netweek - 23o ΒANKING FORUM: Τεχνολογία, η μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

23o ΒANKING FORUM: Τεχνολογία, η μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο

11 Ιουλίου 2018 | 10:58 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Banking / Finance,Events

Οι fintech εξελίξεις στην ελληνική τραπεζική ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο 23ο Banking Forum που διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στην Αθήνα. Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 σύνεδροι, διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (EIΠ) της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων) και ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΙΠ της ΕΕΔΕ, Γιώργος Νασούλης, τόνισε ότι μεγάλο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών εξαρτάται από την τεχνολογία και την καινοτομία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών θα αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο σε ότι αφορά τις συναλλαγές με τους πελάτες και τα κανάλια πωλήσεων, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας να αποτελεί τη νέα μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο. Ο Πέτρος Δούκας, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, στέλεχος της ΕΕΔΕ και πρώην υπουργός οικονομικών, επισήμανε ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει τους Έλληνες managers.

Η επίδραση της τεχνολογίας θα φανεί στο risk management και στο credit management επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι τα Big Data, το blockchain και τo Artificial Intelligence (τεχνητή νοημοσύνη) θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο χώρο της τραπεζικής. Οι πλατφόρμες fintech αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία για τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων διαδικασιών, προϊόντων ή και επιχειρηματικών μοντέλων. Και αυτό το κάνουν σε τέσσερις κατηγορίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: (α) Πληρωμές, εκκαθάριση και διακανονισμός, (β) Καταθέσεις, δανεισμός και άντληση κεφαλαίων (γ) Διαχείριση Επενδύσεων και (δ) Στήριξη της αγοράς.

Ο τραπεζικός ψηφιακός μετασχηματισμός επιδρά, πρώτα απ’ όλα, στη διαδικασία των τραπεζικών πληρωμών, κάνοντάς τις ταχύτερες, μειώνοντας, παράλληλα, τα κόστη συναλλαγών και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Bill Gajda (Global Head, Innovation and Strategic Partneships της VISA), το εμπόριο θα αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια όσο άλλαξε τα προηγούμενα 50 χρόνια, «δημιουργώντας οικοσυστήματα’ από τεράστιες πλατφόρμες απ’ όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τις συναλλαγές του».

Ο Διευθυντής της διεύθυνσης χρηματοοικονομικών προϊόντων της Alpha Bank, Αθανάσιος Παυλίδης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις συναλλαγές τονίζοντας ότι οι διαδικασίες θα είναι άμεσες (instant payements) θα μειώσουν το κόστος και θα οδηγήσουν σε αμεσότητα της εξυπηρέτησης και αύξηση της ρευστότητας. «Οδηγούμαστε σε τραπεζικές υπηρεσίες pay as you go» δήλωσε χαρακτηριστικά.  «Το B2B με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις θα βοηθήσει στην ταχύτατη μείωση του valeur» και θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στα κόστη αναπτύξεως (δομές- εκκαθάριση).

Ο Γεώργιος Μαρίνος (Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΕΤΕ) έδωσε έμφαση στα blockchains και τις «ανοικτές» πλατφόρμες τραπεζικής (open banking platforms), ενώ η Αγγελίνα Σιμούδη (payment & cash management της Eurobank), ανέφερε ότι οι συναλλαγές στο μέλλον θα γίνονται με «ταχύτητα φωτός», προσφέροντας αξία στον πελάτη και αυξάνοντας τις προσδοκίες του.

Fintech και τεχνητή νοημοσύνη
Σύμφωνα με το CDO της Attica Bank, Δημήτρη Πλαγιάννη, οι fintech έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό πελατών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, κυρίως στον τομέα των πληρωμών και της μεταφοράς χρημάτων: από 18% το 2015, σε 50% το 2017 και στο 65% (εκτίμηση) το 2018. Οι παραδοσιακοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κατανοούν πλέον ότι η συνεργασία τόσο με τις εταιρείες fintech (59%) όσο και με άλλες τράπεζες (55%) ή συνεργαζόμενους φορείς μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή προς μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά.

Ωστόσο, ενώ η πρόθεση συνεργασίας τραπεζών με τις εταιρείες fintech έχει αυξηθεί σημαντικά, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες εντοπίζονται στους τομείς επίτευξης εμπορικών συμφωνιών (54%), της ενοποίησης συστημάτων και υποδομών, της κανονιστικής συμμόρφωσης (17%), της ασφάλειας (18%)και της χάραξης κοινής στρατηγικής. Επιπλέον, επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι εταιρείες fintech αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστή των τραπεζών και επεκτείνονται σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα τραπεζικών εργασιών.

Οι σύνεδροι αναφέρθηκαν, επίσης, στην τεχνητή νοημοσύνη (Artifial Intelligence), ήτοι το επόμενο στάδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό ο Νικόλας Τσιργέλης (Head Financial Officer της SAP) αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τη δημιουργία της «έξυπνης τράπεζας», ενώ ο Αργύρης Κανινής (Chief Operating Officer της Softomotive) στάθηκε στις προοπτικές εισόδου της ρομποτικής σε τραπεζικές δραστηριότητες.

Για το ίδιο θέμα (ρομποτική) μίλησε ο Χαράλαμπος Βάβλης (υπεύθυνος έργων βελτιστοποίησης ψηφιακών διαδικασιών και ροών εργασίας) της ΕΤΕ ενώ οι Φώτης Παναγιωτόπουλος (Accenture), Xάρης Λιναρδάκης (Cloud Leader IBM Greece&Cyprus) και Frank Lopez (UiPath) εστίασαν στο πως η τεχνητή νοημοσύνη και τα clouds θα μπορέσουν να επιδράσουν στη διαμόρφωση του επαγγελματικού και εργασιακού περιβάλλοντος στη νέα τραπεζική.

Cyber Security
Η τραπεζική μετεξελίσσεται, το ίδιο και οι κίνδυνοι. Το cyber risk αποτελεί και θα αποτελέσει πλέον τον υπ’ αριθμόν «1» κίνδυνο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών. Αποτελεί συνεπώς άμεση προτεραιότητα να βρεθούν λύσεις που θα παρακολουθούν όλες τις φάσεις μιας τραπεζικής δραστηριότητας, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια της τράπεζας αλλά και του πολίτη-καταναλωτή που θα συνεργάζεται μαζί της.

Βασικές επισημάνσεις από το συνέδριο: Υπάρχει αυξητική τάση των κυβερνοεπιθέσεων, η «βιασύνη» κυκλοφορίας νέων προϊόντων αυξάνει τον αριθμό ευπαθειών, αυξάνεται η χρήση των learning machines στις προσπάθειες παραβίασης των συστημάτων των τραπεζών, όπως και η αξιοποίηση του social engineering από τους hackers και, τέλος, οι τράπεζες ενθαρρύνουν τη χρήση των learning machines για την προστασία των συστημάτων τους.

Netweek Online( 11 Ιουλίου 2018)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778