netweek - Stephen Raymaekers: Η επόμενη ημέρα στο χρηματοοικονομικό τοπίο

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Stephen Raymaekers: Η επόμενη ημέρα στο χρηματοοικονομικό τοπίο

17 Ιανουαρίου 2019 | 09:39 Γράφει ο Παναγιώτης  Μαρκέτος Topics: Banking / Finance,innovation,Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Stephen Raymaekers

Ο Stephen Raymaekers, επικεφαλής διεθνών τραπεζικών δραστηριοτήτων και υπεύθυνος για την υπηρεσία gpi της εταιρείας Swift εξηγεί αποκλειστικά στο Netweek το νέο status quo που δομείται περί της βιομηχανίας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και την επανάσταση στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Η Swift αποτελεί πάροχο υπηρεσιών και λύσεων ασφαλών οικονομικών μηνυμάτων, πλατφόρμας messaging, πρόσβασης, αναγνώρισης, ανάλυσης, συμμόρφωσης με Κανονιστικά Πλαίσια κ.ο.κ. Αρκεί να σημειωθεί πως σήμερα, τα προϊόντα και οι εν γένει υπηρεσίες της Swift συνδέουν περισσότερα από 11.000 τραπεζικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οργανισμούς, δομές της αγοράς, καθώς επίσης και εταιρικούς πελάτες σε περισσότερες από 200 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και μερικούς μήνες έχει λανσάρει την υπηρεσία Global Payments Innovation ή απλά gpi, μέσω της οποίας και φιλοδοξεί να μεταβάλλει θεμελιωδώς και στην πράξη τις διασυνοριακές συναλλαγές, επιτρέποντας στους τελικούς αποδέκτες-δικαιούχους να πιστώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, πολλές φορές ακόμη και δευτερόλεπτα!

Πρόσφατα, το Netweek συνομίλησε αποκλειστικά με τον Stephen Raymaekers, επικεφαλή διεθνών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Swift, ο οποίος και έχει επιφορτιστεί -μεταξύ άλλων- με την ανάπτυξη και την παρουσίαση προτάσεων αξίας κατά μήκος της χρηματοοικονομικής κοινότητας, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά τα τραπεζικά ιδρύματα να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους δραστηριοποίησή, μετεξελίσσοντας τις ανάγκες των πελατών, τις τεχνολογικές καινοτομίες, καθώς επίσης και τις απαιτήσεις της ίδιας της αγοράς. Ένα από τα πλέον πρόσφατα καθήκοντα που ανατέθηκαν στον κ. Raymaekers, είναι να ηγηθεί της δράσης του Global Payments Innovation (gpi) της Swift.

“Το Swift gpi μεταβάλλει στην πράξη τις διασυνοριακές συναλλαγές επιτρέποντας στους τελικούς αποδέκτες-δικαιούχους να πιστώνονται τα ποσά μέσα σε λίγα λεπτά, πολλές φορές ακόμη και δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτρέπει την παρακολούθηση των πληρωμών σε κάθε στιγμή της μεταφοράς, προσφέροντας πλήρη διαφάνεια σχετικά με τα τέλη που θα χρεώνονται στην πορεία. Μέχρι στιγμής, το gpi αξιοποιείται από εκατοντάδες τράπεζες, οργανισμούς, επιχειρήσεις και fintechs, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως μέχρι το τέλος του 2020 το σύνολο των μελών της Swift κοινότητας θα έχει υιοθετήσει την υπηρεσία gpi. Κάτι που σημαίνει πως κάθε τράπεζα και χρηματοοικονομικός φορέας που ανήκει στο δίκτυο της Swift θα είναι σε θέση να επιβεβαιώνει πληρωμές που θα λαμβάνει, παρέχοντας στους πελάτες τους μια end-to-end διαδικασία εντοπισμού και παρακολούθησης κατά μήκος της αλυσίδας πληρωμών, γεγονός που “εκτοξεύει” το χαρακτηριστικό της διαφάνειας σε πρωτόγνωρα ποιοτικά επίπεδα”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Raymaekers.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στις διασυνοριακές συναλλαγές των τελευταίων 30 ετών!
Πρόκειται για μια δράση που αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει λάβει χώρα στις διασυνοριακές πληρωμές κατά την διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων, αποτελώντας ένα καινούριο στάνταρντ για την αγορά. Το Swift gpi βελτιώνει σε δραστικό βαθμό την εμπειρία που απολαμβάνουν οι πελάτες κατά την διάρκεια της διενέργειας διασυνοριακών πληρωμών, ενισχύοντας σημαντικά την ταχύτητα της υλοποίησής τους, την ευκολία, τη διαφάνεια, ακόμη και τη δυνατότητα της από άκρο σε άκρο παρακολούθησης και καταγραφής κάθε σταδίου ξεχωριστά. Πλέον, χάρη στο νέο gpi standard, οι πληρωμές ολοκληρώνονται από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως το πολύ σε μερικά λεπτά και τα ανάλογα ποσά που μεταφέρονται μπορούν να αξιοποιηθούν την ίδια ημέρα!

