netweek - Σε εξέλιξη το πρόγραμμα μετατροπής της Χαλκίδας σε «έξυπνη πόλη»

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Στόχος η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε όλο το Δήμο

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα μετατροπής της Χαλκίδας σε «έξυπνη πόλη»

18 Ιουλίου 2017 | 13:24 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Δημόσιο,Συμβάσεις / Έργα

Μια πληθώρα έργων smart cities* έχουν υλοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Χαλκιδέων.

Καταρχάς, ο Δήμος υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΟΤΕ έργο αναβάθμισης του δικτύου επικοινωνιών με την αντικατάσταση των χάλκινων γραμμών με οπτικές ίνες. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ  αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο φέτος και περιλαμβάνει το δίκτυο επικοινωνιών σχεδόν όλου του αστικού κέντρου της Χαλκίδας. Παράλληλα, σχεδιάζεται η περαιτέρω επέκταση του ασύρματου δικτύου της πόλης.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τις εταιρείες OTΕ, Cisco, Καυκά και OTS o Δήμος ολοκλήρωσε το πρώτο ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο «Smart City», το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνου φωτισμού» και «έξυπνης στάθμευσης» και την τοποθέτηση περιβαλλοντικών αισθητήρων σε σημείο κοντά στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας. Επίσης, αναπτύχθηκε εφαρμογή για τη ενημέρωση των χρηστών για το σύστημα «έξυπνης στάθμευσης».

Ήδη το έργο αυτό εμπλουτίστηκε και με αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών, ρύπων ώστε να ελέγχεται απομακρυσμένα το επίπεδο ποιότητας της ατμόσφαιρας και έπεται και συνέχεια. Το προσεχές διάστημα ως μέρος του πιλοτικού έργου θα εγκατασταθούν σε ορισμένους κάδους απορριμμάτων αισθητήρες που θα επιτρέπουν να ελέγχεται απομακρυσμένα η πληρότητά τους. «Το πρόγραμμα τελεί υπό παράδοση, ενώ έχει ολοκληρωθεί το 90%.

Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα είναι πλήρως ενεργό  και θα έχει παραδοθεί η διαχείριση του  στο Δήμο μας. Στα σχέδιά μας περιλαμβάνεται η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε όλο τον Δήμο Χαλκιδέων. Η χρηματοδότηση εξετάζεται - πιθανόν να γίνει μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων» δηλώνει στο NetFAX ο Α. Βαρυτιμίδης, υπεύθυνος ΤΠΕ του Δήμου.

Στο σκέλος που αφορά τις υπηρεσίες, ο Δήμος προωθεί την ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης διοικητικών υπηρεσιών το οποίο θα βασίζεται σε ανοικτό λογισμικό. Ως μέρος αυτού του συστήματος, πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την εταιρεία «Έγκριτος» και ήδη τέθηκε σε επίσημη λειτουργία η  εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών, η οποία αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα πληρωμών, μοναδικό στο είδος του στο δημόσιο.

Έχοντας τη μορφή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, ο κάθε δημότης θα έχει πολύ σύντομα τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες για τις οφειλές του και να επιλέγει ποιες από αυτές θα τακτοποιήσει χρησιμοποιώντας απλά την χρεωστική του κάρτα. Επιπλέον, ενσωματώθηκε στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου η πλατφόρμα «novoville» για τη διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών.

Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι Δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν για ζημιές που παρατηρούν στις δημοτικές υποδομές, αλλά και να ζητούν την παρέμβαση του Δήμου για οποιοδήποτε άλλο θέμα τους απασχολεί. Τέλος, ανάμεσα στα υπόλοιπα smart city projects που θα απασχολήσουν το Δήμο Χαλκιδέων στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνεται η χρήση νέων τεχνολογιών στη συλλογή απορριμμάτων (έξυπνοι κάδοι), η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση δημοτικού φωτισμού, η παροχή ψηφιακών πιστοποιητικών και η ίδρυση κέντρου εξέλιξης εταιρειών νέων τεχνολογιών.

*Η στρατηγική του Δήμου Χαλκιδέων για την αξιοποίηση των τεχνολογιών «έξυπνων πόλεων» παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο της πόλης,  Χρήστο Παγώνη, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου στη Χαλκίδα, από τον Δήμο Χαλκιδέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Netweek Online( 18 Ιουλίου 2017)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778