Ιδιαίτερα αισθητή είναι η παρουσία της ερευνητικής κοινότητας στη φετινή έκθεση, με επίκεντρο το εκθεσιακό χώρο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παρουσιάζει στους επισκέπτες του τα ερευνητικά του αποτελέσματα στο Stand 31 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Περίπτερο 13, στον ενιαίο χώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από αυτά εντυπωσιάζει το ψηφιακό ολόγραμμα σχετικά με τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων του ινστιτούτου χημικής βιολογίας.

Παράλληλα, οι ερευνητές του ΕΙΕ παρουσιάζουν τους αυτόνομους αισθητήρες οπτικών νάνο-ινών για τον ποιοτικό έλεγχο ιχθυοκαλλιεργειών «ΜΕΔΟΥΣΑ», δείγματα κύτταρο λογικών πλακιδίων «PAP-TEST» με ειδικές καλυπτριδες με ενσωματωμένο πλέγμα για βελτιωμένη μικροσκοπική παρατήρηση και διάγνωση και αλλά εκθέματα του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παρουσιάζει τις δράσεις του Πάρκου στο οποίο στεγάζονται σήμερα περίπου 25 εταιρείες και ένα ερευνητικό ινστιτούτο (ΙΝΒΙΣ). Το ΕΠΠ έχει συστήσει έξι Innovation Hubs στους τομείς της νανοτεχνολογίας, αγροδιατροφής, βιοτεχνολογίας, τις έξυπνες πόλεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αεροναυπηγικής και μπλε οικονομίας. Αρκετά εκπαιδευτικά εκθέματα για παιδιά επιδεικνύει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (stand 31, Περίπτερο 13) δίνοντας την ευκαιρία ζωντανής αλληλεπίδρασης κι ανακάλυψης της γνώσης.

Ένα από αυτά η πλατφόρμα iMuSciCA με την οποία οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Αρκετά ενδιαφέρον έχει το esmartcity, ένα σύστημα «ζωντανού» εργαστηρίου που είναι εγκατεστημένο στην Πάτρα, στοχευμένο στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και της έξυπνης διαβίωσης σε κτήρια.

Στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας φιλοξενείται και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ. Εξειδικευμένα στελέχη παρουσιάζουν στους επισκέπτες τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας, ανάμεσά τους και η αποτύπωση σε διαδραστικό χάρτη των έργων της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώω» στην Ελλάδα, ανά παρέμβαση, τομέα προτεραιότητας, περιοχή, είδος φορέα κι άλλες παραμέτρους.

Παρουσιάζονται ακόμη, τα ενταγμένα έργα σε οθόνη σε ψηφιακή μορφή, αλλά και infographics με τα στοιχεία της δράσης και των εγκεκριμένων έργων. Μέσα από τον εκθεσιακό χώρο της ΓΓΕΤ στελέχη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες για τις δράσεις του Ιδρύματος.

Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Περίπτερο 13, stand 21A) είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα και ειδικότερα η αξιολόγηση της ελεύθερης έρευνας, δηλαδή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, των ερευνητικών υποδομών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, που προκύπτουν από επιστημονική περιέργεια, χωρίς θεματικούς αποκλεισμούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

VR ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΙΙΒΕΑΑ
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) δημιούργησε το μοναδικό έως σήμερα Κέντρο Γονιδιωματικής στον ελληνικό χώρο, εξοπλισμένο με αλληλουχητές DNA νέας γενιάς, με ρομποτικά συστήματα προετοιμασίας των δειγμάτων καθώς επίσης και με υπερσύγχρονο σύστημα υπέρ-υπολογιστών, για την αποθήκευση και ανάλυση του γονιδιώματος ασθενών πασχόντων από καρκίνο, καρδιαγγειακές νόσους, μεταβολικές νόσους νευροεκφυλιστικές κλπ.

Ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ εξηγούν στους επισκέπτες τις δράσεις του Κέντρου, επιτρέποντας τους, μέσω μιας συσκευής VR, να βιώσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρά ένα φάρμακο με μια πρωτεΐνη μέσα στα κύτταρά μας.Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθ. Κυριακής, είχαν τη δυνατότητα κατά την επίσκεψή τους στο περίπτερο του ΙΙΒΕΑΑ το Σάββατο να «μεταφερθούν» σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στο οποίο σχεδιάζονται υποψήφια φάρμακα στο ΙΙΒΕΑΑ.

OΔΗΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ
Η πέμπτη μέρα της έκθεσης έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του περιπτέρου του ΙΤΕ να γνωρίσουν από κοντά το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για τη διαδραστική εξερεύνηση φυσικών χώρων. Τι θα γινόταν εάν η σκέψη μας καθοδηγούσε ένα αναπηρικό αμαξίδιο διευκολύνοντας τη ζωή των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη;

Το Ινστιτούτο επιδεικνύει το σύστημα πλοήγησης ρομποτικού και αναπηρικού αμαξιδίου. Με τη δύναμη της σκέψης ο ερευνητής καθοδηγεί το αναπηρικό αμαξίδιο μέσα από την επικοινωνία εγκεφάλου-υπολογιστή. Στον ίδιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει το έκθεμα του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας την εκπομπή CO2 από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με προηγμένες τεχνολογίες δέσμευσης και βίο μετατροπής του σε χρήσιμα υλικά».

