκτονικής και διαχείρισης storage;

Τα budgets των τμημάτων πληροφορικής καταλαμβάνονται όλο και περισσότερο από έξοδα προοριζόμενα σε χωρητικότητα, συνέπεια της ραγδαίας αύξησης των αναγκών τεχνολογιών όπως IoT, Big Data και AI. Οι νέες τεχνολογίες αλλά και η εξέλιξη των υφιστάμενων βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των εταιριών για τη συνέχιση των αναγκαίων βελτιώσεων, καθώς επίσης και στη μείωση των δαπανών. Τεχνολογίες όπως των Flash δίσκων, παρ’ όλο που δεν είναι νέες, εξελίσσονται και δημιουργούν νέα προϊόντα όπως το 3D Flash, το οποίο γνωρίζει μαζική αποδοχή. Επίσης, τεχνολογίες όπως SCM (Storage Class Memory), έρχονται στο προσκήνιο για να δώσουν κι αυτές λύση στα παραπάνω ζητήματα.

    Από πολλά στελέχη του χώρου γίνεται μία “διάκριση” σε ότι αφορά στα δεδομένα που θα είναι σε “άμεση ζήτηση” και σε εκείνα που αποθηκεύονται και η “ζήτηση” για αυτά δε θα είναι τόσο “άμεση”, αναφορικά με τις αντίστοιχες τεχνολογίες αρχιτεκτονικής και διαχείρισης storage που θα αναπτύσσονται στο εξής. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Χρειάζεται να γίνει η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση των δεδομένων, έτσι ώστε να μην γίνεται waste of resources αλλά και να γίνει εφικτή η διαχείριση του μεγάλου όγκου αυτών. Έτσι θα επιτευχθεί η ποθητή εξοικονόμηση, τόσο διαχείρισης αλλά και κόστους.

    Ποιά πιστεύετε ότι θα είναι η επίδραση της τεχνολογίας Internet of Things στην αντιμετώπιση και διαχείριση της αρχιτεκτονικής του storage;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το IoT θα έχουμε αυξημένη ζήτηση χώρου δεδομένων. Επίσης, αυτό που είναι σημαντικό για την ίδια την αρχιτεκτονική του storage είναι ότι λόγω της φύσης της τεχνολογίας IoT, οι ανάγκες για real time analytics και συνολική επεξεργασία αυτών των δεδομένων είναι αυξημένες. Συνεπώς, τεχνολογίες οι οποίες περιλαμβάνουν στην εξίσωσή τους αυξημένους χρόνους απόκρισης είναι εκτός κάδρου.

    H κατακόρυφη άνοδος των τεχνολογιών που βασίζονται στο cloud έχει αυξήσει τους υποστηρικτές της άποψης ότι η ύπαρξη “τοπικού storage” στις επιχειρήσεις είναι πλέον από πολύ λιγότερο, έως και καθόλου απαραίτητο. Ποιά είναι η δική σας γνώμη;

Αν δούμε τα γεγονότα απο την αρχή και τα καταγράψουμε επιγραμματικά, θα δούμε τα εξής: Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι όλα θα πρέπει να βρίσκονται στο cloud. Στην συνέχεια διαπιστώσαμε ότι για διαφόρους λόγους (νομικούς, διαχείρισης κλπ.) αυτό δεν ήταν εφικτό, και «μαζευτήκαμε» σε λύσεις hybrid. Με το κόστος των υποδομών cloud μεγάλων παρόχων (Amazon, Microsoft κ.α.) να μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα να εμπλουτίζεται και η λειτουργικότητα τους, σε συνάρτηση με τον υφιστάμενο εξοπλισμό των εταιριών που «παλιώνει» με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς, θεωρώ ότι η μετάβαση συνολικά όλων των υποδομών είναι θέμα χρόνου.

