Η ανησυχία κρατάει κάμποσα χρόνια και ο «παλιός» ομολογεί ευθαρσώς πως την έχει συμμεριστεί ουκ ολίγες φορές. Ο λόγος, βέβαια, σχετικά με το μέλλον και τις πιθανότητες μακροημέρευσης πλήθους επαγγελμάτων, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χάνονται (κι ακόμα περισσότερα αναμένεται να εξαϋλωθούν, τα επόμενα χρόνια) καθώς γίνονται βορά στο στόμα των αυτοματισμών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ρομποτικής και γενικά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, στην εποχή της οποίας έχουμε ήδη περάσει.

Αργά ή γρήγορα κάποιοι άλλοι θα μπουν, για να παίξουν έναν διαφορετικό ρόλο, ανάλογα με την περίσταση και την ανάγκη. Τι θα γίνει ο «παγκίτης», όμως; Χρήσιμος είναι κι αυτός, τις περισσότερες φορές, ίσως σε κάποιο άλλο ρόλο, όπου θα αξιοποιηθούν οι εμπειρίες του, ίσως (με την κατάλληλη επιμόρφωση και ανανέωση γνώσεων) σε κάποιο άλλο πόστο.

Το μεγάλο πρόβλημα και τα περισσότερα «θύματα» εντοπίζονται στο μεταβατικό στάδιο – στο πέρασμα από τη μια γενιά στην άλλη, όταν χάνονται θέσεις εργασίας κι ακόμα δεν έχουν «ανοίξει» οι καινούριες, ώστε να υπάρξει κάποια ισορροπία. Εκεί «τρέχει αίμα»! Έτσι νόμιζε τουλάχιστον, ο «παλιός» ώσπου, πριν από λίγες ημέρες, έπεσε στα χέρια του μια έκθεση της Zip Recruiter, σχετικά με ‘Το Μέλλον της Εργασίας’, που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- διαψεύδει, ως ένα βαθμό και αναλόγως θέσης, τους φόβους ότι η ΑΙ φέρνει μαζί της απολύσεις. Η καλή εταιρία (που, για όσους δεν τη γνωρίζουν, βρίσκεται πίσω από την κορυφαία εφαρμογή εύρεσης εργασίας σε Android και iOS, με 7 εκατ. «πελάτες» κάθε μήνα και 40 εκατ. συνδρομητές – άρα ομιλεί μετά λόγου γνώσεως) βρήκε πως το 2018 η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε τριπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας από εκείνες που «σκότωσε» με την έλευσή της, σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων κι όχι μόνο στον τεχνολογικό κλάδο, διαπιστώνοντας επίσης πως η μια στις δυο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο χρήσης κάποιας μορφή ΑΙ. Είναι, λοιπόν, να μην το ‘φχαριστηθεί ο «παλιός», έστω και σταυρώνοντας τα δάκτυλα στην πλάτη του, όταν ακούει τέτοια καλά νέα;