Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το IT360 Conference ήταν ένα πετυχημένο πείραμα; Η ερώτηση είναι ρητορική, αφού στόχος μας δεν ήταν να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά να διερευνήσουμε. Έτσι την τελευταία ημέρα του Μαΐου, το περιοδικό netweek και η BOUSSIAS διοργάνωσαν ένα πολυσυνέδριο που συμπύκνωσε σε μια μέρα όλες τις τάσεις στους τομείς των λειτουργιών και υποδομών Πληροφορικής.

Το τμήμα IT βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη εξέλιξη νέων τεχνολογιών, τόσο όσον αφορά την ποικιλία όσο και την ταχύτητα. Σε λιγότερο από 2 χρόνια, οι τεχνολογίες IoT, AI και Blockchain βγήκαν από τη σφαίρα των πιλοτικών εφαρμογών και εφαρμόζονται με στόχο να προσδώσουν στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Αυτό το ταξίδι προς την “άγνωστη γη” συνδυάζεται με μια ακόμα σημαντική αλλαγή, η οποία προτείνει στις επιχειρήσεις να απαρνηθούν την ιδιοκτησία υποδομών και να χρησιμοποιούν υποδομές τρίτων, οι οποίοι εξειδικεύονται στην εξέλιξη τους και την προστασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο των δυναμικών αλλαγών, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο συνέδριο, το οποίο στην πράξη είναι η σύνθεση 3 συνεδρίων σε ένα. Το εγχείρημα είχε αρκετές παραμέτρους δυσκολίας, όπως η συμπύκνωση της πληροφορίας σε λίγο χρόνο, η δυσκολία της σύνδεσης διαφορετικών ενοτήτων και η φρεσκάδα της πληροφορίας σε κάθε ενότητα, ήταν οι παράμετροι που κυρίως θα όριζαν την τελική εικόνα.

Από τα δεδομένα που παρατηρήσαμε τα συμπεράσματά μας είναι τα εξής:
α) Η επόμενη διοργάνωση θα πρέπει μάλλον να είναι διήμερη, β) Θα χρειαστούν περισσότερα break out sessions για να καλύψουν το πιο απαιτητικό κοινό, γ) Χρειάζεται να έχουμε ενημερώσει καλύτερα εκ των προτέρων το κοινό για τις “φρέσκες” πληροφορίες που θα ακούσει ώστε να έχει την επιλογή μιας καλύτερης προετοιμασίας για διάλογο.

Οι εκθετικές τεχνολογίες θα έχουν απρόσμενα αποτελέσματα
Ο Γιώργος Γιαγλής, Director του Institute for the Future στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπως και αρκετοί ακόμα εμπειρογνώμονες παγκοσμίως, εικάζουν ότι βαδίζουμε προς μια μοναδικότητα που παρόμοια της δεν έχει ζήσει ξανά η ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η μοναδικότητα αυτή δεν αφορά μόνο το άλμα της επιχειρηματικής ανάπτυξης, αλλά και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης κοινωνίας, η οποία θα αποκαταστήσει μια νέα σχέση με την τεχνολογία. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι απαραίτητα ευχάριστο, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι η ανθρώπινη νόηση θα προσπαθήσει να είναι ευχάριστο. Οι τεχνολογίες Internet of Things, τεχνητή νοημοσύνη και Blockchain δομούν ένα πολυκάναλο σύστημα εξέλιξης, στο οποίο ο διαχωρισμός ανάμεσα σε άνθρωπο και μηχανή, θα γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτος.

Ο Γιάννης Κάλφογλου και ο Luis Novella που ακολούθησαν την ομιλία του Γιώργου Γιαγλή, εστίασαν περισσότερο προς το άμεσο μέλλον και τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις από το ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα παραδείγματά τους έδειξαν ότι η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς σε συνδυασμό με τους κατάλληλους αλγόριθμους AI έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη βελτίωση λειτουργιών που φαινομενικά δεν επιδέχονταν βελτίωση.

Ο Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης Τράπεζας & Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα, παρουσίασε τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται μαζί με την εμφάνιση των ψηφιακών τραπεζών, οι οποίες βασίζονται σε ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο και προσωρινά τουλάχιστον δε χρειάζεται να ασχολούνται με κόκκινα δάνεια.

