netweek - Αρχιτεκτονική blockchain: Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Αρχιτεκτονική blockchain: Ένας για όλους και όλοι για έναν!

8 Ιουνίου 2017 | 10:07 Γράφει ο Γιάννης  Μουρατίδης Topics: Απόψεις

Η έμφαση στην αρχιτεκτονική blockchain έχει ξεφύγει από την ίδια την τεχνολογία, εστιάζοντας στους τρόπους και στους τομείς αξιοποίησης της χρήσης της.

Το 2009 έκανε επίσημα την εμφάνισή του το Bitcoin ως ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, βασισμένο στην αρχιτεκτονική blockchain. Σε γενικές γραμμές η αρχιτεκτονική blockchain μοιράζει μια ψηφιακή καταγραφή σε ένα δίκτυο υπολογιστών και όχι στους servers μιας κεντρικής αρχής. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στην καταγραφή χρειάζεται να συνεργαστούν οι υπολογιστές που είναι καταχωρισμένη. Θα αποφύγουμε να αναλύσουμε την τεχνολογία, προκειμένου να εστιάσουμε στη χρήση της, η οποία έχει βρει έδαφος σε πολύ περισσότερους τομείς από ότι στην αρχή της πορείας της.

Ένας από αυτούς είναι ο χρηματοοικονομικός και συγκεκριμένα οι τράπεζες, οι οποίες αρχικά δεν ήταν φιλικά προσκείμενες στο Bitcoin, αυτό όμως δεν τις εμπόδισε να αξιοποιήσουν τα οφέλη της αρχιτεκτονικής blockchain. Πρόσφατα, η Accenture παρουσίασε ένα middleware, το οποίο όπως ισχυρίζεται θα κάνει τις εφαρμογές blockchain πιο ασφαλείς και ευκολότερα υλοποιήσιμες στο πλαίσιο των αυστηρών περιορισμών που θέτει το τραπεζικό σύστημα. Πρακτικά, το middleware επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά ασφαλείας τους σε hardware security modules (HSM) ή σε επεξεργαστές που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να προστατεύουν passwords και digital keys.

Στις αρχές του έτους, το περιοδικό Wired δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Moving Patient Data Is Messy, But Blockchain Is Here to Help”, στο οποίο υποστηρίζει ότι η αρχιτεκτονική blockchain είναι μια αξιόπιστη λύση για την διαχείριση ιατρικών δεδομένων. Ήδη το ΜΙΤ Media Lab δοκιμάζει την εφαρμογή MedRec, η οποία αποθηκεύει εξετάσεις αίματος, εμβολιασμούς, θεραπευτικές αγωγές και συνταγογραφήσεις από ένα περιορισμένο δείγμα πολιτών που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Θεωρητικά, η αρχιτεκτονική blockchain θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ψηφιακή καταγραφή. Νομικά έγγραφα, εμπορικές συμφωνίες, απόρρητες πληροφορίες μπορούν να σπάσουν σε μικρά πακέτα, να κρυπτογραφηθούν και να μοιραστούν σε δίκτυα υπολογιστών, με σκοπό να γίνουν απρόσβλητα από οποιοδήποτε καταστροφή ή παραβίαση.

Τα βλέμματα όλων έχουν φύγει πλέον από το Bitcoin και έχουν στραφεί στο ιερό δισκοπότηρο των ψηφιακών ακτιβιστών, οι οποίοι χρόνια τώρα αναζητούσαν ένα τρόπο να δημιουργούν ψηφιακή αρχεία, χωρίς να είναι απαραίτητη μια κεντρική αρχή που θα εποπτεύει σε ποιον ανήκει το καθετί. Κάποιοι παρομοιάζουν την εξέλιξη του blockchain με αυτήν που είχε το Internet. Ωστόσο, υπάρχουν και οι λιγότερο ενθουσιώδεις που θυμούνται κάποια περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν με σοβαρά πλήγματα σε υπηρεσίες bitcoin, τα οποία κόστισαν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ζημιές στους “καταθέτες”.

Κατά την άποψη τους, μια κεντρική αρχή έχει και τα καλά της, γιατί σε περιπτώσεις παραβίασης και απώλειας δεδομένων, φέρει την ευθύνη και είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει, σύμφωνα με το εκάστοτε νομικό πλαίσιο. Εκτός αυτού, η ανάκτηση της πληροφορίας μέσω της αρχιτεκτονικής blockchain απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργαστικής ισχύς και άρα ενέργειας. Όταν πρωτοεμφανίστηκε το bitcoin, το οποίο ανέδειξε την αρχιτεκτονική blockchain, η πλειοψηφία των προβλέψεων μιλούσε για μια “μόδα” που θα έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από την πασαρέλα της τεχνολογίας και μετά θα εξαφανίζονταν. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν, γεγονός που δίνει αρκετές πιθανότητες στο blockchain να έχει μια μακρόχρονη πορεία στον τομέα της τεχνολογίας.

netweek (T. 403)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778