Το IT Director’s Forum ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 13η συνεχόμενη χρονιά αναδεικνύοντας πως το IT αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πυρήνα της επιχείρησης. Περισσότεροι από 350 καταξιωμένοι IT Leaders παρευρέθηκαν στον κατάμεστο συνεδριακό χώρο του Grand Hyatt Athens όπου και συζητήθηκαν θέματα όπως IT Business Strategy, Big Data καθώς και IT Ops & Infrastructure.

Σημαντική διαπίστωση ήταν πως σε αυτή τη μεταβατική εποχή οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν ως δομικά στοιχεία τις νέες τεχνολογίες είναι αυτοί που τελικά επιβιώνουν και επιτυγχάνουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

Στην πρώτη ενότητα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της τεχνολογίας και την επιρροή που ασκεί στους ΙΤ leaders.

Όπως επισήμανε ο Thomas Terney, Ph.D, Singularity University Alumni και Expert in Artificial Intelligence «το μέλλον είναι ήδη εδώ, απλώς δεν είναι ισοκατανεμημένο». Στην ομιλία του έκανε μια αναδρομή στους μετασχηματισμούς που έφεραν κάποιες πρωτοποριακές τεχνολογίες στο παρελθόν, καταλήγοντας στην ψηφιακή μεταμόρφωση που ζούμε σήμερα λόγω της ραγδαίας εξελισσόμενης τεχνολογίας της πληροφορικής.

Τόνισε επίσης την αξία του νόμου του Moore χάρη στον οποίο μπορούμε να οραματιστούμε τα επόμενα βήματα της τεχνολογίας, καθώς και την ενσωμάτωση της σε άλλους κλάδους, όπως αυτόν της βιολογίας, για τη δημιουργία νέων επιστημονικών πεδίων όπως αυτό της βιοτεχνολογίας.

Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να έχουμε επίγνωση των δυναμικών που μας προσφέρει το παρόν, ώστε να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε και να προλάβουμε το τρένο της ψηφιακής μετάβασης.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Μπακάκος, Διευθυντής Πωλήσεων στη Space Hellas έθεσε το θέμα ακόμη πιο παραστατικά λέγοντας πως «Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ένα κύμα. Ή θα το καβαλήσεις ή θα σε παρασύρει».

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πολλές λύσεις για την ασφαλή, ομαλή και παραγωγική ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αργύρη Μακρυγεώργου, Head of Managed Cyber Security Services της Algosystems, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε επίσημα το λανσάρισμα του νέου Security Operations Center της Algosytems.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν τα απολύτως διαδραστικού χαρακτήρα, panel discussions που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Το αρχικό panel αποτελείτο από εκπροσώπους τραπεζών και επιχειρήσεων. Συντόνιζε ο Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Marke-ting Εταιρικών & Επιχειρησιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος και επισήμανε πως πλέον η πληροφορική έχει αποκτήσει ένα νέο ρόλο και αποτελεί ουσιαστικά συνδημιουργό του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η κεντρική θεματολογία της συζήτησης περιστρεφόταν γύρω από θέματα IT Business Strategy και συμμετείχαν οι παρακάτω:

  • Χριστίνα Γιαλαμά, Chief Technology Officer, Praxia Bank
  • Ξενοφών Λιαπάκης, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Πληροφορικής, INTERAMERICAN/ Πρόεδρος, Hellenic CIO Forum
  • Στράτος Μολυβιάτης, Group CIO, National Bank of Greece
  • Χάρης Μύγδαλης, Βοηθός Γενικός Δ/ντης / Επικεφαλής του Group IT Systems Management, EUROBANK

Αναλύθηκαν θέματα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως οι τομείς και οι δυνατότητες του. Όπως επίσης και ποιος είναι τελικά ο στόχος της ψηφιακής μετάβασης καθώς και ποιες είναι οι βέλτιστες στρατηγικές για την επίτευξη της. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε και το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου, δηλαδή πως το IT είναι πλέον στενός συνεργάτης της επιχειρηματικότητας εντός κάθε οργανισμού.

Το δεύτερο panel είχε θέμα «IT Ops & Infra: Transforming IT to support the modern enterprise» με συντονιστή τον Παναγιώτη Μαρκέτο, Business Editor.

Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι

  • Θεοχάρης Βουτσάς, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Group IT Operations, Τράπεζα Πειραιώς
  • Αλέξης Γρίβας, IT Director Pyramis, Eden Beach Resort & Somewhere Boutique Vouliagmeni
  • Γιάννης Παπίδης, Chief Technology and business Change Officer, Κωτσόβολος

Συζητήθηκαν θέματα όπως η αξία τον δεδομένων και η σπουδαιότητα της ασφάλειας, καθώς και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την διασφάλιση της. Επίσης τονίστηκε η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ειδικά σε μια εποχή που οι απαιτούμενες δεξιότητες συνεχώς επαναπροσδιορίζονται. Η επιχείρηση πρέπει να είναι ικανή να δει τον εαυτό της στο μέλλον, δίνοντας πάντα έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ακολούθησε panel με συντονιστή τον Νικόλα Κονδάκη Head of Conferences & Awards, BOUSSIAS και θέμα «Trends & Solutions».