Δεν υπάρχει το ιδανικό μοντέλο οργάνωσης
Ευτυχώς, ο κόσμος δε θα γίνει σύντομα απεριόριστα βαρετός. Τα μοντέλα οργάνωσης επιχειρήσεων είναι μεν προσανατολισμένα προς τη βελτίωση, αλλά δεν εγγυώνται ότι αυτή είναι εφικτή με μια μοναδική εξίσωση που όλες της οι παράμετροι είναι γνωστές.

Ο Robert Falkowitz υποστήριξε αυτήν την άποψη και πρότεινε στις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το μοντέλο της συνεχούς ωρίμανσης, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταιριάζει και λίγο καλύτερα στην ελληνική νοοτροπία, η οποία ωριμάζει διαρκώς εδώ και 200 χρόνια.

Ο Ahmet Akdag με ένα πιο δυναμικό στυλ και με επιβεβαιωμένη την επιτυχία της μεθόδου σε ελληνική επιχείρηση, μίλησε για ευελιξία και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας ελέφαντας προσπαθώντας να μεταμορφωθεί σε γαζέλα. Την παρουσίαση του ακολούθησε η παρουσίαση του Μάριου Συντιχάκη, Manager στο Digital Business Solutions της Interamerican, η οποία με τη βοήθεια του Ahmet και τη θέληση των εργαζομένων της, κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα προς το ψηφιακό μετασχηματισμό. Την ενότητα έκλεισε, ο ανατρεπτικός Ελβετός, Mathias Traugott, ο οποίος εστίασε την παρουσίαση του στη μεθοδολογία VeriSM, την πιο σύγχρονη από τις εκφάνσεις του Agile και πολλά υποσχόμενη.

Η αδικημένη ενότητα
Χωρίς υποδομές, η τεχνολογία είναι σαν το καβούκι χωρίς τη χελώνα. Ο Mike Edwards, έχοντας συμμετοχή, πρακτικά σε όλες τις σημαντικές δημοσιεύσεις που έχουν γραφτεί σχετικά με το cloud portability, παρουσίασε την πιο πρόσφατη εξέλιξη των standards που το ορίζουν και ήταν ειλικρινής λέγοντας ότι κάποιες “φορητότητες” θα αργήσουν να είναι απλές, επομένως, η σχέση προμηθευτή και αγοραστή υπηρεσιών θα είναι “αναγκαστικά” συμβιωτική.

O Frantisek Kohout είναι ο συντονιστικός νους της υπηρεσίας ServiceNow, η οποία είναι το κύτταρο του customer service, της DP DHL. Πέρα από τα όσα μας είπε για τα πετυχημένα βήματα και τα εμπόδια που συνάντησε, μάθαμε από συζήτηση που είχαμε μαζί του ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων αιτημάτων εξυπηρέτησης μέσω τηλεφώνου, κατευθύνεται αυτήν την περίοδο στις Φιλιππίνες. Η ενότητα έκλεισε με το πάνελ των Σωτήρη Αναστασόπουλο, Υποδιευθυντή data centre σταθερής & κινητής του ομίλου ΟΤΕ, Θεοχάρη Βουτσά, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Group IT Operations της Τράπεζα Πειραιώς, Γιώργο Δημητριάδη, CIO του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Γιώργο Κουτίτσα, Διευθυντή της, Διεύθυνσης οργάνωσης και διαχείρισης έργων στην Εθνική Ασφαλιστική και Παναγιώτη Μαστρογιάννη, International ΙCTO Engineering Technical Services Manager στη First Data Hellas. Το πάνελ συντόνισε ο Μιχάλης Μωραϊτης, CIO στον όμιλο Θεοχαράκη.

Οι panelist συμφώνησαν ότι το cloud είναι πλέον μια αξιόπιστη επιλογή για ένα μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών τους υποδομών πληροφορικής, ίσως και πάνω του 80% αυτών, σύμφωνα με τον Γιώργο Δημητριάδη, αλλά με πολλά εμπόδια ακόμα τόσο οικονομοτεχνικής φύσεως όσο και “ηθικά”.


    O Γιάννης Κάλφογλου, Artificial Intelligence Advisor, συμμετέχει στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης από τη δεκαετία του ‘90. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας προσέφερε το συνέδριο, του θέσαμε μερικούς προβληματισμούς.
    Ποιοι κλάδοι επιχειρήσεων θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα εργαλεία RPA;

Τα εργαλεία RPA εφαρμόζονται καλύτερα σε βιομηχανίες που έχουν βαριές χειρονακτικές διαδικασίες, καθώς και πολλές υποβοηθητικές δουλειές που περιλαμβάνουν πολλά spreadsheets και backoffice processing. Οπότε δράσεις όπως ο εκτελωνισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, η εκκαθάριση τιμολογίων, οι μεταφορές, οι αποστολές, βασίζονται σε ένα πολύ παλιό σχεδιασμό διαδικασιών, είναι διαδοχικές οπότε και επιρρεπείς σε αυτοματοποίηση. Μπορείτε να τις ενώσετε με ένα εργαλείο RPA και να τις αυτοματοποιήσετε.