Αλλαγή σκυτάλης στο Digital Greece
Ανανεώθηκε την Πέμπτη

Άδειασε και γέμισε με νέους εκθέτες το περίπτερο 12 όπου φιλοξενείται το Digital Greece, καθώς το πρωί της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου αποχώρησαν εκθέτες που είχαν παρουσία εκεί από την έναρξη της έκθεσης και εγκαταστάθηκαν νέες εταιρείες. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία της έκθεσης, και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο μέσο της διεξαγωγής της. Η αλλαγή αυτή αποδίδεται στην έλλειψη χώρου, καθώς φέτος οι συμμετοχές των εκθετών στο περίπτερο 12 ξεπέρασαν τις 300.

Η ανάγκη για εκθεσιακό χώρο οδήγησε στην επέκταση του Digital Greece και στο περίπτερο 6. Σημειώνεται ότι οι νέοι εκθέτες που ήλθαν στην ΔΕΘ το πρωί της Πέμπτης θα παραμένουν στο εκθεσιακό χώρο μέχρι το τέλος της έκθεσης. Το Digital Greece παρουσιάζεται στην ΔΕΘ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την ανάδειξη του οράματος για μια ψηφιακή Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors – Game Changers.

Χάραξη στρατηγικής στην ψηφιακή εποχή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της ΙΒΜ και του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου
Σημαντικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης συζήτησαν την Τετάρτη στην κατάμεστη αίθουσα «Ολυμπιάς» του Συνεδριακού Κέντρου Ιωάννης Βελλίδης για το πώς οι ψηφιακές τάσεις μπορούν να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Αν και απώτερος στόχος είναι το κυβερνητικό cloud να φιλοξενεί έως τις αρχές του 2022 όλες τις πληροφοριακές υποδομές του Δημόσιου Τομέα, η Ελλάδα κάνει ακόμα μικρά βήματα, επιδιώκοντας στην παρούσα φάση τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων των δημοσίων υπηρεσιών, αναπτύσσοντας, παράλληλα, web services, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πάνελ στελεχών του Δημοσίου Τομέα ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το πάνελ εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα που επικεντρώθηκε στο πώς οι ψηφιακές τάσεις μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση οι Aθανάσιος Ντάφλος (Head of Intelligent Services, Global Transaction Banking, Eurobank), Σάββας Τορτοπίδης (CIO, Δ. Μασούτης ΑΕ) και Κωνσταντίνος Σαρμαδάλης (CFO, Kρι-Κρι) αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες γι’ αυτό το σημαντικό θέμα.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της IBM στην έκθεση ο Σπύρος Πουλίδας δήλωσε μεταξύ άλλων: « …Πέρσι, παρουσιάσαμε τις αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος – την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, τους κβαντικούς υπολογιστές, το security και το ΙοΤ.  Φέτος προωθούμε τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων με στόχο να αναδειχθούν οι δυνατότητες του  νέου ψηφιακού  κόσμου και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν στη χώρα».

Πορτοφόλι ανταμοιβών καρτών και μηχανή αναζήτησης παρουσίασε η Kard
Συμμετείχε στην έκθεση για 2η φορά

Η fintech startup Kard συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας την πρώτη μηχανή αναζήτησης που βρίσκει και συγκρίνει ανταμοιβές από τις συναλλαγές με κάρτες σε όλο τον κόσμο, όπως και το πορτοφόλι ανταμοιβών καρτών. Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της εταιρείας του στην έκθεση, o Παναγιώτης Τάτσης, δήλωσε στο NetFAX: «Το ενδιαφέρον στο περίπτερο της Kard ήταν μεγάλο από καταναλωτές και επιχειρήσεις,  ο παλμός του κόσμου ήταν δυναμικός, ενώ η έκθεση πρόσφερε πολλές δυνατότητες δικτύωσης και κλεισίματος συμφωνιών με επιχειρήσεις.

Άνθρωποι της καθημερινότητας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις λύσεις μας και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να προσφέρουμε τη μέγιστη αξία στους καταναλωτές. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την απήχηση που έχει η υπηρεσία μας, η οποία προσθέτει αξία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις».

ΟRANGE GROOVE: ΟΙ STARTUPS ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Tο Orange Grove που αποτελεί πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και στηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και startups στη χώρα συμμετείχε (περίπτερο 6) για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΘ, ενημερώνοντας το κοινό για τις δράσεις του και τα επερχόμενα προγράμματά του για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, στην 84η ΔΕΘ συμμετείχαν και πολλές startups που έχουν υποστηριχθεί από το Orange Grove, το οποίο συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

CLOUD ERP ΑΠΟ ΤΗΝ THESIS SOFTWARE
Η Thesis Software είναι μια εταιρεία startup που έχει αναπτύξει μια λύση cloud ERP για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έξι μήνες μετά την πρώτη συμμετοχή της σε έκθεση (Patras IQ Απρίλιος 2019), το startup δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη ΔΕΘ, όπου θα έχει παρουσία στο περίπτερο 12 μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ;
Πόσο καλά γνωρίζουμε τον κόσμο των ακτινοβολιών που μας περιβάλλει; Είναι βάσιμοι οι φόβοι μας, ή διαπιστώνεται διαφορά ανάμεσα στην αντίληψη του ρίσκου των ακτινοβολιών και την πραγματικότητα; Σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις οι επισκέπτες του stand της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (EEAE) στο Περίπτερο 13 (stand 31) μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής που χρησιμοποιούν οι ίδιοι.

EΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ PEPPER
Το ΕΚΚΕ διεξάγει μια έρευνα κατά τη διάρκεια της έκθεσης σχετικά με την επίδραση των εκθεμάτων των ερευνητικών φορέων στους επισκέπτες. Σε μια προσπάθεια σύνδεσης των κοινωνικών επιστημών με τις θετικές, στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου απάντησε και ο ρομποτικός φίλος του ΕΚΚΕ και γείτονας στην έκθεση, Pepper του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του ΔΑΑ.