    Ποιές θεωρείτε ότι είναι οι κυριότερες αλλαγές που φέρνουν τα big data analytics στη δομή και τη διαχείριση του storage, και ποιές πιστεύετε ότι αναμένεται να φέρουν ακόμα (εάν πιστεύετε ότι θα φέρουν και άλλες);

Όπως και στο IoT, έτσι κι εδώ τα big data χρειάζονται big storage. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από cloud service providers για Storage-as-a-Service, μπορεί να φαίνεται ότι λύνουν το πρόβλημα του scalability και του κόστους, όμως τίθενται επιπλέον θέματα όπως αυτά της ασφάλειας.

    Ο όγκος της πληροφορίας που αποθηκεύεται ψηφιακά αυξάνει συνέχεια. Εκτιμάτε πως αυτό θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε ένα είδος “αδιεξόδου” τόσο τις εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα storage, όσο κι εκείνες που θέλουν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους;

Φαντάζομαι ότι παρόμοιες ερωτήσεις υπήρχαν και πριν από 5, 10, 20 ή ακόμα και 30 χρόνια. Φαντάζομαι ότι η απάντηση λογικά θα ήταν πάντα ίδια: η τεχνολογία θα βρει τη λύση!

    Εκτιμάτε ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας προσωπικών δεδομένων που φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός GDPR θα έχουν επίδραση στην αρχιτεκτονική και τη διαχείριση του storage;

Θεωρώ ότι η αρχιτεκτονική δεν επηρεάζεται τόσο όσο η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων. Πλέον, όλες οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν, μέσω πολιτικών και διαδικασιών, τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα που διατηρούν και επεξεργάζονται. Αυτό ουσιαστικά θέτει νέους κανόνες σε πολλές εταιρίες που δεν εφάρμοζαν ούτε τα στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα ποιός έχει πρόσβαση πού. Συνεπώς, θεωρώ ότι η επίδραση θα είναι αισθητή και άμεση!


    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
    Άγγελος Σπανός, Διευθυντής εταιρικών προϊόντων της Vodafone

Ιδιαίτερα σημαντική η σωστή διάκριση σε “hot” και “cold” storage
Η μεγάλη σημασία της διάκρισης του storage σε “hot” και “cold”, καθώς αυτό έχει άμεση σχέση με το διαθεσιμότητα των δεδομένων και το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς τους.

    Ποιές είναι οι κυριότερες εξελίξεις στις τεχνολογίες αρχιτεκτονικής και διαχείρισης storage;

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως ανερχόμενη τεχνολογία αυτή τη στιγμή είναι η χρήση Analytics και Artificial Intelligence που δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης και εντοπισμού των σημείων συμφόρησης (performance bottlenecks) των εφαρμογών σε ένα κλάσμα του χρόνου που χρειάζονταν τα παραδοσιακά εργαλεία διαχείρισης του storage . Έτσι τα συστήματα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ταχύτερα ή και να τα προλάβουν πριν εμφανιστούν. Επιπλέον, σε ένα επόμενο βήμα, τα συστήματα μαθαίνουν να αυτορρυθμίζονται ώστε να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα απόδοσης που προκύπτουν, μειώνοντας δραματικά τις ανάγκες διαχείρισης.

    Από πολλά στελέχη του χώρου γίνεται μία “διάκριση” σε ότι αφορά στα δεδομένα που θα είναι σε “άμεση ζήτηση”, και σε εκείνα που αποθηκεύονται και η “ζήτηση” για αυτά δε θα είναι τόσο “άμεση”, αναφορικά με τις αντίστοιχες τεχνολογίες αρχιτεκτονικής και διαχείρισης storage που θα αναπτύσσονται στο εξής. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Η διάκριση ανάμεσα σε “hot” και “cold” storage που παρέχει το storage tiering είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί εξοικονομεί χρήματα αφού επιτρέπει τη μεταφορά των δεδομένων που χρησιμοποιούνται σπανιότερα σε φθηνότερο storage, αλλά και γιατί μεταφέρει τα πιο κρίσιμα δεδομένα που έχουν μεγάλη ζήτηση σε tier υψηλής ταχύτητας (για παράδειγμα SSD ή Flash storage), με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης των εφαρμογών. Συνεπώς, προς το παρόν οι αρχιτεκτονικές storage λαμβάνουν υπόψιν αυτό το tiering του storage κι αντίστοιχα επηρεάζονται κι οι σχετικές εμπορικές πολιτικές.