Θα μπορούσε το intelligent scheduling να έχει εφαρμογές και στη γραμμή παραγωγής;

Ναι, θα μπορούσε. Το intelligent scheduling χρησιμεύει κυρίως για να εντοπίζει τη μέγιστη επιχειρηματική αποτελεσματικότητα. Ουσιαστικά προσπαθεί να επιτύχει συγκεκριμένους προκαθορισμένους στόχους. Οπότε αν ο στόχος σας είναι να επιτύχετε μείωση του κόστους, τότε το intelligent scheduling είναι ένα εργαλείο που προσπαθεί να προσδιορίσει την μείωση του κόστους βάσει κάποιων δεδομένων. Οπότε, αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, ποιό είναι το καινούργιο κόστος λειτουργίας; Το intelligent scheduling θα αναδρομολογήσει το στόλο από φορτηγά, οχήματα ή σκάφη. Οπότε είτε μπορεί να δοθεί εκ των προτέρων ένας στόχος στο intelligent scheduling είτε να χρησιμοποιηθούν εργαλεία machine learning. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του intelligent scheduling σε σχέση με άλλες τεχνικές scheduling είναι πως μπορεί να αναγνωρίσει με λίγη εκπαίδευση πως χρειάζεται να τροποποιηθεί κάθε δρομολόγιο αν κάτι προκύψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Φανταστείτε για παράδειγμα πως ένα σκάφος προσπαθεί να έρθει με πολλά αγαθά στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά πραγματοποιείται κάποιου είδους απεργία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκφορτώσει. Αλλά όσο μένει στην θάλασσα το κόστος ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια για την επιχείρηση και την ασφάλεια. Αν είχατε την πληροφορία από πριν θα μπορούσατε να την περάσετε στο σύστημα και εκείνο αυτομάτως να σας προετοιμάσει ένα plan b, που μπορείτε να ακολουθήσετε από την αρχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χρειάζεστε μια απλή εντολή που να λέει πως το όχημα θα επιβραδύνει από τους 18 κόμβους στους 13 κόμβους. Πράγμα που θα καθυστερήσει 20 ώρες την άφιξη, αλλά όταν πλέον θα φτάσει το λιμάνι θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα αγαθά. Αυτή είναι η ουσία του intelligent scheduling.

    Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον της εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης που έρχεται με το AI;

Δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή πως θα υπάρξει μαζική απώλεια εργασίας λόγο του AI. Μάλιστα μια από τις μελέτες που έγιναν, αν και όχι ιδιαίτερα επιστημονική αλλά βασισμένη σε καλές στατιστικές τεχνικές, έδειξε πως για κάθε 2,3 εκατομμύρια δουλειές που θεωρείται πως θα χαθούν λόγω του AI, περίπου 3,5 εκατομμύρια νέες δουλειές θα δημιουργηθούν. Οπότε ένα από τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι πως κατά την έλευση της βιομηχανικής κοινωνίας πίστευαν πως αφού πλέον δεν θα χρησιμοποιούνται άλογα αλλά αυτοκίνητα, όλες οι επιχειρήσεις με άμαξες, όλοι οι εκτροφείς αλόγων και διάφοροι αντίστοιχοι κλάδοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Απλά βρήκαν κάτι καινούργιο να κάνουν. Οι άνθρωποι πάντα θα επικρατούν και θα επιμένουν. Πιστεύω πως είναι καλό να έχουμε αυτοματοποίηση καθώς η αυτοματοποίηση θα φέρει αύξηση της παραγωγικότητας για την ανθρωπότητα και θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από υποβοηθητικές δουλειές που μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή η δουλειά σας αυτοματοποιήθηκε, καθώς ήταν μια υποβοηθητική δουλειά, πως δεν θα κάνετε απολύτως τίποτα και ξαφνικά ο Θεός θα σας δώσει μια καινούργια δουλειά. Είναι μια καλή ευκαιρία να μετεκπαιδευτείτε και να μάθετε κάτι καινούργιο. Οι οργανισμοί μπορούν να επανατοποθετήσουν το προσωπικό τους σε καινούργιες θέσεις. Με το χρόνο πιστεύω πως θα υπάρξει «net job loss» και για την ακρίβεια θα μπορούσε να υπάρχει «job creation με το AI».