Οι συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι επιχειρήσεων που προσφέρουν λύσεις στην εποχή τους ψηφιακού μετασχηματισμού. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι:

  • Δημήτριος Δάφνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmos Business Systems
  • Mehmet Dagdevirenturk, Trend Micro Med Region Channel Manager
  • Στέλιος Γενούζος, Managing Partner, WITSIDE
  • Νικήτας Δεσποτίδης, Director, EY Advisory Services

Συζητήθηκαν θέματα όπως το Cloud και η ασφάλεια σε αυτό, οι τάσεις στο χώρο των analytics καθώς και ο γενικότερος ρόλος του IT. Οι επιχειρήσεις προσέφεραν την οπτική τους για τις τάσεις της τεχνολογίας και πως αυτές μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αν αξιοποιηθούν σωστά.


Στην δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος, συζητήθηκαν πρακτικές λύσεις για τη διαχείριση της τεχνολογίας υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο Sjoerd Blüm, CIO του Amsterdam Airport Schiphol. Μεγάλος λάτρης της Ελλάδας, στην οποία έχει ζήσει κάποια χρόνια στο παρελθόν. Ο S. Blüm περιέγραψε τη διαδικασία ψηφιοποίησης ενός εκ των μεγαλύτερων αεροδρομίων της Ευρώπης. Είπε χαρακτηριστικά πως «το όραμα ήταν η δημιουργία, όχι απαραίτητα του πιο μεγάλου, αλλά του πιο αγαπητού αεροδρομίου», δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά της ψηφιακής μεταμόρφωσης. Στην ομιλία του λοιπόν περιγράφοντας τη δική τους πορεία έδωσε πολύτιμες συμβουλές στις επιχειρήσεις που βιώνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα τελευταίο πάνελ με θέμα τα Big Data και την σπουδαιότητα τους στην σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά με συντονιστή τον Μιχάλη Μωραΐτη, CIO του ομίλου Θεοχαράκη.

Συμμετείχαν οι:

  • Δημήτρης Βαλινδράς, VP IT South East Europe, Delhaize Group
  • Γιώργος Βουτυράς, Διευθυντής Οργάνωσης & Πληροφορικής, METRO
  • Γεώργιος Γωνιωτάκης, ΙΤ Software Applications Manager, Alpha Bank
  • Λεωνίδας Κωβαίος, CIO, Vodafone Ελλάδας
  • Σάββας Τορτοπίδης, CIO, Διαμαντής Μασούτης Α.Ε

Αναλύθηκε θεματολογία σχετική με τα δεδομένα, την επιχειρηματική τους αξία, τις προκλήσεις που παρουσιάζει η διαχείριση τους καθώς και τους τρόπους που μπορούν να προστατευτούν. Μέσα από αυτό το διάλογο επισημάνθηκε, για μια ακόμα φορά, η έλλειψη διαθέσιμων data scientists στην αγορά.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξάγεται για 4η συνεχόμενη χρονιά από το περιοδικό Netweek και την εταιρεία Global Link. Την παρουσίασε ο Ηλίας Σκορδάς, Research Director, Global Link και το αντικείμενο ήταν «The State of the CIO in Greece 2018». Σε αυτή την έρευνα παρατηρήθηκε μια ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με εξίσου αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον. Επίσης προσδιορίστηκε πιο ξεκάθαρα ο ρόλος του IT σήμερα στην εταιρεία, ο οποίος, όπως μας έδειξε και το συνέδριο στην ολότητα του, γίνεται συνεχώς όλο και πιο κομβικός.

Ο Λεωνίδας Κωβαίος είναι CIO στην Vodafone Ελλάδας με αρμοδιότητες την σχεδίαση και εκτέλεση της στρατηγικής των πληροφοριακών συστημάτων στην χώρα και την επικοινωνία με τις αντίστοιχες ομάδες του ομίλου.

    Ποιό πιστεύετε πως είναι το μέλλον των virtual καταστημάτων και πως θα περιγράφατε μια ιδανική omnichannel εμπειρία;

Καταρχήν θεωρώ πως είναι βέβαιη η επικράτηση τους στο μέλλον. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι να υπάρχει παρόμοια εμπειρία, είτε μιλάμε για ηλεκτρονικά καταστήματα, είτε για φυσικά καταστήματα, οπότε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει τη διαφορά, να αισθάνεται πως το ένα είναι συνέχεια του άλλου.

    Ποιες προβλέπετε πως είναι οι δυνατότητες του 5G και πότε υπολογίζετε να είναι εφαρμόσιμο στην Ελλάδα;

Αυτό το ερώτημα είναι το πιο σημαντικό, απασχολεί πολύ τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς αυτή τη στιγμή. Δεν έχει βρεθεί το ουσιαστικό business model το οποίο θα αξιοποιήσει τα 5G δεδομένα μέχρι στιγμής. Αν ήθελα να βάλω ένα στοίχημα αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι το IoT, είτε το consumer IoT είτε το industrial IoT, με τις διάφορες εκφάνσεις και εφαρμογές που μπορεί να έχουν. Αυτός νομίζω πως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα αξιοποιήσει τις μεγάλες ταχύτητες που δίνει το 5G.