    H κατακόρυφη άνοδος των τεχνολογιών που βασίζονται στο cloud έχει αυξήσει τους υποστηρικτές της άποψης ότι η ύπαρξη “τοπικού storage” στις επιχειρήσεις είναι πλέον από πολύ λιγότερο, έως και καθόλου απαραίτητο. Ποιά είναι η δική σας γνώμη;

Πράγματι, η ανάγκη «τοπικού storage” είναι πλέον πολύ λιγότερο απαραίτητη και πηγάζει κυρίως από την επιμονή σε «παραδοσιακές πρακτικές». Όμως πλέον το επιχείρημα για μετάβαση στο Cloud Storage δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση κόστους κι η ευελιξία γρήγορης αυξομείωσης των χρησιμοποιούμενων πόρων, που παραμένουν βασικοί παράγοντες επιλογής τέτοιων λύσεων από κάθε μεγέθους επιχείρηση. Είναι και η αξιοπιστία της συνολικής λύσης, που απορρέει από το διαθέσιμο bandwidth που δίνουν πλέον οι πάροχοι ,όπως η Vodafone στους εταιρικούς τους πελάτες, σε συνδυασμό με τις enterprise class redundant υποδομές του cloud storage. Και βέβαια είναι κι η ασφάλεια της λύσης καθώς τα cloud συστήματα προστατεύονται από μηχανισμούς και πολιτικές προηγμένης ασφάλειας, που είναι δύσκολο ή πολύ ακριβό να εφαρμοσθούν σε τοπικό επίπεδο.

    Ο όγκος της πληροφορίας που αποθηκεύεται ψηφιακά αυξάνει συνέχεια. Εκτιμάτε πως αυτό θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε ένα είδος “αδιεξόδου” τόσο τις εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα storage, όσο και εκείνες που θέλουν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους;

Η αλήθεια είναι ότι ο όγκος των δεδομένων που παράγεται και αποθηκεύεται καθημερινά, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως οι τεχνολογίες του compression, deduplication και άλλες καθώς και η μείωση του κόστους ανά GB επιτρέπουν την αποθήκευση ολοένα και μεγαλύτερων όγκων χωρίς πρόβλημα. Κι επίσης αυτό είναι άλλο ένα ζήτημα που λύνει η χρήση του cloud storage, κάνοντας προσιτή και προσβάσιμη για τις επιχειρήσεις την παγκόσμια διαθέσιμη χωρητικότητα. Τις περισσότερες φορές το «αδιέξοδο» προκύπτει από αλλού, και συγκεκριμένα από τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με αυτή την αυξανόμενη τεράστια παγκόσμια χωρητικότητα. Για αυτό είναι σημαντικό το storage να συνδυάζεται με ασφαλή κι επαρκή διασύνδεση, πεδίο στο οποίο οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, όπως η Vodafone επενδύουν συνεχώς (με τεχνολογίες όπως οι οπτικές ίνες ακόμα και για μικρές επιχειρήσεις και μελλοντικά 5G ασύρματες διασυνδέσεις).

    Εκτιμάτε ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας προσωπικών δεδομένων που φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός GDPR θα έχουν επίδραση στην αρχιτεκτονική και τη διαχείριση του storage;

Η συμμόρφωση με τον κανονισμό GDPR απαιτεί μεγαλύτερη εποπτεία σχετικά με το πού και πώς τα προσωπικά δεδομένα αποθηκεύονται και μεταφέρονται, αλλά κυρίως πώς η πρόσβαση σε αυτά εποπτεύεται και ελέγχεται. Συνεπώς, οι απαιτήσεις αυτές έχουν ήδη επηρεάσει τους μηχανισμούς που πρέπει να συνοδεύουν την παροχή μιας storage λύσης και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να επιλέγουν παρόχους που μπορούν να εμπιστευτούν ως προς την προσήλωσή τους να εφαρμόζουν τους εκάστοτε κανονισμούς ασφαλείας.