    O Ahmet Akdag είναι ένας Agile Expert, που κατέχει περισσότερα από 20 έργα στο ενεργητικό του. Βάσει της πολύτιμης εμπειρίας του μας απαντά σχετικά με το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
    Με όλες τις ταχύτατες ψηφιακές μεταμορφώσεις γύρω μας, πως μπορεί μια επιχείρηση να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια;

Οι επιχειρήσεις μπορούν ακόμα να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια, αυτό είναι ΟΚ. Αλλά αυτά τα μακροπρόθεσμα σχέδια δεν πρέπει να είναι τόσο λεπτομερή. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο στόχων. Τα πιο γενικά και στρατηγικού επιπέδου σχέδια είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αν προσπαθήσουν να σχεδιάσουν τα πάντα με έναν πολύ λεπτομερή τρόπο, δεν πρόκειται να λειτουργήσει και αυτό το γνωρίζουν ήδη.

    Πότε μια επιχείρηση ξέρει πως πρέπει να αλλάξει το DNA της για να εξελιχτεί;

Βασικά θα έλεγα πως έχει να κάνει με την δυνατότητα της συνεχούς αλλαγής του DNA. Δεν πρόκειται για μια μόνο αλλαγή. Η αλλαγή είναι συνεχόμενη, οπότε πρόκειται για την απόκτηση της ικανότητας αλλαγής του DNA. Ώστε να μεταμορφωνόμαστε σε ένα διαφορετικό «ζώο» κάθε φορά.

    Από την εμπειρία σας πόσο πρόθυμες κρίνετε πως είναι οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές;

Βασικά θέλουν να εφαρμόσουν την αλλαγή προτεραιοτήτων, αλλά δεν γνωρίζουν πως. Επειδή ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα, χρειάζεται να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν. Επίσης αν θες να επιτύχεις το διαφορετικό, πρέπει να ηγείσαι των αλλαγών. Το γνωρίζουν αυτό ήδη, η επιθυμία τους για αλλαγή είναι μεγάλη, αλλά μερικές φορές η κουλτούρα κάποιον οργανισμών προστατεύει την κληρονομιά, προστατεύει το status quo. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην αλλαγή.


    Ο Luis Novella ως Blockchain Expert είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις δυναμικές που ανοίγονται μπροστά μας μέσω των δομών Blockchain.
    Πιστεύετε πως η τεχνολογία Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές δομές για να δημιουργήσει μια πιο διαυγή μορφή διακυβέρνησης;

Ναι, βεβαίως. Πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει το βασικό μοντέλο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ σύντομα. Με την Εσθονία να αποδεικνύει έμπρακτα πως μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες της με ανάλογους διαυγής και φθηνούς τρόπους. Ίσως στην περίπτωση της Εσθονίας υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς πρόκειται για ένα νέο κράτος με πολύ λίγα ιστορικά δεδομένα προς ψηφιοποίηση. Αυτό το θέμα θα αποτελέσει μια πρόκληση σε άλλες χώρες με περισσότερα ιστορικά δεδομένα. Αλλά σίγουρα η Εσθονία δείχνει τον δρόμο. Η Εσθονία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιεί την ώθηση που δημιουργείται από αυτήν.

    Είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη να υιοθετήσουν μοντέλα Blockchain στις συναλλαγές στους ή στις κεντρικές τους διαδικασίες;

