34 από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου – μεταξύ των οποίων οι Arm, Cisco, Cloudflare, Facebook, F-Secure, HP Inc., HPE, LinkedIn, Microsoft, Nokia, Oracle, Symantec, SAP και Trend Micro – υπέγραψαν το Cybersecurity Tech Accord. Στόχος αυτής της δράσης είναι να προστατέψουν τους πελάτες τους από κυβερνοεπιθέσεις, είτε αυτές προέρχονται από εγκληματίες είτε από κυβερνήσεις κρατών. Κινητήρια δύναμη δημιουργίας αυτού του συνασπισμού ήταν ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, απώτερος στόχος του οποίου ήταν η υπογραφή μιας «ψηφιακής σύμβασης της Γενεύης» για τον καθορισμό των κανόνων ενός αποδεκτού ψηφιακού πολέμου.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, υπάρχουν τέσσερις περιοχές στις οποίες οι εταιρείες που την υπέγραψαν υπόσχονται βελτιώσεις: προστασία των πελατών τους από μελλοντικές επιθέσεις, άρνηση συνεργασίας με κυβερνήσεις στις κυβερνοεπιθέσεις που διεξάγουν, βελτίωση της ικανότητας των προγραμματιστών και των πελατών ώστε να «αυτοπροστατεύονται» και ενίσχυση της συνεργασίας τους για τον εντοπισμό κενών ασφαλείας και απειλών. «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους μηχανικούς, τους ερευνητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και όσους άλλους εμπλέκονται με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου ώστε να καταστήσουμε το Internet ασφαλέστερο και περισσότερο ανθεκτικό» αναφέρεται στη συμφωνία.

«Η προστασία του Internet γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο επιτακτική, καθώς ανακαλύπτονται όλο και πιο συχνά ευπαθείς υποδομές, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιοποιούνται ακόμα και από κυβερνητικούς οργανισμούς για κυβερνοεπιθέσεις – μια κατάσταση που μπορεί να μετατρέψει το Internet σε πεδίο μάχης. Η καθιέρωση αρχών ασφαλείας και η συνεργασία των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών παγκοσμίως αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την εξασφάλιση του μέλλοντος μας».