Σύμφωνα με τον κ. Raymaekers: “Μέσω της υπηρεσίας gpi “προσκαλούνται” τόσο η παγκόσμια τραπεζική βιομηχανία όσο και οι fintech κοινότητες να τολμήσουν να καινοτομήσουν και να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα διευκολύνουν περαιτέρω την πραγματοποίηση διασυνοριακών πληρωμών, περιορίζοντας αισθητά τα back-office κόστη τους. Κι αυτό, αξιοποιώντας ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που έχει εισαγάγει στην αγορά, όπως είναι λ.χ. οι βελτιστοποιημένοι επιχειρηματικοί κανόνες, μια ασφαλής βάση δεδομένων εντοπισμού που βρίσκεται στο cloud και είναι προσβάσιμη μέσω APIs κ.ο.κ. Χάρη δε στο Swift gpi, οι επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι σε θέση να αναπτύξουν και επεκτείνουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές, καθώς επίσης και να απολαύσουν σημαντικά κέρδη και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας της συνολικότερης λειτουργίας της”.

Τουλάχιστον $100 δισ. αποστέλλονται καθημερινά μέσω Swift gpi
Σήμερα, το Swift gpi έχει υιοθετηθεί από τουλάχιστον 300 χρηματοοικονομικούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο, υλοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες πληρωμές, οι οποίες με την σειρά τους αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 12% της συνολικής κίνησης των διασυνοριακών πληρωμών που λαμβάνουν χώρα στο δίκτυο της Swift που αποστέλλονται καθημερινά, μέσω περισσότερων από 220 διεθνών διαδρομών πληρωμών. Σε αυτές, λ.χ. συμπεριλαμβάνεται και οι πλέον βασικές διαδρομές παγκοσμίως, όπως είναι αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στην οποία οι πληρωμές μέσω gpi ήδη ξεπερνούν το 28% της συνολικής κίνησης!

“Ξέρετε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τραπεζικά ιδρύματα του μεγέθους και της βαρύτητας λ.χ. των Citi, Santander κ.ά. έχουν υιοθετήσει την υπηρεσία gpi, αποστέλλοντας περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ημερήσια βάση, ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζεται το πλήθος των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που επιλέγουν να συμμετάσχουν στην εν λόγω δράση. Όμως, πρόοδος παρατηρείται και στον τομέα των επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των fintechs, οι οποίοι και επιλέγουν καθημερινά να την αξιοποιήσουν, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο βαθμός αποδοχής του Swift gpi είναι αρκούντως μεγάλος και απευθύνεται σε ένα ευρύ πελατειακό κοινό, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριοποίησης. Μάλιστα, τελευταία εργαζόμαστε πυρετωδώς με τους μη-τραπεζικούς πελάτες προκειμένου να αναπτύξουμε το “gpi for corporates (g4C)”, μια λύση εντοπισμού και ανίχνευσης πολύ-τραπεζικών πληρωμών που προσφέρει το Swift gpi και μέσω του οποίου επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να εγκαινιάσουν και να παρακολουθούν τις πληρωμές gpi προς και από πολλαπλές τράπεζες. Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε καθημερινά και σε “στενό” επίπεδο με ουκ ολίγες πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα, μας επιτρέπει να δίνουμε την δυνατότητα στις εταιρείες να αξιοποιήσουν για πρώτη φορά και σε πραγματικό χρόνο, μια end-to-end εικόνα της ροής των διασυνοριακών πληρωμών τους. Κάτι, που θα τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν αισθητά τις προβλέψεις για τις χρηματοοικονομικές ροές της, βελτιστοποιώντας την ρευστότητά της”.

Στην πρώτη γραμμή και στο Open Banking οικοσύστημα
Τελευταία, πολύς λόγος γίνεται για το Open Banking που αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο μέσω του οποίου οι πάροχοι λαμβάνουν πρόσβαση σε οικονομικού περιεχομένου πληροφορίες των χρηστών, “ανοίγοντας” νέες οδούς για την ανάπτυξη καινούριων προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών που δύναται να βοηθήσουν τους μεμονωμένους πελάτες, καθώς επίσης και τις επιχειρήσεις να κερδίζουν περισσότερα. Μέσω του Open banking στηρίζεται η χρήση “ανοικτών” APIs που με την σειρά τους δίνουν τη δυνατότητα σε εξωτερικούς προγραμματιστές και παρόχους να δομήσουν ποικίλες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα κινούνται πέριξ των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, καίριο είναι το ερώτημα σχετικά με το πώς το Swift gpi θα είναι σε θέση να “χωρέσει” και να ταιριάξει στο συνολικότερο Open Banking οικοσύστημα, καθώς επίσης και σε αυτά των “ανοικτών” APIs. Ο κ. Raymaekers είναι ξεκάθαρος: “Αποτελεί κοινό τόπο πως η χρηματοοικονομική βιομηχανία κινείται προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης και αξιοποίησης περισσότερο “ανοικτής” πρόσβασης οικονομικές υπηρεσίες. Υπό αυτό το πρίσμα, η Swift παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να… απελευθερώσει τη δυναμική της τεχνολογίας των API, παρέχοντας μια “ουδέτερη” πλατφόρμα συνεργασίας, προκειμένου να αναπτύξουν τα κοινά πρότυπα δεδομένων που απαιτεί η ίδια η βιομηχανία! Καθώς στην Swift διαθέτουμε τεράστιο βαθμό εμπειρίας περί των προτύπων, αποτελεί δεδομένο πως βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του API standardization, καθώς επίσης και της προσπάθειας αποφυγής του φαινομένου του κατακερματισμού σε επίπεδο προσέγγισης, όσο η αγορά υιοθετεί και αξιοποιεί την τεχνολογία των APIs. Δεν σας κρύβω πως αυτή τη στιγμή ήδη επεξεργαζόμαστε τρόπους περαιτέρω ολοκλήρωσης της gpi εμπειρίας στα B2B και DLT οικοσυστήματα.

netweek (T. 420)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778