Διπλή διάκριση απέσπασε η ελληνική ομάδα στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής (BOI, Balkan Olympiad Informatics), η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα το χρονικό διεξήχθη στην Αθήνα μεταξύ 9 – 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 13 χωρών: Ο μαθητής Ευάγγελος Πίπης (σημειώνεται ότι πρόκειται για το γιό του Ανδρέα Πίπη, Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων /ΓΓΠΣ) από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και ο μαθητής Αναστάσιος Παναγόπουλος από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πατρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

«Το μετάλλιο αυτό είναι το 2ο χρυσό μετάλλιο που παίρνω σε Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής και το 4ο σε όλη την ιστορία της Ελλάδας. Έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι η σχολική ύλη της Πληροφορικής στα ελληνικά σχολεία δεν επαρκεί για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες διαγωνιζόμενοι χρειάζεται να καταβάλουν έναν, κατά κύριο λόγο, ατομικό αγώνα για να μπορέσουν να πετύχουν…» αναφέρει στο NetFAX o E. Πίπης.

Και συνεχίζει: «Ο τομέας στον οποίο διαγωνίζομαι ονομάζεται competitive programming. Σε αυτόν οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να λύσουν προβλήματα με προχωρημένους αλγορίθμους και δομές δεδομένων μέσα σε λίγες ώρες. Πιο συγκεκριμένα, οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να βρουν τον βέλτιστο αλγόριθμο που λύνει κάθε πρόβλημα και ικανοποιεί συγκεκριμένους περιορισμούς μνήμης και χρόνου και στη συνέχεια να υλοποιήσουν το αντίστοιχο πρόγραμμα…».

Οι Ολυμπιάδες της Πληροφορικής και των υπόλοιπων επιστημών δεν είναι απλές, όπως τονίζει ο πολυβραβευμένος μαθητής. «Οι διαγωνιζόμενοι αφιερώνουν τεράστια ποσά ενέργειας και χρόνου στην προετοιμασία τους και στερούνται κάποιες ανέμελες στιγμές της εφηβικής τους ηλικίας. Τελικά όμως, όσοι συμμετέχουν σε αυτές κερδίζουν πολλά περισσότερα από όσα θυσιάζουν».

Σημειώνεται ότι τον διαγωνισμό στηρίζουν μέλη της ΕΠΥ, καθηγητές Πληροφορικής και πολλοί εθελοντές (που αποτελούνται κυρίως από παλιούς διαγωνιζόμενους και άλλους φοιτητές). «Δυστυχώς, ο πανελλήνιος διαγωνισμός Πληροφορικής δεν είναι πολύ διαδεδομένος με αποτέλεσμα παιδιά με σπουδαία μυαλά να μην μαθαίνουν ποτέ για αυτόν.

Ο αδερφός μου ανακάλυψε τον διαγωνισμό τυχαία και στη συνέχεια ενέπνευσε εμένα και πολλά παιδιά από το σχολείο μας να συμμετάσχουμε φέρνοντας πολλές επιτυχίες. Νιώθω πολύ ευγνώμων που έμαθα για τον διαγωνισμό, ο οποίος με κινητοποίησε να εμβαθύνω περισσότερο στον υπέροχο κόσμο της Πληροφορικής και με βοήθησε να βάλω ακόμα υψηλότερους στόχους» επισημαίνει ο Ε. Πίπης, ο οποίος παροτρύνει και άλλους μαθητές να ασχοληθούν με την Ολυμπιάδα Πληροφορικής, καθώς πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που αξίζει κάθε προσπάθεια.

Η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, η οποία έγινε στην Ελλάδα μετά από 14 χρόνια (η τελευταία φορά ήταν στη Ρόδο το 2005), έκανε τους διοργανωτές να αισιοδοξούν ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που γίνονται για να διεξαχθεί η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στην Ελλάδα το 2024. Υποστηρικτές της ελληνικής ομάδας ήταν οι εξής: Όμιλος Quest, Αlpha Bank, Κολλέγιο Αθηνών, Oracle Academy, Space Hellas, Navarino και Programize. Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ΕΠΥ.