Πιστεύω πως η καινοτομία καθίσταται δύσκολη προς εφαρμογή στις μεγάλες εταιρίες λόγω της πολυπλοκότητας και του πλήθους μεταβλητών που έχουν. Αυτό είναι γεγονός όχι μόνο για τις τεχνολογίες Blockchain. Και είναι επίσης αλήθεια πως η επιτυχία μειώνει την επιθυμία για αλλαγή. Και η Ευρώπη έχει πολλές επιτυχημένες εταιρίες. Είναι δύσκολο γι’ αυτές να θέλουν να δοκιμάσουν κάτι που μπορεί να αλλάξει την φόρμουλα που τους προσφέρει την επιτυχία. Έχουν ένα σύστημα αξιών που τις έκανε επιτυχημένες και το Blockchain μπορεί να αλλάξει κάποιες από αυτές τις αξίες. Επίσης πιστεύω πως η έλλειψη ελέγχου προκαλεί φόβο. Οπότε οι άνθρωποι πρωταρχικά δεν καταλαβαίνουν πλήρως πως εφαρμόζεται το Blockchain, οπότε αυτό που προτείνω στις εταιρίες είναι να το δοκιμάσουν. Μην ρωτάτε γιατί, να ρωτάτε γιατί όχι. Διαλέξτε ένα μέρος της επιχείρησης σας όπου θα μπορούσατε να έχετε ένα παράλληλο μοντέλο να τρέχει σε δομή Blockchain και εφαρμόστε το. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του φόβου. Αυτό θα σας βοηθήσει να το κατανοήσετε πραγματικά. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Οπότε αυτό που προτείνω πάντα όταν είμαι σε συνέδρια για το Blockchain, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν σε συνέδρια Blockchain και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τους, πρέπει να το χρησιμοποιήσεις για να το καταλάβεις. Προτείνω λοιπόν στα στελέχη των επιχειρήσεων να το εφαρμόσουν γρήγορα, ίσως μια ελαφριά έκδοση, κάπου στην επιχείρηση. Γρήγορα, ώστε να είναι ικανοί να αντιδράσουν και να πάρουν αποφάσεις.

    Πιστεύετε πως υπάρχει μέλλον στα social media που βασίζονται στα ψηφιακά νομίσματα; Για παράδειγμα social media που θα πλήρωναν τους χρήστες τους με ψηφιακά νομίσματα για τα δεδομένα τους;

Σίγουρα. Πιστεύω πως το Blockchain θα προσφέρει στους ανθρώπους ιδιοκτησία πάνω στα δεδομένα τους. Οι οποίοι μέσω συμφωνιών θα μπορούν να τις αποδέχονται γρήγορα όταν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες τοποθεσίας τους. Θα λαμβάνετε αυτομάτως ένα ποσό χρημάτων αν κάποιοι θέλουν να αγοράσουν τα δεδομένα σας επειδή είστε στα δημογραφικά που τους ενδιαφέρουν και έχετε δηλώσει πως είστε σύμφωνος να προσφέρετε ανώνυμα τις πληροφορίες τοποθεσίας, υγείας, τη λίστα φίλων σας ή τις τηλεοπτικές σας συνήθειες, σε μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται να πληρώσει γι’ αυτές. Υπάρχουν εταιρίες που ήδη έχουν προϊόντα βασισμένα στο Blockchain που το κάνουν αυτό. Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει ακόμα να διευθετηθούν αλλά είμαστε αρκετά κοντά. Σε λιγότερο από τρία χρόνια θα μπορείτε να έχετε ιδιοκτησία τον δεδομένων σας και να πληρώνεστε όταν άνθρωποι τα χρησιμοποιούν.

    Θα μπορούσαν τα ψηφιακά νομίσματα να αναθεωρήσουν την έννοια της ιδιοκτησίας;

Νομίζω πως το έχουν ήδη κάνει. Αλλά η ιδιοκτησία συνήθως σχετίζεται με φυσικά assets. Και νομίζω πως όταν οι άνθρωποι μου θέτουν ερωτήσεις για τα ψηφιακά νομίσματα, οι περισσότερες απαντήσεις μπορούν να βρεθούν σε ερωτήσεις για το ίδιο το νομισματικό σύστημα. Γιατί ένα δολάριο αξίζει ένα δολάριο; Γιατί αντιστοιχεί σε 0.8 ευρώ; Αν οι άνθρωποι μπορούν να απαντήσουν αυτά, μπορούν επίσης πολύ εύκολα να απαντήσουν και ερωτήσεις σχετικά με το γιατί το bitcoin αξίζει το κάθε ποσό. Είναι απλά μακροοικονομικές δυνάμεις. Προσφορά, ζήτηση και αντίληψη. Αν οι άνθρωποι ξαφνικά πίστευαν πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να τυπώσουν κάποιο αριθμό χρημάτων ή να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές στο εμπόριο, το δολάριο λογικά θα επηρεαζόταν από αυτά. Ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία πίσω από την αξία του χρήματος; Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια διαφορά για τα κρυπτονομίσματα. Απλά οι άνθρωποι δεν κατανοούν τις βασικές αρχές του πραγματικού χρήματος.